Aika tylyä toimintaa ja kertoo paljon kauppiaan ylimielisyydestä. Kerro nyt ihmeessä mikä kauppa on kyseessä niin me muutkin osataan välttää ja kauppias joutuu oikeasti muuttamaan toimintatapojaan.
Kyseessä on turkulainen K-Supermarket Kivikukkaro.
Vahvasti epäilen, että sinulle on myyty vanhenemassa olevaa tai jo suorastaan vanhentunutta lihaa. Tuo palanpilkkomistarina on aika onneton selitys. Käsittämätöntä että kauppias riskeeraa asiakassuhteensa, ja mikä pahinta, korjaa katteitaan asiakkaiden terveyden kustannuksella. Menettelisin vastaavassa tilanteessa samoin kuin maniakos, lähikauppias menisi armotta boikottiin.
Olenko väärässä, jos väitän että kaupoissa ei enää suhtauduta samalla ammattiylpeydellä liha- ja kalatiskeihin kuin 20-30 vuotta sitten? Noihin aikoihin tiski oli usein liikkeen tärkein näyteikkuna. Nyt siellä myydään usein jotain Vietnamista pakasteena roudattua pangasiusta ja ongelmajätteen värisessä liemessä uivia lihanpalasia. Hyvin hoidetuista lihatiskeistä uskaltaa vielä ostaa, jos mesta on tuttu, mutta silti kannattaa olla hereillä. Lihatiskien yhteydessä toimivia grillipisteitä taas vältän. Niistä on jalostunut kauppiaille yksi kätevä kanava päästä vanhenevasta kamasta eroon. Suihkaus vahvaa maustöljyä päälle ja grilliin, niin kauppa käy taas.
Samaa epäilen minäkin. Tuossa kyseisessä lihapalassa oli vielä joku aivan poskettoman pitkä parasta ennen -merkintä. Sen mukaan liha olisi kelvannut syötäväksi muistaakseni vielä viikon päästä ostohetkestä. Nauratti vähän, nimittäin tuohon mennessä liha olisi kävellyt itse ulos jääkaapista.
Minä uskon, että lihat oli hyvin mahdollisesti pienemmiksi, koska näitä pienempiä, sekä alkuperäisiä Partasen lihoja oli siellä tarjouksessa aikamoinen kasa. En kuitenkaan voi ymmärtää, että miten tuollaista lihaa voi edes yrittää myydä tuoreena ja naturellina, tai yhtään minään ihmisravinnoksi kelpaavana. On tietysti selvää, että kauppias oli tehnyt virheen ja tilannut tuotetta aivan liian ison määrän, jolloin sitten meinasi käydä ohraisesti. No, asiakashan ostaa mitä vaan, kun halvalla saa.
Puhut aivan täyttä asiaa liha- ja kalatiskeistä. Elin joskus muinoin illusioossa, että niiltä tiskeiltähän ne tuoreimmat lihat ja kalat saa. Nyt todellinen laita on tietysti jo ollut pidempään selvillä, mutta vieläkin voi läpsiä itseä tyhmyydestä poskille. Valitettava tosiasia on, että monesti on parempi vaihtoehto ostaa suojakaasuun pakattua tavaraa kuin lihatiskin antimia.
En tiedä mistä tämä nykyinen tilanne johtuu. Olisiko joku mennyt vikaan silloin, kun liha- ja kalatiskit hävisivät lähes kaikista kaupoista. Ehkä jotkin jäljelle jääneet sinnittelevät vielä, vaikka asiakasmäärät eivät sitä sallisikaan, saahan noiden kautta ujutettua eteenpäin ties millaista tavaraa. Osansa tietysti myös ihan meidän asiakkaiden kuluttajatottumusten muutoksella. Olen kuitenkin siinä uskossa, että monet ovat alkaneet kaipaamaan noita tiskejä takaisin? Kumpi olikaan sitten ensin: asiakkaat vai hyvä lihatiski.
Onneksi useimmat Turun Kauppahallin liha- ja kalatiskit sekä Stockmannin Herkun ja monien K-Citymarkettien tiskit ovat vielä hyväksi havaittuja.