Kauppa on aina sopimusoikeudellinen konstruktio. Kaupalle tunnusomaista on suoritusten vastavuoroisuus. Omistusoikeuden siirtyminen on sidottu toisen osapuolen sopimusvelvoitteen täyttämiseen. Vaihtoehtoisesti velvoitteensa täyttäneelle osapuolelle syntyy regressi omaan suoritukseensa, sopimuskumppanin kykenemättömyys tai sopimusrikkomuksen varalta. Toisin sanoen hallinta siirtyy, mutta valinta ei.
Tarvitsisin kyllä melkein jonkinlaista lakiin, oikeuskäytäntöön tai edes oikeuskirjallisuuteen perustuvaa lähdettä, että uskoisin, koska omat aivot ei kyllä tuohon oikein taivu, vaikka sopimusoikeus onkin jäänyt vähän vähälle viime aikoina. Prenumeraatiokaupan osaaminen on ylipäätään vähän hataraa, mutta jotenkin vaikea nähdä sen menevän eri tavalla kuin normaali irtaimen luovutus. Omistuksenpidätys kirjataan minun käsitykseni mukaan kauppakirjaan, koska se ei ole lain lähtökohta. Se ei itse asiassa ole edes kiinteän omaisuuden luovutuksen lähtökohta, koska kiinteässä omaisuudessa omistusoikeus siirtyy oletusarvoisesti kun paperi allekirjoitetaan. Tästä toki poiketaan aina. Kauppalaki lähtee nouto- ja kuljetuskaupassa siitä, että luovutus tapahtuu hallinnan siirtyessä (KL 6 § ja 7 §). En ole tietoinen, että KSL tästä poikkeaisi. Lisätään tässä, että yleensä asiaa käsitellään toisinpäin, mutta raha on irtainta omaisuutta siinä missä muutkin asiat, enkä ole ainakaan itse tietoinen, että prenumeraatiokaupassa olisi rajoitettu myyjän oikeutta saamaansa suoritukseen. Alla jotain random googlelinkkejä, vaikka en noiden luotettavuudesta tiedä.
www.minilex.fi
Lue, miksi omistusoikeuden siirtyminen kannattaa ajoittaa vasta siihen hetkeen, jolloin koko kauppahinta on maksettu.
docue.com
Kokeneet neuvontalakimiehet antavat Intrumin toimeksiantajille ja omalle henkilökunnalle yleistä perintään liittyvää lakineuvontaa.
www.intrum.fi
Tilanne, jossa hallinta ja/tai omistus siirtyisi, mutta vallinta ei olisi perin outo. Ei kai myyjä saisi ostaa noilla rahoilla mitään, jos rahan vallinta on edelleen ostajalla, koska omaisuutta ei saa luovuttaa edelleen ilman vallintaa?
Ennenaikainen maksaminen ei vapauta sopimuskumppania omasta velvoitteestaan, eikä missään tapauksessa oikeuta pitämään saamaansa suoritusta ilman omaa vastasuoritusta.
Tästä olemme samaa mieltä enkä ole muuta väittänytkään. Olen vain sitä mieltä, että sopimusrikkomus ei itsessään ole rikos. Oikeuteen asian voi ilman muuta viedä ja menestysmahdollisuudet erittäin hyvät, jos kaupassa toinen osapuoli jättää velvoitteet hoitamatta. Olen vain sitä mieltä, että jos maksan tuotteen etukäteen saat käyttää rahoja ihan rajoituksetta, vaikka et olisi vielä toimittanut tuotetta eli sinulle siirtyy rahojen omistusoikeus, kun ne ilmestyvät tilille. Tämä ei toki tarkoita, etteikö sinulla olisi vielä täysi velvoite hoitaa omaa puoltasi sopimuksesta ja jos oikeus niin toteaa rahat voi joutua palauttamaan. Jos rahojen käyttöä haluttaisiin rajoittaa, niin siitä pitäisi mielestäni mainita sopimuksessa. Toki tällöin käytännössä olisi sama vain lykätä escrowille.
Sinun tulkintasi johtaisi käytännössä kaupan tyrehtymiseen tai escrowien määrän järkyttävään kasvuun.
Sen takia prenumeraatiokauppa ei ole lähtökohta, vaan meidänkin kaupankäynti lainsäädännössä perustuu zug um zugiin, jossa suoritukset vaihtavat kättä yhtäaikaisesti. Laskutukseen ja prenumeraatioon liittyy aina vastapuoliriski. Se jopa realisoituu niin usein, että lähes kaikki yhtiöt kärsivät luottotappioita. Tätä ei toki edes korjaisi tuo tulkintakysymys, mutta paljon enemmän tulisi kavallussyytteitä, koska rahoja on käytetty oikeudetta.
Käytännössä toki monesti yritykset poikkeavat tuosta pääsäännöstä ja juristit ovat toki aikoja sitten keksineet omistuksenpidätysehdot ja lykkäävät ehdot. Ihan arkipäiväisiä, kun yritykset ovat keskenään tekemisissä. Tietyllä tapaa varmasti jopa pääsääntö, kun molemmat osapuolet ovat tietoisia asiasta. Toki vain yksi vakuusmuoto ja näitä on yleensä paljon enemmänkin sopimuksissa. Kuluttajien osalta suojaa saa maksamalla luottokortilla, koska oikeus periä rahoja luottokorttiyhtiöltä ja yleisestihän kehotetaan olemaan maksamatta ennakkoon.