Minusta olisi outoa, että maailmankauppa "jämähtäisi" paikalleen, sillä kehittymässä oleva "keskukseton" dynamiikka saattaisi puoltaa joko suoraa pudotusta tai sitten jatkuvaa kasvua? Onko uusi kehittymässä oleva dynamiikka sisäisesti epästabiili, on se oikea tuhannen euron kysymys, mutta valitettavasti taloustieteilijät, poliitikot yms. eivät pysty tarjoamaan juuri selvännäkijöitä ja sirkustaiteilijoita "parempaa" näkemystä asiasta.
Uncharted territory. Terra incognita.
Finanssikriisiä ja luottamuspulaa vastaan kamppaileminen valtiollisilla ja monenkeskisillä toimilla on akuuttia suhdanneterapiaa, osin silmänlumetta, onneksi tosin osin toimivaa, vaikka se miten sössittäisiin korporatiivis-fasistisessa hengessä vain "vuorineuvostojen" ja "palkansaaja-aatelin" tekohengitykseksi.
Poliittisten instituutioiden vakaus ja toimintakyky (ml. EU), oikeusjärjestelmän toimivuus myös oikeustaloustieteellisten näkökulmien valossa, tieteellis-teknisten innovaatioiden kehittäminen, sisäänajo ja markkinointi, koulutuspolitiikan uudelleenarviointi yksilöllisempään ja käytännönläheisempään suuntaan ja työelämässä jaksamiseen ja pärjäämiseen tähtäävät toimet lienevät niiden keinojen joukossa, joihin kautta valtiovalta voi vaikuttaa kuluttajien sekä tietysti yritysten että työntekijöiden ohella tuleviin näkymiin. Veropolitiikka on annettu, sen pitkä linja tulee olemaan hallituspohjasta riippumatta työn verotuksen keventäminen ja verotuksen painopisteen siirtäminen jollakin aikavälillä kulutuksen verottamiseen, enemmän tai vähemmän neutraalisuutta korostaen.
Sen lisäksi että kuulumme euroalueeseen, niin meitin selviämistä seuraavaksi eniten tulee auttamaan tuo koulutuspolitiikka, varsinkin jos joudumme ottamaan merkittävästi uutta julkista velkaa vuosille 2009 ja 2010. (Siis tähän asti varsin järkevä taloudenpito, suorastaan jopa "merkantilismi", on ollut yksi kilpailukykymme merkittävimpiä osatekijöitä.)