Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Löytyykö kokkeja?

  • 592 076
  • 2 915

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Pilkoin sen lopulta valmiiksi annospaloiksi ja vajaa puolisen tuntia paukutin niitä suht miedolla lämmöllä välillä käännelle ja sivellen. Ihan hyviä oli, varsinkin tuo smoky-yhdistelmä mausteiden ja kastikkeen muodossa toimi. Tosimies tekee tietenkin itse, mutta nyt kävi näin. Lisäksi oli halloumia, kasvis-kana -vartaita, makkaraa ja jälkiruoaksi suklaabanaania grillin kautta. Tuo banaanijälkkäri oli mulle uusi juttu, vaikka käsittääkseni kuitenkin aika yleinen, mitä muilta kuulin. Todella helppo ja erittäin hyvää varsinkin vaniljajäätelön kanssa. Suosittelen, jos joku ei ole kokeillut.
 

Weagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Red Rockers
Tuli tossa fiksattua pitkästä aikaa kotitekoisia hampurilaisia. Ongelmana näitä tehdessä on usein se, että kaupasta ostettavat valmiskastikkeet/majoneesit ovat usein yököttävän makuisia. Hampurilaiskastike on kuitenkin koko burgerin sielu ja juju.

Kotikokista löytyvällä reseptillä päästiin ihan hyvään alkuun ja on tuolla oikein ohjeet "Big Macin" valmistukseenkin, jos joltain hakusessa.

En tullut tänne kuitenkaan varsinaisesti reseptejä esittelemään, vaan ajattelin tiedustella onko joko kehitellyt loistavan burgerimajoneesin kotilaboratoriossaan tai saako sellaista ostettua suoraan jonkun liikkeen hyllyltä?
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
En tullut tänne kuitenkaan varsinaisesti reseptejä esittelemään, vaan ajattelin tiedustella onko joko kehitellyt loistavan burgerimajoneesin kotilaboratoriossaan tai saako sellaista ostettua suoraan jonkun liikkeen hyllyltä?
Omatekoinen majoneesi on niin helppo tehdä, että kaupan mönjät saavat jäädäkin kauppaan. Tällä viikolla tuli tehtyä seuraavanlainen chilimajoneesi:

Perusmajoneesi:
2,5 dl oliiviöljyä
1 kananmuna
2 tl dijon-sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa (ok, laitoin 50/50 riisiviinietikkaa ja valkoista balsamicoa)
1 tl hunajaa
suolaa maun mukaan

Kaikki aineet korkeaan, mieluiten kapeaan astiaan. Sauvasekoitin pohjalle, nostetaan hiljalleen ylös, kunnes majoneesi on sakeaa. Jos ei sakene, toista niin, että tällä kertaa sauvasekoitin on myös käynnissä.

Valmiiseen majoneesiin vielä:
1 rkl limemehua
2 rkl ketsuppia
varovasti Blair'sin chipotlea (tai vastaavaa vahvaa chilikastiketta), teelusikallinen on jo aika tujaus

Jos tekee pelkän perusmajoneesin, ketsuppi ja chilikastike korvataan cayennepippurilla, maun mukaan.

Testataan maku, lisäillään mitä mieleen tulee ja laitetaan jääkaappiin asettumaan. Kyllä tuosta saa viritettyä hampurilaismajoneesin, kun hiukan harjoittelee. Lisäilee vaikka noita muiden testaamia ainesosia
 

Ralph

Jäsen
GaDan salainen resepti:

Tarvikkeet:
Puhelin (mielellään Nokia)

1. Soitat lähimpään kebabkioskiin.

2. Tilaat kebabin kotiisi.

3. Kun kuulet ovikellon soivan, avaa ovi.

4. Ota kebab ja syö se.
 

Niksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tiedät sen paremmin. Vai tiedätkö sittenkään?
3. Kun kuulet ovikellon soivan, avaa se.

4. Ota kebab ja syö se.
Tästä nyt puuttuu yksi kohta... Otetaanko kebab suoraan kuskin kädestä pois ja ovi kiinni vai maksetaanko rahalla/luonnossa?
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Salaista reseptiäni en aio tässä paljastaa, koska se ei olisi kovin salainen sen jälkeen.

Sen sijaan kerron yksinkertaisen kanareseptin:

1. Paista wokkipannussa paketti suikaleiksi leikattua pekonia puolikypsäksi
2. Heitä sekaan paketti hunajamarinoituja broilerisuikaleita ja kypsennä
3. Vielä sekaan purkki ananaspaloja sekä ruokakermaa
4. Hauduta n. 10 min niin satsi on valmis nautittavaksi vaikka pastan kanssa

Ei tarvitse maustaa sen kummemmin, maku tulee pekonista ja kanasta. Toimii.
 

nikozwan

Jäsen
Helppo ja hyvä pastaresepti.

Pilko yksi sipuli ja raasta 2-3 valkosipulinkynttä raasteeksi. Laita kattilaan vesi kiehumaan, tippa oliiviöljyä mukaan.

Kaada n. 2/3 desiä oliiviöljyä kuumalle paistinpannulle. Ruskista sipulia ja valkosipulia pannulla kunnes ne saavat hieman väriä. Laita spaghettia kattilaan kiehumaan.

Lisää pannulle aurinkokuivattua tomaattia, jalopenoa ja mausteita (pippuria yms.). Pidä pannu hyvin pienellä lämmöllä ja odota että spaghetti on al dente. Sen jälkeen kaada spaghetti siivilään, valuta vesi pois ja heitä spaghetit paistinpannulle mukaan. Kierittele pastaa paistinpannulla niin että se sekoittuu muiden ainesten kanssa. Muutaman minuutin kuluttua ruoka on valmis. Tarjoile kylmän valkoviinin kera.

Jos kaipaat ruokaisampaa versiota, lisää pannulle ruskistumaan hieman naudan jauhelihaa.

Bon appetit!
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Käsittämättömän überhyvä kanakeitto karppaajalle (ei hiilihydraatteja)

Laita 400g broilerin filesuikaleita marinoitumaan kahteen reiluun ruokalusikalliseen tulista Currytahnaa (Rajah on ainakin hyvää matskua) sekä murskaa joukkoon 3 isohkoa valkosipulin kynttä. Anna marinoitua vähintään pari tuntia, paras tulos saadaan kun laitat aamulla marinadiin ja kokkaat töistä tultuasi.

Kuumenna kattila, heitä pohjalle tilkka öljyä ja kuullota siinä yksi pilkottu sipuli. Heitä kanat marinadeineen perään ja pyörittele sen verran että hiukan saavat väriä. Suikaloi 4 tuoretta herkkusientä ja heitä joukkoon, näitä ei tarvitse kauaa ruskistaa. Kaada kattilaan 1 litra vettä ja kaksi kasvisliemikuutiota, ja heitä joukkoon vielä pakastepussillinen suikalevihanneksia.

Anna kiehua hiljaksiin kymmenisen minuuttia, heitä joukkoon ripaus mustapippuria, sopivasti basilikaa ja tölkki ruokakermaa (kannattaa käyttää kunnon rasvaista ruokakermaa, tulee parempaa). Anna asettua ja nauti hyvällä omallatunnolla.
 
Viimeksi muokattu:

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Miksi sipulit pitää ruskistaa? Minulle on opetettu, että ne kuullotetaan miedolla lämmöllä läpikuultaviksi. Sama valkosipulin kanssa. MIEDOLLA LÄMMÖLLÄ! Liha taas vaatii kovemman lämmön, että tulee paistopinta, eikä nesteet haihdu taivaan tuuliin. Eli lihat erikseen, mielellään pienissä erissä.

Muoks. Ai niin, tuoreet herkkusienet. Minä ainakin käsittelen ne erikseen, kun niistä tulee melkoisesti nestettä paistamisen aikana. Yleensä aloitan niistä ja laitan sivuun. Sitten sipulit, lihat toisella pannulla tai muuten vaan yksikseen. Pienissä erissä siksi, ettei pannu viilene liikaa, jos heittää koko satsin kerralla.

Muoks2. Ai niin, kasvisliemi. Fondi, eli liemitiiviste on sata kertaa paremman makuista kuin kuutiot. Koskee myös lihalientä. Kanafondia menee varmaan pullollinen kuukaudessa.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Miksi sipulit pitää ruskistaa? Minulle on opetettu, että ne kuullotetaan miedolla lämmöllä läpikuultaviksi. Sama valkosipulin kanssa. MIEDOLLA LÄMMÖLLÄ! Liha taas vaatii kovemman lämmön, että tulee paistopinta, eikä nesteet haihdu taivaan tuuliin. Eli lihat erikseen, mielellään pienissä erissä.

Ai niin, tuoreet herkkusienet. Minä ainakin käsittelen ne erikseen, kun niistä tulee melkoisesti nestettä paistamisen aikana. Yleensä aloitan niistä ja laitan sivuun. Sitten sipulit, lihat toisella pannulla tai muuten vaan yksikseen. Pienissä erissä siksi, ettei pannu viilene liikaa, jos heittää koko satsin kerralla.
Joo no ruskistaa on väärä sana sipuleissa, eli kuullottaahan tuossa pitäisi lukea. Keittoja tehtäessä ylimääräiset nesteet ei ole mikään suurensuuri ongelma, eikä tuo nyt muutenkaan mikään kauheen hifistelyruoka ole, jossa erityisesti tarvitsisi johonkin paistoasteisiin puuttua...
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Joo no ruskistaa on väärä sana sipuleissa, eli kuullottaahan tuossa pitäisi lukea. Keittoja tehtäessä ylimääräiset nesteet ei ole mikään suurensuuri ongelma, eikä tuo nyt muutenkaan mikään kauheen hifistelyruoka ole, jossa erityisesti tarvitsisi johonkin paistoasteisiin puuttua...
Ehkä kanakeitossa nesteiden katoaminen ei ole niin paha ongelma, mutta pataruuissa naudanlihan kanssa on aika ikävä vetää padallinen purkkaa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tässä muutama resepti edullisuutta ja nopeutta arvostavalle:

1. Katkarapupata kahdelle:

Ainekset: 1 iso tai 2 pientä pakettia pikanuudeleita (esim. MAMA Shrimp Creamy Tom Yum flavour), 250 g pussi pakastettuja kuorittuja katkarapuja (esim. Rainbow), 100 g rasia maustettua tuorejuustoa (esim. Bonjour Mustapippuri & Tilli tai Valkosipuli), pussillinen maissi-, herne- paprika vihannessekoitusta.

Valmistus:

Valmista nuudelit kattilassa ohjeen mukaan (jätä chilijauhe pois jos et halua tulisuutta). Kaada joukkoon muut ainekset ja kuumenna liedellä hillitysti sekoitellen kunnes pakasteet ja juusto sulaneet. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kuumennuksen myös mikrossa.

2. Tonnikalapasta

Ainekset: 1 purkki tonnikalaa öljyssä, 1 pieni sipuli, vehnäjauhoa, curryjauhetta, spagettia

Keitä haluamasi määrä spagettia ohjeen mukaan.
Avaa tonnikalapurkki, valuta sieltä öljy paistinpannulle. Silppua sipuli ja kääntele hetki kuumassa öljyssä. Lisää 2-3 tl vehnäjauhoa ja 1-2 tl curryjauhetta. Sekoittele hetki kunnes jauhot sopivasti sekoittuneet öljyyn. Lisää tonnikala ja 2-3 dl vettä, kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua n. 5 min.
Jos jääkaapin nurkissa on parmesan-jauhetta niin sopii tähän.
 

Hanskaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
sm-liiga.fi
Nyt joku jauhopeukalo voisi heittää jonkun hyvän reseptin pizzapohjalle. Ei enää pakastepohjat maistu.
 

Tammerforce

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nyt joku jauhopeukalo voisi heittää jonkun hyvän reseptin pizzapohjalle. Ei enää pakastepohjat maistu.

Kokeile seuraavaa (määrät riippuvat pizzan tavoitekoosta):

1,5 dl vettä
0,5 rkl kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1rkl sokeria
0,5 dl (oliivi-)öljyä (enemmänkin saa olla)
n. 3dl vehnäjauhoja (puolikarkea, tai ihan pullajauho)

Lämmin (ei kuuma) vesi listään seokseen pikkuhiljaa koska sitä voi aina laittaa lisää, mutta on hankala saada liikoja pois. Kuivahiivalla oltava selkeästi lämmintä vettä. Öljy on erittäin tärkeä osa kokonaisuutta ja periaatteessa se tekijä joka tämän reseptin muuttaa tavallisesta hyväksi. Nostata taikinaa n. 2-3h, vähempikin riittää jos on kiire ja kova nälkä.

Valmiin taikinan päälle kannattaa ripotella hieman jauhoja helpomman levitettävyyden ja käsiteltävyyden saavuttamiseksi.
 

U2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & anyone against russia...
Nyt joku jauhopeukalo voisi heittää jonkun hyvän reseptin pizzapohjalle. Ei enää pakastepohjat maistu.

Jamie Oliverin pizzapohja on osoittautunut kutakuinkin täydelliseksi:

6 pizzapohjaa (n. uunipellin kokoisia)

800g (n. 12,25dl) vehnäjauhoja
200g (n. 3dl) durumvehnäjauhoja
1tl suolaa
1 pussi (11g) kuivahiivaa
1rkl sokeria
6,5dl haaleaa vettä

Sekoita ensin kuivat aineet. Lisäile vesi koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on tasaista.

Vaivaa sitten taikinaa kunnolla 10 minuutin ajan (tämä on tärkein työvaihe!). Laiskana miehenä hoidan tämän monitoimikoneella.

Jauhota taikinapallo ja kääri se tuorekelmuun. Jätä huoneenlämpöön vähintään 15 minuutiksi.

Sitten vain hämmästelemään, kuinka helppoa pizzataikinan kauliminen voikaan olla.
 

Rocco

Jäsen
Kotikokista löytyvällä reseptillä päästiin ihan hyvään alkuun ja on tuolla oikein ohjeet "Big Macin" valmistukseenkin, jos joltain hakusessa.
Joo, tuo kastike voi olla aika lähellä sitä oikeaa Big Macin kastiketta. Mutta tuo itse resepti on pielessä osittain.

Ensinnäkin ketsuppia ja sinappia ei ole lainkaan Big Macissa. Salaattia on paljon enemmän kuin tuo mainittu yksi salaatinlehti, ja salaatti on leikattua jäävuorisalaattia. Kastiketta on "vain" 15ml per pihvi, eli yhteensä 30ml. Se on vajaa ruokalusikallinen molempiin kerroksiin. Lisäksi teknisenä yksityiskohtana se, että Big Mac kootaan oikein päin, eli pohjan ja välipohjan päälle. Lisäksi pihveihin ei ole sekoitettu mitään mausteita, ja niitä paistettaessa ei käytetä yhtään rasvaa (toki kotivehkeillä se voi olla hieman vaikeaa saada onnistumaan).

Pohjan ja välipohjan päälle tulee ensin kastiketta, hieman pieneksi kuutioitua sipulia, salaattia, pohjaosan päälle cheddarviipale, välipohjan päälle kaksi suolakurkkuviipaletta, sitten pihvit. Tämän jälkeen sitten hampurilainen kootaan ja kansiosa tulee viimeisenä päälle.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Ainakin McDonaldsin omat sivut sanovat, että Big Macissa on sinappia.

Eivätkä sano. Luehan tarkemmin, muutakin kuin se "allergisoivat aineet"-kohta (jossa pitäisi varmaankin olla sinapinsiemen, eikä sinappi).
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Huomisillan ohjelmassa on kokkailua tuolle ukkokullalle. Alkuperäisenä plääninä oli paistaa turskaa pesto-voi -systeemissä, mutta turska oli kalatiskistä loppu, joten piti tyytyä tuoreeseen puna-ahveneen.

Testaanko, millaista tulee pestossa ja voissa paistettuna vai onko parempia ideoita maustamiseen?
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
Ensinnäkin ketsuppia ja sinappia ei ole lainkaan Big Macissa.
- - -

Mielenkiintoista itseasiassa. Olin aina luulut että kaikissa hampurilaisissa on nimenomaan ketsuppia. Ja itse kun olen hiukan allerginen ketsupille, siis siksi koska en pidä sen äklömakeudesta, niin aika vähiin jää yleensä purilaisten syönti. Jostain syystä jos Macille eksyn, ehä kerran kuukaudessa, otan juuri BigMacin. Sinappia en ole koskaan niissä edes kuvitellut olevan.

Sekin on btw. jännä homma kun joskus n. v.-76 olin ekaa kertaa syömässä City-käytävän Carrolsissa (?), niin ihmettelin kun ei ranskalaisiin saanut sinappia ja miksei ole haarukoita vaan piti syödä käsin.

Työn puolesta olen aika paljonkin ollut tekemisissä purilaispaikkojen kanssa, mutta siitä ehkä jossain muussa ketjussa.

Aikoinaan olin duunissa firmassa jolla oli Heinon Pikatukun kortti ja silloin välillä ostin sieltä valmiita pakastettuja hampurilaispihvejä. Ihan ok olivat ja teini-ikäisille pojilleni upposivat kotihampurilaiset melkein paremmin kuin merkkituotteet. Perushampurilaiskastiketta hieman tuunaamalla saa aikaan jo aika paljon ja muuhan on ihan peruskamaa.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
Testaanko, millaista tulee pestossa ja voissa paistettuna vai onko parempia ideoita maustamiseen?

Oletko kokeillut punapestoa, siis ensin nopea peruspaisto voissa ja sitten pestoa päälle ja hetkeksi kuumaan uuniin? Ja punaleimaraastekin toimii kalan kanssa.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Oletko kokeillut punapestoa, siis ensin nopea peruspaisto voissa ja sitten pestoa päälle ja hetkeksi kuumaan uuniin? Ja punaleimaraastekin toimii kalan kanssa.

Kiitän kovasti ja panen harkintaan.

Kiitokset myös puhelinneuvonnasta Vanhalle Lenille =)
 

Jättikukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Florida Panthers (HIFK symp.)
Kalaruoka kunniaan

Huomisillan ohjelmassa on kokkailua tuolle ukkokullalle. Alkuperäisenä plääninä oli paistaa turskaa pesto-voi -systeemissä, mutta turska oli kalatiskistä loppu, joten piti tyytyä tuoreeseen puna-ahveneen.

Testaanko, millaista tulee pestossa ja voissa paistettuna vai onko parempia ideoita maustamiseen?

Kala kannattaa ostaa tuoreena ja syödä ostopäivänä. Turska ei ole tuoreenakaan kummoinen kala, ja jos kuha on turhan tyyristä, niin puna-ahven on ihan hyvä kala. Itse suosin kuitenkin tavallista ahventa. Valmistan sen yleensä niin, että paistan kalat NOPEASTI voissa molemmin puolin ja otan pois pannulta. Sen jälkeen kippaan pannulle hieman kuohukermaa, purkillisen ranskankermaa, hyvää sinappia ja sitruunamehua ja keitän soosin kokoon sekoittaen. Sitten vielä hieman raa'at kalafileet soosin sekaan ja nopea lämmitys. Kala on pilalla, jos se on liian kypsää. Tuon kanssa tarjoan tietysti höyrytettyä siikliä (tilliä hieman sekaan). Seuraksi kevyttä ja laadukasta valkkaria. Edellä mainitun voi tietysti tehdä niinkin, että kala ja kastike ovat erikseen. Se sopii joidenkin visuaalisille aisteille paremmin.

Kesällä kala maistuu eri muodoissa huomattavasti paremmin kuin liha. Teen usein sushia ja darrapäiville pitäisi olla aina itse graavaamaani merilohta (romantisoidaan kassikasvattamot), johon tulee muun muassa konjakkia ja sitruunamehua sekä sokeria enemmän ja suolaa vähemmän kuin normiohjeissa on. Graaviloheni onkin niittänyt mainetta pitkin Suomenniemeä :)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös