Liiga sulkeutuu taas – mihin menet Mestis?

  • 1 042 940
  • 5 672

Harppa-setä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Aika hyvä pointti. Mielenkiintoista on kuitenkin katsoa, millaiset rosterit Mestiksen kärkijengeillä on 1.2.2014 verrattuna Liigassa jo toiveensa menettäneisiin (jos sellaisia on).

Tuo on hyvä pointti.

Kilpavarustelun vaara on ilmeinen ja Kultapossukerhohan toimii kauppana rosterin vahvistukseen, kun siellä ei ole enää vaaraa tippua alaspäin

Samalla tavalla voidaan todeta, että KalPan viimeisin Mestisjoukkue oli kovempi nippu kuin nousun jälkeen seuraavalla kaudella liigassa pelannut.
 

sapko

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo
Sitä hieman jäin miettimään, että kun Mestis-mestaruus ratkeaa vasta huhtikuun puolivälissä ja sen jälkeen aletaan rustailemaan hakemusta, joka täyttäisi liigalisenssin ehdot, niin tuossa vaiheessahan monella liigaryhmällä on jo joukkueet kasassa.
Eli taitaa tulla aika kiire nousijalle iskukykyisen joukkueen rakentamisessa. Toki voihan liigaan sitten mennä sillä nousijajoukkueellakin, jos muut ehdot täyttyvät ja rimpuilla siellä sitten.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Sitten täytyy muistaa, että tässä on myös niitä tunnemaailman asioita. Itse kun käveli keväällä 1993 KooKoo-Reipas karsintapeliin sisään, niin ei ole vastaavaa tunnetta kiekkokatsomossa sen juurikaan kokenut. Oli monta päivää aivan täpinöissään kun odotteli peliä, nousu oli omissa käsissä. Hallilla on tupa täynnä ja KooKoo repäisi alussa selvään johtoon ja vaikka turpiin tulikin, niin se tunnelma mikä itsellä ja hallissa oli tuolloin, on jotain sellaista mitä on vaikea selittää ja saada tälläisessä mallissa aikaan. Karvaan pettymyksen jälkeen kuitenkin odotti jo innolla seuraavaa mahdollisuutta päästä haastamaan liigaseuroja - hiljaista toki pidellyt sen jälkeen (heh).

Toki tuolloin myös paperin tekeminen kannatti ja Nokia oli nousussa, eli ajat ovat muuttuneet ja kiekon taso on noussut. En minä niitä faktoja kiistä, mutta karsinnat on vaan itselle ollut aina tärkeä ja arvossa oleva asia - myöskin Ässät-Sport sarja on itselle yksi niistä rakkaimmista lähemmän historian kiekkotapahtumista. Lisäksi se on aivan mahtava kaupallinen tuote, mutta selvästi epätoivottu ja eipä siitä minulla enää uutta sanottavaa ole.

Kabinetti ja kabinettipäätösten linja taas aiheuttaa ihottumaa. Mutta odotellaan niitä kriteerejä, jotain niistä on varmasti mestisläisillä tiedossa tai sitten Välimaata on lainattu väärin, kun hän mtv3:n sivuilla kertoo ymmärtävänsä "hyvin tiukat liigakriteerit". Kuitenkaan KooKoo ei suoraan kerro onko sillä valmius nousta vai ei, Sport on tähän hätään ainoa joka on kyvystään ilmoittanut.

Lisäksi kuten täällä Everton ja muut ovatkin pohtineet, niin myös lisenssin/nousun käsittelyprosessi pitäisi olla helvetin selkeä ja läpinäkyvä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Mitä Suomessa tapahtuisi, jos joskus päätettäisiin tehdä oikeasti avoin sarjajärjestelmä? Vaikka 12+12 ja odoteltaisiin 10-15 vuotta? Suomen jääkiekossa olisi nämä kaksi kivenkovaa ammattilaissarjaa, ja koko lätkäskene kehittyisi maajoukkuetasoa myöten. Ei homma voi niin toimia, että vaaditaan Mestis-seuroilta tukalissa olosuhteissa ihmeitä. Täytyy antaa mahdollisuus kehittää omaa toimintaa raikkaassa ympäristössä, jossa unelmat elävät ja ihmisiä kiinnostaa...

Kaunis ajatus aikana, jolloin laji menettää osan lahjakkaimmista junioreista muille lajeille lajin kalleuden takia. Lainattua mantraa ovat Mestis-joukkueiden fani hokeneet viimeisen kymmenen vuotta tällä palstalla. Missä on teot? Missä ovat ne terveet ja kivenkovat edes puoliammattilaisseurat Mestiksessä?

Mainitun kymmenenvuoden aikana lähes jokainen Mestisseura on ollut lähellä lopettamista tai konkurssia. Yhtään pitkän aikavälin kehityssuunnitelmaa, sitoutumisesta puhumattakaan, ei ole tullut vastaan, pikavoittoja on kyllä tavoteltu.

Liiga on ollut useamman kauden auki ja Sportilla oli jo jalka sisälläkin. Mikäli Mestisseurat olisivat tehneet töitä, myös muut olisivat pystyneet liigajoukkueen haastamaan. Valitettavasti Mestiksessä on etsitty pikavoittoja, unohdettu hyvin pitkälle junnutyö ja talouden kehittäminen.

Puheet eurooppalaisista huippusarjoista tässä yhteydessä ovat surkuhupaisia, utopiaa. SM-liiga on kasvattajasarja, josta parhaat lähtevät parempiin sarjoihin, ei sitä voi verrata Valioliigaan tai La Liigaan. Lehkosen höpinät 32 ammattilaisjoukkueesta ovat täyttä utopiaa, käsittämätöntä että joku vielä ottaa herran puheet tosissaan.

Kannattaa verrata myös harrastajamääriä jalkapallossa ja jääkiekossa vaikka Euroopan tasolla, niin saa jonkin näköisen kuvan näiden lajien mittasuhteista.

Mestis on tänä päivänä vaativa sarja pelaajalle, rahaa elämiseen ei tule, mutta pitäisi valmentautua ja pelata ammattilaisen tavoin. Miettikää perheellistä pelaajaa, joka saa 1000€:a/kk ja pelaa parhaimmillaan lähes 100 peliä kymmenen kuukauden aikana ja harjoitukset päälle. Ei kiinnosta pidemmän päälle. Mestis on pelaajalle liigatason työmäärä kulukorvauksilla.

Tästä syystä Mestis on Suomen kokoisessa maassa SM-liigan kasvattajasarja, jossa pelaa pääosin nuoria pelaajia, joilla on vielä intohimoa pelaamiseen. Kuvitelmat raudanlujasta ammattilaissarjasta törmää yksinkertaiseen juttuun, rahaan. Suomesta ei löydy tai ei ole ainakaan tähän mennessä löytynyt, rahaa parillekymmenelle ammattilaisjoukkueelle.

Myös väitteet vuosittaisen karsintasarjan tuomasta autuudesta ovat mielestäni harhaa. Nousu mahdollisuus ei ole lisännyt Mestiksen kiinnostusta sanottavasti, rahamäärät eivät ole suuremmin kasvaneet. Tai ainakaan tämä ei näy seurojen kehittämisessä.

Täällä ehdotettu 10 + 10 sarja voisi juuri ja juuri olla ammattilaissarja, luultavasti tuossakin olisi mukana muutama puoliammattilaisorganisaatio. Tuosta konseptista saisi kyllä mielenkiintoisen kauden aikaan, ainakin 14 - 16 seuran osalta.

En silti näe nykyistäkään suunnitemaa 16 seuran suljetusta ammattilaissarjasta huonona, sama määrä todellisia ammattilaisjoukkueita olisi tuolloinkin. Tosin 10 + 10 sarja ehkä tyydyttäisi näiden Lehkosten haaveidealismia oikeasta urheilusta.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Tuo on hyvä pointti.

Kilpavarustelun vaara on ilmeinen ja Kultapossukerhohan toimii kauppana rosterin vahvistukseen, kun siellä ei ole enää vaaraa tippua alaspäin
Kysytäänkö pelaajilta mitään? En oikein usko, että liigapelaajan statuksella mahdollisesti useammankin vuoden pelannut kaveri lähtee suosiolla divariin joukkueeseen, jolla on mahdollisuus sarjan voittoon ja sen jälkeen mahdollisuus liiganousuun. Palkka putoaisi radikaalisti, pelin taso putoaisi ja seuraavaksi kaudeksi tulisi etsiä uusi pelipaikka mikäli seura ei nousisikaan.

Samalla tavalla voidaan todeta, että KalPan viimeisin Mestisjoukkue oli kovempi nippu kuin nousun jälkeen seuraavalla kaudella liigassa pelannut.
Tähän vaikutti aika tavalla silloinen NHL:n lockout. Kimmo Timonen, Adam Hall ja Sami Kapanen vaikuttivat kokonaisuuteen aika valtavasti.
 
Tämän jälkeen onkin tainnut olla vähemmän mielenkiintoa?
Varmasti vähemmän mielenkiintoa kuin Game7:ssä keväällä 2009, mutta siltikin enemmän mielenkiintoa kuin isossa osassa runkosarjamatseja.

Pieni vaihtelu on hyväksi mun mielestä.
Minunkin mielestä pieni vaihtelu olisi ihan hyväksi. Nythän viedään vaihtelun mahdollisuus pois ja tilalle tulee mahdollisia lisäyksiä.

Niin hienoa kun olisi saada niitä karsintoja, joissa kusi sukassa voisi jännittää, mutta niitä ei tulla näkemään ilman ihmettä ja ihmeiden varaan on vaikea rakentaa mitään pysyvää.
Karsinnat ja putoamisuhka on oleellinen osa eurooppalaista palloilukulttuuria. Mielestäni putoamisihmeellekin pitäisi antaa olemassaolon mahdollisuus.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Sitten täytyy muistaa, että tässä on myös niitä tunnemaailman asioita. Itse kun käveli keväällä 1993 KooKoo-Reipas karsintapeliin sisään, niin ei ole vastaavaa tunnetta kiekkokatsomossa sen juurikaan kokenut. Oli monta päivää aivan täpinöissään kun odotteli peliä, nousu oli omissa käsissä. Hallilla on tupa täynnä ja KooKoo repäisi alussa selvään johtoon ja vaikka turpiin tulikin, niin se tunnelma mikä itsellä ja hallissa oli tuolloin, on jotain sellaista mitä on vaikea selittää ja saada tälläisessä mallissa aikaan. Karvaan pettymyksen jälkeen kuitenkin odotti jo innolla seuraavaa mahdollisuutta päästä haastamaan liigaseuroja - hiljaista toki pidellyt sen jälkeen (heh)...
Oletkos miettinyt, että miltä sitten saattaa (toivottavasti) tuntua kun se KooKoo onkin ekaa kertaa pleijareissa ja vastassa joku HIFK? Sitä voi monen Mestiksen seuraajan mielipide karsinnoista muuttua kun liigassa tulee niitä legendaarisia keväitä kohdalle. Nyt tuo karsinta vastaa vähän samaa kuin finaali Liigassa, varsinkin niille omille kannattajille. Voisi melkein kysyä että kumpi oli Ässä kannattajalle parempaa Sport vai viimekevään finaalit.

Kyllä allekirjoittanuttakin karsinnat on aina kiinnostaneet, mutta minä olenkin kiekon suurkuluttaja. Onko ne kuitenkaan todellakaan tarpeelliset, mikäli tie huipulle on auki muutoin? Ehdottomasti eivät ole.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Lainattua mantraa ovat Mestis-joukkueiden fani hokeneet viimeisen kymmenen vuotta tällä palstalla. Missä on teot? Missä ovat ne terveet ja kivenkovat edes puoliammattilaisseurat Mestiksessä?

Tuotatuota. Kyllä mä näen, että moni seura on mennyt paljon eteenpäin ja pystynyt kehittymään siitä huolimatta, että liiga on vetänyt mattoa karsintojen alta (ja samalla Mestiksen) jatkuvasti ja joka vuosi.

Sportin talous on kohentunut konkurssikypsästä tasolle ok. KooKoo totesi jokunen kausi sitten, että se lopettaa kokonaan toimintansa, mutta sittemmin on noussut yhdeksi potentiaalisimmista Mestis-seuroista. Mikkelissä ja Turussa on laitettu infra täysin tai miltei täysin uusiksi. KooKoo rakennutti ison uuden ravintolan. Sportin ja Jokipoikien A-juniorit pelaa SM-liigassa ja Sport pystyy jopa rahoittamaan Junior-Sportin toimintaa.

Ehkä pieniä juttuja, mutta selkeää eteenpäin menoa. Ymmärrän, että liigakannattajan on vaikea ymmärtää sitä toimintaympäristöä, missä Mestis-seurat toimivat. Jos kaudella x on sanottu olevan liigakarsinnat ja seura y on saanut sen seurauksena uuden yhteistyökumppanin, on yhteistyö joka ikinen kerta vaakalaudalla, kun joku pikkupomo liigaseurasta z kyseenalaistaa karsinnat ja uhkailee liigan lopettavan ne. Tämmöisen arjen kanssa painiskellaan Mestiksessä.
 

Rocco

Jäsen
Lainattua mantraa ovat Mestis-joukkueiden fani hokeneet viimeisen kymmenen vuotta tällä palstalla. Missä on teot? Missä ovat ne terveet ja kivenkovat edes puoliammattilaisseurat Mestiksessä?

Mainitun kymmenenvuoden aikana lähes jokainen Mestisseura on ollut lähellä lopettamista tai konkurssia. Yhtään pitkän aikavälin kehityssuunnitelmaa, sitoutumisesta puhumattakaan, ei ole tullut vastaan, pikavoittoja on kyllä tavoteltu.

Tuotatuota. Kyllä mä näen, että moni seura on mennyt paljon eteenpäin ja pystynyt kehittymään siitä huolimatta, että liiga on vetänyt mattoa karsintojen alta (ja samalla Mestiksen) jatkuvasti ja joka vuosi.

Sportin talous on kohentunut konkurssikypsästä tasolle ok. KooKoo totesi jokunen kausi sitten, että se lopettaa kokonaan toimintansa, mutta sittemmin on noussut yhdeksi potentiaalisimmista Mestis-seuroista. Mikkelissä ja Turussa on laitettu infra täysin tai miltei täysin uusiksi. KooKoo rakennutti ison uuden ravintolan. Sportin ja Jokipoikien A-juniorit pelaa SM-liigassa ja Sport pystyy jopa rahoittamaan Junior-Sportin toimintaa.

Ehkä pieniä juttuja, mutta selkeää eteenpäin menoa. Ymmärrän, että liigakannattajan on vaikea ymmärtää sitä toimintaympäristöä, missä Mestis-seurat toimivat. Jos kaudella x on sanottu olevan liigakarsinnat ja seura y on saanut sen seurauksena uuden yhteistyökumppanin, on yhteistyö joka ikinen kerta vaakalaudalla, kun joku pikkupomo liigaseurasta z kyseenalaistaa karsinnat ja uhkailee liigan lopettavan ne. Tämmöisen arjen kanssa painiskellaan Mestiksessä.
Lisäksi tarvii ottaa huomioon se lähtötilanne missä oltiin yli 10 vuotta sitten, kun Liiga oli avoin joka kausi. Sportkin operoi lähes samalla budjetilla kuin Liigan heikoimmat, Kärpät pelasi pari kautta Liigan keskitasoa paremmalla budjetilla jne. Sittenhän ero repesi, kun Liiga suljettiin. Silloin katosi Mestiksestä tukijat, iso osa katsojista yms. Siinä vaiheessahan moni seura Mestiksessä ajautui konkurssiin ja loput taistelemaan elämästään, kun mitään mahdollisuutta ei ollut urheilullisesti tavoitella parempaa paikkaa auringosta. Se 10 vuotta kun Liiga oli kiinni, sen aiheuttamia vahinkoja Mestis-tason jääkiekolle ja organisaatioille ei korjata vuodessa. Ei edes siinä samassa kymmenessä vuodessakaan. Lisäksi kuten mendieta sanoi, on Mestiksessä eläminen Liigan avaamisenkin jälkeen ollut vaikeaa. Joka vuosi pitää sarjan avauksen alla odotella mikä on kauden panos. Liigassa on todella helppo suunnitella tekemistä, kun siellä mikään ei muutu. Liigapaikka on 99% varma, TV-sopimuksista ja Liigan yhteisistä mainoksista tulee takuuvarmaa rahaa seuralle, helppo sopia monivuotisia sopimuksia pelaajille.. Mestiksessä kaikki joudutaan tekemään aina vain vuodeksi eteenpäin, ja aloittaa joka kevät lähes nollista.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Varmasti vähemmän mielenkiintoa kuin Game7:ssä keväällä 2009, mutta siltikin enemmän mielenkiintoa kuin isossa osassa runkosarjamatseja.


Minunkin mielestä pieni vaihtelu olisi ihan hyväksi. Nythän viedään vaihtelun mahdollisuus pois ja tilalle tulee mahdollisia lisäyksiä.


Karsinnat ja putoamisuhka on oleellinen osa eurooppalaista palloilukulttuuria. Mielestäni putoamisihmeellekin pitäisi antaa olemassaolon mahdollisuus.

Omasta mielestäni viimeaikaiset karsinnat ovat olleet mielenkiinnossa paljon jäljessä runkosarjaotteluita.
Vaikka tarkoitin vaihtelulla enemmänkin sitä että nyt saadaan uusi vastustaja käytännössä varmasti niin täytyy todeta että eikös Jokerit olekin tällä hetkellä lähdössä ja joku nousemassa?
Karsinnat ovat olleet nyt monta vuotta ja muutamaan kertaan todettu ettei putoamisuhka ole todellinen. Niin kauan kun Mestis on näin paljon Liigaa perässä on karsinnat ikävä kyllä jonninjoutavaa läpsyttelyä. Eihän nousevaan pyrkivä joukkue ole saanut sarjaa edes tiukaksi, vaikka olisi kyse ollut ylivoimaisesta jumbosta. Isät vs pojat ei jaksa meikäläistä kiinnostaa toistuvasti, mutta mielipide on kaikilla omansa.

Juurikin tästä tasoerosta johtuen on hyvä että annetaan mahdollisuus nousuun näin, koska muuten se ei onnistu. Liigakin tarvii uutta verta, jottei aina ole samat vastustajat vuodesta toiseen.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sportin talous on kohentunut konkurssikypsästä tasolle ok.

Eikös Sport meinannut pyllähtää juurikin ensimmäisellä mahdollisella karsintakaudellaan liian suurten riskien tähden? En tiedä mikä siellä oli tilanne aiemmin, mutta muistelisin että silloin kaikki ei ollut enää ok.
 
Juurikin tästä tasoerosta johtuen on hyvä että annetaan mahdollisuus nousuun näin, koska muuten se ei onnistu. Liigakin tarvii uutta verta, jottei aina ole samat vastustajat vuodesta toiseen.
Mahdollisuus nousuun olisi voitu siinä tapauksessa antaa myös siten, että liigan jumbo putoaa automaattisesti. Karsintojen olemassaolon mielenkiinto perustuu isoksi osaksi putoamisuhkaan. Ja tämä putoamisuhan poistaminen mahdollistaa puuhastelun, jonka näkyviä ilmentymiä on huonot henkilöstövalinnat.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Lisäksi tarvii ottaa huomioon se lähtötilanne missä oltiin yli 10 vuotta sitten, kun Liiga oli avoin joka kausi. Sportkin operoi lähes samalla budjetilla kuin Liigan heikoimmat, Kärpät pelasi pari kautta Liigan keskitasoa paremmalla budjetilla jne. Sittenhän ero repesi, kun Liiga suljettiin. Silloin katosi Mestiksestä tukijat, iso osa katsojista yms...

...Liigassa on todella helppo suunnitella tekemistä, kun siellä mikään ei muutu. Liigapaikka on 99% varma, TV-sopimuksista ja Liigan yhteisistä mainoksista tulee takuuvarmaa rahaa seuralle, helppo sopia monivuotisia sopimuksia pelaajille.. Mestiksessä kaikki joudutaan tekemään aina vain vuodeksi eteenpäin, ja aloittaa joka kevät lähes nollista.

90-luvulla jääkiekko muuttui amatööripuuhastelusta ammattilaistoiminnaksi, jonka seurauksena SM-liigan palkkakustannukset kasvoivat huimasti. Enää ei puhuttu yleishyödyllisestä ry toiminnasta vaan kuvioon tuli osakeyhtiöt ja liiketaloudellinen ajattelu. Mikäli muutosta ei olisi tehty, suurinosa nykyisistä liigajoukkueista olisi tänä päivänä mennyttä.

Suomalaisen jääkiekon onneksi koitui NHL:n työsulku 1994 - 95, joka mahdollisti Suomen maailmanmestaruuden ja kiekkobuumin syntymisen. Tämä seurauksena laji nousi suosiossa maan suosituimmaksi ja sai hankittua sponsorirahaa sekä rahakkaan tv-sopimuksen.

Mestis-joukkueiden kehitys taas pysähtyi sinne 90-luvun alkuvuosiin, ne jäivät amatöörien puuhastelutasolle. Ja jos katsotaan tätä päivää, niin suuriosa Mestis-seuroista on edelleen siellä.
 
Missä on teot? Missä ovat ne terveet ja kivenkovat edes puoliammattilaisseurat Mestiksessä?
Määrittele ensin puoliammattilaisseura.

Mestis on tänä päivänä vaativa sarja pelaajalle, rahaa elämiseen ei tule, mutta pitäisi valmentautua ja pelata ammattilaisen tavoin. Miettikää perheellistä pelaajaa, joka saa 1000€:a/kk ja pelaa parhaimmillaan lähes 100 peliä kymmenen kuukauden aikana ja harjoitukset päälle. Ei kiinnosta pidemmän päälle. Mestis on pelaajalle liigatason työmäärä kulukorvauksilla.

Tästä syystä Mestis on Suomen kokoisessa maassa SM-liigan kasvattajasarja, jossa pelaa pääosin nuoria pelaajia, joilla on vielä intohimoa pelaamiseen. Kuvitelmat raudanlujasta ammattilaissarjasta törmää yksinkertaiseen juttuun, rahaan. Suomesta ei löydy tai ei ole ainakaan tähän mennessä löytynyt, rahaa parillekymmenelle ammattilaisjoukkueelle.
Näin tuskin olisi, jos kiekkoliitto ei olisi 15 vuotta sitten luovuttanut lajiaan muutamalle yksittäiselle organisaatiolle ja samalla tullut pysäyttäneeksi alemman sarjan kehitystä suhteessa ylemmän sarjan kehitykseen.

EDIT: No tämänhän näytät näköjään onneksi itsekin tiedostavan.

Eihän Suomesta löytynyt rahaa kahdelle sarjalliselle ammattilaisjoukkueita myöskään vuosina 90-2000, mutta silti divarijoukkue nousi liigaan useampana keväänä kuin ei noussut. Silloin Hermekset, FoPS:t, KooKoot, Reippaat, Jokerit, Kiekko-Espoot, TuTot, Jokipot ynnä muut selvittivät vuosittain urheilullisesti kuka ansaitsee paikkansa ylhäällä. Jos jonkun mielestä näin ei voisi olla tänäkin päivänä, niin peruste tälle tuskin on mkään ammattilaisuuden aste, vaan jokin ihan muu.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Kaunis ajatus aikana, jolloin laji menettää osan lahjakkaimmista junioreista muille lajeille lajin kalleuden takia. Lainattua mantraa ovat Mestis-joukkueiden fani hokeneet viimeisen kymmenen vuotta tällä palstalla. Missä on teot? Missä ovat ne terveet ja kivenkovat edes puoliammattilaisseurat Mestiksessä?

Minulla ei ole kompetenssia arvostella sitä miten Ässät tai muut seurat ovat hyötyneet suljetusta sarjasta, mutta minulla on varmasti sinua enemmän kompetenssia kertoa siitä miten pahasti kahdeksan vuoden sulkeminen rapautti Mestis-joukkueiden toimintaa ja teki suorastaan valtavaa takapakkia toiminnalle kaikilta osin. Siitä ei ole ihan heti toivuttu, arpia on korjattu vuosia, pala kerrallaan.

Voin sanoa, että tuolloin oli ehjä edessä kun sponsorit ja yleisö kaikkosi. Aivan turha olettaa, että kahdeksan vuoden kellumisen jälkeen olisi kaikki yhdessä kaudessa kunnossa. Rakennustyö on kesken, mutta sitä on todellakin tehty. Asenteesi on oksettava ja alentava sitä rankkaa työtä kohtaan mitä seuroissa tehdään. Useassa Mestis-seurassa painetaan ympäripyöreää päivää, jotta toiminta saataisiin vietyä uudelle tasolle kaikilla osa-alueilla. On upeaa kuinka liigasta vinoillaan Mestis-seurojen edellytyksille ja nykytilalle, ymmärtämättä suljetun sarjan ajan vaikutusta seurojen nykytilaan ja sitä kuinka suuren epäluulon koko tämä prosessi on liigan päättäjiä kohtaan tuonut.

Kuitenkin näkökulmasi mukaan kehitystä ei ole käynyt, kellään ei ole mitään suunnitelmia ja juniorityökin on näköjään pilattu. Eipä tuo Jokipojat, Sport tai KooKoo ole tässä viime aikoina eteenpäin juniorityössä mennyt. Kun olet niin hyvin perehtynyt eri seurojen juniorityön tilanteisiin ja resursseihin yleisesti, niin ei kai tässä ole lisättävää.

Sanoisin että nykyisellään Mestiksessä on terveitä, eteenpäin pyrkiviä ja tavoitteellisia seuroja - aivan toisella tasolla kuin suljetun sarjan aikana. Esimerkiksi suljetun sarjan ajoista KooKoo on tuplannut yleisökeskiarvonsa, nostanut juniorityönsä tasoa ja palauttanut jääkiekon alueen ykköslajiksi sekä tehnyt nyt kahtena kautena peräkkäin positiivisen taloudellisen tuloksen.
 
Viimeksi muokattu:

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mainitun kymmenenvuoden aikana lähes jokainen Mestisseura on ollut lähellä lopettamista tai konkurssia. Yhtään pitkän aikavälin kehityssuunnitelmaa, sitoutumisesta puhumattakaan, ei ole tullut vastaan, pikavoittoja on kyllä tavoteltu.

Liiga on ollut useamman kauden auki ja Sportilla oli jo jalka sisälläkin. Mikäli Mestisseurat olisivat tehneet töitä, myös muut olisivat pystyneet liigajoukkueen haastamaan. Valitettavasti Mestiksessä on etsitty pikavoittoja, unohdettu hyvin pitkälle junnutyö ja talouden kehittäminen.

Hiukan ristiriitaista olla pikavoittoja vastaan ja samalla kuvitella, että Mestis-joukkueet olisivat voineet haastaa liigajoukkueet pitkän tähtäimen suunnitelmilla tässä ajassa, jonka liiga on ehtinyt olla auki.

Mestis-joukkueet lähtivät niin kovalta takamatkalta, ettei haastaminen ilman pikavoittoja ole ollut toistaiseksi mahdollisesta. Se ei johdu siitä, että työt olisi jääneet tekemättä vaan siitä, että työtä on aikaan suhteutettuna liikaa. Esimerkiksi Kouvolassa on monella sektorilla kolminkertaistettu toimintaa viimeisen kuuden vuoden aikana. Silti se ei käytännössä riitä vielä mihinkään kun puhutaan liigajoukkueiden haastamisesta.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Melkoisen loputon suo tämä väittely, kellä riittää rahkeet ja kellä ei. Kellä puuttuu sitä, ja kellä tätä. Monessakohan ketjussa tätä jo on väännetty jatkoajassa? Ei siinä, mukavahan näitä on aina välistä lukea, ja jopa joskus heittää vettä myllyyn. Valmista tästä ei tule kuitenkaan ikinä.. Siitä olen varma, että uudelle liigapaikkakunnalle tulisi noususta sellainen boosti, ettei vastaavaa siinä kaupungissa ennen ole ollut. Oli tuo uusi liigakaupunki sitten mikä tahansa.
 
Viimeksi muokattu:

muumijo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat, Tappara
Siitä olen varma, että uudelle liigapaikkakunnalle tulisi noususta sellainen boosti, ettei vastaavaa siinä kaupungissa ennen ole ollut. Oli tuo uusi liigakaupunki sitten mikä tahansa.

Onhan noita boosteja ollut, ainakin Joensuussa. ;)

Eri mestisjoukkueiden rahkeita voidaan vertailla sitten kun lisenssiin vaadittavat tiedot on saatavilla jostakin. Mutta voihan näitä aina spekuloida joutessaan.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mahdollisuus nousuun olisi voitu siinä tapauksessa antaa myös siten, että liigan jumbo putoaa automaattisesti. Karsintojen olemassaolon mielenkiinto perustuu isoksi osaksi putoamisuhkaan. Ja tämä putoamisuhan poistaminen mahdollistaa puuhastelun, jonka näkyviä ilmentymiä on huonot henkilöstövalinnat.

Miksi haluaisimme paremman joukkueen pelaavan sarjatasoa alempana ja huonomman ylempänä?
 

Warre

Jäsen
Jostain kumman syystä kun oma suosikkiseura notkuu alvariinsa kassakriisin partaalla, niin tästä uusvanhasta ideasta poistaa karsintaottelut, herää vielä eräs kysymys jota ei ilmeisesti ole täällä ruodittu.

Eli eli, Mestiksen voittajalle ei ilmeisesti tällä kertaa tarjoilla rahallista korvausta Liigan tai Jääkiekkoliiton puolelta?

Viimeksi kun karsinnat jätettiin pelaamatta (kausi 2007-2008), Liigan piti ojentaa 125 000€:n potti voittajalle. Linkki Jatkoajan omaan kolumniin syksyltä 2007.

TuTolaiset ja/tai muut asiaan vihkiytyneet varmaan muistavat, tuliko tuo rahasumma oikeasti perille. Itse juttuhan menee täydestä myös tulevalle kaudelle.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
TuTolaiset ja/tai muut asiaan vihkiytyneet varmaan muistavat, tuliko tuo rahasumma oikeasti perille. Itse juttuhan menee täydestä myös tulevalle kaudelle.

Minun muisteloissa on vahvasti sellainen kuva, että koskaan noita voittorahoja ei seuroille tullut.

Tuollainen pieni summa mehukannun voittamisesta olisi kyllä hyvä juttu ja mukava porkkana tavoitella kaikkien.
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Milloin täällä alettaisiin oikeasti ruotimaan Mestikseen liittyviä asioita, eikä vain sitä, että millä tavoin tästä sarjasta pääsisi pois mahdollisimman pian?
Itseäni kiinnostaa ainakin seuraavat asiat sarjan tulevaisuudessa:

- farmisopimusten ehtojen selkeä tiukentaminen, seurojen täysi liigariippumattomuus
- TV-sopimus
- joukkueiden määrä tulevaisuudessa

Mitään liigakarsintoja ei enää koskaan tule, sen tiedämme, joten mielestäni tämän mukaan pitäisi elää ja kehittää tätä sarjaa.
 

Eesau_65

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
En itse osaa sanoa kuittasiko TuTo seuraavana vuona tuon summan.
Mutta kaikki tietävä wikipedia kertoo että Jukurit olisi saanut tuon summan 2006-2007 kauden jälkeen, koska oli voittanut mestiksen edellisellä kaudella. En tiedä saiko Hokki sitten mitään seuraavana vuonna tai TuTo sitä seuraavana vuonna.
 
Miksi haluaisimme paremman joukkueen pelaavan sarjatasoa alempana ja huonomman ylempänä?
Emme toki haluakaan. Mutta haluammeko luoda kilpaurheiluun keinotekoisia suojaverkkoja?

Seurapomot skeptisiä SM-liigan kasvattamisesta - | Yle Urheilu | yle.fi

Käytännössä palataan siis suljettuun liigaan. Karsinnat poistuu ja Mestiksestä voi nousta mukaan ainoastaan kabinettipäätöksellä.

Ymmärrän, että liigaseurojen toimitusjohtajat vastustavat karsintoja, eli putoamismahdollisuutta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös