Ota rahat ja juokse, ohjasi W. Allen jo kolmannesvuosisata sitten.
Pankkiparonit ryöväsivät Amerikan kassan (Talouselämä)
Olisikohan näistä esikuvista meillekin opiksi?
Kirjailijoiden ja lehtimiesten juttuja lukiessa on syytä pitää mielessä, että kaikenlainen hörhöily ja taivaanrannamaailailu kuuluu heidän työkuvaansa, talouden kanssa välttämättä moisella toiminnnalla ei ole kuitenkaan tekemistä.
Subprime-kriisi on lähtenyt siitä liikkeelle, että asuntojen hintojen ajateltiin jatkavan nousuaan aina taivaaseen saakka, minkä ajateltiin mahdollistavan varsin innovatiivisten riskipaperien luomisen piilevän kysynnän tyydyttämiseksi erinäköisiin uudelleenrahoitusjärjestelyihin ja arvopaperistamisiin perustuen. Kysyntää oli siis reaalitalouden puolella asunnoille, joihin asukkailla ei normaaleissa olosuhteissa olisi ollut varaa, mutta vieläkin enemmän kysyntää oli erinäköisille johdannaisille, joita myymällä agressiivisesti markkinoilla toimivat rahoituslaitokset pitivät ainakin omat katteensa ja työntekijöiden bonukset juoksemassa.
Suomessa tarvittavat oppirahat tämän kuplan osalta on maksettu 1990-luvun laman yhteydessä, eikä tämä nykyinen korjausliike ole lähelläkään niitä ongelma-alueita, joita silloin sivuttiin. Siinä mielessä oppivelvolliset ovat ihan eri suunnalla.
Lainsäädäntö on sitä paitsi yksi asia, käytännössä suurempi ongelma liittyy kirjanpitoon ja siihen, että millä keinoilla varmistetaan se, että riskit ja sidonnaisuudet näkyisivät oikean osapuolen kirjanpidossa suunnilleen oikeassa mittakaavassa. Itse asiassahan erinäköisiä "off-balance sheet"-kikkoja on tukittu jatkuvasti erityisesti kansainvälisten kirjanpitostandardien kehittämisen kautta, että myöskin osittain lainsäätäjän toimesta, vaikka jälkimmäinen onkin auttamatta ihmisen innovaatioiden edessä aina jälkijunassa.
Toivotaan, että kaikki kääntyisi kuitenkin vielä iloksi. Björn Wahlroos voisi yrittää tehdä jonkinlaisia pankkien omistukseen ja haltuunottoihin liittyviä markkinaoperaatioita, koska ja kun luottamuspula pankkien riskinkantokykyyn näkyy niiden osakekursseissa myös täällä Pohjoismaissa. Siksi halvalla aikanaan suomalainen pankkitoiminta ruotsalaisten haltuun siirtyi, että se olisi "niille" oikein, vaikkei Björnin mahdollisella "rahastuksella" olisikaan sinällään mitään kansallista kytkentää.