Elämme siinä mielessä uutta aikaa koska "elvytys" on nyt myös Oikeistopuolueiden muotia. Ehkä eri paketeissa markkinoituna.
Hyvä kirjoitus sinulla.
Sen verran tekee mieli sohaista vielä tätä elvytystä, että USA:ssa tarvitaan markkinoiden tiukempaa sääntelyä kuin on tähän asti nähty. Erityisesti erilaisten johdannaisten osalta, koska ne vaikuttavat niin paljon koko maailman talouteen. Näin siksi, että vaikka johdannaisia kaupataankin USA:ssa, riskit on myyty myös Aasiaan ja Eurooppaan.
Mutta tämä Suomi. Luoja varjelkoon meitä kahdelta asialta: venäläisen energian lisätuonnilta sekä poliitikkojen kehittelemiltä elvytysbisneksiltä. Osittain nämä liittyvät toisiinsa, koska poliitikot (nykyiset ja entiset) lobbaavat mielellään Suomen riippuvaisemmaksi venäläisestä kaasusta ja pahaa pelkään, että tämä asia hoidetaan vielä laman varjolla elvytyspakettina sen sijaan, että Suomi rakentaisi reippaasti lisää ydinvoimaa ja ottaisi mm. tuulivoiman pienenä täydentäjänä tosissaan.
Lyhyellä tähtäimellä pahin ongelma on kuitenkin julkisen sektorin menojen holtiton kasvu ja huoltosuhteen vääristyminen. Julkisiin menoihin lasken mukaan kaikki kepuloinnit, joiden avulla rakennetaan ja tuetaan sellaista, jolle ei ole tosiasiallista tarvetta. Huoltosuhde on tällä hetkellä jotain yhden suhde 1.3 (yksi työssäkäyvä elättää hieman yli yhden ei-työssäkäyvän), mutta suhde on vääristymässä lujaa vauhtia. Kun yhteiskunnan rahaa syydetään elvytyksen nimissä kepulaisalueille jonne rakennetaan miljardeilla (Vanhanen puhuu yli 10 miljardin paketista) jotain mitä kukaan ei todellisuudessa tarvitse (kuten tuo metafora-esimerkkini moottoritiestä Nurmijärvi-Siilinjärvi), viedään Suomen talous kohti konkurssia ja tehdään Suomesta yhä enemmän valtiota, jonka sisällä yksityinen bisnes ja yritteliäisyys kuopataan ja ainoastaan ne yritykset menestyvät, jotka saavat tilauksia Puolueelta (Kepu) ja Valtiolta (hallitus).
Edellinen johtaa katastrofiin, joka on vielä helpostikin estettävissä jos poliitikot saadaan pysymään omassa roolissaan ja yhteiskunnan kontrollia ja virkamiehiä saadaan vähennettyä. Tällä hetkellä virkamiehiä on Suomessa noin 600 000 henkilöä, jos mukaan lasketaan koko julkinen sektori. Varsinaisia virkamiehiä lienee noin puolet tuosta. Valitettavasti saamme lähes päivittäin seurata esimerkkejä kuinka yritysten bisnes vaikeutuu innokkaiden virkamiesten työllistäessä toinen toisiaan ja osoittaessa näin tarpeellisuuttaan seuraavaa budjettivuotta ajatellen.
Tiivistäen: pelkään elvytyksen varjolla Suomessa lisättävän riippuvuutta julkisesta sektorista ja tapettavan tervettä yritystoimintaa perusteena se, että USA tulee kiristämään isojen yritysten valvontaa. Jos näin käy, Suomen talous joutuu yhä enemmän tielle, josta ei ole paluuta.