Lama tulossa – taantuuko talous?

  • 303 376
  • 1 677

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
kovalev kirjoitti:
Millaisia ajatuksia herättää?
Itse näkisin, että homma ei toimi ihan noin yksinkertaisesti. Tilaisuus poikisi paljon väärinkäytöksiä tulostakin tekeviltä yhtiöiltä.
Laskettujen ansioiden nostaminen vanhalle tasolle voisi viedä jopa vuosia, ja samaan aikaan inflaatio nakertaisi muutenkin heikentynyttä ostovoimaa.
Uskon, että suurin osa palkansaajista valitsisi mielummin muutaman kuukauden lomautuksen ja liiton rahat.
Tietysti yrityskohtaiset erot ovat valtavia, ja mikäli irtisanominen/konkurssi olisivat vaihtoehdot, niin...

Itse näkisin tilanteen niin, että mikäli työt ovat loppu (tilauksia ei tule) niin tuskin palkkojen pieni alentaminen auttaa. Joillain aloilla tietysti missä palkat muodostavat suuren osan "tuotteen" kustannuksista voidaan saavuttaa lisää kilpailukykyä ja ehkä lisää markkina-asemaa. Todellisuudessa markkinoilla tarjottavan työn määrä ei kuitenkaan juuri lisäänny vaan kilpailu vain entisestään kiristyy (tilauksista) ja voittomarginaalit kutistuvat. Tietysti jos jossain on mahdollista pitää "ilmaisia" paperinpyörittäjiä niin ehkä sitten työnmäärä kasvaa.

Yksi keino kääntää talous nousuun olisi saada psykologinen luottamus takaisin ihmisille omaan velkaiseen talouteensa. Ongelmana ovat juuri lainat ja velkavetoinen kulutus. Millä siis saada satojen tuhansien lainat omaavat ihmiset uskomaan omaan talouteensa? Korkojen alentaminen on yksi vaihtoehto, mutta ehkäpä valtion pitäisi alkaa vieläkin vahvemmin tukemaan velkaisia kuluttajia, muutenkin kuin lisälainaan kannustamalla.

Velkaan perustuvasta kulutuksesta ja kasvusta pitäisi päästä hiljalleen siirtymään pois. Lainaehtoja voitaisiin kiristää laiella (riskit pitää saada hallintaan), vaikka korot pidettäisiin alhaalla. Kaiken mailman kulutusluotot yms. pikavipit voisi heti kieltää. Samaan aikaan voitaisiin kuitenkin antaa suurvelallisille pientä tekohengitystä esim. verohelpotuksilla. Näin kannustettaisiin ihmisiä kuluttamaan, mutta ei heti ottamaan lisää lainaa.
 

Viljuri

Jäsen
Kuten useamman kerran jo tässä ketjussa ennakoin, niin Järventaus päätti sitten väittää, että tuotannontekijöiden hintoihin, ts. tässä tapauksessa palkkoihin, vaikuttamalla globaalit menekkivaikeudet korjautuisivat.

Helppoheikkinä on tietysti kivutonta esiintyä, kun järjestöllä ei ole käytännössä mitään valtaa eikä vastuuta, mutta tokkopa tälle lausunnolle löytyisi kannatusta kotimarkkinoista riippuvaisesta osasta järjestökenttää muutoinkaan eli onkohan kysymyksessä jotakin "yksityisajattelun" kaltaista, tosin vailla ajatteluun liittyvää komponenttia.

Ehkä yrittäjäjärjestöjen tulisi kiinnittää entistä vakavampaa huomiota tulevaisuudessa antamiensa lausuntojen sisältöön, sillä tyhjä populismi on tyhjää populismia kenen tahansa esittämänä, mutta erityisen tyhmäksi homma käy, jos lobataan jotakin sellaista, joka on itse asiassa vastoin toimeksiantajien yhteisiä ja erityisiä intressejä.

No ehkäpä koko juttua ei ole tarkoitettukaan asiallisesti otettavaksi, vaan kysymys lienee enemmän aina tärkeästä kollektiivisesta "fiilistelystä". Ei käy kieltäminen, etteikö se suhdannekäänne olisi vain niin pelottava, että ihan eskatologien osaamista jälleen tarvitaan.
 
Viimeksi muokattu:

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Kuten useamman kerran jo tässä ketjussa ennakoin, niin Järventaus päätti sitten väittää, että tuotannontekijöiden hintoihin, ts. tässä tapauksessa palkkoihin, vaikuttamalla globaalit menekkivaikeudet korjautuisivat.

Olen itse Yrittäjien jäsen (vielä), kun tein sen ison virheen, että tätä diletanttikerhoa jäsenmaksulla kannatan. Jäsenyydestä en koe olevan mitään hyötyä, ja tuntuu tosiaan, että koko puljun johto ei ole ollut päivääkään oikeasti yrittäjinä itse. Kaikki lausunnot ovat sitä itseään.

Nyt katsotaan kellä on taseet kunnossa. Edelleen olen sitä mieltä, että tämä lama on erittäin tervetullut ilmiö.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jotenkin tämä koko yhteiskunnallisen keskustelun sävy ja siihen liittyvä hysteria saavat tällä hetkellä suhteettomia mittasuhteita (ja en todellakaan viittaa viljurin viestiin, vaan yleisesti koko keskusteluun). Joka paikassa puhutaan lamasta, kriisistä ja romahduksesta ja tietyllä tavalla se on helvetin hämäävää. Tämä kaikkiein aikojen pahin romahdus, jonka takia jotkut ovat valmiinta jopa koko yhteiskuntajärjestystä muuttamassa siis tarkoittaa käytännössä vain sitä, että maailmantalous ei ensimmäistä kertaa ole kasvamassa vuoden mittasella tarkastelujaksolla vaan jää n. about edellisen vuoden tasolle (osa varmasti muistaa kuinka hirveitä aikoja silloin elettiin). Se on tietenkin ikävää, mutta vielä kuitenkin suhteellisen kaukana tilanteesta jossa miljardit ihmiset kärsisivät nälkää ja vilua ja taistelisivat mad-max henkisesti raivoisasti edes pienestä hetkestä lämpöä palavan bensatynnyrin vieressä. Meidän Suomalaisten elintasomme on siis jonkun hassun prosenti päästä siitä mitä se on ikinä ollut koko maailman historiassa. Voi olla että joku joutuu jättämään Bahaman loman väliinkin kun päällä on lomautus. Kai tämä kaikki itseasiassa kertoo vain siitä, että miten helvetin hyvä järjestelmä tämä olemassa oleva on, kun kerran siinä pienikin naarmu on tuollainen katastrofi.

Toinen juttu on tuo väite maailman talouden kasvun mahdottomuudesta. Tietenkään mikään ei voi rajattomasti kasvaa, mutta tosiasia kuitenkin on että maailmantalous on koko tähän astisen tuhansia vuosia vanhan historiansa ajan kasvanut paria hyvin pientä suvantovaihetta (tyyliin jääkaudet, rutot ja maailmansodat) lukuunottamatta käytännössä jatkuvasti ja kasvu jatkuu vielä tulevaisuudessakin. Missään maksimikohdassa nyt ei olla, josta ylemmäksi ei voisi päästä.
 
Viimeksi muokattu:

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
dana77 kirjoitti:
Tämä kaikkiein aikojen pahin romahdus, jonka takia jotkut ovat valmiinta jopa koko yhteiskuntajärjestystä muuttamassa siis tarkoittaa käytännössä vain sitä, että maailmantalous ei ensimmäistä kertaa ole kasvamassa vuoden mittasella tarkastelujaksolla vaan jää n. about edellisen vuoden tasolle (osa varmasti muistaa kuinka hirveitä aikoja silloin elettiin).

Kysehän on yksilöiden kohdalla juuri siitä, että kehen notkahdus sattuu osumaan. Jos ei oma työpaikka lähde alta niin eipä silloin mistään romahduksesta omalla kohdalla voi puhua, mutta jos satut olemaan niiden kortistoon menevien joukossa niin silloin muutos omassa taloudessasi on varmasti enemmän kuin tämä pari prosenttia. Maailmantalouden pitäisi kasvaa joka vuosi ainakin hintojen nousun verran. Jos pysytään edellisen vuoden tasolla, tarkoittaa se hintojen nousuun yhdistettynä kulutuksen supistumista, mikä taas näkyy tuotannossa ja työpaikoissa.

Itse en tiedä, mutta joku viisaampi voisi kertoa mikä mahtaa olla maailman yhteenlaskettu työllisyys- tai työttömyysprosentti? Väkiluku taitaa olla tällä hetkellä jotain 6,7 Mrd ihmistä. Esim. suomen väkimäärään nähden n.2% tuotannon tippuminen olisi todella merkittävää jos sama määrä vähennettäisiin suoraan työtätekevien joukosta. Työttömien määrän kasvaminen n. 2% vastaisi n. 60 000 työtöntä lisää suomeen.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Voi olla että joku joutuu jättämään Bahaman loman väliinkin kun päällä on lomautus. Kai tämä kaikki itseasiassa kertoo vain siitä, että miten helvetin hyvä järjestelmä tämä olemassa oleva on, kun kerran siinä pienikin naarmu on tuollainen katastrofi.

90-luvun lamavuodet ovat liian hyvin suomalaisten muistissa ja sana lama toimii synonyymina suomalaisten maanpäälliselle helvetille. Toisaalta, eihän tuo laman pelko nyt ihan tuulesta temmattua ole, vaikka toiset selviävätkin Bahaman ja toiset Kanarian loman siirtämisellä. Toisilta sitten taas saattaa mennäkin kaikki tai joutua jopa maksumieheksi sellaisesta mitä ei ole koskaan omistanutkaan.

Ja ei. En kirjoittanut tätä moittiakseni pelin sääntöjä vaan kertoakseni, ettei tämä peli sovi heikkohermoisille ainakaan kovemmilla panoksilla. Ja kyllähän Suomessakin tätä uhkapeliä on valitettavasti harjoitettu ja valitettavasti juuri kouluista valmistuneiden nuorten osalta, joiden elämä on vasta edessä päin. Pulpetissa ensimmäiseen työpaikkaan ja pankista 200 000-300 000O euron laina ensiasuntoon ja YT-neuvotteluiden kautta kortistoon ja kämppä myyntiin 20-30 % halvemmalla - ei käy kateeksi.


Toinen juttu on tuo väite maailman talouden kasvun mahdottomuudesta. Tietenkään mikään ei voi rajattomasti kasvaa, mutta tosiasia kuitenkin on että maailmantalous on koko tähän astisen tuhansia vuosia vanhan historiansa ajan kasvanut paria hyvin pientä suvantovaihetta (tyyliin jääkaudet, rutot ja maailmansodat) lukuunottamatta käytännössä jatkuvasti ja kasvu jatkuu vielä tulevaisuudessakin. Missään maksimikohdassa nyt ei olla, josta ylemmäksi ei voisi päästä.

Kaikki mikä menee ylös tulee myös alas. Mikään historiassa ei puhu sen puolestä, että maailmantalous jatkaisi kasvuaan loputtomasti. Kannattaa tutustua Nassim Nicholas Taleb:n kirjaan Black Swan.
 

kovalev

Jäsen
Jotenkin tämä koko yhteiskunnallisen keskustelun sävy ja siihen liittyvä hysteria saavat tällä hetkellä suhteettomia mittasuhteita (ja en todellakaan viittaa viljurin viestiin, vaan yleisesti koko keskusteluun). Joka paikassa puhutaan lamasta, kriisistä ja romahduksesta ja tietyllä tavalla se on helvetin hämäävää. Tämä kaikkiein aikojen pahin romahdus, jonka takia jotkut ovat valmiinta jopa koko yhteiskuntajärjestystä muuttamassa siis tarkoittaa käytännössä vain sitä, että maailmantalous ei ensimmäistä kertaa ole kasvamassa vuoden mittasella tarkastelujaksolla vaan jää n. about edellisen vuoden tasolle (osa varmasti muistaa kuinka hirveitä aikoja silloin elettiin). Se on tietenkin ikävää, mutta vielä kuitenkin suhteellisen kaukana tilanteesta jossa miljardit ihmiset kärsisivät nälkää ja vilua ja taistelisivat mad-max henkisesti raivoisasti edes pienestä hetkestä lämpöä palavan bensatynnyrin vieressä. Meidän Suomalaisten elintasomme on siis jonkun hassun prosenti päästä siitä mitä se on ikinä ollut koko maailman historiassa. Voi olla että joku joutuu jättämään Bahaman loman väliinkin kun päällä on lomautus. Kai tämä kaikki itseasiassa kertoo vain siitä, että miten helvetin hyvä järjestelmä tämä olemassa oleva on, kun kerran siinä pienikin naarmu on tuollainen katastrofi.

Toinen juttu on tuo väite maailman talouden kasvun mahdottomuudesta. Tietenkään mikään ei voi rajattomasti kasvaa, mutta tosiasia kuitenkin on että maailmantalous on koko tähän astisen tuhansia vuosia vanhan historiansa ajan kasvanut paria hyvin pientä suvantovaihetta (tyyliin jääkaudet, rutot ja maailmansodat) lukuunottamatta käytännössä jatkuvasti ja kasvu jatkuu vielä tulevaisuudessakin. Missään maksimikohdassa nyt ei olla, josta ylemmäksi ei voisi päästä.

Puhut paljon asiaa.
Liioitteluahan tämä monessa mielessä onkin, ja varsinkin Iltapulu-osasto ottaa asiasta kyllä kaiken mahdollisen irti.
Suuri ongelma on siinä, että vaikka meikäläistä, eikä teikäläistä juuri heilautakaan se, että bkt. jää nollaan tai käy vähän pakkasella, niin yrityksiä ja osakkeenomistajia se liikuttaa. Ja yleensä sen jälkeen se alkaa liikuttamaan myös yrityksien työntekijöitä lähinnä niin, että yhtenä päivänä kun duunari liikkuu työpisteeltä kotionsa, seuraavana päivänä hän ei enää liiku työpisteelleen takaisin. Näitä kun tulee riittävän monta riittävän nopeasti, niin eihän se mitään muuta enää tarvitse.
Nyt vain kaikki kytätään, tuleeko se lomautus/irtisanominen myös omalle kohdalle. Samalla tingitään pikku hiljaa kaikesta, mistä suinkin raaskitaan.

Eli vaikka olen itsekin markkinatalouden miehiä, niin yritysten voitontavoitteluun jotain suhteellisuutta.
Työllisyys on kaiken A ja O

Pari päivää sitten oli muuten hyvä juttu Pekkaniska Oy;sta. Kirjoitan sen tähän, kun en löydä linkkiä.

Ketään Ei Irtisanota

[U]Nosturifirma ei anna työntekijöille potkuja, vaikka lama iskisi kuinka pahasti[/U]

- Ei ole reilua, että työntekijöitä tuetaan vain hyvinä aikoina. Niin yksinkertaista se on, Pekkaniska oy;n toimitusjohtaja Pekka Niska sanoo
Siis mitä? Kun talousnäkymät synkkenevät, eikö etenkin rakennusalalla toimivan yrityksen pitäisi valmistautua lomautuksiin ja irtisanomisiin?
- Juuri siksi en aio lomauttaa. Henkilökunnalla on aito huoli toimeentulostaan. Me olemme sillä alalla, joka kärsii lamasta. Työntekijät ovat kavereita, eikä niitä jätetä.
Niska sanoo alkaneensa valmistautua lamaan jo kaksi vuotta sitten.
- Yllättävää on vain se, että lama on alkamassa vasta nyt. Aloitin homman 16-vuotiaana, nyt olen yli kuusikymppinen. Olen nähnyt vuosien varrella useita suhdannemuutoksia. Nousukausi ei voi jatkua aina vaan.


Matala Profiili

Niska pitää julkisuudessa matalaa profiilia. Hän on tarkka siitä, ettei esiinny koskaan kuvissa ja juttelee toimittajien kanssa vain, jos "he haluavat suoraan kysyä jotakin".
- Ei näistä asioista viitsi puhua, kun jotkut yrittäjät ovat sitä mieltä, että joskus on pakko irtisanoa. Syntyy vaikutelma, että yksi tyyppi siellä julkisuudessa vain retostelee.
Niska sanoo, ettei häntä huoleta edes se, että yhtiö voi kärsiä taloudellisesti linjauksestaan. Lokakuun lopusta lähtien alalla on ollut hiljaisempaa, ja ensi vuonna yhtiön tulos saattaa painua nollaan
.
- Ei se mitään kärsi. Jos se hiukan menettää, niin sitten menettää, en minä tarvitse niitä rahoja. Olen varautunut siihen, että joudun jotakin tästä päätöksestä maksamaan. Joka vuosi ei ole yhtä hyvä.

Kuntoilusta Palkkioita

[I]Pekkaniska Oy on esiintynyt julkisuudessa aiemmin terveellisiä elämäntapoja suosivan henkilöstöpolitiikkansa vuoksi.
Työntekijät saavat rahapalkkioita esim. tupakoimattomuudesta, raittiudesta ja kuntoilusta.
Palkkio maksetaan myös, mikäli työntekijällä ei ole ollut vuoden aikana sairauspoissaoloja.
Jos yrityksellä ei ole tarjota töitä, saavat työntekijät mennä normaalilla palkalla punttisalille tai juoksulenkille mihin aikaan tahansa työpäivästä - tai haastaa pomonsa leuanvetoon.
- Maksan 170 euroa, jos joku voittaa minut. Kertaakaan en ole hävinnyt, 26 maratonia 50-vuotispäivänsä jälkeen juossut Niska naurahtaa.[/I]


Loppuun allekirjoittaneen kommentti.
Ymmärrän, että kaikissa firmoissa ei ole varaa yhtä huolettomaan ja joustavaan toimintamalliin, mutta kyllä minä nostan kuviteltua hattuani nöyrästi tämän kaltaiselle toiminnalle.
Uskoisin firmassa olevan paljon tyytyväisiä ja parhaan työpanoksensa antavia ihmisiä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Joo, toki näkee jonkinlaista refleksinomaista maailmanlopun ennustelua tässä yhteydessä, mutta niinhän sitä näkee melkein kaikkien uhkien kohdalla - lienee sisäänrakennettu ominaisuus. Jos kaikki jatkuu niin kuin tähänkin asti niin jonkin ajan kuluttua käännytään taas kasvuun enimmäkseen samoissa puitteissa kuin aiemminkin. Mutta sinänsä ei ole ihmeellistä, että tätä nykyistä taantumaa pidetään jo etukäteen historiallisena ja edeltäjistään poikkeavana. Tämä johtuu pitkälti siitä, että aivan oikeasti on tapahtunut Wall Streetillä ja yleisesti finanssimarkkinoilla sellaisia asioita, joita viimeksi on tapahtunut 30-luvun laman yhteydessä. Tämä ei tarkoita sitä, että tästä taantumasta tulisi läheskään yhtä paha, mutta silti mitään vastaavaa ei todella olla nähty pitkään aikaan. Tätä rupesin itse ihmettelemään alkusyksystä, kun viikko viikolta tuli maailmalta toinen toistaan järisyttävämpiä uutisia. Jos kysymyksessä olisi normaali taantuma kuten esimerkiksi 90-luvun alussa maailmalla oli (Suomihan oli silloin melkoinen poikkeus) niin enpä juuri olisi erityisen kiinnostunut asiasta. Nyt olen.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Poikkeuksellista tässä taantumassa on USA:n reaalitalouden kaikkien osa-alueiden järkyttävän huono tila. Pidämme tai emme pidä jenkeistä, niin se on ollut maailman talousveturi niin hyvässä kuin pahassa.

Jos maailman joustavimmaksi kehuttu talous on kehittänyt miltei maapallon BKT:n suuruisen velkataakan ja on kahdeksan vuoden ajan syönyt muun maailman pöydästä noin 600 miljardia dollaria/vuosi, niin voidaan ymmärrettävästi kysyä: Kuka maksaa?

Tämä on elämän ja kuoleman kysymys. Vaikka Jatkoajan oikeistosiivelle oikeudenmukaisuus on kateuden synonyymi, niin silti kannattaa olla huolissaan. Jos edes näyttää siltä, että laman todelliset syylliset eli pörssien pelimiehet pääsevät kuin koira veräjästä ja sadat miljoonat kovaa perustyötä tekevät menettävät kaiken niin helvetti on irrallaan.

Enää ei voida syyttää paperimiehiä ja sairaanhoitajia mistään varsinkin kun kansantalouksien palkkasumma on alentunut BKT:sta vuosi vuodelta.

Vielä vuosi sitten tuotannon lisäarvo oli suurin koko maailman historiassa. Nyt se on sulanut pelimiesten töppäyksiin. Sairaanhoitajatko tästä vastaavat?

Otin piruuttani tämän sairaanhoitajaesimerkin, koska miltei tuhannen viestin verran tämänkin palstan telaketjuoikeisto oli itkemässä sen palkkaratkaisun turmioillisuutta. Hyvä, että edes he näillä vaivaisilla penneillään pitävät deflaatiota hieman kauempana.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Vielä vuosi sitten tuotannon lisäarvo oli suurin koko maailman historiassa. Nyt se on sulanut pelimiesten töppäyksiin. Sairaanhoitajatko tästä vastaavat?

Heh, pitäähän sitä huumoriakin näinä aikoina pitää yllä..

Yhdessä mielessä sairaanhoitajat ovat hyvä esimerkki nykymenosta. He pelasivat tätä kieroa talouspeliä markkinatalouden raaimpien sääntöjen mukaan. Tässäkin kohtaa valtiovalta tuli apuun hätätyölakinsa kanssa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Joulukuisessa Talouselämässä oli Johannes Koroman artikkeli nykyisestä taloustilanteesta. Siinä Johannes paljastui kommunistiksi, sillä hän hauskahkosti lohkasi että Amerikkalaiset autoteollisuus pomot ovat joutuneet luomaan jopa jostain suihkukoneistaan, jotta olisivat säilyttäneet uskottavuutensa kerjuumatkoilla Washingtoniin. Samassa jutussa hän kuitenkin paljastui myös friedmanilaiseksi republikaaniksi, sillä hän myös kritisoi pankkien tukemisen yhteydessä tapahtuvaa pankin asioihin puuttumista. Tarkalleen ottaen hän sanoi, että kun pankeille annetaan likvideettitukea, niin siihen sísälletty veromaksajien pelossa ajatuksia rankaisusta jolla puututaan pankkien toimintaan minkä takia hyvässä kunnossa olevat pankit eivät ole tukea ottaneet vaikka niiden tukemisella olisi rahamarkkinoiden toimivuutta parhaiten elvyttävä vaikutus (omana kommenttina lisäsisin että kellä sitä rahaa on jos ei parhaassa kunnossa olevilla pankeilla):
"Nordean konsernijohtaja Christian Clausen on laskenut, että 150 miljardin euron tuki kunnossa oleville pankeille loisi tilaa lähes 2 000 miljardin euron luototukselle".
Vaikka minulla ei ole syytä olla uskomatta tuota, niin tasapuolisuuden vuoksi voisin nurista siitä että väitettä ei ole sen tarkemmin avattu tai perusteltu (likvideettiloukkujen avaaminen ei ainakaan minulle triviaali asia ole).

Samassa lehdessä Georg Ehrneooth epäili että nykyinen kriisi johtaa siihen, että USA kehittää sosiaaliturvaa jonkin verran eurooppalaiseen suuntaan kun taas Euroopan markkinoiden tulisi ottaa oppia USA:n markkinavetoisesta dynamiikasta. Sivumennen sanottuna tuosta talouden dynamiikasta johtuen hän ei vaikuttanut kovin huolissaan USA:n kyvystä selvitä kriisistä.

lupaan muuten että tämä on viimeinen kerta kun näillä kommari-republikaani termeillä asianyhteydessä vitsailen.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
dana77 kirjoitti:
lupaan muuten että tämä on viimeinen kerta kun näillä kommari-republikaani termeillä asianyhteydessä vitsailen.

Ehkäpä hyvä näin. Itse en ehkä yhden lausahduksen perusteella luokittelisi ketään kommunistiksi tai republikaaniksi, tai jopa molemmiksi. Lapsuksia kun satuu yhdelle jos toisellekin ja korkeassakin asemassakin olevat henkilöt päästävät ajoittain aika karmeaakin tekstiä ulos (esim. Berlusconin ruskettunut kommetti).

Todellisuudessa nykyinen tilanne kyllä varmasti pistää monet tarkastelemaan rajoja vapaan markkinataluoden ja sääntelyjen välillä ideologisestikin. Molempia kuitenkin taidetaan tarvita, mutta kukapa osaisi vetää tarkempia rajoja tai jopa luoda uudet pelisäännöt?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ehkäpä hyvä näin. Itse en ehkä yhden lausahduksen perusteella luokittelisi ketään kommunistiksi tai republikaaniksi, tai jopa molemmiksi. Lapsuksia kun satuu yhdelle jos toisellekin ja korkeassakin asemassakin olevat henkilöt päästävät ajoittain aika karmeaakin tekstiä ulos (esim. Berlusconin ruskettunut kommetti).
No minun mielestäni tässä ei Ehrnroothilla ole lipsautusta päässyt ja vastaavasti Berlusconi on niin paljon tyhmyyksiä suustaan päästänyt, että hänen suustaan Obama-kommentit eivät edes ole mitään lipsahduksia. Rasisti-idiootti mikä rasisti-idiootti.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
dana77 kirjoitti:
No minun mielestäni tässä ei Ehrnroothilla ole lipsautusta päässyt ja vastaavasti Berlusconi on niin paljon tyhmyyksiä suustaan päästänyt, että hänen suustaan Obama-kommentit eivät edes ole mitään lipsahduksia. Rasisti-idiootti mikä rasisti-idiootti.

Kauneus on katsojan silmässä. Jokainen voi tulkita saman kommentin aika eri tavoin ja ehkäpä vain sen sanoja tietää mitä todella on tarkoittanut. Hyvää joulua, kommentti taitaa jättää vähän vähemmän tulkinnan varaa...
 

ruoska

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Penguins, Liverpool, Real Madrid
Loppuun allekirjoittaneen kommentti.
Ymmärrän, että kaikissa firmoissa ei ole varaa yhtä huolettomaan ja joustavaan toimintamalliin, mutta kyllä minä nostan kuviteltua hattuani nöyrästi tämän kaltaiselle toiminnalle.
Uskoisin firmassa olevan paljon tyytyväisiä ja parhaan työpanoksensa antavia ihmisiä.

Tähän en voi oikein muuta kommentoida kuin, että en voisi olla enempää asiasta samaa mieltä kanssasi. Voisi todellakin kuvitella, että tuolla yrityksessä on loistava henki ja siellä todellakin tykätään työskennellä. Joku toinenkin yritys voisi ottaa tästä esimerkistä mallia.
 

Viljuri

Jäsen
Tuomio kirjanpitopolitikoinnille / Taloussanomat

Tästä olisi hyvä päästä lukemaan sisältöä jostakin hieman vakavammin otettavasta mediasta, sillä monet tässä ketjussa sivutut asiat liittyvät keskeisesti tähän kansainvälisiä kirjanpitostandardeja koskevaan työhön, ja vaikka tässä projektissa onkin paljosta muustakin kysymys kuin pelkästään "off-balance sheet"-kikkoihin puuttumisesta.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Taas mielenkiintoisia ideoita lamatalkoisiin oikealta laidalta:

http://www.taloussanomat.fi/asumine...ottomille-asuntovelkaisille/2009166/139?pos=4

Eli ministeri Vapaavuori (Kok) lupailee valtion maksavan uusien asuntolainojen korot, jos työpaikka lähtee alta. Ja niillä lyhennyksilläkään ei sitten niin väliä olisi jos töitä ei ole. Melko reilua, ensikuulemalta.

Kuulostaa ihan vaalilupaukselta, mutta vaalejahan ei ole tulossa lähiaikoina..

Osataan sitä vielä Demarileirissäkin:

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1631294

SDP:n varapuheenjohtaja kannattaa Suomen yrittäjien puheenjohtaja Jussi Järventauksen ehdotusta: Valtio maksaisi työntekijöiden palkoista 25%, kuralle menneiden firmojen osalta.
 

tumba17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit jo vuodesta 1971
Kyllä tässä on nyt kaikki tuhon merkit ilmassa, kun Iltasanomien mukaan jopa pornoteollisuus vaatii rahaa liittovaltiolta Amerikan mailla. Tässä ei voi olla kun perikato ilmassa, jos ei edes porno käy kaupaksi!
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kyllä tässä on nyt kaikki tuhon merkit ilmassa, kun Iltasanomien mukaan jopa pornoteollisuus vaatii rahaa liittovaltiolta Amerikan mailla. Tässä ei voi olla kun perikato ilmassa, jos ei edes porno käy kaupaksi!


Voisiko tässä tapauksessa todeta, että pornoteollisuus käy veronmaksajan "pussilla"?
 

ipaz

Jäsen
Älä ruoki lamaa

www.alaruokilamaa.com

Mielestäni hyvä kampanja näin odotetun laman alla. Talous on virallisesti taantumassa, mutta ei lamassa. Itseäni häiritsee suuresti median ilmoittelu lähes viikon välein että suomalaisten usko omaan ja valtion talouteen on heikkoa. Tällainen uutisointi jos joku saa ihmiset laittamaan kukkaron narut kiinni ja alkamaan säästämään, vaikkei siihen mitään oleellista tarvetta olisikaan. Normaalisti toimeentulevan "pahan päivän varalle" säästäminen on pahinta laman ruokkimista.

Lama tulee aivan varmasti jos suomalaiset (ja muutkin) eivät kuluta. Jos jokainen suomalainen päättäisi säästää 50 euroa kk eli 600 vuodessa olisi kerrannaisvaikutus 1 320 000 000 euroa pois rahan kierrosta. Eli periaatteessa jos tuo otetaan kierrosta pois, voidaan (todella karkealla ajatusmallilla) ajatella että 44000 suomalaisen keskimääräinen vuosipalkka olisi poissa rahanjakomarkkinoilta. Tarkottaisiko se silloin myös 44 000 työtöntä?

Suomessa on varmasti paljon ihmisiä joihin tämä taantuma iskee kovaakin. Mutta samalla on vielä enemmän ihmisiä, joilla on reilusti rahaa tileillä tai omaisuutena ja jota ei käytetä.

Älkäämme siis antako tämän kauhistelun pelotella itseämme, vaan jatkakaa hankintojanne samaan tapaan. Vain siten talous ei taivu lamaan.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Talous on virallisesti taantumassa, mutta ei lamassa.
Taantuman virallinen määrittely on kaksi peräkkäistä kvartaalia negatiivista kasvua. Viimeisin kvartaalin jonka tiedot tiedämme on kolmas kvartaali (heinä-syys) ja silloin Suomen talous kasvoi 1,3 prosenttia. Täten Suomen voidaan sanoa olevan virallisesti taantumassa aikaisintaan ensi heinäkuun jälkeen kun Q1 ja Q2 tilastot saadaan ulos.

Laman viralliseen määrittelyyn on kaksi tapaa. Yleisesti hyväksytympi vähintään 10 prosentin bruttokansantuotteen väheneminen, sekä hieman vieraampi kolme vuoden sääntö eli jos normitasoissa heiluva taantuma kestää yli 36 kuukautta niin se olisi sitten lama. 30-luvun lama kesti Yhdysvalloissa 43 kuukautta ja kaikkien aikojen pisin taantuma on 1873-79 hopean hinnan laskusta johtuva taantuma. Pisin taantuma toisen maailmansodan jälkeen oli 80-luvun alun taantuma, joka kesti 16 kuukautta.

Laman kehittyneistä talouksista on kokenut toisen maailmansodan jälkeen vain Suomi, jonka bruttokansantuote supistui 11 prosenttia 90-luvun lamassa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
www.alaruokilamaa.com

Mielestäni hyvä kampanja näin odotetun laman alla. Talous on virallisesti taantumassa, mutta ei lamassa. Itseäni häiritsee suuresti median ilmoittelu lähes viikon välein että suomalaisten usko omaan ja valtion talouteen on heikkoa. Tällainen uutisointi jos joku saa ihmiset laittamaan kukkaron narut kiinni ja alkamaan säästämään, vaikkei siihen mitään oleellista tarvetta olisikaan. Normaalisti toimeentulevan "pahan päivän varalle" säästäminen on pahinta laman ruokkimista.

En oikein ymmärrä, että miksi median olisi lakattava uutisoimasta melko olennaisia faktoja. Toki laskukaudet osin perustuvat siihen, että niitä uutisoidaan, jopa usein liioitellen, mutta eivätköhän nousukaudetkin. Näiden jälkimmäisten aikana harvemmin sitten moititaan sitä, että uutisoidaan (ja joidenkin markkinatoimijoiden taholta myös tietoisesti levitetään) hyviä uutisia jopa niin että tilanteesta saa helposti liioitellun kuvan (vaikka sekin voi olla pitkällä tähtäimellä erittäin vahingollista taloudelle). Sen sijaan että pidettäisiin tälläisiä joukko-psykologisia ilmiöitä vieraina markkinataloudelle niin minusta kyllä tuntuu, että ne ovat kaikilla tasoilla sille mitä tyypillisimpiä ilmiöitä. Hypetetään kumpaankin suuntaan, se on ominaisuus, ei vika. Tämän sisäisen epävakauden takia tarvitaan vahvaa valvontaa ja säätelyä, se nyt lienee tämän laskukauden selkein opetus. Eipä muuten näy kauheasti markkinapuristeja täällä valittamassa Tanskasen yritysrahoitus-esityksestä, joka hyvinkin mahdollisesti tullaan olennaisilta osiltaan toteuttamaan (riippumatta siitä miten viisas tämä valtion väliintulo yritysten hyväksi käytännössä on - usein nämä yritys-myönteiset interventiot eivät ole niitä kaikkein järkevimpiä).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös