Löytyykö kokkeja?

  • 588 472
  • 2 910

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Paistisuikaleissa on enemmän makua, mielestäni. Ja ovat lisäksi edullisempia. Win-win.
Makuasioista ei voi kiistellä. En yritä käännyttää, koska olet selvästi testannut fileetkin. Olet tosin ensimmäinen tietämäni ihminen, joka ostaa noita vapaaehtoisesti toisenkin kerran :)
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Makuasioista ei voi kiistellä. En yritä käännyttää, koska olet selvästi testannut fileetkin. Olet tosin ensimmäinen tietämäni ihminen, joka ostaa noita vapaaehtoisesti toisenkin kerran :)

Haha :) Tosiaan, joitain paistisuikaleiden koostumus häiritsee. Taitavat olla samoja tyyppejä, jotka esimerkiksi joulukinkusta karsivat kaiken rasvan lautasen reunalle. Näin hieman kärjistäen ;)
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Haha :) Tosiaan, joitain paistisuikaleiden koostumus häiritsee. Taitavat olla samoja tyyppejä, jotka esimerkiksi joulukinkusta karsivat kaiken rasvan lautasen reunalle. Näin hieman kärjistäen ;)
Ei minua se rakenne häiritse. Yleensä lihan oma rasva tuo makua ruokaan. Minua häiritsee paistisuikaleiden kalarehuun viittaava aromi.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Ei minua se rakenne häiritse. Yleensä lihan oma rasva tuo makua ruokaan. Minua häiritsee paistisuikaleiden kalarehuun viittaava aromi.

Okei, tämä tuli minulle ihan uutena juttuna. Mutta nimenomaan, makuasioitahan nämä :)
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Bongasin Rocky road-jälkkärin Tomin keittiössä-ohjelmasta tässä taannoin ja kokeilin tänään sitä. Eli levy suklaata sulaksi vesihauteella, sekaan vajaa desi pähkinöitä ja kuivahedelmiä sekä n. desi eli vaille kymmenen vaahtokarkkia. Sekoitus ja vuokaan voipaperi, massa sinne ja toinen voipaperi päälle. Joku tasainen levy/lautanen päälle ja vähän painoa, jotta massa puristuu. Sitten vain kylmään pariksi tuntia. Kannattaa tarjoilla paperin kanssa ainakin muksuille, ellei halua siivota jälkkärin päälle.

Tyttöni tykästyi siinä määrin, että tilasi sitä synttäreilleen, eikä tuo aikuiseenkaan makuun pahaa ollut. Hauskat värit, ja kuivahedelmät sekä pähkinät toimivat suklaan kanssa tunnetusti hyvin. Muksuja taisi enemmän kiehtoa nuo vaahtokarkit, mutta ei nekään pahoja olleet.

Kaksi kolmen ruoan settiä tuli kokattua tänä viikonloppuna koko perheelle. Tosin kivaahan tuo on, mutta vie kyllä kaikkinensa sen verran aikaa, ettei ehkä ihan normiviikonlopulle tule enää tungettua kahta tällaista sessiota. Hauska kuitenkin huomata, että kehitystä tapahtuu kun vain luottaa itseensä ja makuunsa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Ihmettelen suomalaisten kotitalouksien ruokakulttuuria. Olen monissa perheissä syönyt elämäni aikana ja yksi asia on jäänyt vaivaamaan. Nimittäin se, että ruoka voi olla erittäin taidolla tehty tai sitten arkisempaa mutta kastiketta emme osaa vieläkään valmistaa tai edes laittaa esille. Se joko puuttuu kokonaan tai sitä on liian vähän tyyliin "paksu jauhelihakastike". Miksi ihmeessä kastikkeisiin ei panosteta enemmän? Kruunaa safkan kuin safkan. Mulle keittiössä tärkein elementti on juurikin hyvä kastike.

Kastikepohjankin pystyy helpolla valmistamaan kalan, kanan tai lihan osien luista/perkuusta. Kyytiin suolaa, pippuria ja muita mausteita maun mukaan ja kerta-annoksina pakkaseen. Laiskoille on tarjolla fondit ja liemet purkeissa.

Opetelkaa muutama peruskastike niin olette kuningattaria tai kuninkaita keittiöissänne. Halpaa, helppoa ja varmasti räjäyttää potin kun tarjoatte sitä ruokaa perheelle tahi vieraille. Ei ole vaikeaa.
 

maniakos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ihmettelen suomalaisten kotitalouksien ruokakulttuuria. Olen monissa perheissä syönyt elämäni aikana ja yksi asia on jäänyt vaivaamaan. Nimittäin se, että ruoka voi olla erittäin taidolla tehty tai sitten arkisempaa mutta kastiketta emme osaa vieläkään valmistaa tai edes laittaa esille. Se joko puuttuu kokonaan tai sitä on liian vähän tyyliin "paksu jauhelihakastike". Miksi ihmeessä kastikkeisiin ei panosteta enemmän? Kruunaa safkan kuin safkan. Mulle keittiössä tärkein elementti on juurikin hyvä kastike.

Kastikepohjankin pystyy helpolla valmistamaan kalan, kanan tai lihan osien luista/perkuusta. Kyytiin suolaa, pippuria ja muita mausteita maun mukaan ja kerta-annoksina pakkaseen. Laiskoille on tarjolla fondit ja liemet purkeissa.

Opetelkaa muutama peruskastike niin olette kuningattaria tai kuninkaita keittiöissänne. Halpaa, helppoa ja varmasti räjäyttää potin kun tarjoatte sitä ruokaa perheelle tahi vieraille. Ei ole vaikeaa.

Siinäpä keskimmäisessä kappaleessa tuon itsekin tulit maininneeksi. Hyvän kastikkeen perusta on se hyvä liha-/kala-/kana-/kasvisliemi. Tuskin monessakaan kodissa ymmärretään, että luilla ja muilla roippeilla voi olla minkäänlaista käyttöä. Roskiinhan ne lentävät suorilla. Lihatkin tunnutaan ostavan lähinnä fileenä. Kai tuossa on kyseessä lähinnä sellainen perinnejuttu.

Voinen saman asian tiimoilta ihmetellä ruskean kastikkeen hurjaa suosiota.
 

J.Petke

Jäsen
Ihmettelen suomalaisten kotitalouksien ruokakulttuuria. Olen monissa perheissä syönyt elämäni aikana ja yksi asia on jäänyt vaivaamaan. Nimittäin se, että ruoka voi olla erittäin taidolla tehty tai sitten arkisempaa mutta kastiketta emme osaa vieläkään valmistaa tai edes laittaa esille. Se joko puuttuu kokonaan tai sitä on liian vähän tyyliin "paksu jauhelihakastike". Miksi ihmeessä kastikkeisiin ei panosteta enemmän? Kruunaa safkan kuin safkan. Mulle keittiössä tärkein elementti on juurikin hyvä kastike.

Bizarre Foods-ohjelman juontaja Andrew Zimmern sanoi hyvin ohjelmassaan, että Suomi - jossa voita ja suolaa pidetään eksoottisina mausteina. Ehkä tuo johtuu siitä, että suomalaiset ovat tottuneet syömään kalan kalana ja lihan lihana. Me haluamme, että ruoka maistuu siltä mitä se on. Emme halua, että sekaan sotketaan mitään muita makuja. Peruna on pelkiltään niin mauton, että siihen hyväksymme kastikkeen..ruskean kastikkeen..

Linkki Bizarre Foods-ohjelman suomijaksoon.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Me haluamme, että ruoka maistuu siltä mitä se on. Emme halua, että sekaan sotketaan mitään muita makuja. Peruna on pelkiltään niin mauton, että siihen hyväksymme kastikkeen..ruskean kastikkeen..

Älähän nyt. Suomalaisten peruskastike ruokaan kuin ruokaan on ketsuppi koska juurikin halutaan saada jotain muuta lisäksi siihen perusmakuun. Ei meillä talouksissa osata lihaa, kalaa tai kanaa laittaa niin, että ne maistuvat itsessään herkullisilta sen riisin tai perunan kanssa. Aivan saakelin kuivaakin vielä. Ehkäpä tämä koko "ruskea kastike tapa" on sieltä 50-luvulta, joka on periytynyt jälkeläisille.

Ok...ilmankin tulee toimeen mutta pienellä vaivalla syötävästä saa paljon maisuvampaa. Kastike kruunaa aterian.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Voinen saman asian tiimoilta ihmetellä ruskean kastikkeen hurjaa suosiota.
Ei nykynuoriso, sanotaanko alle 25-vuotiaat, mitään ruskeaa kastiketta osaa tehdä.

Itse en ymmärrä miten siinä voi epäonnistua. Siskonmakkarakastikkeen pohja on ruskeaa kastiketta ja se on parasta perinneruokashittiä mitä on, mutta muuten ruskea kastike on aika turhanpäiväinen asia.
 

J.Petke

Jäsen
Älähän nyt. Suomalaisten peruskastike ruokaan kuin ruokaan on ketsuppi koska juurikin halutaan saada jotain muuta lisäksi siihen perusmakuun. Ei meillä talouksissa osata lihaa, kalaa tai kanaa laittaa niin, että ne maistuvat itsessään herkullisilta sen riisin tai perunan kanssa. Aivan saakelin kuivaakin vielä. Ehkäpä tämä koko "ruskea kastike tapa" on sieltä 50-luvulta, joka on periytynyt jälkeläisille.

Näin on. Kana paistetaan rutikuivaksi ja liha ei ole kypsää jos se ei ole kauttaaltaan harmaata. Varsinkin vanhempien ihmisten keskuudessa.

Suomessa osataan tehdä kyllä myös hemmetin maukasta ruokaa ilman mitään krumeluureja mutta taitaa tuo taito olla katoamassa kun uusi sukupolvi on tottunut saarioisten pitsoihin sekä kebabbiin riisillä. Tosin toisaalta tämä uusi sukupolvi on paljon kokeilunhaluisempaa. Halutaan tehdä erilaisia ruokia eri osista maailmaa ja kokeilla uusia ruokia ilman pelkoa siitä, että "kyllä se pottu paremmin mahan täyttää".
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Ei nykynuoriso, sanotaanko alle 25-vuotiaat, mitään ruskeaa kastiketta osaa tehdä.

Itse en ymmärrä miten siinä voi epäonnistua. Siskonmakkarakastikkeen pohja on ruskeaa kastiketta ja se on parasta perinneruokashittiä mitä on, mutta muuten ruskea kastike on aika turhanpäiväinen asia.

Itse väittäisin läskisoosin olevan ruskeiden kastikkeiden äiti. Kunnolla haudutettuna, sellaiset kolme tuntia, erittäin herkullista. Sitä on oltava pannulla niin paljon, että ei jää potut kuiviksi.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
Nimittäin se, että ruoka voi olla erittäin taidolla tehty tai sitten arkisempaa mutta kastiketta emme osaa vieläkään valmistaa tai edes laittaa esille.
- - -
Opetelkaa muutama peruskastike niin olette kuningattaria tai kuninkaita keittiöissänne. Halpaa, helppoa ja varmasti räjäyttää potin kun tarjoatte sitä ruokaa perheelle tahi vieraille. Ei ole vaikeaa.

Keskustelu tästä voisi sopia ehkä paremmin "Löytyykö kokkeja"-ketjuun, mutta ehkä ihmetys uusavuttomuudesta sen eri piirteineen sopii myös tänne.

Minulle kastikkeet ovat must. Aikoinaan kun aloittelin kastikkeita, oli minulla apuna v.-61 painettu opus "Miten teen hyviä kastikkeita" by Ulrika Lindhagen. Vieläkin haen sieltä vinkkejä, kun vastaan sattuu joku liha, kala tai kasvis josta pääruoka pitäisi valmistaa ja haluan tehdä jotain sellaista ruokaa jota en ole aiemmin tehnyt.

Samasta kirjasta nörteille pari vinkkiä:
"oikea kastike rakentuu rasvalle ja jauhoille, jotka yhdistetään ja joista nesteen kanssa tulee sakeaa ja juoksevaa" (tämä on peruspohja, josta voi aloittaa lisäämällä muita aineksia, kirj.huom.)
"kastikkeesta sanottua: " sellaisessa kastikkeessa voisi niellä vaikka elefantin, vieläpä omat appivanhemmat" (Grimod de la Reyniere, 1800-luvulla elänyt kulinaristi)."

Kastike kruunaa ruoan. Ruoka ilman kastiketta on kärsimystä. Ketsuppi ei ole kastike.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kastike kruunaa ruoan. Ruoka ilman kastiketta on kärsimystä. Ketsuppi ei ole kastike.

Erittäin hyvä kirjoitus viiskasilta ja tuo loppu oli kuin omalta näppikseltä. Ja vaikka kuinka yrittää vääntää ketsupista niin se ei ole italialais tyyppinen tomaattipohjainen kylmä kastike:d

Äitini on meikäläiselle vieläkin se paras kokki ja hänen kastikkeet valmistuvat kuin itsestään safkan teon rinnalla. Jos uunissa tai pannussa valmistuu lihaa, kalaa tai kanaa niin näistä elementeistä irronnut paistoliemi on lähes aina pohjana kastikkeessa. Se ei vaadi kuin suurustamisen, kermaa ja harvoin edes mausteita riippuen siitä miten kokkailtava pala on maustettu tai marinoitu. Voita on aina mukana ja tämän sekoittuessa vaikkapa kanan rasvaan on pohjana helkkarin hyvä soosiaines, jota lähtee jalostamaan melko vaivattomasti. Yleensä uunissa tai pannulla kytee vieläpä sipulia ja paprikaa, jotka tuovat kastikkeeseen hyvää lisäaromia. Valkosipulia on jokaisessa murkinassa, tottakai. Yrttejä kasvaa puutarhassa aasta ööhön eli näitä on saanut maistella teinistä saakka kastikkeissa.

Mutsi taitaa myös kylmät soosit, jotka kesäisin menevät grillatun tai savustetun tavaran kanssa melko buenosti. Näistä kaikesta ammennan omatkin soosit ja yritän näitä jättää jälkeläisilleni. Suklaa-chiliä ei mutsikaan ole kastikkessa käyttänyt ja ihastui suuresti kun hälle omaa tuotostani maistatin. Nyt sitten on innostunut asiasta ja kehittänyt tuosta jotain omaa settiä, jota en ole edes ehtinyt maistaa vielä. Sanoi vaan, että kunhan menen käymään niin hankkii possun kylkeä ja näyttää oman vedoksen.

On muuten Sikke Sumarin fani ja tehnyt lähes kaikki Sikken annokset, joita kyseinen akka telkkarissa valmistaa...ja äitini on iältään 67 v.

Anteeksi OT sillä nyt taisi mopo karata kintaista.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
On muuten Sikke Sumarin fani ja tehnyt lähes kaikki Sikken annokset, joita kyseinen akka telkkarissa valmistaa...ja äitini on iältään 67 v.

Anteeksi OT sillä nyt taisi mopo karata kintaista.

Hieno homma; oma äitini kuoli kun olin 16v, joten aikalailla muistikuvilla sekä omalla mielenkiinnolla, tahdolla ja maisteluilla näitä kastikkeita on tehty. Mm. teen punaviinikastikkeen aina alusta asti itse.

Ennenkuin mopoauto lähtee minunkin kinthaista, jatketaan kokki-ketjussa tarpeen mukaan.
 

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Mahtavia ruokapuheita.

Ei onneksi ole nälkä. Juuri söin eilen tekemääni lasagnea.
Ihmettelen, kuinka hyvää lasagnea teenkään.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Just näinhän se on, mutta ihan suotta täällä dissataan ruskeaa kastiketta, koska senkin voi tehdä hyvin tai huonosti. Hyvin tehty ruskea kastike on loistava lisä ruoalle!

Ruskean kastikkeen saa piloille...siis jos ruskealla kastikkeella takoitetaan rasvan ja vehnäjauhon komboa vedellä...niin, että joko jauhot ruskistetaan liikaa eli tulee palanut maku tai sitten ruskisteeseen lisätään vesi kylmänä hieman liian nopeasti jolloin kastikkeesta tulee kökköinen. Ruskea kastike on helkkarin hyvää kun sen tekee taiten ja maustaa sen vielä lorauksella kermaa ja voita. Mausteiksi ei tarvita kuin suolaa/soijaa, mustapippuria, sipulia ja pieneksi lisäkkeeksi nokare sinappia tai ketsuppia riippuen siitä millaiseen ruokaan kastike tulee. Liha- tai vihannesfondia/kuutioita voi myös käyttää. Kokeilemalla selviää se oma resepti.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Itse värkkäsin juuri tänään ruskean kastikkeen siten, että ruskistin jauhot maitosuklaan värisiksi, jatkoin vedellä sopivan juoksevaksi, heitin sekaan fondin, hiukan suolaa ja mustapippuria, sipulia, valkosipulia ja suurustin vielä inauksen maizenalla. Annoin porista hetken ja siiviloin hitaasti kypsyttelemäni jauhelihan päälle. Oikein hyvää jauhelihakastiketta tuli. Siivilöinti osittain rakenteen vuoksi, mutta enemmän siksi, että huijaan poikaani, joka vetää liinat tiskiin ruokailuissa nähdessään sipulia missä tahansa muodossa.

Mun mielestäni kastike on paikallaan useimmiten, eikä sen tekeminen mikään älytön keissi ole. Laittaa tekeytymään ensimmäisenä. Pohjan tekee nopeasti vihanneksista, sipuleista ja kuivatuista sienistä esimerkiksi. Fondit ovat myös helppo ja nopea konsti, ellei ole sattunut lihaa keittelemaan hiljattain. Kesällä otan grillilihojen esikypsennyksen keitinliemet talteen aina, siinä on valmis kana/lihaliemi. Paistorasvoista saa kasaan myös kaikenlaista.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Niin, minähän osaan valmistaa niin maistuvaa ruokaa, ettei niihin tarvita kastikkeita. Eli en osaa kastikkeita juurikaan tehdä. Toki tuollaiset perus béchamel-ja Mornay-kastikkeet onnistuu, mutta ruskea kastike on mulle mysteeri. Täytynee kokeilla tuon sampion ohjeen mukaan, vaikken fondeja juurikaan harrasta. Onko se välttämätön?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös