Kyseenalaiset taklaukset ja mailalla huitomiset Liigassa kaudella 2021–2022

  • 240 270
  • 1 657

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ei myöskään taklattu.
Vanhoina hyvinä aikoina kentän lyhin pelaaja taklasi polvella päähän ~puoli metriä pidempää vastustajaa. Tämmöseksi tämä on mennyt kun ei Tuukka Mäntylä enää pelaa.
 

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Turun Palloseura

Gorbatjovi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, New Jersey Devils, JPS, Dream Theater. Ja #28
Harmillinen tapaus kaikkiaan. Taitaa olla enemmän vahinko kuin tahallinen teko. Tahallinen päähäntaklaus näyttää erilaiselta kuin tämä. Toivon pikaista paranemista ja anteeksipyyntöä ja anteeksiantoa. Homma jatkukoon ja oppi mukaan tästä että miten tällainen ei toistu.
 

Konalan Kettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ilman pääosumaa, Pärssinen olisi jatkanut normaalisti peliä, nyt oli tajuton ennen osumistaan jäähän.
Tästä erimieltä: Tuolla voimalla rintakehään tuleva niitti pudottaa ihan varmasti, jos et ole siihen yhtään valmistaunut.

Edit: toki jos "jatkanut normaalisti peliä" pitää sisällään huilin vaihdossa niin sitten en ole erimieltä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Naurettavat agendat
Joe Finley?

Oli Quincey ja kohteena Mikael Saha

Pistetään myös oma lusikka tuohon eiliseen taklaussoppaan. Mun mielestä tuo oli koko kauden yksi hienoimmista taklauksista (näkyi pari muutakin komeaa pommia eilisessä pelissä).

Taklaus suoritettiin käytännössä ilman vauhtia, kädet alhaalla, ilman pumppausliikettä vastustajaa kunnioittaen mutta satuttaen.

Oliko taklaus myöhässä? Ehkä joidenkin mielestä saattoi olla, mutta nyt puhutaan oikeasti niistä tuhannesosista. Jos KQ olisi tullut tilanteeseen niin kovalla vauhdilla että olisi ajanut Sahan yli, olisi tilanteesta voinut antaa isonkin penaltin, mutta nyt KQ käytännössä pysäytti Sahan etenemisen, ei ajanut yli. Näitä lisää kiitos.
 
Puhdas avojään taklaus. Hyökkääjällä pitäisi olla aina mielessä se että kun hyökkäysalueelle tullaan niin sieltä joku voi tulla taklaamaan. Pärä tulee pää alhaalla ja sen jälkeen nähdään tähtiä. Joku täällä kirjoitteli että kun pää on alhaalla niin ei taklata. Elikkä hyökkääjä saisi määrittää sen milloin häntä taklataan ja milloin ei? Nykypäivän jääkiekossa harva osaa nykyään ottaa taklauksia vastaan. Laidan lähellä käännettään aina selkä. Avojäällä luistellaan pää alhaalla. Scotkalla kädet alhaalla, joten ei voi taklata päähän. Omasta mielestä se näyttää pää osumalta sen takia koska taklauksen voima on niin kova että pää retkahtaa. Puhdas taklaus=0 peliä pelikieltoa.
 

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Turun Palloseura
Puhdas avojään taklaus. Hyökkääjällä pitäisi olla aina mielessä se että kun hyökkäysalueelle tullaan niin sieltä joku voi tulla taklaamaan. Pärä tulee pää alhaalla ja sen jälkeen nähdään tähtiä. Joku täällä kirjoitteli että kun pää on alhaalla niin ei taklata. Elikkä hyökkääjä saisi määrittää sen milloin häntä taklataan ja milloin ei? Nykypäivän jääkiekossa harva osaa nykyään ottaa taklauksia vastaan. Laidan lähellä käännettään aina selkä. Avojäällä luistellaan pää alhaalla. Scotkalla kädet alhaalla, joten ei voi taklata päähän. Omasta mielestä se näyttää pää osumalta sen takia koska taklauksen voima on niin kova että pää retkahtaa. Puhdas taklaus=0 peliä pelikieltoa.

Mä en ymmärrä miten tuosta saadaan Pärälle pää alas? Selvää on, että Pärä jäi "ihailemaan" syöttöään ja katse ei ollut menosuunnassa. Pärällä on kuitenkin ainakin omaan silmään ihan hyvä peliasento ja pää ylhäällä. Jos tuosta haluaa päätä vielä ylemmäs, niin pitäisi suoristaa selkä ja nostaa lapa jäästä. Ei niinkään voi pelata?

edit: Samaa mieltä muuten taklattavan vastuussa. Laidan vierellä selän kääntäminen on oksettavaa ja harmittavasti yleistynyt. Tässä en kuitenkaan sinällään näe miten Pärssinen olisi tuon voinut pelata paremmin muutoin kuin pitämällä katseen menosuuntaan eikä laidalle. Olisi saattanut nähdä ehkä Scotkan paremmin, mene ja tiedä.
 

j2k

Jäsen


Offtopic: On kyllä ihan järkyttävän ruma hyppytaklaus toi Mäntylän niitti :D Hitto että tekee pahaa tuo taklattavan pään piiskamainen heilahdus.

Scotkalta sen sijaan erinomainen taklaus. Joku täällä sanoikin hyvin, että taklaus ilman ponnistamista olisi törmäilyä. Nämä jotka höpisee jostain ylöspäin kohdistuvasta liikkeestä, niin eikun hokkarit jalkaan ja kokeilee olla suorilla jaloilla ottamassa vastaan, kun toinen luistelee sua päin.
 

Hegu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Puhtaalta näyttää taklaus. Pärssinen tulee pää alhaalla ja taklaajakin koettaa pitää itsensä alempana. Muuten olisi kolissut suoraan kupoliin. Raju taklaus, ehkä vähän liiankin liigaan, ei tahallisuutta ja ei muutenkaan mitään syytä lisäpelikieltoihin.
 

mikkelson

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ihan ensiksi toivotettava pikaista paranemista Pärssiselle.

Itse tilanteen Pärssinen pelaa hänelle vähän epätyypillisesti. Pärssisellä on tyypillisesti hyvä peliasento ja hoksottimet aina terävänä. Nyt hän hukkaa kiekon hieman jalkoihinsa mutta saa sen mielestäni "tarpeeksi ajoissa" hallintaansa ennen taklausta. Nostaa päätänsä, antaa syötön laitaan mutta jää tuijottamaan syöttöänsä vähän huonossa asennossa. Ei vaan osaa odottaa taklausta. Ei sitten yhtään.

Tuosta taklauksesta minun on todella vaikea löytää mitään isompaa rikettä. Kyllähän se suuntautuu aika voimakkaasti ylöspäin mutta millä mittarilla tätä sitten tuomitaan kun taklaus ei tuon kuvakulman perusteella kohdistu päähän? Nyt nähtyjen videoiden perusteella en antaisi pelikieltoa.
 

Luge H

Jäsen
Suosikkijoukkue
80
Kovin voimakas pää-pää -osuma ei ole kyseessä, koska Scotkan pää ei liikahda lainkaan taakse päin.
Kaikki riippuu painopisteestä. Alempaa tullut kärsii aina vähemmän vahinkoa. Sen verran tullut kolisteltua jefua linjassa että tietää miten pääkontaktien tullessa niskat retkahtavat.


Näitä ei pitäisi kommentoida kummankaan joukkueen kannattajien. Raskasta väittelyä eikä mitään muuta.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Missasin livenä itse taklauksen ja katselin pitkään järkyttyneenä, kun peli oli poikki ja Pärssistä hoidettiin kentällä. Tulin tähän ketjuun sillä ajatuksella, että todennäköisesti taklaus oli törkeä ja tuomitsen sen ihan täysin.

Mutta sitten katsoin tilanteen uusintana moneen kertaan. Todella ikävä lopputulos, mutta Scotka ei tee tuossa mitään väärin. Taklaa puhtaasti ja ilman vauhtia. Hidastuskuvasta voi näyttää, että olihan siinä aikaa reagoida Pärssisen huonoon asentoon, mutta todellisuudessa ei ollut. Scotka teki tuossa sen mitä pakin kuuluukin tehdä.

Täällä on ollut puhetta "pumppausliikkeestä". Scotkan on pakko valmistautua törmäykseen pienellä liikkeellä eteenpäin, koska hän on paikoillaan ja Pärssinen tulee vauhdilla päin. Pärssisellä olisi vauhdin vuoksi iso etu törmäyshetkellä, mikäli paikoillaan oleva Scotka ei valmistautuisi törmäykseen ja taklaukseen kunnolla. Tuo liike on käytännössä pakollinen, kun taklaaja on paikoillaan ja taklattavalla on vauhtia.

Valitettavasti ei yllätä, että tässä kävi huonosti nuorelle pelaajalle. Näitä on nähty liian usein nuorilta pelaajilta. Ei olla valmiita taklaukseen, kuten jääkiekossa pitäisi olla. Näitä asioita täytyy saada paremmin valmennettua junnuissa, että voimme välttyä tällaisilta ikäviltä tapauksilta.
 

mesag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Jo salibandyn junnusarjoissakin oppii kantapään kautta, ettei voi pää alhaalla juosta eteenpäin, niin hämmästyttää, miten jääkiekossa, jossa saa taklata, tuollaista tapahtuu. Eikö noilla pelaajilla ole itsesuojeluvaistoa, vai eikö junnumatseissa oikeasti taklata yhtään? Salibandyssa jos juokset pää alhaalla, niin aika äkkiä on pää kipeä, kun törmäilet vastustajiin. Luulisi saman pätevän jääkiekossa vielä pahempanakin.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Kyllä pitäisi ammattikiekkoilijoiden jo muistaa nämä keskustelupalstan vinkit turvalliseen jääkiekkoiluun:
- luistele aina selkä suorana pää ylhäällä
- pidä katse aina suoraan eteenpäin
- ole aina varovainen jäällä ollessasi, milloin vain voi tulla taklaus

Kohti turvallisempaa huomista ja rauhallisempaa jääkiekkoa.
Mä oon nähnyt vuosien varrella koko HIFK:n pelaavan aina välillä noita listaamiasi ohjeita noudattaen. Valitettavasti.
 
Viimeksi muokattu:

Sihti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Minusta taklaukset kuuluvat lajiin, pelaajan pitää olla pää ylhäällä ja aina valmiina kontaktiin. Lajii muuttuu paljon, jos voit luistella katse kiekossa ilman pelkoa kontaktista.
Jos olet joskus käynyt jäällä luistimet ja maila kädessä niin ymmärrät, että se pää ei ole koko peliä pystyssä. Tuolla logiikalla olisi sama hankkia pelaajien vakiovarusteiksi niskatuet että se pään laskeminen vaan ei olisi fyysisesti mahdollista. Pärssinenhän on pelaajana tuosta tunnettu, että se pää pysyy pystyssä ja näkee peliä hyvin.
Koko homma tiivistyy samaan kuin Kivenmäki&Nemecek case. Pelaaja kadottaa kontrollin kiekkoon kriittisellä hetkellä ja yrittää viimeiseen asti tehdä kiekollisen ratkaisun kun vastustaja taklaa. Aina voi mustavalkoisesti todeta kumman syyksi homma koituu, mutta itse näkisin että syyllisiä ovat molemmat ja sitä kuuluisaa epäonnea on taas matkassa. Ei Scotka yritä valoja sammuttaa vaan koittaa ajaa viivalla vastaan että hyökkäys tyrehtyy ja Pärssinen koittaa viimeiseen asti tehdä peliä edistävän siirron jotta oma joukkue veisi kotiin 3 pistettä.

Menetetään mielestäni suomikiekossa paljon jos aletaan demonisoiman näitä taklauksia mutta menetetään vielä enemmän jos aletaan näitä kiekon kanssa loppuun asti pelaamisia pelkäämään sillä verukkeella että se Scott Stevens tulee kulmantakaa ja jakelee unihiekkaa. Lopputulemana meillä on niitä kiekosta luopujia 12 tusinassa jos aina vastustajan ajaessa vastaan vaan nakataan kiekko veks ja otetaan taklaus vastaan. Ei parane olla "pää munissa" jos sinne NHL halajaa, mutta jos et pysty edistämään peliä niin sitten sinne ei todellakaan ole mitään asiaa.

Pärälle pikaiset paranemiset.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös