Vanhemmuuskeskusteluun tarvitaan enemmän realismia. Väitän että:
Kun listaat näitä tällä tavalla väittämä-muodossa, niin näistähän on aika helppo jatkaakin keskustelua ja esittää muutama erilainenkin näkökulma:
a) Lapsen alaikäisyyden aikana huomattava osa vanhemmista käyttäytyy lapsiaan kohtaan tuhoisasti vähintään kuukausien mutta usein vuosien ajan.
Varmasti - kuitenkin "tuhoisa" on aika yliampuva termi käytettäväksi tässä yhteydessä, mutta jos sanan tilalle vaihdetaan termi "haitallinen" tai "epäedullinen" niin väittämä tuntuu uskottavammalle. Tämäkään ei silti ole koko totuus, vaan erehdykset ja virheet muodostavat vain yhden osan lapsuuskokemuksesta ja jos tarkastellaan kokonaisuutta niin useimmiten normaalissa perheympäristössä hyvien ja tavallisten, rakentavien kokemusten määrä ylittää näitä negatiivisia ilmiöitä. Harva lapsuus on pelkkää piinaa ja vääriä valintoja, vaikkakin tunnustan toki että myös tällaisia esimerkkejä varmasti löytyy.
b) Lapsen alaikäisyyden aikana monet vanhemmat käyvät läpi parisuhdekriisejä, jotka heijastuvat lapsiin. Lapsen persoonasta riippuu, miten turvattomiksi hän ne kokee.
c) Lapsen alaikäisyyden aikana monet vanhemmat käyvät läpi henkilökohtaisia kriisejä. Lapsen persoonasta riippuu, miten turvattomiksi hän ne kokee.
Nämä nyt ovat hyvin lähellä toisiaan ja tilanteisiin pätee sama ilmiö; tilanne ei taida ikinä olla täysin mustavalkoinen ja toisaalta kriisit voivat kääntyä myös eduksi kartuttaen lapsen toimintamalli-työkalupakkia omaa elämää varten. Kriisitilanteet harvoin jäävät pitkäaikaiseksi vallitsevaksi olosuhteeksi ja lapsi voi myös oppia ongelmien ratkaisumalleja vanhemmiltaan. Joko suorina toimintamalleina, tai sitten käänteisinä tapoina toimia kriisitilanteissa. Toisaalta lapsi voi myös kokea neuvokkaiden vanhempien toimiessa oikein turvallisuutta kriisienkin keskellä jos vanhemmat osaavat / ymmärtävät kertoa lapselle tilanteesta ja painottaa että lapsi on heille molemmille edelleen erittäin tärkeä ja he haluavat omista henkilökohtaisista tilanteista huolimatta ottaa lapsen edut huomioon.
d) Lapsen alaikäisyyden aikana monet vanhemmat yrittävät tehdä samalla uraa, vaikka lasten kasvatus on täysipäiväistä työtä. Nyky-yhteiskunnan päivähoitojärjestelmä ja keinotekoiset repaleiset yhteisöt eivät lapsen ehjää kasvua tue. Lapsen kuuluu kasvaa tiiviissä pienyhteisössä, jossa vanhempien lisäksi on muita jokapäiväisiä pysyviä ihmissuhteita ja jossa lapsi kasvaa jatkuvassa yhteydessä yhteisöönsä ja sen käytäntöihin.
Meillä kuitenkin on olemassa järjestelmä joka takaa äidille (sekä isälle) mahdollisuuden olla nuo erityisen tärkeät ensivaiheet kotona lapsen kanssa sekä mahdollisesti jättäytyä jopa 3 v. asti hoitamaan lasta kotiin yhteiskunnan tukemana. Olen samaa mieltä, että tämän mahdollisuuden tulisi ideaalitilanteessa jatkua huomattavasti pidempään, mutta tämäkin malli on tyhjää parempi.
e) Suomessa lapset joutuvat näkemään aivan liikaa alkoholin käyttöä. Kun asiaa on lapsilta tutkimusluonteisesti kyselty, niin tulokset ovat olleet hyvin selviä: yksikin kalja on liikaa. Vanhemman tulisi olla absolutisti lapsensa hyvinvointia tukeakseen.
Alkoholi ei kuulu perhe-elämään, siitä ollaan ehdottomasti samaa mieltä. Kuitenkin mustavalkoinen ajattelu ei tässäkään mielestäni ole oikea ratkaisu vaan esim. viinilasillisen nauttiminen päivällisellä voidaan helposti nähdä kasvattavaksi ja vastuulliseksi alkoholinkäytön malliksi lapselle. Alkoholi ja sen käyttö on kuitenkin aihekokonaisuus jota tuskin pystyy elämänsä aikana välttämään joten terve suhtautuminen siihen on mielestäni kaikkein järkevin malli lapselle välitettäväksi. On ikävää, että tähän eivät kaikki pysty.
f) Lapsen alaikäisyyden aikana moni vanhempi pohtii, kannattiko vanhemmaksi ryhtyä. Tämän onneksi jo monet äidit myöntävätkin. Lapsi aistinee isänsä tai äitinsä epävarmuuden tai väsymyksen omasta vanhemmuudestaan.
Oleellista onkin puhua lapselle ja tämän ymmärtäessä hämmennyksensä, kertoa lapselle että kyse ei ole siitä että lapsi olisi paha tai tehnyt jotain väärin, vaan vanhemman omista voimavaroista tai luottamuksesta itseensä.
g) On merkittävä määrä vanhempia, jotka eivät tiedosta, millainen on lapsen kasvun psykologinen perusta tai jotka eivät pysty sitoutumaan siihen. Lapsia yksinkertaisesti kasvatetaan väärin menetelmin, mikä siirtyy lapsen mieleen esimerkiksi luottamuksen puutteena.
Onneksi lasten kasvatus ei ole kertasuoritus vaan prosessi joka välittyy jokaisesta hetkestä; harvoin yksittäisistä tapahtumista, vaan enemmän tapahtumien ketjusta, toistuvista toimintamalleista ja "arjen elämisestä". On toki selvää, että on olemassa yksittäisiä tapahtumia jotka voivat jättää jotain traumoja lapselle, mutta kuitenkin ajattelisin että normaalissa perheympäristössä nämä ovat aika harvassa ja kuitenkin sitten jatkuva arjen toistaminen saattaa kumota näitä yksittäiskokemuksia tai ainakin asettaa ne omaan valoonsa "poikkeavina tapahtumina".
h) On merkittävä määrä vanhempia, jotka siirtävät omia käsittelemättömiä ongelmiaan lapsiinsa.
Kai tämä heijastelee meissä epätäydellisissä ihmisissä vähän jokaisessa, mutta mikä on tämän aiheen merkityksellisyys, se varmaan vaihtelee. Oleellista on jälleen kerran rehellisyys lasta kohtaan ja tosiasioiden tunnustaminen; harva meistä on täydellinen, mutta se on asia jonka kanssa oppii elämään. Sikäli kun vanhempi - tai jopa lapsi - tunnistaa näitä kohtia, ne on helpompi siirtää omaan lokeroonsa.
i) Lastenhuollon piiriin kuuluu
Vantaalla jo useampi kuin joka kymmenes lapsi. Nämä tapaukset ovat ainoastaan jäävuoren huippu. Huonosti perheissään voivia lapsia on moninkertainen määrä.
Huonosti perheissä voivat lapset ovat tosiaan ongelma, kilpailuyhteiskunta, suorituskeskeiset vanhemmat, alkoholi- ja muut päihdeongelmat, kiire, monet erilaiset tekijät saavat erilaisia ihmisiä voimaan pahoin joista sitten jäävuoren huippu näkyy mm. huostaanotoissa ja suurin osa vain "ongelmalapsina" tavallisen elämän keskellä. Selkeä kehtiyskohde tunnistaa näitä syitä pahoinvoinnille ja ennenkaikkea tulosten perusteella ratkaisujen tekeminen. Nk.
downshifting on vielä suhteellisen uusi asia yhteiskunnassa mutta uskon että varmasti monen osalta ajan myötä leviävä periaate. Noudatan itsekin jossain määrin tällaista toimintamallia ja viiden lapsen isänä olenkin "joutunut" (=saanut?) tinkiä aika paljonkin menestyksestä työelämässä sillä perusteella että haluan painottaa työn ulkopuolista elämää. Mahdollisuuksia olisi ollut moneen, mutta toisaalta tämäkin riittää joten miksi pingottaa?
En ole samaa mieltä kanssasi että vanhemmuus olisi "sotatrauma", vaan kyllä se vanhemmuus normaaleissa olosuhteissa on rikkaus, sellainen sisältö elämään jota ei voi muilla asioilla paikata. Emme varmasti kaikki tunne samalla tavalla ja se olkoon tietysti jokaisen oma vapaus ajatella vanhemmuudesta kuten haluavat, toiset kokemuksen perusteella ja toiset muuten muodostuneiden käsitysten perusteella. Yhteiskunta ei tosiaan tarjoa aivan ideaalia ympäristöä lapsen kasvatukselle, mutta toisaalta onneksi se myöskään ei täysin tärvele mahdollisuuksia ihan hyvään perhe-elämään.