K
kiwipilot
Tippaamisesta, kuulin tuossa joku aika sitten, että ainakin vielä vuosi sitten, turistioppaat/matkatoimistojen neuvontaniilot opastivat ulkomaisia asiakkaitamme, että täällä EI ole tapana antaa tippiä, oikein painottivat että maaassa ei ole tippikulttuuria...
So? Vastaavasti ulkomailla taas ilmoitetaan miksi ON tapana jättää sitä tippiä. Miksi ihmeessä turistioppaiden pitäisi antaa väärää informaatiota suomalaisesta tippauskulttuurista? Suoraan sanottuna vituttaa tämä ravintolaväen epätoivoinen parkuminen tippien puolesta: tippaaminen kuuluu maihin joissa ravitola-alan palkat ovat jo lähtökohtaisesti niin paskat, että ilman tippiä tarjoilijat eivät yksinkertaisesti elä. Seuraavassa palkkaneuvotteluissa PAM voisikin ajaa Mara:n lähtöpalkat jonnekin vitosen hujakoille ja loput sitten tippeinä. Silloin minäkin tippaisin. Itselle tulee nyt sellainen fiilis, että iso osa ravintolajengistä haluaa kerätä rusinat pullasta sillä perusteella "että kun ulkomaillakin tehdään niin". Toki iloisesti unohdetaan se, että miksi esim. Yhdysvalloissa jätetään se 20 prosenttia laskun loppusummasta; kaikkien tippivinkujien kannattaisi tutustua vaikka Massachussetsin tarjoilijoiden lainmukaiseen minimipalkkaan ja miettiä tippaamista sen pohjalta.
Mikä muuten tekee ravintola-alasta jotenkin erikoisen verrattuna vaikkapa esim. kampaamo- ja sekä muuhun kauneudenhoitoalaan? Miksei kampaajat, manikyristit ja kosmetologit vaadi tippiä? Sama homma siivoajien kanssa; siinä on palvelutyö missä on oikeasti huonot palkat. Entäpä sairaanhoitajat? Arvokasta palvelutyötä sekin. Niinpä.
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: