Viestin lähetti PeteX
Mikä näiden ns. ihmiskilpien rooli tulee olemaan? Eilen saapui Bagdadiin jälleen lisää sodanvastustajia länsimaista ja sanoipa heistä eräs CNN:n haastattelussa, että he tulevat tekemään hyökkäyksen mahdottomaksi toteuttaa. Suomalainen paikallaoleva nainen taas kertoi pyrkivänsä etulinjaan ja olevansa vastassa USA:n maajoukkoja. USA syyttää Irakia sopimusten rikkomisesta ja toteaa Saddamin olevan sotarikollinen mikäli näin toimitaan. Jos länsimaiset siviilit sijoitetaan esim. vedenjalostamojen, siltojen yms. lähelle, niin iskeekö USA silti näihin kohteisiin ja toteaa vastuun kuolonuhreista olevan Irakilla. Propagandatappio tulee tällöin joka tapauksessa olemaan valtava USA:lle. Mahdollista on myös, että länsimaisia siviilejä ei päästetä pahimmille alueille ja nyt pelataan vain propagandapeliä. Nähtäväksi jää lenteleekö valkoisia länsimaisia ruumiinosia irakilaisten seassa, kuten yksi sodanvastustaja totesi.
Alkuun täysin henkilökohtainen mielipide näistä vapaaehtoisista ihmiskilvistä, painotan sanaa vapaaehtoisista, eli mielipide ei pidä sisällään mahdollisesti sellaisia henkilöitä jotka on Irakin hallinnon toimesta pakotettu olemaan ihmiskilpenä, näinhän Irakin hallinto toimi edellisen sodan aikaan jolloin Saddam antoi määräyksen käyttää vangittuja vihollissotilaita sekä muita vihollisvaltioiden kansalaisia ihmiskilpinä.
Mutta siihen henkilökohtaiseen mielipiteeseen, eli se on kaikessa lyhykäisyydessään hyvin yksiselitteinen. Tyhmyydestä sakotetaan, joten jokainen vapaaehtoinen joka Irakiin matkaa kärsikööt itse seurauksista. Minulta ei heru myötätuntoa ainoallekaan vapaaehtoiselle ihmiskilvelle.
Mietin vain, kuinkahan moni näistä vapaaehtoisista ihmiskilvistä todella ymmärtää ja tajuaa sen mihin soppaan ovat itsensä pistäneet. Ovatko he idealisteja jotka ovat hurahtaneet omaan uskoonsa - uskoon rauhasta ja sen ylivertaisuudesta? Olisi kiehtovaa olla tarkkailemassa näiden henkilöiden reaktioita siinä vaiheessa kun ensimmäiset pommit räjähtävät saman korttelin alueella.
Ylläoleva on siis täysin subjektiivista pohdiskelua, josko muutaman haparoivan "objektiivisemman" ajatuksen lausuisin ongelmasta nimeltä ihmiskilvet.
Tulevassa sodassa, sikäli mikäli se syttyy, tullee olemaan kolmenlaisia ihmiskilpiä. Näitä vapaaehtoisia ulkomaalaisia, irakilaisia jotka on pakotettu toimimaan ihmiskilpinä sekä mahdollisesti vangittuja ulkomaalaisia (esim. sotilaita) jotka pakotetaan ihmiskilviksi.
Sijoittaessaan oman maansa kansalaisia ihmiskilviksi Irakin hallinto tietoisesti rikkoo kansainvälisiä sopimuksia, tässä on kuitenkin pidettävä mielessä se, että toiminnan tulee olla pakottavaa eli ihmiset sijoitetaan johonkin kohteeseen ja heidät pakotetaan pysymään suojaamassa sitä. Sikäli mikäli elämä sodan sytyttyä jatkuu suhteellisen normaalina, siviilejä jotka suorittavat normaaleita arkiaskareitaan ei voida pitää ihmiskilpinä vaikka heitä tavallaan heidän sitä tiedostamatta sellaisessa roolissa pidettäisikin, tällöin Irakin hallinnon toimia on huomattavasti vaikeampi tuomita. Mikäli Irakin hallinto sijoittaa tietoisesti sotilaskohteita siviilikortteleihin/siviilialueille, syyllistyy se kansainvälisten sopimusten rikkomiseen ts. sen toimet ovat rikollisia. Irakin hallinnolla on kuitenkin tietty vastuu koskien siviiliväestöä, sen on pyrittävä takaamaan sen turvallisuus eikä tieten tahtoen altistaa sitä ylimääräisille vaaroille. Samoin hallinnon on merkittävä selkeästi siviilikohteet joita ei saa pommittaa, esim. sairaalat, kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet tms. Tämä myös tarkoittaa sitä ettei kyseisten rakennusten/alueiden läheisyyteen saa sijoittaa aseistusta, mikäli näin toimitaan, kumoutuu suojeluvalvoite eli niitä periaatteessa saa pommittaa ja ampua aivan vapaasti. Puolustuksellisia henkilökohtaisia aseita sairaaloiden henkilökunnalla saa olla mutta ei mitään tämän järeämpää.
Lyhyt yhteenveto oman maan kansalaisten sijoittamisesta ihmiskilviksi. Se on tuomittavaa siinä tapauksessa, että toiminta on pakottavaa. Lisäksi sotilaallisten kohteiden tarkoituksellinen sijoittelu siviilikohteiden keskelle ei ole hyväksyttävää, kaupunkisodassa tämän noudattaminen on liki mahdotonta joten Irakin tuomitseminen, mikäli kyseessä on kaupunkisota, on silkkaa hurskastelua. Suojeltujen kohteiden käyttö sotilaalliseen toimintaan on kiellettyä, mikäli näin toimitaan hyökkääjällä on oikeus käyttää tarpeellista voimaa uhan torjuntaan/tuhoamiseen.
Sotavankien sekä muiden ulkomaalaisten käyttö pakotettuina ihmiskilviksi on selkeästi tuomittua, joitain poikkeuksia on mutta kyseeseen tulevat lähinnä marginaali ryhmät, esim. siviileiden joukkoon soluttautuneet agentit joilla ei ole sotilaallista statusta ts. eivät ole sotilaita. Heidänkään henkeä ei kuitenkaan saisi vaarantaa ehdoin tahdoin eli käyttäminen ihmiskilpinä olisi tuomittavaa.
Ongelmallisin tapaus lienee nämä vapaaehtoiset ihmiskilvet. Kuinka menetellä heidän kanssa ja minkä lakien mukaan heitä tulee kohdella? He eivät ole hyökkäyksen kohteeksi joutuneen maan kansalaisia, he eivät ole vieraan maan kansalaisia joita ei ole ehditty evakuoimaan hyökkäyksen alta pois vaan he ovat vieraan maan kansalaisia jotka ovat vapaaehtoisesti tulleet kriisi-/sota-alueelle, kuinka siis menetellä heidän kanssa? Jollei Irak halua rajoittaa heidän liikkumista millään muotoa lienee yksin heidän asia, heidän itsensä vastuulla, mihin menevät jolloin seuraamuksista heidän tulisi kantaa itse vastuu. Näin yksinkertaisesti asiasta ei kuitenkaan ajatella, vaan sodan sytyttyä myös Irakin hallinnolle lankeaa tietty vastuu siitä kuinka heidän tulee toimia ja tämän vastuun mukaan, käsittääkseni, heidän on tarpeellisin keinoin koetettava estää siviilien joutuminen taistelualueelle, mikä taasen on hyvin vaikea toteuttaa nykyaikaisen liikkuvan sodan aikana.
Irakin hallinnolla on siis moraalinen vastuu myös näiden vapaaehtoisten ihmiskilpien suhteen mutta missä vaiheessa heidän (Irakin hallinnon siis) toiminta tulee tuomittavaksi onkin jo vaikeampi asia määritellä. Periaatteessa Irak voisi kieltää humanitääristensyiden tähden näiden kansalaisten saapumisen maahan mutta jollei maata ole asetettu matkustuskieltoon, lienee jokaisen yksin päätettävissä mennäkö maahan vai ei.
Jos hyökkäyksen kohteella on vastuu siviileistä on hyökkääjälläkin tietty vastuu, toimet tulisi toteuttaa siten, että siviiliuhrien määrä pyritään pitämään minimissä, mutta tämä taasen on liki mahdotonta koska näyttää siltä, että Saddamin perimmäisenä tarkoituksena on houkutella hyökkääjä asutuskeskuksiin taistelemaan siviileiden keskelle. Summittaiset pommitukset kuuluvat kiellettyjen, tai moraalittomien, toimien kategoriaan, joten tuolloin infrastruktuurikohteiden pommittaminen mikä tapahtuu horisontin takaa olisi luettavissa summittaiseksi pommittamiseksi koska hyökkääjällä ei ole suoraa näköyhteyttä kohteeseen, mikä taasen tarkoittaa sitä ettei hyökkääjä tuolloin voi tietää onko kohdealueella huomattavia määriä siviilejä, esim. Kosovon sodassa Yhdysvaltoja kohtaan esitettiin kritiikkiä sen tulitettua ohjuksin siltoja horisontin takaa tilanteessa jossa hyökkääjällä ei ollut sen hetkistä tietoa sillan käyttötarkoituksesta ts. hyökkääjä ei tiennyt ketä sillalla liikkui ja missä tarkoituksessa. Huomioikaa, minä en ole tässä tuomitsemassa Yhdysvaltojen pommituksia, totean vain tapahtuneen tosiasian.
Sodissa on aina uhreja, nykyaikaisissakin sodissa valtaosa uhreista on siviilejä. Lisäksi siviiliuhrien määrä voi korostua Yhdysvaltojen toteuttaessa operaatioitaan omien tappioidensa maksimaalisen minimoimisen periaatteella, mikä tarkoittaa sitä, että kohteiden lähietäisyydelle ei mennä kuin pakonomaisessa tilanteessa ja siinä tapauksessa kun omat tappiot pyritään pitämään ehdottomassa minimissä käytetään aseita turvallisen matkan päästä jolloin ei voida olla varmoja siitä mikä sen hetkinen tilanne kohdealueella on.
Eli Yhdysvallatkaan ei voi täysin vetäytyä vastuusta vaikka ihmiskilpien käytön suhteen Irakin hallinnolla, viimekädessä Saddamilla itsellään, on lopullinen päätäntävalta siitä kuinka ja miten heitä käytetään. Heidän ilmaantuminen Irakiin no jo jonkin asteinen propagandavoitto Saddamille ja mitä useampi heistä kuolee sen suurempi voitosta tulee - ottaako Saddam tämän riskin vai pitääkö hän nämä länsimaiset aktivistit selustassa toisarvoisten kohteiden "suojakilpinä". Toisaalta, liian monen ihmiskilven, ulkomaalaisen siis, kuoleminen pommitusten tai taisteluiden seurauksena voi kääntyä Saddamia itseään vastaan, joten lienee oletettavaa, että hän koettaa ottaa parhaan mahdollisen hyödyn irti näistä - (jätän sanomatta) - idealisteista minimaalisin tappioin.
Yksittäisen sotilaan ratkaisuja en lähtisi tuomitsemaan, jollei hän pommita kohdetta, ammu ohjusta, laukaise asetta, voi käydä niin ettei hän enää itse näe uutta päivänkoittoa. Mitä enemmän sotilas miettii tässä tapauksessa tekonsa seuraamuksia sen kohtalokkaammaksi viivyttely voi koitua hänelle. Järjen käyttö on toki sallittua mutta on tilanteita jolloin on tärkeämpien päämäärien tähden laukaista ase kuin jättää laukaisematta.
Jos itse olisin siellä, sotimassa siis, ja näkisin joukon länsimaisia aktivisteja heiluttelevan rauhanlippuja kohteeksi määrätyn tutka-aseman kupeella pudottaisin pommit asettamatta tekoani tuolla kyseisellä hetkellä millään muotoa kyseenalaiseksi.
vlad#16.