Lentokonebongarin apuvälineistä.
Muutama sana apuvälineistä joihin minä ainakin pyrin turvautumaan bongatessani koneita - nykään tosin suurimmaksi osaksi Suomen kamaralla.
Ensinnä on tietty hyvä pitää muistiinpanovälineitä mukanaan jotta voi merkata pysyvästi muistiin tärkeimpiä kohteita ja mielellään myös paikkoja ja kenties päivämääriäkin (omalla kohdallani toki olen jonkinverran luistanut tästä "velvollisuudesta" mistä johtuen kaikkien koneiden bongauspaikkaa tai päivämäärää en muista).
Merkityksellisessä roolissa on myös kamera jos haluaa ottaa kuvia bongaamistaan kohteista, aina tämä ei tietty ole mahdollista muttan kentillä ja museoissa sekä näyttelyissä usein tarjoutuu hyviäkin tilaisuuksia ikuistaa koneita ja jopa parhaimmissa tapauksissa harvinaisempiakin tapauksia. itse käytän tätänykyä kolmea kameraa, yksi on järjestelmäkamera - runkona Minolta 404si Dynax johon on muutama objektiivi, varalla on sitten pieni pokkari jolla saatan kuvailla sellaisia kohteita jotka ovat maassa ja joiden lähelle pääsee helpolla - tällä hetkellä pokkarina on joku Olympuksen malli, ei mikään kallis eikä tällaisen "varakameran" mielestäni tarvitsekaan ola mikään kallis vaan sellainen perusvarmakamera joita saa kohtuulliseen hintaan (tietty kamera voi olla myös kiinteällä objektiivilla varustettu, mitä minun pokkarini ei ole). Kolmantena kamerana on sitten digikamera, mallina Panasonic Lumix DMC-FZ5 12x optisella zoomilla varustettuna.
Kameran ja muistiinpanovälineiden ohella on hyvä omistaa kirjoja (nykyään nettikin on hyvä väline tunnistamisessa) joiden avulla voi varmentaa bongattujen koneiden mallit ja tyypit. Perustaksi moderninajan koneiden tunnistamiselle käy laadukas Jane's-kustantamon pokkarimallinen Aircraft Recognition Guide (mihin kuvattu ja tyypitetty 500 sotilas ja siviilikonetta), sitten jos haluaa panostaa huomattavasti enemmän rahaa kirjaan niin kannattaa ostaa samaisen kustantamon teos All the World's Aircraft - teos on kovkantinen ja erinomaisen hieno laitos koneiden tunnistamiseen, hankintaa ehkäpä kuitenkin rajoittaa ensinnäkin kirjan hinta mikä on varmaan tänäpäivänä reilusti yli 250 €, toiseksi teos on A4 kokoinen joten sitä ei saa raahattua mukaansa (ainakaan kovin helpolla) ilmailutapahtumiin joten tässä mielessä Jane's:in kustantama pokkarityyppinen teos on kätevämpi ja lisäksi huomattavasti halvempi eli maksaa noin 30 € (saatavana Akateemisesta ainakin tilaamalla, joskus löytyy jopa hyllystä).
Kirjallisuutta löytyy tämän päivän teoksien ohella myös melkoisesti WWI ja WW II ajoilta sekä ajoista sen jälkeen tähän päivään, englanniksi löytyy myös teoksia ilmailun ensivaiheilta lähtien joten historiasta kiinnostunut lukija varmaan hankkii jonkun kattavan tällaisenkin teoksen itselleen. Jane's:in kustantamo on koonnut yksiin kansiin myös perusteoksen WW II aikaisista taistelukoneista eli "Fighting Aircraft of the World War II - löytyy ajoittain esim. Akateemisesta. Tietenkin muutakin englanninkielistä kirjallisuutta löytyy huomattavia määriä - netti on tänäpäivänä oivallinen väline tilata tällaisia tuotteita itselleen (tulleista en nyt muista). Suomenkielistä kirjallisuuttakin löytyy, lähinnä suomalaisten palveluskäytössä olleista koneista WWII ajoilta aina tähän päivään saakka - taitaapa myös löytyä kuvakirjallisuutta puna-armeijan konetyypeistä Suomenrintamilta, joten mahdollista on koota kattava kuvaus kummankin puolen käyttämistä koneista ja koettaa sitten bongata niitä museoissa tai ilmailunäytöksissä.
Tällaista...
vlad.