jauhelihasoosi
Tässä yksi hyvä ohje jauhelihasoosille. Jauheliha kuuluu mielestäni näihin halpoihin ruhonosiin, eikä fileryhmään, joten pikaruokaa tämä ei ole.
400-600g mahd. rasvaista naudan jauhelihaa
(1-2dl porkkanaraastetta)
1-2dl maitoa (ei rasvatonta...)
2-4dl kuivaa valkkaria
2prk kokonaisia, kuorittuja tomaatteja (luomu)
valkosipulia, sipulia, mustapippuria, paprikajauhetta, suolaa, sokeria...
Ruskista jauhelihat, heitä sekaan reilulla kädellä mausteita, sipulit ja pilkotut valkosipulit (ja porkkanaraaste). Lisää maitoa niin, että lihat kunnolla peittyy.
Porisuta hissukseen n.30min, niin että maito imeytyy ja haihtuu. Lisää valkkaria, niin että taas on lihat peitossa, älä välitä omituisesta ulkonäöstä. Keittele n.30min kansi auki, jotta alkoholi haihtuu kunnolla.
Saksi tomaatteja purkissa hitusen pienemmiksi, poista halutessasi kannat. Lisää tomaatit sekaan.
Keittele noin 4-5 tuntia välillä kansi auki, lisää tarvittaessa valkkaria/lihalientä. Soosin on tarkoitus olla paksua, ei järin kastikemaista.
Yleensäkin suosin mieluummin kokonaisia kuorittuja luomutomaatteja kuin tomaattimurskaa, maku on jotenkin vähemmän metallin ja teollinen.
Perustomaattisoosikin noista syntyy helposti, korvaa vain jauhelihan, maidon ja porkkanaraasteen 1-2prk:lla tomaattipyrettä.
-Maila