Ilmoitukset

Nimimerkki Dats keskittyi tuotannossaan pelkästään flametukseen. Tämän vuoksi hänen kirjoitusoikeutensa on nyt poistettu.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki FASlapsi on saanut viikon verran kakkua kirjoitettuaan jalkapallon MM-liveseurantaan hyvän maun vastaisen viestin.

Sulje ilmoitus

Lama tulossa – taantuuko talous?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Kyylä, 29.06.2007 klo 21.07.

 1. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Tämä on kyllä taivaan tosi. Ehkä jonkinlaisena nyrkkisääntönä voisin omalta kannaltani sanoa, että lainan kuukausierästä lyhennyksen osuuden pitää olla vähintään puolet (eli koron osuus ei saa olla yli puolia).

  edit: no joo, ei tuokaan niin yksi-oikoista ole. Jos lähtötilanteessa korot ovat kahdessa prosentissa ja lyhennys on silloinkin puolet, niin aika kusessa lyhentäjä olisi.
   
  Viimeksi muokattu: 04.07.2008 klo 15.28
 2. Isaskar Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, KooKoo
  Lainaus:
  En tiedä millä lainamäärällä tuon laskit, mutta suunnilleen samaan tulokseen tulin kun noita lukuja pyörittelin. Tuohon on sitten laskettava mukaan ainakin kerros- ja rivitalossa vastike ja omakotitalossa muita menoja. Omistusasunnossa on taas verovähennyksiä ja kieltämättä kaava on aika monimutkainen. Mutta alkuperäinen väite, jossa asuntojen hintojen pitäisi tippua maksetun vuokran verran on joka tapauksessa aika kaukana totuudesta.
   
 3. Myyrä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko, Spurs
  Lainaus:
  Niinpä. Siinä on niin monta tekijää monessa, että pelkästään lukuja pyörittelemällä päätöksen teko ei ole kovin järkevää ja kuten tässäkin ketjussa on tullut ilmi, asunto ostetaan vaikka kalliimmalla jos elämäntilanne ja omat mieltymykset niin määräävät. Asunnon omistajat löytävät aina pätevät perustelut toiminnalleen, kuten myös vuokralla asujat. Ja jos varaa on, miksi ei ostaisi omaa asuntoa.

  Lainaus:
  Mistä tämä oletus on repäisty?
   
 4. HABS #11 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS, Pelicans, Antikale Lahko
  En tiedä onko lamaa vai mitä, mutta oma työnantajani pisti eilen 44 henkeä kilometritehtaalle. Syksyn aikana yksi tuotantolaitos suljetaan.
  Lisäksi toimipiste missä olen itse töissä aloittaa yt neuvottelut. Suunnitelmissa on irtisanoa noin 30 henkeä. Onneksi ainakaan vielä nämä jutut eivät osu omalle kohdalle.
   
 5. Loktev Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Kyllä se sitä lamaa on!
   
 6. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Tämä on tieto joka perustuu omiin kokemuksiin.
   
 7. Schwalbe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  On nuo taloustieteen opinnot jääneet peruskoulun tarjoamien oppikirjojen varaan, mutta oma ihmettelynaiheeni on seuraavan kaltainen:
  Jos ja kun kerran polttoaineiden ja elintarvikkeiden hinnat sekä lainojen korot nousevat, niin hiton monella kansalaisella on kaksi euroa maksavan bensa- ja maitolitran hintojen kanssa sikäli paljon tekemistä, että kohta jää ostamatta taulutelkkarit, sisäfileet ja liput Muumimaahan.
  Mitä muuta siihen lamaan tarvitaan kuin se, että suurella osalla palkansaajista ei yksinkertaisesti riitä rahat kuin välttämättömimpään?
   
 8. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  jotkut isot pojat ovat pitäneet määritelmänä sitä että valtion bruttokansantuote laskee edellisestä vuodesta. BKT kuvaa siis maassa tuotettujen tuotteiden ja palveluiden määrää. Mitä vähemmän siis elokuvalippuja ja muita myydään niin sitä pienempi on BKT. Melko usein (aina) tästä aiheutuu se että myös työpaikkoja on vähemmän, jolloin kysyntää on entistä vähemmän ja tuotteita tuotetaan entistä vähemmän.
   
 9. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  hetki sitten oli puhetta siitä, että onko omistusasuminen vaiko vuokra-asuminen kannattavaa nykyisessä taloudellisessa tilanteessa. Omistusasujana tämänkaltaiset uutiset eivät ainakaan yhtä paljoa huolestuta:
  http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/97079.shtml
   
 10. kovalev Jäsen

  Tänään lentää veri maailman pörsseissä ja meklarit hyppivät ikkunoista.
  Usa:n neljänneksi suurin investointipankki Lehman Brothers on käytännöllisesti katsoen konkurssisssa.
  Niin ikään Usa:n suurin säästöpankki ja vakuutusyhtiö ovat llipaisimella seuraavina.
  Bank Of America osti juuri Merrill Lynchin! (tällaisia pikku kauppoja)
  Dollari romahtaa paraikaa.
  Öljytuotanto sakkaa Ike:n ja Nigerian levottomuuksien takia.
  Elokuun inflaatio Suomessa : 4,7 %

  Unohtuikohan jotain?
  Jaa niin. Maailman suurin autovalmistaja General Motors on nyt käytännössä liittovaltion armoilla. Se anoo valtiolta 25 miljardin dollarin halpakorkoista lainaa.

  Jos ajattelitte hakea lainaa ihan muuten vaan mukavaan elämiseen, niin annan ilmaisen neuvon : Lykätkää parilla vuodella!
   
 11. lihaani Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
  Lainaus:
  Kyllä lordi John Maynard Keynes oli täysin oikeassa. Kapitalistinen yhteiskunta on lähinnä nousukauden yhteiskunta. Silloin on helppo huudella, että julkisia toimintoja pitää ulkoistaa ja veroja alentaa. Kaikenlainen yhteiskunnan puuttuminen yritystoimintaan ja osakkeenomistajien sekä ylimmän johdon saalistukseen on pahasta.

  Näin tapahtui jenkeissä v. 1929 ja näin on tapahtumassa nyt. Suuryritykset putoavat valtion syliin ja rapautetulla veropohjalla ne pitäisi veronmaksajien rahoilla nostaa jaloilleen. Jottei yhteiskunta täysin romahtaisi, on taas valtiovallan otettava ohjat käsiinsä. Tämä on historiassa niin tuttua.

  Kommunismin ja natsismin tuhoisuus aiheellisesti on myönnetty kaikkialla. Nyt olisi markkinaliberalismin vuoro. Tiedän, että täälläkin moni pillastuu, kun pyhiä asioita kyseenalaistetaan. Mutta silti: Kuinka olisi pohjoismainen hyvinvointivaltio? Todennäköisesti niillä ovat vahvimmat puskurit tämmoisten aikojen varalle.
   
 12. Gagne Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Syöksykierteet, vapaat pudotukset ja sulamiset
  Lainaus:
  Mutta kun Milton Friedman oli oikeassa... Nämäkin takaiskut markkinaliberalismille ovat vain todennäköisesti seurausta valtiovallan epäoikeutetuista vapaan talouden kahlitsemisyrityksistä. Odotellaan vaan nyt sitä seuraavaa sotaa jolla tämäkin taantuma saadaan pyyhkäistyä maton alle. "Kriisi on mahdollisuus" kuten Chicagon koulukunta julistaa.

  Ja joo. Tämä oli sarkasmia. Hyvin pyyhkii. "Anna anna shokkihoitoo."
   
 13. Viljuri Jäsen

  Siltä osin kuin rahoitusmarkkinoiden "innovaatiotaso" hieman kahliutuu vuodeksi tai pariksi konkurssien ja haltuunottojen johdosta, niin sillä lienee maailmalaajuiseen korkotasoon tietty ylöspäin vetävä vaikutus. Se, että muutama derivatiivien kanssa pelaileva menettää rahansa ei kuitenkaan ole maailmanloppu, verrataampa asiaa nyt vaikkapa Suomen lamaan 1990-luvun alkupuolelle.

  Reaalitalouden ja rahoitusmarkkinoiden väliset yhteydethän ovat kuitenkin parhaimmilaankin olleet sitten 1980-luvun välillisiä eli vaikea on mennä sanomaan, että mitä muutaman spekulaattorin tilapäisestä häviämisestä markkinoilta seuraa. Ainakin raakaöljyn hinnan halpenemisesta siitä on seurannut, kuten kaikki suhteellisen järjissään olevat ihmiset osasivat jo arvioidakin.

  Osa spekuloijista tekee rahaa silläkin, että mitä enemmän tuhoa ja volatiliteettia markkinoilla kaikilla aikaväleillä tapahtuu, Ks. Soros. Tämänkin seikan vuoksi kaikkia lehtimiesten keksimiä juttuja ei kannata aina ottaa ihan vakavasti, edes sokeiden parissa.
   
 14. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Rushden & Diamonds
 15. Kyynikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
  Lainaus:
  Niin, kyllä esim. Iran saa nyt olla varpaillaan. Lamaa on helppo peitellä sodalla. Siinä saa mukavasti huomion pois kotimaan ikävistä talousasioista.
   
 16. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Rushden & Diamonds
  Kun Suomessa tumpeloitiin isolla kädellä niin talouseliitti känisijä Viinasen johdolla ärisi että velallisten sijaan oli ehdottoman tärkeää ja välttämätöntä pelastaa pankit sillä muuten. Olen aiemminkin kysynyt ilman vastausta että niin mitä muuten? Jenkit näyttävät katsovan kortit loppuun asti niinkuin pitääkin, sillä pankkiireille on sanottu että pärjäilkää. Katsotaan nyt mikä oli se järkyttävä katastrofi mikä olisi ollut 90-luvun sijaan pelättävissä.
   
 17. Rodion Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
  Lainaus:
  On jo arveltu, että Lehmanin vuoksi 455 biljoonan dollarin derivatiivihäkkyrät voisivat romahtaa.

  Sanoisinko, että siinä on kyse jo muusta kuin "muutama derivatiivien kanssa pelailevan" rahanmenetys.

  Mielenkiinnolla odotetaan kun näitä selvitellään:

  http://biz.yahoo.com/rb/080914/lehman_specialsession.html?.v=4
   
 18. Viljuri Jäsen

  Lainaus:
  Kirjailijoiden ja lehtimiesten juttuja lukiessa on syytä pitää mielessä, että kaikenlainen hörhöily ja taivaanrannamaailailu kuuluu heidän työkuvaansa, talouden kanssa välttämättä moisella toiminnnalla ei ole kuitenkaan tekemistä.

  Subprime-kriisi on lähtenyt siitä liikkeelle, että asuntojen hintojen ajateltiin jatkavan nousuaan aina taivaaseen saakka, minkä ajateltiin mahdollistavan varsin innovatiivisten riskipaperien luomisen piilevän kysynnän tyydyttämiseksi erinäköisiin uudelleenrahoitusjärjestelyihin ja arvopaperistamisiin perustuen. Kysyntää oli siis reaalitalouden puolella asunnoille, joihin asukkailla ei normaaleissa olosuhteissa olisi ollut varaa, mutta vieläkin enemmän kysyntää oli erinäköisille johdannaisille, joita myymällä agressiivisesti markkinoilla toimivat rahoituslaitokset pitivät ainakin omat katteensa ja työntekijöiden bonukset juoksemassa.

  Suomessa tarvittavat oppirahat tämän kuplan osalta on maksettu 1990-luvun laman yhteydessä, eikä tämä nykyinen korjausliike ole lähelläkään niitä ongelma-alueita, joita silloin sivuttiin. Siinä mielessä oppivelvolliset ovat ihan eri suunnalla.

  Lainsäädäntö on sitä paitsi yksi asia, käytännössä suurempi ongelma liittyy kirjanpitoon ja siihen, että millä keinoilla varmistetaan se, että riskit ja sidonnaisuudet näkyisivät oikean osapuolen kirjanpidossa suunnilleen oikeassa mittakaavassa. Itse asiassahan erinäköisiä "off-balance sheet"-kikkoja on tukittu jatkuvasti erityisesti kansainvälisten kirjanpitostandardien kehittämisen kautta, että myöskin osittain lainsäätäjän toimesta, vaikka jälkimmäinen onkin auttamatta ihmisen innovaatioiden edessä aina jälkijunassa.

  Toivotaan, että kaikki kääntyisi kuitenkin vielä iloksi. Björn Wahlroos voisi yrittää tehdä jonkinlaisia pankkien omistukseen ja haltuunottoihin liittyviä markkinaoperaatioita, koska ja kun luottamuspula pankkien riskinkantokykyyn näkyy niiden osakekursseissa myös täällä Pohjoismaissa. Siksi halvalla aikanaan suomalainen pankkitoiminta ruotsalaisten haltuun siirtyi, että se olisi "niille" oikein, vaikkei Björnin mahdollisella "rahastuksella" olisikaan sinällään mitään kansallista kytkentää.
   
 19. kovalev Jäsen

  Mielenkiinnolla odotetaan nyt, mitä tapahtuu AIG:lle.
  Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että vaikutukset (kaatuessa) maailmantalouteen olisivat mittavasti suuremmat. Puljussa on 120000 työntekijää ja yli 70 miljoonaa asiakasta.
  Kytköksiä maailman pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin on vaikka millä mitalla.
  Rahoitustarpeeksi arvioidaan tällä hetkellä 70-75 miljardia dollaria.
  Yhtiön luottoluokitukset alenivat eilen (mikä luonnollisesti vaikeuttaa rahoituksen/lainan saantia) ja kurssi on tippunut 93% huipustaan.
  Eilen kurssi tippui 61 %

  Ei mene häävisti Venäjälläkään. Pörssin arvosta on sulanut 52% neljässä kuukaudessa.
  Kummasti on poliitikkojenkin puheet pehmenneet. Valuuttapako on valtava.
   
 20. lihaani Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
  Aikoinaan Bushin Irakin miehityksen perimmäinen syy oli, että Saddam teki pahimman rikoksen, minkä Wall Street tiesi: Otti öljyn laskutusvaluutaksi euron.

  Voipi olla, että tämän "rikoksen" amerikkalaiset kasinotalouden toimijat tekevät ihan itse.
   
 21. Sartar Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Idän Suuret muinaiset
  Lainaus:
  Todella hyvä kirjoitus ja tärkeitä pointteja tuossa.

  Pelottavaa on se että myös meillä valtio on myynyt paljon yrityksiään, esim. Fortum ,joka tällä hetkellä lypsää kansanrahoja minkä lystää.

  Uskoisin kapitalismin kaatuvan myös omaan mahdottomuuteensa enemmin tai myöhemmin, toisaalta sillä on eräs merkittävä etu; vaikka luonnonvarat ja halpatyövoima kupattaisiin loppuun ihmisen ahneus on loppumaton luonnonvara.

  Pohjoismainen hyvinvointivaltio? Ainakin meilläpäin se alkaa olla mennyttä. Kaikkea julkista ajetaan alas ja vanhukset haluttaisiin haudata elävältä, katsos, he eivät tuota mitään.
   
 22. Jermu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Vertailetko ihan tosissasi 80-luvun Säästöpankkeja Lehman Brothersiin? Ehkä liiketoiminnassa ja asiakaskunnassa on kuitenkin nähtävissä pieni ero? Ja sinulta lienee mennyt ohi myös tapaukset Bear Stearns ja Fannie ja Freddie?
   
 23. kovalev Jäsen

  Venäjän pörssissä kaupankäynti keskeytetty: RTS -11,47 %
  Jollain tahoilla petti hermot.
   
 24. Viljuri Jäsen

  Kiitetään muuten jälleen kerran viisaita ihmisiä siitä, ettei suomalaisia osakkeita, yrityksiä ja muuta varallisuutta erityisemmin uhkaa enää ainakaan erikoiseen rahayksikköön liittyvät poliittisluontoiset valuuttakurssiriskit.

  Jos rytinä käy kovinkin kovaksi maailmalla, "periferiset" markkinat kärsivät aina, aivan riippumatta talouden fundamenteista. Sorokset ja kumppanit eivät kuitenkaan kykene kyykyttämään euroa, siinä missä pienemmät valuutat ovat aina alttiita spekulanttien hyökkäyksille.

  Toisaalta palkansaajat eivät suin surmikaan halua sitä, että säännöllisin väliajoin suurteollisuuden intressissä valuutan ostovoima nollattaisiin, kuten siis Suomessa aiemmin korporatiivisin päätöksin usein tehtiin. Säästöt eivät välttämättä katoa siis enää maailmaan tuuliin, jos pitää malttia mukana.

  Maltti osakemarkkinoilla tarkoittaa siis sitä, ettei lyhyttä kauppaa erityisemmin käy, vaan tähtää aina pidemmälle ajanjaksolle osingonmaksukykyisten, vakiintuneiden yhtiöiden kanssa. Pikavoitot, riskisijoitukset ja suoranaiset lottoarvonnat ovat aina asia erikseen.
   
 25. Tykki Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Näissä rytinöissä pitää aina muistaa, että niissä haetaan uutta pohjaa entistä vankemmalle nousulle.

  Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, tavallinen sunnuntai-sijoittaja myy kaikki osakkeensa juuri nyt. Sitten nuollaan haavoja ja luetaan seuraavat neljä vuotta sivusilmällä analyytikkojen selostuksia siitä että talous ei ole vieläkään vakaalla pohjalla. Osakemarkkinoille ei uskalleta mennä takaisin, kun voi taas tulla siipeen. Sitten eräänä kauniina päivänä otsikoissa lukeekin että kolme ja puoli vuotta kestänyt nousukausi on nyt sitten ohi ja kermakahvien aika on loppu.

  Kaiken kaikkiaan, nyt voisi olla hyvä hetki alkaa ostamaan osakkeita pienissä erissä, vaikka kuukausi sellaisilla. Sama pätee tuohon Venäjään: Rahastoon tai mieluiten ETF:ään pikkusummia säännöllisin väliajoin, niin hyvä tulee.

  Myynnit ovat nyt joka tapauksessa myöhäisiä.