Laadukasta asiakaspalvelua

  • 1 942 848
  • 6 860

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Tippaamisesta, kuulin tuossa joku aika sitten, että ainakin vielä vuosi sitten, turistioppaat/matkatoimistojen neuvontaniilot opastivat ulkomaisia asiakkaitamme, että täällä EI ole tapana antaa tippiä, oikein painottivat että maaassa ei ole tippikulttuuria...

Saman suuntaista kuullut myös vuosia - MEK:issä kuulemma sanotaan ihan suoraan turisteille ettei täällä tarvitse tipata.
 
K

kiwipilot

Tippaamisesta, kuulin tuossa joku aika sitten, että ainakin vielä vuosi sitten, turistioppaat/matkatoimistojen neuvontaniilot opastivat ulkomaisia asiakkaitamme, että täällä EI ole tapana antaa tippiä, oikein painottivat että maaassa ei ole tippikulttuuria...

So? Vastaavasti ulkomailla taas ilmoitetaan miksi ON tapana jättää sitä tippiä. Miksi ihmeessä turistioppaiden pitäisi antaa väärää informaatiota suomalaisesta tippauskulttuurista? Suoraan sanottuna vituttaa tämä ravintolaväen epätoivoinen parkuminen tippien puolesta: tippaaminen kuuluu maihin joissa ravitola-alan palkat ovat jo lähtökohtaisesti niin paskat, että ilman tippiä tarjoilijat eivät yksinkertaisesti elä. Seuraavassa palkkaneuvotteluissa PAM voisikin ajaa Mara:n lähtöpalkat jonnekin vitosen hujakoille ja loput sitten tippeinä. Silloin minäkin tippaisin. Itselle tulee nyt sellainen fiilis, että iso osa ravintolajengistä haluaa kerätä rusinat pullasta sillä perusteella "että kun ulkomaillakin tehdään niin". Toki iloisesti unohdetaan se, että miksi esim. Yhdysvalloissa jätetään se 20 prosenttia laskun loppusummasta; kaikkien tippivinkujien kannattaisi tutustua vaikka Massachussetsin tarjoilijoiden lainmukaiseen minimipalkkaan ja miettiä tippaamista sen pohjalta.

Mikä muuten tekee ravintola-alasta jotenkin erikoisen verrattuna vaikkapa esim. kampaamo- ja sekä muuhun kauneudenhoitoalaan? Miksei kampaajat, manikyristit ja kosmetologit vaadi tippiä? Sama homma siivoajien kanssa; siinä on palvelutyö missä on oikeasti huonot palkat. Entäpä sairaanhoitajat? Arvokasta palvelutyötä sekin. Niinpä.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

vstk

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers
Saman suuntaista kuullut myös vuosia - MEK:issä kuulemma sanotaan ihan suoraan turisteille ettei täällä tarvitse tipata.

Vaikka Suomessa ei ole yleista tippikulttuuria, voisi kuitenkin miettia voisiko turistioppaat seka matkailutoimistot tulevaisuudessa sanoa "You do not need to leave a tip" sijasta "While tipping is not mandatory or expected, it is always appreciated". Vaikka teenkin eri kulttuurissa toita jossa tippaaminen on 'pakollista' (vahintaan odotettua) niin olen edelleenkin sita mielta etta tippi kuuluu antaa suorituksen mukaisesti. Oli pakollista tai ei.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
So? Vastaavasti ulkomailla ilmoitetaan miksi ON tapana jättää sitä tippiä. Miksi turistioppaiden pitäisi antaa väärää informaatiota suomalaisesta tippauskulttuurista? Suoraan sanottuna vituttaa tämä ravintolaväen epätoivoinen parkuminen tippien puolesta: tippaaminen kuuluu maihin joissa ravitola-alan palkat ovat jo lähtökohtaisesti niin paskat, että ilman tippiä tarjoilijat eivät yksinkertaisesti elä. Seuraavassa palkkaneuvotteluissa PAM voisikin ajaa Mara:n lähtöpalkat jonnekin vitosen hujakoille ja loput sitten tippeinä. Silloin minäkin tippaisin. Itselle tulee nyt sellainen fiilis, että iso osa ravintolajengistä haluaa kerätä rusinat pullasta sillä perusteella "että kun ulkomaillakin tehdään niin". Toki iloisesti unohdetaan se, että miksi esim. Yhdysvalloissa jätetään se 20 prosenttia laskun loppusummasta.

Tunnut nyt unohtavan pääpointin - hyvästä palvelusta tipataan. Ei tippaaminen ole mikään itsestäänselvyys, mutta jos palvelu on hyvää, kuuluu mielestäni tipata. Itse tippaan ovimiestä tullessa ja lähtiessä, baarimikkoa tilausten yhteydessä.. Ehkä väki vain odottaa eksklusiivista palvelua tippaamatta. Se kun harvemmin onnistuu.

Ja mitä tulee MEK:n suositukseen, niin mikseivät sano että ei tarvitse tipata, mutta saa kyllä. Kun nykyään ohjeistavat olemaan tippaamatta kokonaan.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Vaikka Suomessa ei ole yleista tippikulttuuria, voisi kuitenkin miettia voisiko turistioppaat seka matkailutoimistot tulevaisuudessa sanoa "You do not need to leave a tip" sijasta "While tipping is not mandatory or expected, it is always appreciated". Vaikka teenkin eri kulttuurissa toita jossa tippaaminen on 'pakollista' (vahintaan odotettua) niin olen edelleenkin sita mielta etta tippi kuuluu antaa suorituksen mukaisesti. Oli pakollista tai ei.

Touché.

Nimenomaan suorituksen mukaan minäkin odotan saavani tippiä.

Jotkut ulkomaalaiset, lähinnä jenkit, kysyvät "Is the service included?" jolloin on toki sanottava että palvelu kuuluu hintaan, mutta saa toki jättää tippiä omantunnon mukaan,
 

mikse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Edmonton Oilers
So? Vastaavasti ulkomailla taas ilmoitetaan miksi ON tapana jättää sitä tippiä. Miksi ihmeessä turistioppaiden pitäisi antaa väärää informaatiota suomalaisesta tippauskulttuurista? Suoraan sanottuna vituttaa tämä ravintolaväen epätoivoinen parkuminen tippien puolesta: tippaaminen kuuluu maihin joissa ravitola-alan palkat ovat jo lähtökohtaisesti niin paskat, että ilman tippiä tarjoilijat eivät yksinkertaisesti elä. Seuraavassa palkkaneuvotteluissa PAM voisikin ajaa Mara:n lähtöpalkat jonnekin vitosen hujakoille ja loput sitten tippeinä. Silloin minäkin tippaisin. Itselle tulee nyt sellainen fiilis, että iso osa ravintolajengistä haluaa kerätä rusinat pullasta sillä perusteella "että kun ulkomaillakin tehdään niin". Toki iloisesti unohdetaan se, että miksi esim. Yhdysvalloissa jätetään se 20 prosenttia laskun loppusummasta; kaikkien tippivinkujien kannattaisi tutustua vaikka Massachussetsin tarjoilijoiden lainmukaiseen minimipalkkaan ja miettiä tippaamista sen pohjalta.

Tähänhän voitaisiin vaihtaa systeemi sellaiseksi, että jos palvelu on hyvää, tipataan, normaalilla palvelulla maksetaan listahinta ja paskasta palvelusta pyöristetäänkin laskua alaspäin.

Eipä toimisi ei, mutta mun mielestä yhtä loogista kuin koko tippaaminen (Suomessa) muutenkin. Sitten vaan ehkä sinne Alepaan luomaan uraa, jos haluaa tienata nykyistä enemmän. Ehkä mäkin sitten vertaan duunia vaikka Reaktoriin, kun ovat kerran moninkertainen Suomen paras työpaikka ja vielä maksavatkin hyvin. Tällä perusteella mulle siis ainakin lisää liksaa.
 
K

kiwipilot

Tunnut nyt unohtavan pääpointin - hyvästä palvelusta tipataan. Ei tippaaminen ole mikään itsestäänselvyys, mutta jos palvelu on hyvää, kuuluu mielestäni tipata. Itse tippaan ovimiestä tullessa ja lähtiessä, baarimikkoa tilausten yhteydessä.. Ehkä väki vain odottaa eksklusiivista palvelua tippaamatta. Se kun harvemmin onnistuu.

Niin, tuo on se asian ydin. Nyt erään joukon (tarjoilijat) mielestä kuuluu tipata myös täällä Suomessa. Miksei muilla aloilla (kampaajat, kosmetologit, siivoojat yms.) vaadita tuota tippaamista? Edelleen, ravintolaväellä tuntuu iloisesti menevän sekaisin miksi tuota tippiä jätetään: esim. Yhdysvalloissa se on palkanlisä siihen 15-20:een prossaan asti, ei muuta. Ja se jätetään vaikka palvelu olisi miten surkeaa. Hyvästä palvelusta sitten aletaan nostaa tuota prosenttia ylöspäin. Nyt jengi vetää yhtäläisyysviivoja maista, joissa tipataan ja joissa palkka oikeasti on ihan perseestä. Suomessa se ei sitä ole.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Tähänhän voitaisiin vaihtaa systeemi sellaiseksi, että jos palvelu on hyvää, tipataan, normaalilla palvelulla maksetaan listahinta ja paskasta palvelusta pyöristetäänkin laskua alaspäin.

Eipä toimisi ei, mutta mun mielestä yhtä loogista kuin koko tippaaminen (Suomessa) muutenkin.

Kyllähän paskasta palvelusta/ruoasta annetaan asiakashyvitystä nykypäivänä - joten mainitsemasi systeemi on siis olemassa. Tippaamista lukuunottamatta.
 

Rosenrot

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Mikä muuten tekee ravintola-alasta jotenkin erikoisen verrattuna vaikkapa esim. kampaamo- ja sekä muuhun kauneudenhoitoalaan? Miksei kampaajat, manikyristit ja kosmetologit vaadi tippiä?

Kuka sua estää antamasta + listahinnan kosmetologillesi hyvästä ja asiantuntevasta palvelusta??

niin, ei kukaan.... Tuskin kukaan alalla automaattisesti odottaa jokaiselta pax:ilta tippiä.

Ja noista palkoista... vieläkö Hangon Origossa on provikkapalkka?
 
Viimeksi muokattu:

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Niin, tuo on se asian ydin. Nyt erään joukon (tarjoilijat) mielestä kuuluu tipata myös täällä Suomessa. Miksei muilla aloilla (kampaajat, kosmetologit, siivoojat yms.) vaadita tuota tippaamista? Edelleen, ravintolaväellä tuntuu iloisesti menevän sekaisin miksi tuota tippiä jätetään: se on palkanlisä, ei muuta. Nyt jengi vetää yhtäläisyysviivoja maista, joissa tipataan ja joissa palkka oikeasti on ihan perseestä. Suomessa se ei sitä ole.

Onko tippauskulttuureissa tapana tipata kampaajia, kosmetologeja, siivojia yms.? Sori, en tiedä.

Sekin olisi toki suotavaa, ja voin myöntää sortuvani useimmiten esim. taksikuskin tippaamiseen. Arvostan tyyppiä asiakaspalvelijana = jätän tippiä. Jos on hiljainen vässykkä tahi urpo, en tippaa.

Ymmärrän kyllä jos et tykkää tipata - kyllähän ravintola-alalla tienaa palkkaakin Suomessa. Jos saat hyvää palvelua muttet tippaa, turha on odottaa hyvää palvelua jatkossa. Toki hyvää palvelua saa, mutta tippaavat asiakkaat saavat mukavaa ekstraa. Eikä minua haittaa antaa juomia jonon ohi tippaaville asiakkaille, nautinnollistahan se on katsoa kun kymmenisen kertaa tiskillä käynyt, ja kertaakaan tippiä jättänyt kundi käy kuumana kun hän saa odottaa. Odottakoon rauhassa.

Normaalisti tulee kyllä otettua asiakkaat ihan järjestyksessä toki, mutta jos näkee aiemmin tipanneen asiakkaan jonon perällä niin tulee aika nopeasti otettua katsekontakti häneen ja juoma tulee nopeasti. Jonon ohi, mutta samaan aikaan tiskillä hikoilevat saavat palvelua ihan normaaliin tahtiin.
 
K

kiwipilot

Kuka sua estää antamasta + listahinnan kosmetologillesi hyvästä ja asiantuntevasta palvelusta??

Järki. Sulla on ilmeisesti luetunymmärtämisessä vikaa, mutta yritän vielä kerran: tässä maassa matalapalkkaiset palvelualat ovat sen verran hyvin palkattuja - vrt. Yhdysvallat yms. tippauskulttuurimaat - että se tippi on mukana siinä palkassa. Eli: joissain maissa lähtöpalkat ovat niin huonot että tipistä on tehty osa sitä palkkaa. Näin ei ole Suomessa. Jos sinä haluat tipata sunnuntailounaallasi paikallisella ABC:llä niin ole hyvä vain; kuitenkin mielestäni moinen on pölkkypäiden hommaa eikä kuuluu Suomeen. Odottaisin myös, että ravintolaan palvelualalle hakeutuvalla olisi tuo palvelualttius hanskassa ilman mitään tippejä: ammattilainen hoitaa hommansa ja palvelee asiakkaat järjestyksessä tuli sitä tippiä tai ei. Itse kun menen lentämään poka kyydissä en todellakaan odota mitään extraa: on itsestään selvää, että homma hoidetaan aina samalla ammattimaisuudella. Toki joku elämäänsä kyllästynyt poke tai baarimikko voi käyttää "valtaa" poimimalla jonkun tippaajan jonon perältä etuilemaan muita asiakkaita. Vanha viidakon sananlasku ravintolapuoleltahan kuuluu: "Vältä meteliä, käytä seteliä".
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Järki. Sulla on ilmeisesti luetunymmärtämisessä vikaa, mutta yritän vielä kerran: tässä maassa matalapalkkaiset palvelualat ovat sen verran hyvin palkattuja - vrt. Yhdysvallat yms. tippauskulttuurimaat - että se tippi on mukana siinä palkassa. Eli: joissain maissa lähtöpalkat ovat niin huonot että tipistä on tehty osa sitä palkkaa. Näin ei ole Suomessa. Jos sinä haluat tipata sunnuntailounaallasi paikallisella ABC:llä niin ole hyvä vain; kuitenkin mielestäni moinen on pölkkypäiden hommaa eikä kuuluu Suomeen.

Millä lailla se tippi on mukana siinä palkassa? En ole törmännyt palkkakuitissa tähän kyseiseen summaan vielä. Ehkä en vain osaa lukea? Rafla-ala on matalapalkka-ala niin täällä kuin jenkeissäkin, toki jenkeissä tuntipalkka on naurettavan pieni verrattuna Suomeen.

Ja vielä ihmiset ihmettelevät huonoa palvelua.. kiwipilotin tyyliset asiakkaat odottavat loistavaa palvelua jättämättä tippiä, mutta kuinkas käykään. Hyvä-tasolle usein jää. Toki asiassa auttaa jos ei käy kahta kertaa samassa paikassa, jolloin välttyy saman tarjoilijan kohtaamista kahdesti.
 
K

kiwipilot

Ja vielä ihmiset ihmettelevät huonoa palvelua.. kiwipilotin tyyliset asiakkaat odottavat loistavaa palvelua jättämättä tippiä, mutta kuinkas käykään. Hyvä-tasolle usein jää. Toki asiassa auttaa jos ei käy kahta kertaa samassa paikassa, jolloin välttyy saman tarjoilijan kohtaamista kahdesti.

Olet täysin väärässä: minä - kuten suuri osa muistakin maksavista asiakkaista - ei todellakaan odota mitään loistavaa palvelua. Itse odotan, että homma toimii jämptisti, ruoat tulevat ajallaan ja tarjoilija noudattaa normaalien ihmisten käytöskoodia. Ravintolahessut kusevat omaan nilkkaansa jos olettavat, että asiakas saa sen normaalin ystävällisen käytöksen ja palvelun hymyn kera vain tippiä jakamalla. Tämän porukan kannattaisi ehkä katsoa peiliin ja miettiä uranvaihtoa.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Ravintolahessut kusevat omaan nilkkaansa jos olettavat, että asiakas saa sen normaalin ystävällisen käytöksen ja palvelun hymyn kera vain tippiä jakamalla. Tämän porukan kannattaisi ehkä katsoa peiliin ja miettiä uranvaihtoa.

Tämänhän saa ihan tippaamatta, sitähän juuri sanoin. Jos normipalvelu kelpaa, niin mikäs siinä. Itse olen vain tottunut tippaamaan ja tätä kautta (sekä olemalla mukava) saan parempaa palvelua. Kukin tyylillään.
 

pakki3000

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Ylipäätänsä Suomessa on hinnat sellaista tasoa ettei ole mitään järkeä niitä vielä ruveta itselle korottamallaan jollain helvetin tippaamisella. Toki jos tuntuu, ettei vaikka ravintolassakaan laskussa ole tarpeeksi, niin mikäs siinä. Esimerkiksi jenkeissä käydessä sukulaisen luona oli tuo ulkona syöminen hieman eri hintaista. Sen takia ihmiset siellä syövät ulkona paljon enemmän. Miksi täällä ensin maksaessa jostain viinistäkin naurettavia hintoja alkaisin vielä tippaamaan tarjoilijaa, kenellä on kuitenkin ilman tippejäkin ihan normaali suomalainen palkka. Eriasia olisi jos tietäisin heillä olevan jotenkin radikalisti paskempi palkka ja tipin oikeasti olevan heille muutakin, kuin helposti saatu palkankorotus.
 
K

kiwipilot

Tämänhän saa ihan tippaamatta, sitähän juuri sanoin. Jos normipalvelu kelpaa, niin mikäs siinä. Itse olen vain tottunut tippaamaan ja tätä kautta (sekä olemalla mukava) saan parempaa palvelua. Kukin tyylillään.

Juuri näin, kukin tyylillään. Välillä vain tulee sellainen fiilis ravintolaväen (et sinä Red Label) juttuja kuunnellessa, että ilman tippiä voi vastaisuudessa odotella vain välttämätöntä ja saada osakseen jäätävän paskaa palvelua. Varmasti tosiammattilainen osaa hoitaa työnsä kunnollisesti, tuli tippiä tai ei. Ja sitten lisätä kermaa kakun päälle jos asiakas sitä haluaa tipillä ostaa.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Juuri näin, kukin tyylillään. Välillä vain tulee sellainen fiilis ravintolaväen (et sinä Red Label) juttuja kuunnellessa, että ilman tippiä voi vastaisuudessa odotella vain välttämätöntä ja saada osakseen jäätävän paskaa palvelua. Varmasti tosiammattilainen osaa hoitaa työnsä kunnollisesti, tuli tippiä tai ei. Ja sitten lisätä kermaa kakun päälle jos asiakas sitä haluaa tipillä ostaa.

Juurikin näin.

Ihan yhtä hyvin palvellaan kaikkia, mutta kyllähän siinä tietty ärsytys tulee kun on "kantiksia", joista tietää etteivät he ikinä jätä tippiä. Teen juoman (saman jonka henkilö juo aina) valmiiksi ennen kuin ovat tiskillä kun näen heidät jonossa, mutta ei ikinä tule tippiä.

Eniten ärsyttää porukat jotka kokoajan juoksuttavat, enimmäkseen ruokapuolella, mutta tippiä ei heru. Venäläiset juoksuttavat, mutta heistä sentään tietää että tippiä kyllä tulee kunhan tanssii heidän pillinsä mukaan.

Kyllähän minäkin odotan hyvää palvelua ihan lähtökohtaisesti, ja jos palvelu on huonoa niin tippikin on nolla :)
 

Rosenrot

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Juuri näin, kukin tyylillään. Välillä vain tulee sellainen fiilis ravintolaväen (et sinä Red Label) juttuja kuunnellessa, että ilman tippiä voi vastaisuudessa odotella vain välttämätöntä ja saada osakseen jäätävän paskaa palvelua. Varmasti tosiammattilainen osaa hoitaa työnsä kunnollisesti, tuli tippiä tai ei. Ja sitten lisätä kermaa kakun päälle jos asiakas sitä haluaa tipillä ostaa.

Tähän väittäisin sellaisella 15 vuoden kokemuksella, että parempaa palvelua saa aina ihan ilmaiseksi, olemalla itse asiakkaan ominaisuudessa asiallinen, mukava, ts. perus käytöstavat omaava yksilö.

Urpoa käytöstä ei pikkuisella tippaamisella saa unohdettua, kun hetkellisesti. Tipit on lisä, minkä antamisesta saa päättää ihan itse, ja toistanpa itseäni, tuskin kukaan alalla edelleenkään odottaa tippaamista jokaiselta pax:ilta.
 

Hanhi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, AS Roma
kuten suuri osa muistakin maksavista asiakkaista - ei todellakaan odota mitään loistavaa palvelua.

Tää on paskapuhetta. Keskiverto asiakas olettaa saavansa aina jotain spesiaalia. Yhdellä ravintola-annoksen hinnalla kun syö nelihenkinen perhekin kotona. Fakta on, ettei jengille riitä että ruoka tarjoillaan nokan eteen ja ruokailun jälkeen korjataan likaiset astiat pois. Monesti asiakas ei osaa edes itse tehdä yhtä hyvää tai ruokaa ylipäätään. Tyytymättömiä ollaan silti. Milloin vika on tarjoilijan ulkonäössä, melussa, pöytäliinassa ja naapuripöytien juoksevissa kakaroissa. Myöskin hintatasoon ja menuun kannattaa tutustua etukäteen, ettei tarvitse valittaa tarjoilijalle miksi kaikki on niin kallista tai miksi lapparia ei saa pullossa.

Ok, sitten on toinen ääripää mille riittää maittava murkina hymyn kera. Ja sitä ravintolakertaahan muistellaan monta kuukautta.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Ja sitä ravintolakertaahan muistellaan monta kuukautta.

Sekä asiakkaan että tarjoilijan toimesta. Kyyppareilla on yllättävän pitkä naamamuisti, tulee muistettua ihmisiä jotka kävivät aikaisemmin vuosi sitten jonkun tietyn tapahtuman yhteydessä (Tuska, venemessut ym.). Välillä tulee itekin ihmeteltyä kun muistaa missä pöydässä tyypit istui vuosi sitten..
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Millä lailla se tippi on mukana siinä palkassa? En ole törmännyt palkkakuitissa tähän kyseiseen summaan vielä. Ehkä en vain osaa lukea? Rafla-ala on matalapalkka-ala niin täällä kuin jenkeissäkin, toki jenkeissä tuntipalkka on naurettavan pieni verrattuna Suomeen.
Matalapalkka-aloja toki molemmat, mutta Suomessa niillä palkoilla vielä pystyyelämään ilman tippejäkin. Esim. Jenkeissä peruspalkalla ei tarjoilija vain elä. Siellä tipin täydellinen poisjäänti tarkoittaa joko sitä, että asiakas on aivan täysi kusipää tai palvelu on ollut uskomattoman ala-arvoista. Tippikulttuurien ero näkyy myös hinnoissa, Jenkeissä syö ravintolassa paljon halvemmalla kuin Suomessa. Tämä siksi, että Suomessa suurempi osa laskusta menee tarjoilijoiden taskuun.

Yleisemmin Jenkkien tippikulttuurista voin sanoa, että siellä tipataan kaikilla palvelualoilla, esim. juurikin kampaamoissa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Ymmärrän kyllä jos et tykkää tipata - kyllähän ravintola-alalla tienaa palkkaakin Suomessa. Jos saat hyvää palvelua muttet tippaa, turha on odottaa hyvää palvelua jatkossa. Toki hyvää palvelua saa, mutta tippaavat asiakkaat saavat mukavaa ekstraa. Eikä minua haittaa antaa juomia jonon ohi tippaaville asiakkaille, nautinnollistahan se on katsoa kun kymmenisen kertaa tiskillä käynyt, ja kertaakaan tippiä jättänyt kundi käy kuumana kun hän saa odottaa. Odottakoon rauhassa.

Normaalisti tulee kyllä otettua asiakkaat ihan järjestyksessä toki, mutta jos näkee aiemmin tipanneen asiakkaan jonon perällä niin tulee aika nopeasti otettua katsekontakti häneen ja juoma tulee nopeasti. Jonon ohi, mutta samaan aikaan tiskillä hikoilevat saavat palvelua ihan normaaliin tahtiin.

Oikein hyvä esimerkki kusipäästä, jonka palvelun laatu riippuu tippaako asiakas vai ei.

Mikäli tuon ravintolaan illan aikana satasen verran rahaa, odotan hyvää palvelua eli odotan saavani juomani vuorollani. Mikäli olisin ravintolan pitäjä ja kuulisin tämän tyylistä juttua, kenkää tulisi.
 
K

kiwipilot

Tää on paskapuhetta. Keskiverto asiakas olettaa saavansa aina jotain spesiaalia. Yhdellä ravintola-annoksen hinnalla kun syö nelihenkinen perhekin kotona. Fakta on, ettei jengille riitä että ruoka tarjoillaan nokan eteen ja ruokailun jälkeen korjataan likaiset astiat pois. Monesti asiakas ei osaa edes itse tehdä yhtä hyvää tai ruokaa ylipäätään. Tyytymättömiä ollaan silti. Milloin vika on tarjoilijan ulkonäössä, melussa, pöytäliinassa ja naapuripöytien juoksevissa kakaroissa. Myöskin hintatasoon ja menuun kannattaa tutustua etukäteen, ettei tarvitse valittaa tarjoilijalle miksi kaikki on niin kallista tai miksi lapparia ei saa pullossa.

Sanavalmiina huumorimiehenä kerrot varmaan tarkemmin tuosta "spesiaalista"? Kiitti.

Oikein hyvä esimerkki kusipäästä, jonka palvelun laatu riippuu tippaako asiakas vai ei.

Jep. Aika mielenkiintoista jos tuo on yleinen käytäntö alalla.
 
K

kiwipilot

Se on jotain sellaista, mitä se perusasiakas ei saa kotona.

Ystävällinen palvelu? Asiantuntevat ruoka- ja viinisuositukset? Kevyt small talk? Onko lisää? Mielestäni nämä kuuluvat jo ihan lähtökohtaisesti siihen normaaliin palveluun; nythän ongelma näyttäisi olevan, että se, mitä asiakas odottaa saavansa automaattisesti kategorioidaan taas tarjoilijoiden puolelta johonkin "After tipping only" -palveluun. Tai siltä ainakin itsestäni tuntuu näitä alan ammattilaisten mielipiteitä lukiessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös