Mainos

Löytyykö kokkeja?

  • 589 736
  • 2 913

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Laite itsessään voidaan asettaa lämmittämään vesi esim 55 asteeseen, veden pitäisi pysyä tarkasti tuossa asteessa ja ei ole merkitystä jos liha on pari tuntia liikaa siellä lillumassa, eli mene ns yli. Toinen tapa, tarkempi, on käyttää hyvää digitaalista lämpömittaria missä on piikkianturi (mielellään mittaus useammasta kuin yhdestä pisteestä). Sitten pussin kylkeen kiinni paksuhko neopreeniteipin pala, mittari siitä läpi pussiin ja sirkulaattori päälle. Tavarat ulos kun haluttu lämpötila on saavutettu. Myös mausteiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sirkulattorilla riittää yleensä alle puolet normaalista määrästä antamaan makua.
Kiitos, onhan toi pakko tilata. Mutta kumpa noista, hmm...
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Edit: Eli anturi pussiin ja itse tuotteeseen tietysti.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kiitos, onhan toi pakko tilata. Mutta kumpa noista, hmm...
Melissa on ilmeisesti Anovan kopio, ainakin jos uskomme reddittiä: Melissa sous vide at 80€. Is this a rebranded Anova? : sousvide

Hyvä suomenkielinen sous vide opas löytyy netistä osoitteesta: Käytännönläheinen opas Sous Vide -ruoanlaittoon

Jos haluaa kokeilla ennenkuin sijoittaa rahaa vehkeisiin, niin onnistuu kyllä ilman sirkulaattoreita yms. Iso pata uuniin ja uuniin lämmöksi jotain 70 astetta. Pataan lämpömittari ja padassa olevan veden lämpötilaa säädetään tarvittaessa uunin lämpöä säätämällä, lisäämällä kylmää/kuumaa vettä jne. Melkoista säätöä, mutta jos saa pidettyä veden lämmön vaikka parin asteen sisällä, esim 56-58, niin ihan helvetin hyvä naudanlihapihvi tulee muutamassa tunnissa.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Noniin @Vanha Len ja @BlackWolf tässä muutama helppo soosi, näitä tietenkin olen tehnyt ja voitte tehdä oman maun mukaan. Muutaman laitan, jokainen omassa viestissä.
Tämä sopii varsinkin itämaisten safkojen kanssa tai vaihtoehtoisesti kalan kanssa:
15kpl punaisia chilejä (valitse mieleisesi tulisuuden mukaan), pilkottuna, jätä siemenet jos haluat tulisempaa
5 valkosipulin kynttä
hunajaa oman maun mukaan, itse olen laittanut vain vähän (2tl)
1 dl valkoviinietikkaa
0,5 desiä vettä
2 rkl kookospalmusokeria
Sekoita chilit, valkosipulit, sokeri, hunaja ja vesi tehosekoittimessa kunnes siitä tulee sileää seosta. Kaada lasipurkkiin (tiivis) ja säilytä huoneenlämmössä noin 3 päivää. Femertointi toimii kunhan seos kuplii ja nesteet erottautuvat chilimassasta. Siivilöi seos kattilaan, lisää etikka ja kiehauta parisen minuuttia ja anna jäähtyä. Nam.
 
Viimeksi muokattu:

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Ja seuraava
Sriraha-chilikastike
400 g punaisia paprikoita ja chilejä (50/50)
4-5 valkosipulinkynttä
reilu teelusikallinen suolaa
3 rkl sokeria
vajaa desi valkoviinietikkaa

Halkaise paprikat ja chilit (poista siemenet molemmista, jos haluat tulisempaa jätä chlin siemenet). Hienonna chilit ja kattilaan mars.
Lisää muut tarpeet, keitä viisi minuuttia ja anna jäähtyä. Soseuta ja siivilöi.
Siirrä soosi pulloon/purkkiin ja anna jäähtyä pari päivää jääkaapissa.

Sopii burgereiden ja pihvin kyytipojaksi. Toki olen esim kermaviilin sillä maustanut, salaatinkastikkeena tai dippinä aivan mahtava.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Yksi vielä
Makea chilisoosi
2 punaista chiliä
4-5 valkosipulin kynttä
öljyä (kuten hyvältä näyttää)
4-5 rkl sokeria
2 tl inkivääriä
chilijauhetta (oman maun mukaan)
4 dl vettä
2 tl maizenaa
2 limettiä

Kuori valkosipulit ja poista chilistä siemenet (ja edelleen, tulisuutta tulee jos jätät ne). Hienonna. Laita kattilaan öljyn kera, Lisää sokeri, inkivääri ja chilijauhe sekä kuullota. Lisää limettien mehu ja vesi. Kiehauta, suurusta ja jäähdytä. Anna olla pari päivää jääkaapissa.

Nämä on toki ihan netistä poimittuja joskus aikoinaan, näitä voi ja tulee sitten ajan mittaan duunailla oman maun mukaan. Mutta tuossa siis muutama mitä olen käyttänyt.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kiitos nimimerkille @vetti reseptistä. Vaikka chilistä pidänkin niin en ole koskaan tehnyt itse kunnon chilisoosia. Ehkäpä jos tekee isomman satsin kerralla niin voisi lorauttaa sekaan myös sitruunan mehua. Tässä kun on luontaista säilöntäainetta, sitruunahappoa.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Kiitoksia nimimerkille @vetti !
Nämä menee ehdottomasti testiin, ihan jokainen.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
@Vanha Len @BlackWolf olkaapa hyvät ja tehkää hyvin. Muistanette kuitenkin ettei nuo ole (kuten muutkaan reseptit) mitään absoluuttisia totuuksia, niitä tulee muokata oman maun mukaan.
 

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
@Vanha Len @BlackWolf olkaapa hyvät ja tehkää hyvin. Muistanette kuitenkin ettei nuo ole (kuten muutkaan reseptit) mitään absoluuttisia totuuksia, niitä tulee muokata oman maun mukaan.

Kokeiluun mene nuo, kiitos paljon. Laitan oman panokseni asiaan ja laitan hyvän pohjan kastikkeelle jota olen tehnyt tätä ohjetta mukaillen kun on siunaantunut välillä kuivattuja chilejä suurempia määriä. Linkki Epicurious- sivustolle Red Chile Sauce (Chile Colorado) recipe | Epicurious.com
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Päätin tyhjentää pakastinta näin loman kunniaksi, ja lopputuloksena on tulossa ei-niin-kesäinen safka, hirvipata.

Rakastan pataruokia, mutta olen laiska ja kokematon niitä tekemään. Se on nyt uunissa, parin tunnin kuluttua nähdään minkälaista siitä tulee.

Vajaat 1.5 kg hirven paistia
700 g kaupan karjalanpaistilihaa (nauta & sika)
Lanttua
Palsternakkaa
Varsiselleriä
Porkkanaa
Sipulia
Herkkusieniä

Tomaattipyrettä
Maustepippuria
Rosmariinia
Mustaherukoita
Lihalientä


Lihoja ruskistin pienissä erissä, kunnes paska vääntynyt pannuni viileni liikaa. Vajaa puolet hirvenlihasta jäi ruskistamatta, ja tämän jälkeen kaikki kamat kattilaan ja vettä päälle. Kahdeksan litran setti siitä tuli, sopivan kokoinen näin sinkulle.

Tunnin pidin 180-asteisessa uunissa ilman kantta, ja nyt pari tuntia kannen kanssa.

Punkkua en jaksanut lähteä hakemaan, ja oluenkin hakuun lähikaupasta olin liian laiska. Päivitän tunnelmia sitten kun safka on valmista...
 
Viimeksi muokattu:

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Päätin tyhjentää pakastinta näin loman kunniaksi, ja lopputuloksena on tulossa ei-niin-kesäinen safka, hirvipata.

Rakastan pataruokia, mutta olen laiska ja kokematon niitä tekemään. Se on nyt uunissa, parin tunnin kuluttua nähdään minkälaista siitä tulee.

Vajaat 1.5 kg hirven paistia
700 g kaupan karjalanpaistilihaa (nauta & sika)
Lanttua
Palsternakkaa
Varsiselleriä
Porkkanaa
Sipulia
Herkkusieniä

Tomaattipyrettä
Maustepippuria
Rosmariinia
Mustaherukoita
Lihalientä


Lihoja ruskistin pienissä erissä, kunnes paska vääntynyt pannuni viileni liikaa. Vajaa puolet hirvenlihasta jäi ruskistamatta, ja tämän jälkeen kaikki kamat kattilaan ja vettä päälle. Kahdeksan litran setti siitä tuli, sopivan kokoinen näin sinkulle.

Tunnin pidin 180-asteisessa uunissa ilman kantta, ja nyt pari tuntia kannen kanssa.

Punkkua en jaksanut lähteä hakemaan, ja oluenkin hakuun lähikaupasta olin liian laiska. Päivitän tunnelmia sitten kun safka on valmista...

Vieläkö se pata on uunissa?
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Vieläkö se pata on uunissa?

Hehe, ei sentään. Unohtui kirjoitella tänne.

Hyväähän siitä tuli, toki hyvin lähellä karjalanpaistia (kuten oli odotettavissakin). Kyllä tuo olisi ehkä vielä reippaamman määrän sieniä ja lorauksen punkkua kaivannut, mutta mureaa ja hyvää tuli näinkin :)
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC
Löytyykö hyönteiskokkeja jo?
Jauhomadot ja muut ötökät pääsevät laillisesti suomalaisten lautaselle - kokeile pähkinäistä hyönteiswokkia - ESS.fi

Mistäköhän sitä aloittaisi? Jotain jauhetta kasvisruoan sekaan, vai suoraan jauhomatoja tacojen sisään. Veikkaan että suutuntuma on aluksi se juttu.

_

Helpointa on paistaa esim. heinäsirkkoja voissa ja pyöritellä lopuksi hunajan kanssa. Vähän pippuria ja valmis naposteltavaksi. Saa jo nyt ns. silmänruokana mm. Ruohonjuuresta. Hyvää tulee.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Neuvokselta hyvä joulukalavinkki. Vanha kunnon jääkellarinlohi akvaviittimaustein.

Kuumenna kattilassa runsaasti vettä ja sulata siihen merisuolaa ja sokeria. Lisää liemeen fenkolin-, kuminan- ja tillinsiemeniä niin, että aromiaineet liukenevat kunnolla. Jäähdytä liemi kunnolla.

Upota lohifilee jäähtyneeseen liemeen. Kalan kuuluu olla kokonaan liemessä. Anna tekeytyä viileässä kolmisen vuorokautta.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Näköjään voi näinkin käydä. Tonnikalapurkki räjähti avatessa kuin jossain amerikkalaisessa komedialeffassa. Nyt on sitten kalanpaloja joka paikassa ja se olisi vielä pientä, mutta kun sitä öljyäkin on.

Tällä palstalla on aika paljon opiskelijoita ja jostain syystä tonnikala yhdistetään niihin. Oikeastihan se on ihan todella kallista, kannattaa tarkistaa ja laskea kilohinta.

Ravintolassa kannattaa tilata pihvinä ja se on erittäin hyvää. Vaan eipä tuolla purkkimoskalla ole oikein mitään tekemistä itse kalan kanssa.

Vielä on toinen purkki, sekoitan sen majoneesiin. Sillä tavalla se toimii leivän päällä. Tietenkin se pitää saada auki ensin.
 

Pertsa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Tälle viikonlopulle osuu enemmänkin ruokahommia. Ensimmäinen hyvä uutinen on, että isäukko saapui pohjoisesta eilen mukanaan nuuskaa ja poronlihaa. Filettä, paisti ja luita. Luista keittelen lientä kun ehdin, samoin fileet menevät käyttöön ihan perinteisesti.

Mutta se paisti, luuton, 2,5 kiloa. Tein ratkaisun ja kiikutin lihakimpaleen Maatila-liha Meroselle savustettavaksi. Saan sen viikon päästä, odotukset suht tapissa. Tavallaan tuo tekisi mieli tehdä itse, mutta näillä pakkasilla lähtö mökille kahlaamaan munia myöten lumihankeen ei houkuttele. Pitää kesällä ottaa työnalle opetella tuollaisen isomman lihaköntsän savustaminen&suolaaminen. Kalaa olen savustanut pikkupojasta saakka, mutta harjoitellaan se lihakin.

Sitten varsinaiset kokkailut, pari kaveria tulee huomenna sapuskoimaan, tarkoitus on tehdä ihan perus lihapullat tomaattisoosissa tuorepastalla. Pastaa teen itse kolmatta kertaa, joten siinä on vielä oma jännitysmomenttinsa, mutta eiköhän se onnistu. Hyvät lihapullat, hyvä soosi ja itsetehty pasta, kylkeen vielä peruslaadukas Chiantti, pitäisi onnistua.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Sitten varsinaiset kokkailut, pari kaveria tulee huomenna sapuskoimaan, tarkoitus on tehdä ihan perus lihapullat tomaattisoosissa tuorepastalla. Pastaa teen itse kolmatta kertaa, joten siinä on vielä oma jännitysmomenttinsa, mutta eiköhän se onnistu. Hyvät lihapullat, hyvä soosi ja itsetehty pasta, kylkeen vielä peruslaadukas Chiantti, pitäisi onnistua.
Suosittelen kokeilemaan joskus näitä lihapullia, jos kerran pastan kanssa meinaa nauttia.
 

Pertsa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Suosittelen kokeilemaan joskus näitä lihapullia, jos kerran pastan kanssa meinaa nauttia.

Näyttää hyvältä, ja aika samaan tyyliin aion tehdä. Jauheliha on hevosta, näytti niin hyvälle lihatiskissä etten voinut mieltäni malttaa. Tarkoitus on juurikin tehdä hiukan italo-tyyliin(lika a mamma just tu du), parmesaanit ja yrtit(vielä on hiukan omaa kuivattua oreganoa jne jäljellä kesältä) kylkeen.

Tuo uunin kautta käyttäminen on uusi juttu ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tuo uunin kautta käyttäminen on uusi juttu ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
Toi parmesan-kuorrutus ei ole mun mielestä pakollinen. Tapana on tehdä uudet reseptit pilkulleen, ellei ole varma, miten kannattaa tuunata. Tokalla kertaa tehtiin tuo ilman parmesania ja lopputulos oli ihan yhtä hyvä. Varsinkin tuo kastike on ihan törkeän hyvää. Lihapullatkin minusta peruspullia maukkaampia.
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Suosittelen kokeilemaan joskus näitä lihapullia, jos kerran pastan kanssa meinaa nauttia.

On varmasti hyvää mutta mielestäni tuo pelkkä naudanliha on parempi jauhelihapihveihin. Lihapullat tarvitsevat myös rasvaista lihaa(possua).

Joskus tv:stä tuli Sopranosista tutun Steve Schirripan ruokaohjelma jossa hän kiersi amerikan-italialaisissa ravintoloissa ja kodeissa. Yhdessä jaksossa tehtii lihapullia ja hän kävi yhdessä new yorkin kuuluisimmista ravintoloista(rao's) jossa resepti oli hyvin pitkälti tuon linkittämäsi tyylinen(50%possunlihaa). Basilikan tilalla tosin oli tuoretta persiljaa.

Olen pari kertaa tehnyt ja oli tajupoishyvää.

Edit. Luin nyt tuon koko ohjeen ja loppuvaiheen pastaohje nosti taas kulmakarvoja. Pastan kohdalla sanottiin vain että keitä pasta sillä välin kun lihapullat muhivat kastikkeessa... ei muuta. Ohjeen valokuvat antavat osviittaa samasta virheestä= kuivaa pastaa lautasella jonka päällä kastiketta.

Onko kukaan ikinä ollut aidossa italialaisessa ravintolassa tai kodissa jossa pasta on kuivaa(ilman kastiketta)?

Pasta on maailman helpoin ruoka ja samalla se on maailman helpoin sössiä. Alan koulun käyneenä, italiassa opiskelleena, kirjat ja videokurssit kahlattuna pastalla on yksi oikea tekotapa= 1.kastikkeen on oltava valmis siinä vaiheessa kun pasta keitetään. 2. Kun pasta on pykälän vajaa al dente se otetaan pois vedestä ja välittömästi kastikkeen joukkoon jolloin se kypsyy al denteksi imien kastiketta viimeisen minuutin/minuutit.

Lautaselle siis ei tule yhtään pastaa joka ei olisi koskenut kastikkeeseen jo pannulla.
 
Viimeksi muokattu:

Pertsa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Ja olihan se poronpaisti nyt hyvää. Siis ihan mielettömän hyvää. Pakko tuo on opetella itsekkin->ensi kesänä vaan muutama naudan paistikimpale tulille ja katsotaan.

Huomenna saavat Tampereelta saapuvat vieraat siis alkuun ruisleipää ja savuporoa. Pääruuaksi teen poronkäristystä ja pottumuusia seuraavasti:

-valurautapata tulille ja nyrkillinen voita sulamaan
-kuumaan pataan poron lapakäristystä pienissä erissä, kun on sulanut pehmeäksi niin taas nyrkillinen voita ja lihaa jne. Maustetaan suolalla ja mustapippurilla matkan varrella
-kun lihat ovat käristyneet niin perään pullollinen olutta. Olen ruukannut käyttää poronkäristykseen jotain miedosti humaloitua stout-tyyppistä olutta. Noin ylipäätäänkin ruuanlaittoon sopivat miedommin humaloidut oluet, voimakkaasti humaloiduista tulee herkästi katkeraa/metallista
-sekaan tarvittava määrä vettä/lihalientä
-uuniin ~110 astetta 3 tuntia

Pottumuusiin keitetään (kuorettomat)potut suht suolaisessa vedessä->kun alkaa olla pehmeitä niin lähes kaikki vesi pois, pikku tilkka pohjalle->reilusti oikeaa voita ja survoen sekaisin. Voi myös viimeistellä vatkaimella. Tsekkaa maku ja lisää tarvittaessa suolaa/voita.

Tarjolle lisäksi maun mukaan puolukkasurvosta ja suolakurkkuja(niille jotka niitä haluaa syödä, omasta mielestä suolakurkut on saatanasta). Porofiesta alkakoon.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Menin tytölle lupaamaan miten huomenna ei ole mitään peliä ja oltaisiin sillä lailla jotenkin yhdessä tai jotain. Jossain kohtaa pitäisi syödäkin ja kalakeiton sitten hätäpäissäni arvoin.

Onko siinä mitään kiemuroita. Viimeksi joskus aikaa sitten laitoin ainakin kalat aivan liian aikaisin.

Eli jos sitten, kun perunat alkaa olla kypsiä, niin sitten sinne vain kermaa ja kalaa. Ja muutama minuutti siinä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös