Sopranos-keittokirjan pizzaohje (sanatarkkaan kopioitu kirjasta):
Kahdeksalle-kymmenelle hengelle
25 g hiivaa (1/2 pakettia)
3 1/4 dl kädenlämpöistä vettä (37-asteista)
8 1/2-9 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
Kastike:
n 900 g kaltattuja, paloiteltuja tuoreita tomaatteja (joista on poistettu siemenet) tai 2 tölkkiä (a´400 g) tomaattimurskaa
1 silputtu valkosipulinkynsi
4 rkl oliiviöljyä
suolaa
4 revittyä basilikanlehteä
Täyte:
340 g ohueksi viipaloitua mozzarellaa
1 1/4 dl vastaraastettua pecorinoa tai parmesaania
oliiviöljyä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Yhdistä tilavassa kulhossa 8 1/2 dl jauhoja ja suola. Lisää hiivaseos ja sekoita, kunnes taikina on pehmeää. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa, noin 10 minuuttia. Lisää taikinaan tarpeen vaatiessa jauhoja.
Öljyä kevyesti iso kulho. Siirrä taikina kulhoon ja käännä se, jotta myös toinen taikinan puoli peittyy öljyyn. Peitä kulho muovikelmulla. Pane kulho lämpimään, vedotomaan paikkaan ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin 1 1/2 tuntia.
Sivele öljyllä 37 x 25 x 2,5 cm:n uunipelti. Survo taikina litteäksi nyrkillä. Siirrä taikina pellin keskelle ja venyttele ja litistä sitä, jotta se peittää tasaisesti koko pellin. Peitä se muovikelmulla ja anna kohota noin 1 tunti, kunnes se on turvonnut lähes kaksinkertaiseksi.
Tee kastike yhdistämällä tilavassa pannussa tomaatit, valkosipuli, öljy sekä suolaa maun mukaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kastikkeen porista hiljalleen, kunnes se on sakeaa, 15-20 minuuttia. Sekoittele sitä silloin tällöin. Lisää lopuksi basilika. Anna kastikkeen jäähtyä.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Painele napakasti sormella koloja pizzapohjan pintaan noin 2 1/2 cm:n välein. Levitä kastike pohjan päälle ja jätä reilun sentin reunukset. Paista pizzaa 20 minuuttia.
Nosta pizza uunista. Lado juustonviipaleet sen päälle. Ripottele päälle myös juustoraaste ja pirskotele oliiviöljyllä. Pane pizza takaisin uuniin ja paista vielä 5 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut pinnalta. Viipaloi pizza neliöiksi ja tarjoile kuumana.