kahden suunnan sentteri
Jäsen
Mikä tekee bataatin hiilareista parempilaatuisia? Sori tämä kysymystulva.Hiilarit reippaasti parempilaatuisia
Mikä tekee bataatin hiilareista parempilaatuisia? Sori tämä kysymystulva.Hiilarit reippaasti parempilaatuisia
Onko nyt kyse puhtaasti ruokavaliosta, vai saatavuuden merkittävästä parantumisesta? Syöväthän norsutkin aivan vitusti kaikkea skeidaa. Eivät sen takia, että se olisi erityisen ravitsevaa, vaan sen takia, että niillä on aika onneton hyötysuhde ruuansulatuksessaan, eikä ole oikein valinnanvaraakaan tarjonnassa.Vähähiilihydraattinen ruokavalio onkin oiva tapa pudottaa ja hallita painoa, ja varmasti sen aikainen ketoosi tuntuu hyvältäkin, kun se aiheuttaa aivokemiassa liikunnan kaltaisia muutoksia, mutta a) se että se olisi pidemmän päälle terveellistä on ihan samanlainen huuhaaväite kuin b) vihjailut siiitä ettei runsashiilihydraattisella ruokavaliolla ole jalansijaa kehityshistoriassamme tai c) bataatti olisi jotenkin merkittävästi erilainen ravinnonlähde kuin peruna. Sama energiamäärä, sama hiilihydraattimäärä, sama glykeeminen indeksi, ainut vaan ettei kannata kasvattaa Suomessa.
Minunkin puolestani voidaan pistää tämä ravintokeskustelu tältä osin pakettiin. Olin lähtökohtaisesti samaa mieltä, että karppaajille on syytä nauraa, ja käsitykseni on tämän keskustelun perusteella vain vahvistunut.
Joskus toiste voisi hyökätä vielä rahkapettereiden ja -liisojen kimppuun.
En oikein ymmärrä kysymyksen asettelua, eiköhän ainoa ajuri sille miksi hedelmiä syöneistä apinoista kehittyneet ihmiset ovat alkaneet syömään tärkkelystä ole ollut saatavuus, tuskinpa ihmiset ovat 10 000 - 40 000 vuotta sitten kelailleet safkansa pitkän tähtäimen terveysvaikutuksia. Sitä on syöty mitä on ollut saatavilla, maistunut hyvältä, millä on lähtenyt nälkä, ja mistä ei tule saman tien kipeäksi.Onko nyt kyse puhtaasti ruokavaliosta, vai saatavuuden merkittävästä parantumisesta? Syöväthän norsutkin aivan vitusti kaikkea skeidaa. Eivät sen takia, että se olisi erityisen ravitsevaa, vaan sen takia, että niillä on aika onneton hyötysuhde ruuansulatuksessaan, eikä ole oikein valinnanvaraakaan tarjonnassa.
Älä takerru tuohon karppaukseen, vaan mieluummin ajattele asiaa riittävän monelta kantilta. Kyllä minun historiankirjoissani (=wikipediassa) lukee, että maanviljely ja runsas maidonjuonti lyhensi aikanaan ihmisen elinikää. Toki tuossa oli kyse osatekijöiden summasta. Jos ruokaa on paljon, hengissä pysyminen on helpompaa. Mitä siitä, vaikka jonkun tutkijan mukaan ruokalautanen olisi hyvä rakentaa hiukan eri pohjalta.
En viitannut tuohon artikkeliin. Mulla on sellainen filtteri, mikä vastaa foliohattua, ja tuo blokkaantui heti ensi metreillä. Viittasin Ihmisen evoluutioon. Siinä asia on esitetty hiukan eri tavalla.Siinä Wikipedian paleo-artikkelissa kylläkin lukee että ihmisen elinikä lyhentyi samaan aikaan kun maanviljelystä aloiteltiin, ei sen vuoksi.
Okei, siellä todetaankin juuri vastaava kausaalisuus kuin arvelin.En viitannut tuohon artikkeliin. Mulla on sellainen filtteri, mikä vastaa foliohattua, ja tuo blokkaantui heti ensi metreillä. Viittasin Ihmisen evoluutioon. Siinä asia on esitetty hiukan eri tavalla.
Olisit pudonnut kisasta tuon kasvisliemikuutiogaten takia. Käytä mieluummin fondia, pysyt kauemmin kisassa ;)Jaahas, täällä on Jatkoajan oma kokkisota käynnissä.Te voitte pakata veitsenne ja lähteä.
...
Laita wokkipannuun litra vettä ja kuumenna kiehuvaksi, lisää kaksi kasvisliemikuutiota
...
Olisit pudonnut kisasta tuon kasvisliemikuutiogaten takia. Käytä mieluummin fondia, pysyt kauemmin kisassa ;)
Muuten annan kyllä etäaplodit. Varmasti hyvää.
Varmaan hyvää, mutta ei tuota saltimboccaksi voi sanoa. Siihen käytetään vasikanlihaa ja parmankinkkua. Erityisesti tökkii pekoni, joka antaa ihan väärän maun (jos saltimboccasta puhutaan).Kannattaa kokeilla tuota saltimboccaa edelliseltä sivulta,on erittäin maukas.
Varmaan hyvää, mutta ei tuota saltimboccaksi voi sanoa. Siihen käytetään vasikanlihaa ja parmankinkkua. Erityisesti tökkii pekoni, joka antaa ihan väärän maun (jos saltimboccasta puhutaan).
Ongelma ei ole pekoni, vaan salvia joka skulaa mahtavasti vasikan kanssa muttei kovin hyvin kanan kera.
Mitä tulee fondeihin ja liemiin, teen useinmiten itse. Käytän säästö- ja valinnanvarasyistä kokonaisia kaloja ja kanoja ruoanlaitossa (joskin nyt on kassissa rintafileitä). Rääppeistä keitän yleensä liemen. Kalafondejani käytän pääasiassa keittoihin (ja joskus paksumpien kastikkeiden pohjana) kun taas kanafondit menee yleensä punaisen lihan keitinliemenä. Jos paellaa tekisin normibroiskusta, tavallisista katkiksista ja perus riisistä keskellä torstaita, käyttäisin minäkin valmislientä, enkä käyttäisi aikaani oman fondin kyhäämiseen. Valmiskuutio ei ts. muuta makua erityisesti miksikään ja valmisfondi on typerän kallista. Sen sijaan jos kyhäisin juhlapaellan jostain poulet de briochesta ja tiikeriravun pyrstöistä sekä perulaisen yksisarvisen utareiden välissä pyöritetystä chorizosta, käyttäisin varmaan omaa fondia.
Eiköhän tabascon tulisuus ole ihan tarpeeksi antamaan lihapullille hieman "syvyyttä". Tuskin tässä mitään tulisia chililihapullia oltiinkaan tekemässä. Sipulikeitto ja savuporo kuulostaa aika suolaiselta tykitykseltä, ja kai sipulikeitossa jotain maltodekstriiniäkin tms. on makeuttajana, joten eiköhän se tabascon etikkakin ihan hyvin lihapullien perusmakuja tasapainota.Mietityttää, että mitä lisarvoa jokin Tabasco antaa lihapullille. Eihän lihapulliin muutenkaan lisätä etikkaa. Chilillä kun ei ainakaan ole kyseisen litkun kannalta mitään tekemistä.
Mun mielestäni tuossa aiheuttaa ongelman nimenomaan pekoni, jonka maku ei ole lähellekään parmankinkkua. Salvia taas sopii mielestäni lähes yhtä hyvin kanaan kuin vasikkaankin. Molemmat ovat miedonmakusia lihoja. Mutta makuasioista ei sovi kiistellä. Mikä maistuu yhden suussa hyvälle, ei tee samaa toisen suussa.Ongelma ei ole pekoni, vaan salvia joka skulaa mahtavasti vasikan kanssa muttei kovin hyvin kanan kera.
Itseäni ainakin tabascon lisääminen omatekoisiin lihapulliin kuulostaa houkuttelevalta, koska olen tulisen tulisen ruuan ystävä. Sitä en tiedä, mikä tabascon lisäämisen alkuperäinen tarkoitus on ollut, mutta todennäköisesti syyt ovat myös tulisen ruuan tykkäämisessä. Kyllähän esim. Habanero-tabascosta hieman tulisuutta löytyy jos ottaa tarpeeksi.Mietityttää, että mitä lisarvoa jokin Tabasco antaa lihapullille. Eihän lihapulliin muutenkaan lisätä etikkaa. Chilillä kun ei ainakaan ole kyseisen litkun kannalta mitään tekemistä.
Sillon kun lihaa vielä kokkailin, niin ehdin juuri kuulla ja kokeilla uutuutena tätä sipulikeittohommaa, eikä se ollut mun juttu, aivan liian intensiivinen ja seko. Mutta jos joku sen sipulikeiton sinne naudanlihaan sotkee, niin kyllä se pieni etikan loraus sitä tukee. McDonaldsin quarter pounderin jauhelihapihvikin on ihan helvetin tylsä suolainen tykittely, mutta Gastropub Sohon vastaava (no.. todennäköisesti hieman vähemmän pakastinta nähnyt) pihvi sentin aurajuustosiivulla ei, koska lusikallinen balsamicokastiketta pihvin ja juustosiivun välissä tasapainottaa. QP:n sisältämä ketsuppi ei ihan siihen riitä.Etikka tasapainottamassa lihapullien makua. No, miten vaan:)
Mietityttää, että mitä lisarvoa jokin Tabasco antaa lihapullille. Eihän lihapulliin muutenkaan lisätä etikkaa. Chilillä kun ei ainakaan ole kyseisen litkun kannalta mitään tekemistä.