Ilmoitukset

Nimimerkki Dats keskittyi tuotannossaan pelkästään flametukseen. Tämän vuoksi hänen kirjoitusoikeutensa on nyt poistettu.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki FASlapsi on saanut viikon verran kakkua kirjoitettuaan jalkapallon MM-liveseurantaan hyvän maun vastaisen viestin.

Sulje ilmoitus

Lama tulossa – taantuuko talous?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Kyylä, 29.06.2007 klo 21.07.

 1. Jarschka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Juu, 0,75 prossaa laski korko. Hyvää yötä dollari. Kaiketi runsaasti dollarivarantoja omistavilla Lähi- ja kaukoidän talouksilla on jonkinlaiset limitit, joiden jälkeen dollarit on pakko myydä vaikka siitä seuraisi maailmantaloudelle mitä. Taitaa olla yksi tähän astisen elämän jännittävimpiä vuosia edessä.
   
 2. Ruutiveijari Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Mielenkiintoisia aikoja. Osaisiko joku alaa paremmin tunteva hieman valoittaa minkälaisia aikoja ne ovat? Mitä ja millä aikavälillä ennustatte tapahtuvaksi, sekä Suomessa että globaalissa mittakaavassa? Ja miten se näkyy tavallisen jantterin arjessa?
   
 3. Daespoo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hameenlinna Moderators
  Nyt ennustavat että Britit ja EKP seuraa perässä ja alentavat korkoja jossain vaiheessa myöhemmin.

  Saa nähdä, Euroopan vientiteollisuudelle dollarin syöksy on myrkkyä ja jos vielä luistellaan alas niin on pakko leikata korkoja. EKP sinänsä ei tunnu välittävän kuin inflaatiosta mutta kun esim. Sarkovzy vaatii että EKP:n pitää ottaa talouden elvyttäminen paremmin huomioon niin voi olla että poliittinen paine saa EKP:nkin reagoimaan.
   
 4. kovalev Jäsen

  Jenkkilä avasi - 5 %. Sitten ilmeisesti pelurit lähtivät koittamaan onneaan, mutta pakkasella ollaan vieläkin reilusti.

  Kaippa tuo hieman silti tasoittuu lähipäivinä.
   
 5. Daespoo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hameenlinna Moderators
  Helsinki jo +2%, Jenkkiläkin nousee paniikkialusta.
   
 6. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Rushden & Diamonds
 7. kovalev Jäsen

  Suomalaiset ovat velkaantuneempia kuin koskaan ennen

  http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id95378.html

  No, tämä tieto ei todellakaan yllätä, sillä parina viime vuotena meno on vaikuttanut samalta, tai jopa vielä hurjemmalta kuin kasinotalouden aikaan ennen asuntokuplan puhkeamista 80-90 lukujen taitteessa.

  Huolestuttavinta tässä on se, että pahin on todellakin vasta edessä. Nyt puhutaan vasta aluillaan olevasta taantumasta. Inflaatio, vaikkakin sen ennustetaan laskevan ensi vuonna, tulee pysymään korkeana. Sen sanelee ennen kaikkea öljyn hinta, jonka laskemiselle ei ole näköpiirissä mitään perusteita.
  Järkyttävän suuret lainat, joita monet nuoret parit ovat silmät kiiluen ottaneet halvan koron aikaan 2000-luvun alussa - ja vielä tänäkin päivänä - ovat muodostumassa todelliseksi riippakiveksi nyt monelle. Korot kun ovat joillain yli tuplaantuneet siitä, mitä ne alimmillaan olivat, eikä pelivaraa ole jätetty tarpeeksi.
  Asuntokauppa on hiljentynyt selvästi ja asuntojen hinnat ovat monilla alueilla kääntyneet jopa hienoiseen laskuun. Myyntiajat ovat pidentyneet aivan selvästi.
  Metsäteollisuuden surkea tila tulee lisäämään työttömyyttä lähivuosina. Samoin on liipaisimella esim. telakkateollisuus.
  Konkurssien määrä on kasvussa.

  Kohta on taas edessä ne ajat, jolloin on niiden markkinat, joilla on rahaa oikeasti. Uusia omakotitaloja, veneitä, kesämökkejä ja Bemareita pakkohuutokaupataan 50-70 % todellisesta arvosta, ja asunnottomille jää lopuksi vielä velkaa käteen.

  Kauheata pessimismiä, joku sanoo nyt. Fakta vain on se, että tilanne oli tällainen 91-94, mutta siitä ajasta ei tämän päivän kaksikymppinen muista yhtään mitään, eikä näköjään monenkaan vanhemmat ole tarpeeksi niistä ajoista varoittaneet.

  Suurin ongelma on se, että tänä päivänä nuori ei osaa säästää, eikä oikein edes ymmärrä miksi pitäisikään, kun pankista ja tekstarivipillä rahaa saa, ja kun tuli se aktiivirahakorttikin hommattua. Siinä on sitten kätevä kortti. Nyt täytyy olla 25 vuotiaana omakotitalo, kaksi autoa ja moottoripyörä. Ellei muuten, niin sitten vaikka velaksi.
   
 8. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Olen varsin tyytyväinen siihen, etten tehnyt sitä virhettä valmistuttuani, kuin jokunen kaverini - eli ottanut asuntolainaa, vaan jäin asustelemaan vuokralle ja säästämään pohjakassaa tulevaisuutta varten. Asuntojen silloiset korkeat hinnat hirvittivät. Niin, eivät nuo hinnat kai ole mihinkään laskeneet, mutta myyntiajat ovat jo pidentyneet. Ja se kääntänee hintoja jossain vaiheessa laskuun. Toki koron suuruuskin on yksi asuntojen ostopäätöksiin vaikuttava tekijä.

  Lähinnä vitutti silloin se, kun moni ihmetteli, miksen osta asuntoa, kun olen valmistunut ja käyn vakituisessa työssä. Asunnon ostaminen kun kuuluu "pakollisiin tehtäviin". Noh, nyt kun korot nousevat, moni näistä "kaikki kuuluu tehdä tietyllä tapaa"-tyypeistä on jossain määrin kusessa.
   
 9. Loktev Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Joku suuri ajattelija (en muista nimeä) ennusti jo vuosia sitten että Pekingin olympialaisten jälkeen alkaa maailmanlaajuinen lama. Oli tuo henkilö nyt sitten kuka tahansa niin oikeassa näyttää olevan!
   
 10. varjo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
  Lainaus:
  Nojaa, mä taas olen sen vuoden aikana minkä olen nyt asunnon omistanut lyhentänyt jo lainaa pari tonnia ja vaikka korot nousevat, ei sillä ole mitään väliä, koska tämän lainan jatkoksi tulee tulevaisuudessa kuitenkin isompi laina ja mulle on tällä hetkellä aika sama (tasaerää kun maksan, mikä ei toki ole optimaalisin mutta rahankäytön hallinnan kannalta kätevin) että maksaisinko nykyisen lainan pois 20 vai 25 vuodessa. Ja tietenkin verovähennysten ansiosta saa sen 1400 euroa/vuosi "ilmaista rahaa".

  Vaikka hinnat laskevat, niin suhteellisesti eniten ilmaa on juuri siinä "seuraavassa" kokoluokassa, eli asuntoa vaihtaessa ei paljoa haittaa vaikka tämän asunnon hinta olisi laskenut, kun niin on seuraavankin.

  Toisaalta jos ajattelee asiaa siltä kannalta, että odottamalla tovin saisi vastaavan kämpän halvemmalla=pienemmällä lainalla, niin pitää sitten myös oikeasti laskeskella sitä että miten kauan kannattaa "odotella".
  Se, että hintojen nousu on nyt pysähtynyt, ei vielä kauheasti lohduta, jos hinnat eivät alakaan laskemaan kovinkaan nopeasti.
  Ja tietenkin jos ajattelee siltä kantilta, että maksamalla esim. pk-seudulla normivuokraa ~700€/kk kaksiosta, niin jo vuoden vuokra-asumisen jälkeen asuntojen hinnat saavat todellakin laskea merkittävästi että odottelussa oli kauheasti järkeä taloudellisesti. Odota 2 vuotta ja olet jo heittänyt vuokriin 17000 euroa...miten luultavaa on, että sellainen päälle sadantonnin kaksio halventuu vastaavassa ajassa noin paljon?

  No, toki on helppo puhua kun on oman päätöksensä jo tehnyt, mutta odottelutaktiikassa on omat riskinsä ja nyt kun korkotaso on jo lähtökohtaisesti taas "korkea" niin jos hinnat eivät lähde romahtamaan nopeasti, joudut vielä odottamaan tovin ennenkuin ostaminen olisi kannattavaa verrattuna siihen lähtötasoon, missä alunperin teit päätöksesi jäädä vuokralle. Ja samalla mittari raksuttaa vuokrarahoja pois omasta lompakosta.
   
 11. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Tällä hetkellä EKP:n keskuskorko on 4,25%. 70-luvuilla korot ovat olleet pahimmillaan jossain 18%:ssa ja 90-luvullakin 15%.

  Fakta on että tilanne 91-94 ei ollut läheskään tällainen. Tässä viisisanainen referaatti että mitä eroa siitä ajoista on nykytilanteeseen: markka, metsäteollisuus, devalvaatio, euro, euroopan talousalue.

  Vaikka USA:n korot ovat tällä hetkellä kahdessa prosentissa ja rahamarkkinat ovat vapautuneet, niin en silti suosittele dollari-määräistä lainaa ottamaan...
   
 12. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Toki, ja omien päätöksieni perusteella minäkin tätä puhun. Itse en olisi nähnyt tätä asunnon ostoa vielä järkeväksi, ja hirvittelin kavereideni asuntolainoja. Vuokralla asuminen nyt ei ahdista meikäläistä, eikä asunnon ostamisella ole pätkääkään kiirettä. Täytyy sitten katsoa tilannetta uudelleen jokusen vuoden päästä. Ja toki se vaikuttaa myös asenteisiini, että tyttöystävä on vielä opiskelija. Vaikea sitten sanoa, onko hän ehtinyt jo valmistua silloin, kun asuntojen ostaminen on hintojen ja korkojen kannalta järkevää. Toki parisuhteen kehittymisen ennustaminenkin pitkällä tähtäimellä lienee melkein yhtä vaikeaa, kuin korkojen, mutta riskejä on aina otettava.
   
 13. ilman sukkia Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa
  Lainaus:
  Riskiä on jos sen sillä tavalla laskee mutta ne riskit ovat ainakin hallittavissa.
  Asunnon ostaminen alkaisi olla ajankohtaista itselläkin mutta odottelu linja on valittu ja sillä pysytään toistaiseksi.
  Kovalevin kirjoitus on ehkä pessimismiä mutta itsekkään en usko että nykyisellä menolla rytinöiltä vältytään.
   
 14. Jaakko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  RFC Liege
  Lainaus:
  Smam. Itse asustelen tällä hetkellä keskustassa kerrostalossa. Vaikka asuntojen hinnat laskee, niin keskustoissa arvo pysyy parhaiten. Sitten odotelemaan, että omakotitaloja alkaa saada hyviltä paikoilta halvalla, niin voi jopa pystyä tekemään voittoa ainakin suhteessa nykyiseen tasoon. Omakotitalojen hinnat kuitenkin ensin aina laskee ja rajuimmin.
   
 15. Isaskar Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, KooKoo
  Lainaus:
  Ei ole luultavaa, mutta ei tarvitsekaan. Jos vaihtoehtona on lyhentää lainaa 700 euroa kuussa, niin paljonkohan reilun sadantonnin lainan pääoma tippuu näillä koroilla kahdessa vuodessa?
   
 16. Myyrä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko, Spurs
  Lainaus:
  Tällä asialla useat tuntemani asunnonostajat ovat perustelleet ostoaan hintahuippujen aikana. Se lainan ja korkojen määrä ei silti mihinkään laske. Ostatko myös osakkeita kalliilla ja kun niiden arvo on esim. puolittunut, niin myyt ne ja ostat jotain toista firmaa. Niidenkin hinta on laskenut niin niitähän saa nyt yhtä monta kappaletta kuin olisi x vuotta sittenkin saanut.

  Lainaus:
  Eikö omistusasunnosta aiheudu mitään kuluja lainaa lukuunottamatta? Ja Isaskar vielä sanookin ton lainan pääoman vähentymisen. Voisi laskea, paljonko 25 vuoden lainan pääoma pienenee kahden ensimmäisen vuoden aikana kun loppupeleissä tollasesta 100 000€:n lainasta maksetaan varmaan 180 000€ pankille NYKYISELLÄ korkotasolla.
   
 17. bozik Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Minusta omistusasunnon hankinnassa ei kannata liikaa tuijottaa markkinatilanteeseen. Asunto on kuitenkin siinä mielessä erityinen "sijoituskohde", että sillä on suora vaikutus elämänlaatuun. Jos tykkää asua vuokralla niin miksi ylipäänsä hankkia omaa asuntoa, kyllähän vuokratarjontaa aina sen verran löytyy, että mieluinen asunto löytyy. Toisaalta taas jos haluaa oman asunnon, niin miksi ihmeessä esim. kumppanin kanssa kituutella jossakin pienessä vuokra-asunnossa muutama vuosi ja sitten saada asunto hieman halvemmalla. Kait jokin arvo on sillekin laskettava, että asunnon hankkijoille se odotteluaika ei yleensä ole kovinkaan miellyttävä ja en ainakaan tässä elämänvaiheessa itse viitsisi kärsiä asunnossa, jossa en viihdy.

  Suurin osa perheellisistä kavereistani otti suhteellisen reilusti lainaa vajaa 10 vuotta sitten ja ryhtyivät omakotitalojen rakennuspuuhiin. Käsittääkseni kaikki ovat olleet ratkaisuun tyytyväisiä. Itselläni kun ei perhettä ole ostin Helsingistä suhteellisen pienen asunnon (n. 40m2) vajaa kymmenen vuotta sitten ja nyt alkaa laina olla maksettu. Keskimäärin olen maksellut noin 500 euroa asumisesta kuukaudessa (+ pari surempaa lyhennystä) ja siinä ei paljon eroa ole siihen, että olisin asunut vuokralla. Vastaavan kämpän vuokra lienee jossakin 400-500 euron välissä.

  Jonkinlainen taantuma varmaan on edessä, mutta jos oma tilanne jatkuu ennallaan niin rohkeasti vaan eteenpäin. Tulikin juuri pyydettyä pankista lainalupaus josko sitä kesämökkiä tai vastaavaa ryhtyisi katselemaan ;) Niitäkin saattaa muutaman vuoden kuluttua saada halvemmalla, mutta jos sopiva löytyy niin enpä ajatellut odotella.
   
 18. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Minä taas olen hyvin tyytyväinen että omakotitalo ostettiin kolme vuotta sitten, jolloin on edes tämän pari-kolme vuotta saanut nauttia halvoista koroista. Nyt velasta on maksettu jo hyvä siivu. Vaikka joskus parin vuoden päästä asuntojen hinnat laskisivat, niin joka tapauksessa olisi ollut kannattavampaa lyhentää velan määrää kuin maksaa koko tuolta ajalta vuokraa. Ihan samanlaiset talouden laskukaudet ovat tulevienkin syklien päässä ja ihan samalla tavalla asuntojen hinnat tulevat myöhemminkin laskemaan ja nousemaan. Voihan sitä tietenkin maksaa vuokria ja sitten eläkkeelle jäämisen kunniaksi käydä lunastamassa omistusasunnon käteisellä (tämä oletuksella että laskee samanarvoisiksi sen että on asunut elämänsä vuokralla 50 neliön yksiössä/kaksiossa kuin 200 neliön omakotitalossa).

  Isoin kysymys mietittäväksi onkin mielestäni se että uskooko oikeasti asuntojen hintojen laskevan? Kysymys on taas kerran kysynnästä ja tarjonnasta ja vaikka kysyntä tuleekin laskemaan, niin miten käy tarjonnan? Sitkeiden huhujen mukaan raaka-aineiden hinnat ovat "hieman" nousseet ja tulevat nousemaan niin kauan kuin Kiinassa rakennetaan. Jos hinnat nousevat edelleen niin uusien rakentaminen romahtaa, sillä ne eivät mene kaupaksi 400 000€:lla. Vanhojen asuntojen hinnat ovat taas suoraan kytköksissä uusien asuntojen hintoihin.
   
 19. Elton Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit.
  Lainaus:
  Vastaatko ihan rehellisesti, että oletkos saanut paljonkin säästeltyä pohjakassaa? =)

  Entä oletko laskenut kuinka monella tuhannella olet ylläpitänyt vuokraisäntääsi?

  Asunnon ostamisen ajoittaminen korkojen mukaan on ihan yhden tekevää, koska jokatapauksessa tulet todennäköisesti ottamaan senverran lainaa, että sen maksamiseen menee 15-25 vuotta ja siihen mahtuu kyllä sekä korkeamman, että matalamman koron aikoja. Ihan sama missä vaiheessa hyppäät korkoruljanssiin mukaan.

  Lainaus:
  Jos odotat asuntojen hintojen laskua siinämäärin paljon, että se olisi jotenkin järkevämpää, huomaat eläkkeelle jäädessäsi 65 vuotiaana, että asut edelleen vuokralla ja olet maksellut yli puoli miljoona euroa vuokria.

  Mielipideasioitahan nämä on, mutta itse pidän näitä sinun muutamaa kaveriasi pirun fiksuina jannuina!
   
 20. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Jätetään tuo sana puoliintunut huomoimatta, mutta ihan perusteltua pitkäntähtäimen sijoitusstrategiaa on ostaa hyviä osakkeita myös muulloin kun silloin kun ne ovat pohjalla. Niistä osakkeista kun maksetaan sellaista asiaa kuin osinkoa, jonka ansiosta niiden omistaminen on kannattavaa eikä kyse ole pelkästään ostamisesta halvalla ja myymisestä kalliilla.
   
 21. Elton Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit.
  Lainaus:
  n. 7000€, eikä asuntojen hinnat ole todennäköisesti tulleet tuona aikana käytännössä yhtään alaspäin.
   
 22. Isaskar Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, KooKoo
  Lainaus:
  Sinun kohdallasi on varmaan noin, jollain muulla taas ei. Riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon on varaa lyhentää lainaa.
   
 23. Hemingway Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sapko
  Lainaus:
  Arvelen että asuntosäästäjät eivät ajattele asiaa pelkästään rahallisesti vaan he pohdiskelevat myös riskejä ja sitoutumista. Jos voisi olla varma, että tulee aina asumaan paikkakunnalla X eikä työpaikka koskaan vaarannu, niin omistusasunnon ostaminen olisi kaiketi ainoa rationaalinen valinta. Mutta kun elämässä on muitakin muuttujia.
   
 24. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Juurikin näin. Tällä hetkellä meikäläisellä on kiva vuokrakaksio melkein Tampereen keskustasta, eikä vuokrakaan ole mitenkään hirvittävän ylihintainen. Kolme vuotta sitä on siinä tullut asustettua, ja toistaiseksi se on toiminut parhaiten. Ensimmäiset 1.5 vuotta asustelin siinä d-työntekijänä, eli sain ihan kohtuullista palkkaa, mutta työsopimus oli vain määräaikainen valmistumiseen asti. Ei mitään järkeä hankkia asuntoa.

  Sitten kun meikäläinen vakinaistettiin, katselin vähän asuntojen hintoja, mutten silti viitsinyt ruveta vielä ostelemaan mitään. Silloin olin poikamies, ja ajattelin, että nautitaan nyt näistä keskustan iloista vielä jonkin aikaa, ja ostetaan sitten vähän myöhemmin se oma kämppä jostain rauhallisemmasta lähiöstä - siellä kun asuntojen hinta/laatu-suhde on huomattavasti parempi. Sitten tulivatkin YT-neuvottelut, ja lopetin asuntojen katselemisen, kun ei tiennyt, joutuuko muuttamaan töiden perässä muualle Suomeen.

  Noh, monoa ei tullut persiiseen, ja työura on jatkunut nousujohtoisena ainakin palkan kehittymisestä päätellen. Sitten tulikin naisystävä kuvioihin, ja kun tyttö on vielä opiskelija, ei ole sen puolesta tullut mitään tarvetta ostaa asuntoa, vaan vuokra-asuminen toimii edelleen parhaiten sijaintinsa ja edullisuutensa ja väliaikaisuutensa tähden.

  65-vuotiaana en aio ostaa asuntoa, vaan kyllä sen aika tulee muutaman vuoden sisään. Sitä ennen nautin tuosta vuokra-asunnon sijainnista ja halvasta vuokrasta ja kerään sitä pohjakassaa, jota on nyt vajaan parin vuoden säästämisen jälkeen muutaman tuhannen euron verran.
   
 25. kovalev Jäsen

  Lainaus:
  Toki näin.
  Enkä tarkoittanutkaan sitä, että tilanne olisi suoraan rinnastettavissa 90-luvun alkuun. Sellainen tilannehan ei ole meillä edes enää mahdollista, toisin kuin vaikkapa Islannissa juuri tällä hetkellä.
  Minusta hälyttävää on se, että ihmisille on alkanut ilmetä vastaavanlaisia velanhoito-ongelmia, vaikka nyt puhutaan vieläkin hyvin inhimillisestä markkinakorosta. Se kertoo järkyttävästä ylivarojen elämisestä, ja se oli pointtini.