Oli tietysti vähän valikoidusti poimittu, joutui itsekkin katsomaan että mitä paskaa tässä on oikein tullut kirjoitettua.
Tämä on mielenkiintoinen juttu. Nimittäin mihin vertaamme nykyistä kasvatuksen puutetta? Kuinka paljon vanhemmat olivat läsnä joskus uuden ajan taitteessa tai 1800-luvulla teollistuvassa tai esi-teollisessa Suomessa? Sotien aikaan? Tai millainen kasvatusympäristö oli mieleltään järkkyneen sotaveteraani-isän diktatoria kotona? Toki aiemmin yhteisö osallistui kasvattamiseen, mutta väittäisin kyllä, että nykyään meillä on parhaimmat edellytykset hyvälle ja tasapainoiselle varttumiselle. Vanhempien täydellinen välinpitämättömyys on kuitenkin melko harvinaista ja suoranaista väkivaltaakaan ei laajalti ole. Sanoisin, että ongelma taitaa olla nykyään se, että lapsista tehdään koskemattomia. Ei sillä, että kannattaisin mitään risua ja piiskaa, mutta kyllä lapseen saa tarttua ja tuleekin niin tehdä, jos tilanne näin vaatii. Selkeät rajat on toki oltava, vaikka johdonmukaisuus ei helppoa olekaan.
Toki se sotaveteraani-diktaattoori-isä on stereotypiä, siinä mielessä kuin täysin vanhemmuutensa unohtava tämän vuosituhannen uraohjus. Molemmissa on toki totuutta mukana. Tottahan puhut siinä mielessä, että kasvattajalla on tällä hetkellä parhaat mahdolliset edellytykset kasvatustehtävään, koska tietoa ja taitoa on aivan eri tavalla kuin ennen. Toisaalta kasvatus on niin sidottu omaan aikaansa, että henkinen hyvinvointi on ollut vähän eri tavalla mitattavissa vuosisadan alussa tai sotien aikana kuin nykyään. Tieto lisää tuskaa siinä mielessä, että suurissa osissa kolmannen maailman kielissä ei ole edes sanaa "mielenterveys" tai "henkinen hyvinvointi" jne.
Se ollaan kadotettu se yhteisön merkitys nyt tässä toisessa maaltamuuton aallossa ja samoin meillä on tehty siinä mielessä lapsen edunmukainen lainsäädäntö, että tosiaan lapsen etu on aina ensisijainen tavoite. Kuitenkin se, mikä tällä hetkellä on kateissa on se mitä tuossa TF:n kirjoituksessa sanotaankin, että lapsen rooli on vääristynyt pahimmillaan siihen, että vanhemmat kokee lapsen olevan niin tasa-arvoinen perheenjäsen ja ikäänkuin TF sanoo "kaveri". Sinänsä jos aktiivinen fyysinen ja psyykkinen väkivalta on lailla kielletty kasvatettu ja harvinaisempaa kuin nyykyään, sekä passiivinen fyysinen väkivalta (eli heitteille jättäminen) on enemmän mt-ongelmaisten ja päihdevanhempien cup of tea. Niin Passiivinen psyykkinen väkivalta, eli tuo roolien vääristyminen on lisääntymään päin. Eli sellaista rajattomuutta löytyy, kun ei uskalleta tuottaa lapselle pettymystä vaan lahjotaan koko lapsuus läpi siihen pisteeseen, että 10-vuotias haistattaa kaikille pitkät ja kuvittelee olevansa maailman napa.
On myös tilanteita, joissa on oltava armoton. Juuri juttelimme vaimoni kanssa tästä, ja siinä missä minä olen joskus turhan armoton, hän sanoi taas alentuvansa turhiin keskusteluihin. Ei aikuisten päätöksiä tarvitse aina perustella. Tämä riippuu toki hiukan lapsen iästä ja asiasta, mutta joskus asiat tehdään vain siksi, että aikuinen näin sanoo. Joskus lähdetään mäkkäristä autoon, kun homma ei toimi, ja hamppari jää syömättä. Toki tulee tajuta itsekin se, ettei uhkaile asioilla, joita ei ole valmis toteuttamaan tai joita ei oikeasti kannata toteuttaa. Ei ehkä ole järkevää pilata lopun perheen lomaa yhden kiukuttelevan uhmaikäisen takia ja kääntää pirssiä kotia kohden, jottei jättäisi uhkaustaan toteuttamatta, vaan funtsia sellainen toimenpide, minkä pystyy myös toteuttamaan.
Tuossa on boldattuna sellaisia käsitteitä mitkä ei minun mielestäni kuulu kasvatukseen. Tokikaan et varmaan tarkoita armottomuudella mitään julmuutta, vaan ilmeisesti sitä että toleranssi joidenkin asioiden tekemiseen on matalammalla kuin toisilla. Eli samaa mieltä, termi on vaan ehkä vähän vittumaisen kuuloinen. Ettei joku nyt sitten pohdi että "perkele täytyy olla meidän muksulle vähän armottomampi" sen kummempia miettimättä.
Minun mielestäni taas tulee perustella, se ei välttämättä tarkoita mitään alas istumista ja isoa kasvatuskeskustelua vaan ihan sitä että selittää joka kerralla että miksi nyt tehdään näin "et voi, koska se on vaarallista", "pakko mennä nukkumaan, koska olet väsynyt", "pakko syödä, koska isi tietää että tunnin päästä olet nälkäinen ja kiukkuinen". Että ei nyt ihan mitään "koska isä sanoo" tokikin aina niin että asenne "isä päättää koska isä aikuisena tietää mikä on tässä tilanteessa parempi vaikka oletkin varmasti eri mieltä".
Uhkailu jollain "rangaistuksella" nyt on sitten ihan oma juttunsa, ne perinteiset uhkailu, kiristys ja lahjonta ei ole mitenkään kasvattavia. Siis jos halutaan opettaa lapselle jotain. Enemmänkin puhuisin siitä että selitetään se asia sillä tapaa että "nyt näyttää siltä että et ole vielä valmis syömään ravintolassa ja on pakko lähteä kotiin ja kokeilla sitten joku toinen kerta uudestaan", kysehän ei ole rangaistuksesta jos siinä on joku opetus takana.
Ja se etukäteen funtsiminen on ihan paikallaan, pitäähän se himassa miettiä että onko se lapsi valmis menemään ravintolaan, onko puhuttu siitä miten siellä tulee käyttäytyä jne? Samalla tapaa tietysti pitää funtsia, että mitä tehdään jos homma ei toimikkaan.
Tämä on joskus paikallaan, en epäile, mutta pelisilmää se kyllä vaatii. En kovin helposti lähde tunkemaan nokkaani muiden asioihin tai tilanteisiin, enkä toisaalta jaksaisi kenenkään viisasteluja omasta riehuvasta muksustakaan. Nuo tilanteet kun ovat yleensä aika stressaavia vanhemille, eikä tilannetta paranna, jos joku ulkopuolinen ilman pelisilmää tulee paikalle kikkailemaan.
Tottahan se on, että se vaatii pelisilmää ja sitä että asiat toteutetaan jonkinsortin tahdikkuudella. Tässähän on se yhteisön merkitys, mitä muu yhteiskunta sallii. Miksei tarjoilija voi sanoa ravintolassa lapselle että "anteeksi mutta nyt sinun käytöksesi häiritsee muita asiakkaita" tai joku vieras aikuinen "anteeksi, mutta voisitko olla hiljempaa kun me haluaisimme syödä rauhassa kun olemme pitkästä aikaa ulkona syömässä". Jos aikuisen pitää pelätä lapsen tai vanhempien reaktiota niin aika hukassa tässä ollaan.
Kesällä kun tulin helvetin väsyneenä lontoosta koneella oli juuri takarivissä sellainen 6 teinitytön ja parikymppisen valvojan ryhmä jostain tanssiryhmästä. Meininki oli jo terminaalissa sellaista että toivoin ettei ne missään nimessä istuisi lähellä ja kuinka ollakaan istui juuri taakse. Oli pakko sanoa niille pissiksille kaiken vittuilun uhalla että "anteeksi mutta on pakko pyytää että olisitte vähän hiljempaa, koska meillä on rankka reissu takana ja haluttaisiin levätä". No siinä oltiin haavi auki ja valvoja vain hymyili, sitten kun käänsin selkäni niin joku draamakuningatar ilmoitti ainakin puhuvansa ja tämänkin reissun olleen tosi rankka. Kuinka ollakkaan volyymit laski aika pienelle ja kun loppulennosta oli volyymit taas nousussa niin valvoja sitten hyssytteli hyvällä menestyksellä. Mitään mitalia tästä en saanut, ehkä saan sen täältä.
Kyse nyt siis ei ole Sampiolle tiedoksi mitään kasvattajakykyjesi epäilyä. Olen siinä käsityksessä että homma toimii ihan mainiosti sielläpäin, nuo on nyt minun näkökulmaani aiheesta.