Tässä eilisen menu kuvien ja pienten kuvailujen kera.
Muikunmätileivät
Nämä toimivat keittiön tervehdyksenä vieraiden saapuessa paikalle. Samalla poksahti auki ranskalaisen Domaine du Landreau roséskumppa (joka oli ainoa meidän etukäteen valitsemista viineistä, muut toimitti ystäväpariskunta). Valmistushan noissa on hyvin yksinkertainen. Muikun mädille ei tarvinnut tehdä mitään, ranskan kerman sekaan hienonnettu punasipuli, tiraus sitruunamehua, mustapippuria sekä hieman suolaa. Paahdetuista leivistä muottirinkulalla ympyrät kehiin ja setit leivän päälle ja myllystä hieman vielä pippuria perään. Kuten kuvasta näkyy, tuli täytettä ihan hitusen liikaa leiville.
Cashew & Manchego
Salaatti luomu Manchegosta, paahdetuista cashewpähkinöistä, vuonankaalista, mizunasalaatista, viinirypäleistä, päärynästä ja päälle loraus vadelmavinegrettiä. Ei muuta valmistettavaa kuin ainesten pilkkominen, pähkinät kuumalle pannulle, kevyt bruna kylkiin ja asettelu tarjoiluastioihin. Kevyt ja raikas aloitus illalle. Samaa kuohuvaa edelleen laseissa.
Kuhachevice
Saimaan kuhaa, kevätsipulia, kirsikkatomaattia, oman sadon chiliä sekä korianteria. Kuhafileelle kevyt suolaus&sokerointi sekä limenkuorta ja tuoretta korianteria ja yhden limen mehu päälle, takaisin pakettiin ja tunniksi jääkaappiin. Tomaatit, kevätsipuli, chili ja korianteria pilkkeiksi. Kuha pois jääkaapista, kevyt puhdistus fileelle ja paloiksi, aineet sekaisin tarjoiluastioille ja päälle hieman suolaa, pippuria ja limen mehua. Näiden kanssa edelleen tuota ensimmäistä roséskumppaa.
Parsaa ja hevosta
Keitettyä vihreää parsaa, kylmäsavuhevosta sekä Hollandaise avec blancs d'ouefs. Illan hankalimpia, eli Hollandaise, onnistui kerrankin erinomaisesti. Tuo avec blancs d'ouefs eroaa normi Hollandaisesta sillä tavoin, että "ylijääneistä" munan valkuaisista vatkataan vaahto ja sekoitetaan se kastikeeseen juuri ennen tarjoilua. Tuloksena kuohkeampi, riittoisampi sekä hieman kevyempi versio Hollandaisesta. Parsat olivat sopivan napakoita ja kylmäsavuhevonen sopi annokseen hyvin. Annoksen tullessa pöytään poksahti auki pullollinen cavaa, Freixenet vintage reserva.
Punajuuricappuccino
Tarjoiltiin valkosipulimaitovaahdon kera. Ei ehkä mikään kevätruoka, mutta on vaan niin pirun hyvää. Helppo tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi, maku oikeastaan vain paranee yhden yön yli seisottamalla. Helppo resepti, löytyy alkon sivuilta. Tämän kanssa ei ollut juotavaa, joten kaivoin viinikaapista Torres Santa Digna Cabernet Savignion roséviinin.
Karitsaa kahdella tapaa
Illan jännittävin annos, ainakin valmistajalle. Savipadasta löytyi onneksi ihan onnistunut tuote. Mukavan ylikypsää, mutta silti erittäin mehevää lihaa. Omaan makuun ehkä hieman etikkainen, varsinkin pinnasta, mutta vaimon mielestä se oli oikeasti hyvää (vieraat nyt kehuu aina lähes mitä vaan kohteliaisuudesta). Karitsankareet lilluivat marinadissa ~6 tuntia ja hädintuskin näkivät valurautapannua. Kare olikin itselleni ehkä illan onnistuinein juttu, marinadi- ja minttukastikkeen resepti napattu Mestarien vieraana -kirjasta. Valkosipulipyreestä tuli mukavan leppoisaa ja kyllähän se toimii karitsan kanssa oikein hyvin. Viininä oli Wolfbergerin La Louve Pinot Noir.
Porkkanakakku
Jälkiruoaksi vaimo teki Topchefistä napatun ja siellä kovin kehutun Kristianin
porkkanakakun. Tämäkin tehtiin perjantaina jo valmiiksi. Paljaaltaan maku on hyvin lähellä piparkakkutaikinaa, joten vähän arvellen laitettiin pöytään. Lisukkeina tuo itsetehtyä appelsiinimarmeladia ja tuo Kristianin Philasabayon, joka oli humalatilasta johtuen ehkä illan haastavin osio ja jäikin ihan semisti luiruksi. Enivei, lisukkeiden kanssa kakun mausta katosi se liika piparkakkutaikinamaisuus ja en yhtään ihmettele miksi kakku sai ohjelmassa niin suuret kehut.