Tässä kun seurannut tuota vääntöä noista senttereistä ja muutenkin tuosta kärkikolmikon paremmuudesta niin tullut itsekin katsottua noiden kolmen (Ilves, Kärpät, Tappara) kokoonpanot tällä hetkellä ja ajattelin kirjoittaa yhden tämmöisen "sivullisen" mielipiteen niistä. Käyn vähän vertailua pelipaikoittain, valmennusta en sen kummemmin lähde käsittelemään, totean vain että omasta mielestä Marjamäki ja Tapola on samaa tasoa ja Myrrä on vähän heidän perässä, johtuen lähinnä siitä että Marjamäki ja Tapola on olleet pidempään huipulla ja saanut vietyä joukkeensa päätyyn asti.
Maalivahdit:
Ilves: Langhamer, Malek
Kärpät: Blomqvist, Meriläinen
Tappara: Heljanko, Heikkinen
Maalivahdeissa Kärpät menee mielestäni todella suurella riskillä, kun maalivahtipari on noin nuori ja sen takia se on näistä kolmesta mielestäni heikoin, vaikka Blomqvist viime kaudella hyvin pelasikin mutta en luota että pysyy pelaamaan 40-50 peliä samalla tasolla. Tamperelaisilla on molemmilla selkeä ykkösvahti ja kakkoset on sitten itselleni täysin uusia tuttavuuksia ja kun ei ole mitään tietoa Tsekin kakkosliigan tasosta, niin en heitä lähde edes tilastojen perusteella vertaamaan. Ykkösistä pidän Langhameria terveenä ollessaan vähän kovempana kuin Heljankoa, mutta Langhamer on kärsinyt viime kausina loukkaantumisista ja kakkosvahti on selkeästi heikompi, joten menee mielestäni tasan Tapparan ja Ilveksen välillä.
Puolustus:
Ilves:
Jokipakka - Czuczman
Parikka - Lancaster
Latvala - Masin
Lööf , Salmela, Aho, Airola...
Kärpät:
Ohtamaa - T. Niemelä
Byström - Rundblad
Kivistö - M.Niemelä
Ronkainen, Paaso...
Tappara:
Seppälä - Kemiläinen
Vittasmäki - Matushkin
Jürgens - Tuulola
Hamara, Virtanen...
Nuo onkin sitten kaikilla todella kovat, kaikilla on viisi lähtökohtaisesti todella hyvää pakkia, niiden jälkeen olevien roolia pidän sen verran pienenä ja todennäköisesti siellä jonkin verran on rotaatioo, niin en heitä juuri huomioi. Ilveksen viisikkoon lasken kolmesta parista kaikki muut paitsi Latvalan, Kärpillä en ota siihen mukaan M. NIemelää ja Tapparalta Jurgensiä. Noiden viisikoiden välille on todella hankala saada eroa, mutta jos jotain eroja hakee, niin:
Ilveksellä kysymysmerkki on miten Czuczman onnistuu kun on ensimmäistä kertaa Euroopassa. Toinen kysymysmerkki on puolustajien kiekollisuus, koska minun silmiin tuossa puolustuksessa ei ole kuin Lancaster varsinaisia kiekollisia pakkeja, Jokipakka, Parikka ja Masin on enemmänkin hyviä allaround pakkeja, ihan ok kiekollisilla taidoilla.
Kärpillä on kaikista kokenein puolustus jossa kaikille on tuttua isossa kaukalossa pelaaminen ja joista ainoastaan Rundbladilla ei ole aiempaa kokemusta liigasta, suurimmat kysymysmerkit on jatkuuko/ kuinka suurta T. Niemelän kehitys on sekä mikä on Rundbladin nykyinen taso hyökkäyssuuntaan. Ohtamaa ja Kivistö kyllä hoitaa homman puolustussuuntaan takuuvarmasti ja Byström pelaa yleispeliä ihan hyvällä tasolla, Ilvekseen verrattuna pidän Kärppien yleispakkien (Ohtamaa, Byström, Kivistö) kiekollista osaamista kokonaisuutena aavistuksen Ilveksen kolmikon tasoa heikompana, mutta puolustusosaamista taas hivenen parempana.
Tapparan viisikossa taas kiekollisen pelaamisen kärki huomattavasti kovempi Kemiläisen ja Matushkinin muodossa, sekä muutenkin pidän heidän puolustusta kiekollisimpana. Kysymysmerkkejä aiheuttaa Matushkinin kunto, riittääkö liike ja puolustuspelaaminen tasakentällisin sen verran että ne puutteet voidaan todennäköisten tehojen myötä sivuuttaa. Ensimmäiset kaksiparia on mielestäni todella tasapainoiset, kun noiden kiekollisesti taitavien rinnalle on laittaa tuommoinen takuuvarmaa työtä puolustussuuntaan tekevä pari.
Yhteenvetona voi todeta että Ilveksellä on tuon kovan viisikon takana eniten laajuutta, loukkaantumisten paikkaamiseen ja mahdolliseen rotaatioon, mutta tuo viisikko ei yllä ihan samalle tasolle kuin Kärppien ja Tapparan. Erot tällä osastolla on mielestäni aivan marginaaliset, mutta jos väkisin ne johonkin järjestykseen laitan, niin Kärppien puolustuksen rutiini nostaa sen ykköseksi, Tappara menee kiekollisen kärkiosaamisen tason myötä kakkoseksi ja Ilves on kolmonen. Mutta kuten sanoin erot on todella pieniä ja tämä järjestys on siinä tilanteessa kun kaikki ovat pelikunnossa, tuo Ilveksen pakiston laajuus tekee sen että yksittäistenkin poissaolojen myötä se nousee vähintään samalle tasolle ja ehkä jopa ohi muista.
Hyökkäys:
Ilves:
Suomi - Mäntykivi - Oden
Haapala - Kontiola - Tuulola
Mieho - Sebök - Räty
Ruokonen - Tikka - Ikonen
Päkkilä, Virtanen, Nalli
Kärpät:
Junttila - Kemppainen - Leskinen
Koivunen - Kunyk - Turunen
Björkqvist - Tiivola - Emanuelsson
Hyry - Koskenkorva - Anttila
Kalapudas jne
Tappara:
Ojamäki - Lehterä - Merelä
Puhakka - Virta - Kelleher
Tanus - Rönni - Savinainen
Moilanen - Rauhala - Kuusela
Granath, Henriksson, Luoto
Hyökkäyksissä sitten onkin mielestäni jo jonkin verran enemmän eroja.
Ilveksella on hyökkäyksessäkin laajuutta paljon, mutta kärkiosaaminen ei ole ihan samalla tasolla kahden muun kanssa. Ilveksen hyökkäyksessä on mielestäni eniten potentiaalisia tasonnostajia (Mäntykivi, Oden, Tuulola, Räty), mutta toisaalta Ilveksen hyökkäyksen kasaamisessa on myös mielestäni suhteellisen paljon laskettu niiden tasonnostojen varaan. Suomen ja Haapalan (terveenä ollessaan) lasken semmoisiksi varmoiksi ykkösketju tason jätkiksi, mutta oikein muita vastaavia en tuosta hyökkäyksestä löydä. Lähinnä Tuulola, Oden ja Mäntykivi on niitä jotka voi kehityksen jatkuessa sille tasolle nousta, ja Kontiola hyvässä kunnossa ollessaan on myös sitä tasoa.
Kärpät:
Tuo sentteri osasto on Kärpillä kyllä aivan jäätävän kova, kaksi liigan top5 sentteriä ja Tiivola enemmän kuin riittävä kolmossentteri. Laidoilla riittää vauhtia ja kiekollista taitoa, tosin monella on vähän vaisumpi kausi alla mutta uskon että kyllä tuo kolmikko Leskinen, Turunen, Junttila yhteenlaskettuna kuitenkin sen 0,67p/ peli keskimäärin tekee. Tuosta hyökkäyksestä saa rakennettua pari todella hyvää yv- kenttää, varsinkin kun viivalla on T. Niemelä/ Rundblad/ Byström tason jätkä. Ja alivoimaankin on laittaa kovan kaliiberin av- jätkiä, kuten Björkqvist, Anttila jne. Samoin kuin puolustuksessa, niin myös hyökkäyksessä on todella paljon kokemusta ja rutinoituneita jätkiä jotka huononkin kauden pelatessaan todennäköisesti silti sen 20-30 tekee.
Tappara:
Tapparalla kärkiosaaminen on muun muassa Lehterän, Ojamäen ja Savinaisen myötä selkeästi paras tästä kolmikosta. Mutta toisaalta näen Tapparan hyökkäyksessä myös eniten kysymysmerkkejä näistä kolmesta. Pystyykö Puhakka ottamaan askeleen eteenpäin ja nousemaan hyväksi kolmosketjun jätkäksi, saako Tanus otettua sen seuraavan askeleen huippujoukkueen hyväksi kakkosketjun veturiksi, onko Kelleher timantti vai turisti, onko Rönnistä pelaamaan liigan vaatimalla tasolla pitkiä aikoja. Laatuahan tuossa hyökkäyksessä riittää, mutta myös Tapparassa selkeästi lasketaan sen varaan että tietyt pelaajat ottaa askeleita eteenpäin. Ylivoimalle Tapparakin saa kasattua todella kovia kentällisiä joissa joka rooliin löytyy kova tekijä.
Yhteenveto: Kärpät nousee hyökkäyksen osalta minun papereissani ykköseksi tuon sentteriosaston sekä kokemuksen myötä. Tappara tulee kakkosena pitkälti tuon Ilvestä kovemman kärjen takia. Kummallakin tampereilaisseuralla on kuitenkin potentiaali hyökkäyksessä mielestäni enemmän kuin Kärpillä, joten tilanne voi kauden aikana kääntyä ihan päälaelleen.
Yhteenveto kokonaisuudesta:
Mielestäni Kärpät on paperilla kovin joukkue, lähinnä tuon laajan rutinoituneen materiaalin takia, tosin suurehko kysymysmerkki on tuo maalivahtiosasto. Tappara on liki samalla tasolla, kovemman kärjen mutta hivenen kapeamman laajuuden myötä. Ilves on pikkusen enemmän perässä, koska mielestäni Ilveksessä on laskettu suhteellisen paljon nuorten kehittymisen ja potentiaalin lunastuksen varaan varsinkin hyökkäyksessä.
Jaa, menikin tän viestin kirjoittamiseen sen verran aikaa, että JYPistä kirjoitan joskus myöhemmin.