Ilmoitukset

Nimimerkki Dats keskittyi tuotannossaan pelkästään flametukseen. Tämän vuoksi hänen kirjoitusoikeutensa on nyt poistettu.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki FASlapsi on saanut viikon verran kakkua kirjoitettuaan jalkapallon MM-liveseurantaan hyvän maun vastaisen viestin.

Sulje ilmoitus

Lama tulossa – taantuuko talous?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Kyylä, 29.06.2007 klo 21.07.

 1. mjr Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkueet
  USA:n asuntokupla taitaa viimein olla puhkeamassa aika äkkijysäyksellä vielä, siellähän on viime vuodet eletty kuplasta toiseen ja pelkkä hype on kannattanut taloutta jo koko Bushin kauden - velaksi eletään kuin viimeistä päivää ja kauppavaje on valtaisa. Jos siellä nyt kuplat loppuvat niin heijastukset voivat olla suuria muun maailman talouteen, vaikka noin objektiivisesti ajatellen esim. EU:n ei välttämättä pitäisi aivan valtavasti kärsiä - markkinatalous vain on enemmän tunnetta kuin järkeä, joten kuka tietää, voi olla yllättävän huonotkin ajat edessä jopa täällä meillä.
   
 2. Daespoo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hameenlinna Moderators
  Kauppataseella ei sinänsä ole väliä, vaihtotase on se ratkaiseva mittari (kauppatase toki vaikuttaa vaihtotaseeseen).

  Aasialaisethan pääasiassa rahoittaa USAn kulutusjuhlaa ja siksi kukaan ei voi päästää USA:ta romahtamaan koska sijoittajien luottotappiot olisivat järkyttävän suuret. Toisaalta jos näin pääsee tapahtumaan niin ketjureaktio on väistämätön.
   
 3. Rodion Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
  Lainaus:
  Onkohan työttömänä mahdollisuus saada kuinka paljon tukea omistusasumiseen? Jos vertaa vuokra-asumiseen.

  Omakohtainen tilanne on, että ansiosidonnaisella maksaisi kepeästi kyllä nykyisenkaltaisen asumisen. Ja jos saisi vielä jotain tukia, niin voisi jopa jäädä enemmän käteen, kun verotus kuitenkin keventyisi...
   
 4. DAF Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
  Lainaus:
  Vastike, erillismaksut ja reilut puolet lainojen koroista. Ei täyteen hintaan siis, mutta leijonanosan siitä mitä ei makseta "itselle".

  Itse en ole tullut edes laskeneeksi, paljonko ansiosidonnaista saisin - maksaisin kyllä velkani sillä juurikin verotuksen keventymisen ansiosta. Silti ihan normaalilainanottaja (en varmastikaan kuulu riskiryhmään itse) ei sitä maksaisi, eikä olisi maksanut 80- tai 90-luvullakaan. Ei tämä mikään sen suhteen tavaton tilanne minusta ole, ainakaan siltä osin mistä keskustelu lähti. Yleensä hintatasosta voidaankin sitten jauhaa vaikka maailman tappiin, mutta siihen debattiin en jaksa lähteä. Sitä vääntöähän olette käyneet porukalla toisaalla.
   
 5. lihaani Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
  USA:n julkinen velka on noin 8.8 biljoonaa eli 8800000000000 dollaria. Henkeä kohti se on noin 30000 taalaa eli noin 22500 €uroa eli noin puolitoistakertainen Suomeen verrattuna. Ei mitenkään hälyyttävän suuri maailman mittakaavassa. Mutta jo seitsemättä vuotta vaihtotaseen vaje jenkeissä on ollut noin 5-6%/BKT:sta. Eli muu maailma rahoittaa jenkkien törsäystä noin 650 miljardilla dollarilla vuodessa. Kun kansantalous on pystyssä ulkomaille noin 4 BILJOONAA dollaria, niin toivoa sopii, että Bushin jälkeen USA edes yritää edes pysäyttää massiivista velkaantumistaan. Ainoa keino lienee veronkorotukset. Julkinen velka kun on lykättyä veroa.

  Tilanne on hälyyttävästi samanlainen kuin ennen suurta lamaa v. 1929: Kaikki talouden mittarit osoittavat yläoikealle. Usko teknologiaan ja markkinavoimien dynamisuuteen oli vahva. Ja PAM! Vain muutama viikko pörssiromahduksesta ja koko läntinen maailma oli jättilamassa.

  Suomen talous on onneksi niin vahva ja ylijäämäinen, että todennäköinen maailmaa ravisteleva lama ei iskene niin rajusti kuin 30- ja 90-lukujen alussa.
   
 6. Luiro Jäsen

  Porvarihallitus ja lama kuuluvat yhteen niin kuin IFK ja Suomen vahvin brandy. Toinen tulee väkisin aina mukana.
   
 7. Gentleman Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:

  tarkoitat, että laman tullessa tarvitaan porvarihallitusta pelastamaan mitä pelastettavissa on?
   
 8. DAF Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
  Lainaus:
  Ei kun se tarkoitti jotain viinaa kaiketi? En kyllä tiedä, mitä brandyja Suomessa tehdään ja mikä niistä on vahvin.
   
 9. Luiro Jäsen

  Lainaus:
  Ei, vaan ensin tulee porvarihallitus ja sitten tulee lama.

  Aho-Viinanen -tutkapari ei unohdu koskaan.
   
 10. Luiro Jäsen

  Lainaus:
  Ja eihän porvarihallitusta selvinpäin kestä.
   
 11. mjr Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkueet
  Lainaus:
  Tosiaan on syytä toivoa etteivät nämä pahimmat skenaariot toteutuisi - USA:lle sinänsä tekisi lyhyt taantuma aivan hyvää, jos se pystyisi kontrolloidusti tervehdyttämään nykyisiä epätasapainoisuuksia. En juurikaan ymmärrä näitä talouden mekanismien yksityiskohtia, mutta kun sikäläisiä talousblogeja lukee niin aika hälyttäviltä kuulostavat nämä viime viikkojen tiedot siitä, miten nopeasti asuntomarkkinat ovat siellä taantumassa, jotkut jo puhuvat romahtamisesta ja siitä voisikin sitten alkaa melkoinen ketjureaktio. Ohessa linkki eräälle sivustolle, jota seuraan:

  http://calculatedrisk.blogspot.com
   
 12. Rodion Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
  Lainaus:
  Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:

  http://www.martincapital.com/chart-pgs/Ch_hous.htm
   
 13. Brett Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans, Peliitat, kehä-III:n ulkopuolinen Suomi
  Lainaus:
  Kuopan kaivoi tosin jo Holkerin hallitus, jäi sitten Aholle ja kumppaneille kaikki paska käsiin.

  Ja tietysti lama tulee ja talous taantuu, ajan kysymyshän tuo aina vain on
   
 14. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Olen aivan samaa mieltä. Mielestäni edellisen porvarihallituksen suurin virhe oli Neuvostoliiton hajottaminen ja sitä kautta aiheutettu idänkaupan tyrehtyminen. Neuvostoliitto olisi kuitenkin todennäköisesti hajonnut itsestäänkin ennemmin tai myöhemmin ilman Ahon ja Viinasen toimia. Joka tapauksessa hallitus teki tässä selkeän virheen. Onneksi nykyinen hallituksemme on kuitenkin toistaiseksi jättänyt tällaiset ylilyönnit tekemättä.
   
 15. Artsi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Tämä on juuri näitä demarien keskuudessa liikkuvia kaupunkilegendoja. Valtiovarainministeri Erkki Liikanen oli tuon laman arkkitehti, mutta ehti livahtaa kansainvälisiin hommiin, ennen kuin koko paska kaatui seuraajien käsiin.

  Ilman Ahoa ja Viinasta Suomi olisi myyty konkurssissa jonkun naapurimaalle.
   
 16. mjr Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkueet
  Eiköhän 90-luvun laman pääsyy ollut kuitenkin pääomamarkkinoiden erittäin nopea vapauttaminen 80-luvun puolenvälin jälkeen ja siitä syntynyt valtava talouden ylikuumentuminen, toki Neuvostoliiton hajoaminen, toki avokätiset budjetit vaikuttivat tilanteeseen pahentavasti, mutta pääratkaisuissa oli noudatettu hyvinkin orjallisesti edelleenkin vallitsevan taloudellisen ortodoksian (voi sanoa myös uusliberalismin) oppeja. Silloin ei tietenkään ollut mitään hyviä vaihtoehtoja, kun koko länsimaailma liberalisoi markkinoitaan eikä kukaan tietystikään voinut arvata, miten järjettömästi uusia vapauksia tultaisiin käyttämään. Nyt tilanne on Suomen osalta paljon parempi, mutta tietenkään maailmantalouden heilahduksilta emme säästy.
   
 17. Daespoo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hameenlinna Moderators
  Turha syyttää Ahoa ja Viinasta, lama tuli kiitos NL kaupan romahtamisen (viennistä hävisi about 30% yhdessä iskussa), Uffe Sundqvistin tapaisten pankinjohtajien vastuuttoman luotonantamisen takia sekä Rolf Kullbergin päättämän uskomattoman 5% revalvaation takia.

  Kannattaa muistaa että esim. Ruotsilla meni kanssa aika heikosti samoihin aikoihin mutta kuitenkin kertaluokkaa vähemmän huonommin kuin Suomella, taas kiitos heidän vahvan perustalouden takia joka ei ollut sidoksissa NL:ään. Tämä mahdollisti huomattavasti monipuolisemman pelikirjan, Ruotsi otti törkeästi lainaa mutta ei joutunut leikkaamaan isolla kädellä valtion menoja ja nostamaan veroja.

  Viinanen pelasti Suomen IMF:n pakkohuostaanotosta, vasemmistolainen historiankirjoitus ei tätä koskaan tule myöntämään tosin.
   
 18. Freddie Freeloader Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Greek Philosophers
  Lainaus:
  Juuri näin. Mikä ihme siinä on että kaikkialla muualla maailmassa, jopa Venäjällä, osataan nähdä maailmantalouden realiteetit, paitsi Suomen demarileirissä.

  Täällä kuvitellaan edelleen, että Suomi on joku muusta maailmantaloudesta irrallaan oleva saareke, joka pystyy elämään itseriittoisesti ottamatta huomioon mitä muualla maailmassa tapahtuu.
   
 19. mjr Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkueet
  Lainaus:
  Ei kyllä ollut 30%, eikös se suurimmillaan ollut jotain 26-27% 80-luvun puolenvälin tienoilla ja selkeästi alle 20% laman tullessa. Pankkikriisissä valtio valitsi äärimmäisen, idioottimaisen, raskaan mallin, kapitalistit (no, paitsi STP) pelastettiin markkinoiden rangaistukselta todella kalliilla hinnalla. Ruotsissa malli oli huomattavasti järkevämpi, myös säästötoimissa. Turha on teeskennellä etteikö SDP (vahvojen liittojen säestämänä) olisi haitannut, väliin jopa sabotoinutkin, järkeviä päätöksiä, mutta loistava tilaisuus rakenneuudistuksiin joka tapauksessa hukattiin siihen kirottuun juustohöylään, jonka seurauksena meillä on edelleen nämä raskaat rakenteet, jotka vain toimivat vielä huonommin vähemmällä rahalla. Kuka tahansa valtiovarainministeri olisi toiminut samoin kuin Viinanen, tosin moni olisi ehkä eronnut luvattuaan eroavansa jos devalvaatio tulee. Ratkaisevinta hallituksen koossapysymiseen taisi olla Ahon pelisilmä ja Koiviston vahva tuki, mutta olihan Viinanen tehokas viestinvälittäjä kansakunnalle. Mitenkäs miehelle muuten kävi kun SDP palasi valtaan, karkoitettiinko maasta?
   
 20. Viljuri Jäsen

  Lainaus:
  Ketähän nämä kapitalistit olivat? Tarkoitat ilmeisesti näitä yrittäjiä, jotka maksoivat omalla selkänahallaan ja useat hengellään korporativistisen Suomen tekohengityksen niin "vuorineuvoston" kuin vientiteollisuudessa työskentelevän työväestön puolesta?

  Hieman ihmetyttää kyllä, että miten olet valmis muodostamaan mielipiteitä näistä asioista, kun myönnät tietämyksesi talouden lainalaisuuksista olevan hieman hakusessa? Tuskin näistä(kään) asioista pitäisi pitää mitään "työmaan suosituin" äänestystä (vrt. Idols), vaikka nykyajalle "pintavirtauksille" onkin tyypillistä, että mitä vähemmän tietää, osaa tai ymmärtää, sitä enemmän äänenkäyttö lisääntyy...

  Ja tämä kaikella ystävyydellä.

  Koivisto olisi muuten päässyt valtakunnanoikeuteen vuonna 1991, mikäli tämä maa olisi oikea demokratia ja täällä noudatettaisiin "rule of law" -periaatetta tosissaan. Käynnissä oleviiin oikeusprosesseihin vaikuttaminen on jotakin sellaista, että luulisi ainakin (oikeus)historiantutkimusta asian kiinnostavan, no ehkä sitten kahdessakymmenessä vuodessa kun "liikkeestä" (aka "cosa nostra") on jäljellä "muisto vain"...
   
 21. V-man Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Lainaus:
  Varsinkin tuommoinen dramaattisen näköinen kuva(aja), jossa asteikko on 1500-2300. Pudotus 2100-->1500 näyttää siltä niinkuin maailmanloppu olisi tulossa. Tuon kuvaajan mukaanhan on palattu noin vuoden 2001-2002 tasolle.

  Ei sillä että minä tuosta kuvaajasta tai tästä aiheesta mitään tajuaisin, mutta pisti vaan silmään tuommoinen humpuukiasteikko.

  Kauppalehdessä myös asiaa aiheesta: http://www.kauppalehti.fi/4/0x11000907ac/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=3965&request_ahaa_info=true
   
  Viimeksi muokattu: 12.07.2007 klo 07.48
 22. kristian Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  IFK - Muita ei oo
  Lainaus:
  Aivan. Tosin Rolf Kullbergin kaikkien päätösten takana oli herra nimeltä Mauno Koivisto. Manu pysytteli taka-alalla vain sen takia, että pääsi vastuusta.
   
 23. Daespoo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hameenlinna Moderators
  Lainaus:
  Oliko näin, en muista kaikkia tuon episodin käänteitä. Muistelisin että Kullberg oli suhteellisen autonominen kaveri eli "teki mitä lystäsi" noin kansankielellä.

  Mjr, miten olisit menetellyt itse pankkikriisissä? Jos pankkeja ei olisi pelastettu niin se olisi tarkoittanut järkyttäviä ongelmia sadoille tuhansille pankkien asiakkaille.

  Ja mikä oli tuo mainitsemasi juustohöylä?
   
 24. Bats Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Liverpool FC, Ässät, UFC
  Lainaus:
  Mitä tällä tarkoitat? Miksi valtakunnanoikeuteen?
   
 25. ELÄKELÄINEN Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Keski- Uudenmaan muoviseurat
  Laskelmia ja ennusteita on tehty maailman sivu ja asiantuntijoita löytyy.Ei sinne lamaan ole koskaan tarkoituksella menty, vaikka toimet jälkikäteen siltä monesti näyttävät.
  Ei tämäkään puu taivaaseen kasva ja sen mukaan pitäisi elää. Vaan kun ei.