Uuden vuoden tienoilla söin Virossa ankanrintaa mansikkakastikkeella, mielenkiintoinen yhdistelmä. Annos sinänsä ei ollut mikään ihmeellinen, mutta jäi takaraivoon kutittelemaan. Yleensä olen tehnyt ankan kanssa timjamiport/punaviinikastikkeen, joka on toiminut pirun hyvin.
Viikko sitten tuli ostettua ankanrintaa ja päätin soveltaa siihen jotain tuon mansikkakastikkeen tyylistä. Selailin jokusen ruokakirjan lävitse ja löysinkin kirsikkakastikkeen, joka tarjoiltiin resptissä ankanrinnan kera. Tähän aikaan tuoreiden kirsikoiden saaminen (ainakin täällä susirajalla) on melko mahdotonta, joten ohjetta piti hieman tuunata. Paikallisista kaupoista löytyi tuoreita espanjalaisia vadelmia, maultaan lähes kotimaisten veroisia, joten miksipä ei kirsikka-valdemakastike. Alkosta matkaan ruoanlaitossa hyväksi todettu Heeringin kirsikkalikööri ja eikun kokeilemaan. Pirun hyvin toimi yhdistelmä, jopa vaimoni joka ei kirsikoista välitä kehui kastikkeen. Ankka meni ehkä asteen verran yli, eli ihan pikkuisen kuivaksi. Ei onneksi totaalisen pilalle.
Kirsikka-valdemakastike ankalle tahi hanhelle:
1 rasia tuoreita valdemia
1 porkkana
3 valkosipulinkynttä
2-3 shalottisipulia
pala juuriselleriä
1 rkl tummaa sokeria
1½dl punaviiniä
1½dl kirsikkalikööriä
½ purkkia demi glace:ta, tai vastaavaa lihalientä
½ punttia tuoretta timjamia
suolaa & pippuria
Pilko vihannekset ja kuullota pannulla (mieluiten ankan/hanhenrasvassa). Lisää sokeri, punaviini ja kirsikkalikööri. Anna kiehua hetken, jotta sokeri sulaa. Lisää timjami, pippuri ja demi glace. Anna kiehua kasaan miedolla lämmöllä, tarkasta maku ja lisää suola/pippuri. Siivilöi ja lisää tuoreet vadelmat.
E: pieni näppisvirhe, 1,5 purkkia demi glace -> 0,5 purkkia.