Mikäs tuossa ahtaajien lakossa on perimmäisenä syynä? Onko tälle alalle tiedossa/epäilyjä uudelleen järjestelyistä työsuhteiden osalta? Tällä vain lähinnä tarkoitan sitä, että pelkäävätkö ahtaajat ulkoistusta vuokrafirmoihin ja sitä kautta työttömiksi? Mikäli näin on, ymmärrän lakon.
Normaalitilanteessa, työttömyyden uhatessa ihan talouden heikon tilanteen takia, en näe järkeä tällaisena aikana heilutella liikaa venettä. Samaa köyttä pitäisi vetää niin palkollisen kuin palkanmaksajankin, että molemmat edes jollain tavoin kuivin jaloin saisivat nostetta tässä lamassa.
Lakkoasiasta kuitenkin kuriositeettina, että jotenkin tuntuu asioiden menneen takaisin menneeseen aikaan, jossa eri ryhmät lakkoilevat erilaisten syiden takia. Työntekijöillä ei ole yhtenäisiä tavoitteita eikä AY-liitoilla mitään tekemistä toistensa kanssa. Liian hajanaista ja rönsyilevää toimintaa kaiken kaikkiaan. Työnantajat ovat tämän kyllä huomanneet eivätkä enää halua antaa periksi mistään. Kompromissit tuntuvat olevan vähissä ja siihen tarvitsisi molempia puolia. Tuntuu vain nykyisin siltä, että mikäli työntekijät lakolla uhkaavat niin he eivät osaa/halua enää peräytyä tai tulla vastaan. Työnantajajilla tuntuu olevan samat vinkeet.
Henk. koht. suurin asia työntekijänä (haukkukaa vaikka vasuriksi) olisi ammattiliitoilla jokin yhtenäinen näkemys siihen, miten estetään töiden siirtäminen "turhaan" vuokrafirmoihin. Asia ei ole helppo, koska vuokratyön teettäminen on kuitenkin oikeus ja niin se pitääkin olla. Ei ole kuitenkaan työntekijöiden etu, että jokainen ihminen on vuokrattuna jonnekin. Sellaisen ihmisen työsuhden on suhteellisen helppo päättää. Tähän voisi tietenkin sanoa, että tee työsi hyvin ja työtäsi ei päätetä. Noh, ei se ihan noin mene käytännössä. Epävarmuutta se lisää ja yhteiskunnassa pitäisi olla juuri päinvastoin.
Tuntuu uutisia lukiessa sekä työelämässä aktiivisesti mukana ollessa välillä siltä, että työnantajat kovin mielellään käyttäisivät kaikkeen työntekemiseen jotain puskuria, jolloin pystyisi äärimmäisen helposti reagoimaan lyhyelläkin ajalla tilausten heikkenemisiin. Tämä on tietenkin aivan luonnollista, että pyritään pitämään resurssit tehokkaassa käytössä, mutta ihmisten tulisi pystyä elämäänkin tietäen töitä olevan vielä puolen vuoden päästäkin. Jokin keskitie pitäisi löytää eikä ainoa vaihtoehto voi olla on/off-tyylinen. Tämä on kuitenkin vain mutua.
En usko siihen, että suomesta karkoitetaan työnteon mahdollisuus mikäli irtisanomisia kallistettaisiin jonkin verran. Huteralla pohjalla on yritystoiminta, mikäli pitää ensimmäisenä ja isoimpana asiana miettiä, miten kallista on irtisanoa henkilökunta. Ylipäätään suomessa työsuhteiden päättäminen on melko edullista ja helppoa. Tällaisia mielipiteitä on saanut lukea ulkomaisilta toimijoilta eri julkaisuista. Suomi ei ole houkutteleva paikka kuitenkaan itse työnteon kalliuden vuoksi, eikä toki sijaintikaan ole paras mahdollinen joka asiaan. Muitakin syitä löytyy, mikäli joku haluaa listata. Luulenpa, että moni asia lähtisi pyörimään parempaan suuntaan mikäli työnteettämisestä tehtäisiin mielekkäämpää eli edullisempaa. Nyt siitä tunnutaan rankaisevan yrityksiä.
EDIT: Sen verran myös lisään, että irtisanomisen on oltava työnantajan oikeus. Työnantajan on myös kyettävä irtisanomaan ihminen siten, ettei siitä makseta kuin ns. minimi lain/TES velvoittama määrä. Se ei voi millään alalla olla vuotta. Tätä tarkoitan sillä, että jos joku todellakin perseilee eikä tee töitään niin eroonhan tällaisesta työntekijästä on päästävä. Se on yksinkertaisesti jokaisen etu. Se ei liity tähän asiaan kuitenkaan mitä tarkoitan.