Ilmoitukset

Nimimerkkien Hatchetman ja sämpylä89 jo pidempään jatkunut laaduton "keskustelu" on aiheuttanut meille harmaita hiuksia koko alkukesän. Kärsivällisyytemme loppui nyt ja kumpikin on passitettu viikon huilitauolle.

Sulje ilmoitus

Kuuluvatko tappelut jääkiekkoon?

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana Peggis, 15.08.2004 klo 04.13.

 1. 1963_Neveragain Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Tappelut kuuluvat jääkiekkoon yhtä paljon kuin muutkin pelissä rangaistavat teot. Kun tappelut halutaan kitkeä pelistä, niin miksei tämän kauden aikana monta kertaa tapahtuneisiin huitomisiin, päähän kohdistuneisiin taklauksiin löydy ihmisiltä samaa intohimoa? Tappelussa käy huomattavasti harvemmin sairaslomaa aiheuttavia loukkaantumisia kuin edellä mainituista.
   
  HOOLIGAN_ ja Rusty44 tykkäävät tästä.
 2. Pekka Kaukalo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Stadi
  Lainaus:
  Lähinnä tuli mieleen viestistäsi "vegaani lihakaupassa" -tyylinen ulostulo. Ja mikset lainaisi jos kerran viestistäni haluat ilmiselvästi keskustella? Valitsit siitä vain osan ja muokkasit vähän paremmin itsellesi sopivan? Mystinen ulostulo.
   
  sinnepäinsä tykkää tästä.
 3. mustaoranssi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kookoo
  It takes two to tango. Jos molemmilla on menohaluja niin antaa mennä. Yksipuoliset telomiset on väärin.
   
  Raju Erkki ja HOOLIGAN_ tykkäävät tästä.
 4. AaTee Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  lunettes couleurs
  Lainaus:
  Vegaani lihakaupassa ja katsoja jota ei jääkiekkomatsin satunnaiset tappelut kiinnosta - sama asia, hyvä vertaus? Ok.

  Edelleen miksi lainaisi kun ei tosiaan ollut mitään sinulle sen enempää enkä viestistäsi halunnut enkä halua keskustella. Kunhan heitin oman mielipiteen esille tulleeseen aiheeseen ohimenne siinä samalla.
  Meinaatko, ettei mitään aihetta voi kommentoida ja käsitellä eikä siitä keskustella jos ei lainaa siitä jo kirjoitettua?

  Enkä kyllä valinnut siitä yhtään mitään osaa enkä muokannut. Kuvailin jotain edellä sanottua aiemmin lukemaani enkä jaksanut palata sitä etsimään. Että mystistä täällä on nyt joku muu.. miten voi keittää noin kovin yhyy minun viestiä ei lainattu byhyy.

  Tämä ot trollin kanssa minun osalta tässä.

  Tappeluista tuli mieleen, arvokisoissa vähän jos ollenkaan tappeluita. Miten näkyy? Mikä vaikutus? No ainakin se, että paljon mukavampaa niitä katsella kun ei oo joutavia ajanhukkaa peliin kuulumatonta riesana. Muuta? Sikaillaanko siellä siis täysin sieluin vapaasti?
   
  FASlapsi tykkää tästä.
 5. Pekka Kaukalo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Stadi
  @AaTee niin, omien "paremmin ajattelevien" henkseleiden paukuttelua — jos nyt oli niin tajuttoman vaikea ymmärtää vertausta. Toisaalta minulla ei ole mitään vegaaneja tai kaltaisiasi vastaan. Lähinnä tuossa kohtaa ihmettelin, mikset hyvä mies (vai nainen?) lainaa?

  Lainaus:
  VS.

  Lainaus:
  "Yhyy" ja trollisyytökset otetaan yleensä käyttöön silloin kun menee tunteisiin. :) voisi kuvitella noin tunteella elävän dikkailevan kun hanskat kiivaassa pelissä tippuu...Mutta hyvä, että saatiin ot päätökseen. Pahoittelut ketjua seuraaville.
   
 6. rattussovjeticus Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa
  Ketjun aiheena on kysymys "Kuuluvatko tappelut jääkiekkoon?". Jotkut ovat sitä mieltä että kuuluvat ehdottomasti, ja jotkut kyseenalaistavat tappeluiden oikeutuksen tai tarpeellisuuden. Aika paljon keskustelu menee oman näkemyksen puolusteluksi, tyyliin "tappeleminen on aina ollut ja tulee aina olemaan osa lajia nimeltä jääkiekko, koska näin peli pysyy siistimpänä" tai "tappelemisesta seuraa aivovaurioita".

  Itse tunnustan kuuluvani enempi kukkahattusetä-osastoon. Painotan kuitenkin sitä, että satunnaisia tappeluita enemmän minua häiritsevät väkivaltaiset, selkeästi vahingoittamistarkoituksessa tehdyt taklaukset.

  Lainaus:
  Tämä on hyvä pointti. Arvokisoissa ei juuri tapella, eikä myöskään juniorisarjoissa. Ei myöskään seniorikiekossa.

  Ehkä olisi hedelmällistä hakea vastausta kysymykseen "mihin jääkiekkoon tappelut kuuluvat, ja miksi?". NHL-kiekossa tapellaan, ja siihen maailmaan kuuluu oma koodisto kuittivihkoineen. Pitäisikö tämä kulttuuri saada tuotua selkeäksi osaksi myös Liiga-kiekkoa, ja mahdollisesti myös Mestikseen? Entä Suomi-sarja tai A-juniorit, tai naisten kiekkoilu? Ja miksi pitäisi tai ei pitäisi?
   
 7. Leon Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK, Liverpool, HIFK
  Onkos noita muita lajeja, missä ei lennä tappelusta välittömästi ulos ja saa vielä sanktiot päälle? Onhan tuo nyt aivan saatanan primitiivistä puuhaa. Toisaalta, se selittää niiden suosion. Kunnon kaksinaismoralistina olen sitä mieltä, että ei kuulu. Ja silti innostun joka kerta, kun hanskat putoavat. Jos tästä joku kansalaisäänestys järjestettäisiin, niin äänestäisin sivistyksen puolesta EI! Niin viihdyttäviä kuin ne ovatkin. Mutta ei niitä voi oikeasti millään järkisyyllä puolustaa. Ihan keppihevosia ne tähtipelaajan suojelut. Sitä varten on säännöt ja sanktiot. Kun palkanmaksu lakkaa tarpeeksi pitkäksi ajaksi, niin kulttuurimuutos etenee vääjäämättä kohti sitä suuntaa, minkä päättäjät itse valitsevat.
   
  Rademoottori ja Pekka Kaukalo tykkäävät tästä.
 8. pernaveikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Crusaders, Lechia
  Niin no, kyllähän sitä nyt sillä tavalla vähän innostuu, jos on mylly, mutta eihän sitä huomasi, jos niitä ei olisi.

  Eipä tule kauden aikana mietittyä mitään ei muuten ole ollut pitkään aikaan.
   
 9. Satunnainen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Lacrosse, ainakin sisällä pelattu versio, on käsittääkseni tällainen laji. Voisiko tästä päätellä, että tappelu osana peliä on verenhimoisten kanadalaisten mieleen?
   
 10. aquanqua Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  En usko tähän sekuntiakaan. NHL:n minimipalkka on tälle kaudelle asetettu 650,000 USD:iin. Se on yli kymmenenkertainen suhteessa amerikkalaisen keskivertokotitalouden vuosituloihin. Tappelijana NHL-uran tehnyt Paul Bisonnette kärjistetysti totesi, että hänellä oli vaihtoehto tehdä ura jääkiekon parissa tappelijana tai "flipata burgereita" hampurilaisravintolassa. Tottakai tappeleminen tuo mukanaan merkittävät riskit, mutta hyvin poikkeuksellisen mahdollisuuden kohottaa oma ja perheen elintaso sfääreihin, joiden saavuttaminen olisi hyvin epätodennäköistä vaihtoehtoisen normityöuran kautta. Jokainen tappelija on jossain vaiheessa tehnyt tietoisen valinnan henkilökohtaiseen riski/hyöty -punnintaan perustaen. Normikansalaiset ottavat päivittäin jääkiekkotappelijoita merkittävämpiä riskejä huomattavasti pienemmillä, edes mahdollisilla, hyödyillä.
   
  Viimeksi muokattu: 02.01.2019 klo 16.17
 11. Raymond Pearl Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Tappelut on erikseen kirjattuna sääntökirjaan ja niistä on määritetty rangaistukset eri asteikoilla. Täten voisi sanoa, että sääntökirja ainakin tunnistaa tappelut osana lajia.

  Jos kysytään, että että tulisiko tappelut kitkeä pois jääkiekosta, vastaan kyllä, vaikka itsellänikin nousee perse penkistä, kun jonkinlainen mylly alkaa. Mitään oman käden oikeutta ei kuitenkaan joukkueurheilussa tarvita, vaan tuomioita jakavat tuomarit ja jälkikäteen liigan kurinpito. Eivät nämä Pohjois-Amerikassakaan juuri muuta ole kuin tylsien runkosarjaotteluiden täyteohjelmaa ja katoavat kuvasta pudotuspelien alettua lähes kokonaan.

  Jos rikollinen pelaaminen halutaan kitkeä pelaajien suojelemiseksi, pitää siitä antaa vielä kovempia tuomioita ja katkaista aina palkanmaksu pelikiellon ajalta. Liigan (=seurojen) pitää sitoutua tähän, eikä tehdä sopimuksiin mitään erityispykäliä siitä, että seura hoitaa kaikki rahalliset sanktiot tms.
   
 12. Porilaine miäs Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Tappelut ovat aina kuuluneet kiekkoon, kentän koodina on. Kun sikailet kentällä, tiedät saavasi turpaan. Jos tämä jälleen sallittaisiin liigassa, väitän että peli siistiytyisi oitis, päähän kohdistuneet taklaukset lähtisivät laskuun ja yleisö saisi viihdettä.
  En edes ymmärrä, miksi joku on nähnyt tässä ongelmaa,
  Kai se on tämä nykyajan tyhmyyden aalto, joka on tuonut tämän mukanaan.
  "mutta kun ei siviilielämässäkään saa"
  Tämä nyt on ihan typerä veto, kuka vertaa jonkun pallopelin (siis Dom Tamin lisäksi :D) ja oikean elämän reiluuksia?
   
 13. se7en Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
  Ei kuulu ja tästä on riittävän monta esimerkkiä. Ensimmäisenä tulee mieleen Derek Boogaard.

  Tietysti on selvä, etteivät muutkaan sikailut kuulu jääkiekkoon. Lajiväen olisi vain otettava viimein päät pois perseestä ja lopetettava "taklattavan vastuusta" puhuminen, kun vastuu on aina taklaajalla. Jääkiekko ei menettäisi mitään, mikäli avojään pommit kiellettäisiin ja idiootit pelaajat lopettaisivat vastuuttomat selkääntaklaukset ja muut typerät ajot.

  Loppukevennyksenä heitettäköön ilmoille ajatus, että tappelijat pelaisivat nyrkkeilyhanskat kädessä jolloin luonnollisesti hanskojen pudottamisen voisi kieltää.

  Itse ajattelen, että mikäli haluan katsoa tappeluita, katson UFC:tä. Kun haluan katsoa jääkiekkoa, en halua katsoa naurettavia kaukalotappeluita.
   
  Tollanen ja I1vana tykkäävät tästä.
 14. Rusty44 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Boogaard ja muut menehtyneet alanmiehet, olivat aikalailla puhtaita tappelijoita ja heidän kaltaisia pelaajia ei varsinkaan kotimaan liigassa ole pelannut/pelaa montaa. Eli esimerkkinä ainakin tänne Suomeen hieman huono tuo Boogaard.
  Olen edelleen sitä mieltä, että nykypäivänäkin tappelut kuuluvat jääkiekkoon mutta varsinaiset tappelijat eivät.

  Ja tottakai myös taklattavalla on vastuu, ei kysymystäkään. Ei tilanteisiin voi mennä miten sattuu tai kääntää yhtäkkiä selkä vastustajalle laidan vieressä, tai toki voi mutta voi tulla myös rumaa jälkeä, jos taklaava pelaaja ei kertakaikkiaan ehdi tehdä mitään taklauksen pysäyttämiseksi. Vastuu ei todellakaan ole aina kokonaan ainoastaan taklaajalla.

  Mielestäni jääkiekko menettäisi paljonkin mikäli avojäänpommit kiellettäisiin, kuuluu lajiin.
  Selkään taklaukset, polvella ajot yms. pölhöilyt pitää tottakai saada pois.
   
 15. se7en Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
  Lainaus:
  Eli tappelijoita et halua, mutta tappeluita kylläkin? Kyllä minä maalineduspainit ja pienet iskujenvaihdot sallin tai minustakin ne kuuluvat osaksi peliä, mutta varsinaiset tappelut, jossa hanskat pudotetaan jne. Ne eivät kuulu jääkiekkoon.

  Jääkiekosta on tullut niin nopea laji, ettei jokaisella hetkellä voi kukaan varautua siihen, että joku voi tulla taklaamaan. Mahdollisesti kovallakin vauhdilla. En ymmärrä, miten siellä kulmassakaan käännytään, jos kiekkoa suojaa laidan puolella ilman että selkä on hetkellisesti kentälle päin. No, näin ei ilmeisesti saisi tehdä. Pää pystyyn, kiviä taskuun jne. mitä näitä kliseitä on. Toista se oli silloin kun mentiin kaverin maila kainalossa..

  Avojään pommit; no totta kai jääkiekko menettää aina paljon, jos jotain asioita poistetaan, mutta olenko valmis vaarantamaan tähtipelaajien terveyden sen kustannuksella? En ole. Kenenkään uran ei pidä päättyä aivotärähdykseen. Hinta on liian kova.

  Kuten kaikissa keskusteluissa, pitäisi aina myös muistaa mikä on kunkin valinnan hinta. Jääkiekko on hieno laji, jota itsekin harrastan. Mutta esimerkiksi lapseni alkavat olla siinä iässä, että aletaan miettimään tulevia harrastuksia. Ohjaanko heitä jääkiekon pariin? Mahdollisesti, mutta en tietenkään haluaisi, että heidän elämänsä vaarantuu missään kohtaa lajin parissa. Voihan sitä tietysti loukkaantua missä vain, mutta toivottavaa tietysti olisi ettei.
   
 16. Rusty44 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Itseasiassa mielestäni jonkin sortin ”poliisi” olisi hyvä olla joka joukkueessa, eli toisaalta haluan. Puhtaiden tappelijoiden aika on vaan ajanut jo ohitse ja peliälyäkin pitää löytyä jokaiselta.

  Ei jokaisessa tilanteessa pystykkään välttämättä odottamaan taklausta ja kaveri voi päästä yllättämään taklauksellaan, se on osaksi pelin suola, kunhan taklaukset eivät tule päähän tai puun takaa. Jos suoraan edestä päin tuleva taklaus jää taklattavalta näkemättä, niin siitä on myös taklattava vastuussa. Hereillä ja kontaktipelivalmiina pitää olla aikalailla kokoajan kun kaukaloon hyppää.
   
 17. R.P.M. 12 000 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Taklattavan vastuusta: ei taida olla mitään sääntöä kuitenkaan, joka sanktioisi vastuuttomuuden? Eli sikäli sitä ei ole pakko olla. Laidan lähellä kyykkäämiset on taidettu tosin tuomita leikkaamisena?
   
 18. rattussovjeticus Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa
  Lainaus:
  Tästä olen samaa mieltä. Peli on nykyään niin nopeaa, ettei mitään Finley/Miklik -tyylisiä tapauksia minun mielestäni tarvita. Scottstevensien aika on ohi.
   
 19. Rocco Jäsen

  Lainaus:
  Suomessa ei onnistu, sillä palkanmaksua ei voi katkaista.
   
 20. se7en Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
  Lainaus:
  Niin. Lajiväki oli varmaan sitä mieltä, että taklaajalla kädet olivat alhaalla, eikä hyppyliikettäkään nähty joten taklaus oli puhdas (en muista mitä tästä aikoinaan puhuttiin). Toisaalta taklattavalla tilanteen jälkeen naama verillä ja tajunnan rajamailla mentiin. Kenen mielestä tuo on tavoiteltavaa tai hienoa jääkiekossa? Hyvä, että Miklikin ura kuitenkin vielä jatkuu.

  Loppujen lopuksi pelaajista muistetaan lopulta ne, jotka ovat tuoneet joukkueeseen maaleja ja hienoja suorituksia. Nyrkkisankareita ei muista juuri kukaan.
   
 21. Bobby Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans, Nashville Predators
  Lainaus:
  Osittain totta. Kyllä minä vaan ikävöin esimerkiksi Sami Heleniusta, ei juuri turkooseja telottu noina vuosina, tuli turpaan.

  Se joka väittää ettei nyrkkisankarilla penkillä ole vaikutusta, ei ole koskaan ollut itse siinä tilanteessa vastustajan puolella. Nykyään vaan ei ole enää puhtaita gooneja, mikä nyt ei haittaa ketään.
   
  Rusty44 tykkää tästä.
 22. kananlento Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
  Lainaus:
  Mites tämä oli mahdollista pari kautta sitten? Tyrväinenkin lähti kitisten muualle, kun Ilves ei kattanut tämän menetettyä palkkaa sen idioottimaisen Kuuselan taklauksen jälkeen. en siis tiedä Tämä ei siis mitenkään provosoiden kysyen, vaan en aidosti tiedä että miten suo silloin oli mahdollista.
   
 23. Espoon Siniset Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Two Degrees of Mike Sillinger
  Kyse oli ennemmin siitä, että oli mahdollisuus pidättää palkasta osa, mutta se oli vapaaehtoista. Jos seura ei pidätystä tehnyt, 100 000 euroa ansainneen ja 10 000 euron sakot kauden aikana saaneelle maksettiin 110 000 euroa. Sakot Liigan suuntaan ja normaali palkka pelaajalle.

  Ilves päätti sitten jättää Tyrväisen vähemmille rahoille, eli sakot olivat pois pelaajan palkasta.
   
 24. RäpyläRepe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  William "Bunk" Moreland
  Sanoisin, että oikeasti spontaanit tappelut saavat täyden hyväksyntäni vielä kiekossa. Sillä vältetään myöhempiä sikailuja, se on viihdettä yleisölle, eivätkä ne jätä sellaisia pysyviä jälkiä, joiden seurauksista moni "gooni" on kärsinyt ja maksanut jopa hengellään lätäkön toisella puolella. Tappelut ovat vähentyneet ja niin ovat sikailutkin. Sikailujen kohdalla tärkeää on rangaista kurinpidon toimesta kunnolla, mutta ensisijaisen tärkeää on muuttaa kulttuuria ja ympäristöä, joiden näen jo muuttuneen ja tulevat muuttuvan jatkossa, jotta sikailuhenkiset pelaajat keskittyvät pelaajat keskittyvät pelaamaan, eivätkä sikailemaan. Kun pelaajien keskinäinen kunnioitus kasvaa ja vaaralliset temput jäävät tekemättä, syytä tappeluillekin on vähemmän. Silti tappeluille oma sijansa on ilmanpuhdistajina, sillä ne ovat omiaan myös hillitsemään ns. "kostonkierteitä".

  Esimerkiksi JYPin tappelut viimeisen 10 vuoden ajalta voi laskea sormilla ja taitaa yksikin käsi jo riittää. Yonkman haastoi rehdisti Finleyn Miklikiin kohdistuneen taklauksen vuoksi, joka ei sääntöjen mukaan ollut rike, mutta tuskin kukaan kieltää, etteikö siinä ns. "saalistettu" tavoitteena maailmanluokan pommi. Homma taputeltiin sillä ja paikan päällä katsojana kierroksilla käyneenä sain myös itse ikimuistosen elämyksen, kun koko ruljanssia sai seurata. Se mylly kuului jääkiekkoon.

  Sen sijaan turhat show-painit, joita onneksi ei enää juurikaan nähdä Liigassa, ovat aivan turhia. Miksi kahden korston pitäisi tapella tappelun ilosta, jos mitään syytä tapella ei ole? Hanskoja ei pidä myöskään pudotella kevyesti heti, kun jotain pientä sattuu, vaan niille tapauksille on kyllä tunnistettavat tilanteet ja niitä ei Liigassa jokaisella kierroksella nähdä.

  Tunteiden kuohunnan seurauksena ok, mutta silti harkiten.

  Edit. Oma asenteeni on viimeisten muutamien vuosien aikana muuttunut ja ennen olin paljon suosivampi tappeluita kohtaan. Jännältä se kehitys tuntuu itsestäkin, kun huomaa ymmärtävänsä, että jatkuva tappeleminen aiheuttaa vakavia vaurioita aivoissa, vaikka pystyisikin seuraavana päivänä pelaamaan. Joskus oli paljonkin ihmisiä, jotka olivat sitä mieltä, että naiset eivät saisi äänestää ja koittivat perustella sitä joillakin satunnaisilla väitteillä, jotka peilasivat vain heidän omia tuntemuksiaan, joita yritettiin muotoilla järkeenkäyviksi. Sama kehitys tässäkin on meneillään, joskin kevyemmässä mittakaavassa, mutta silti kehitystä vastaan on aika turha tapella (heh), sillä vääjämättä 90-luvun meiningin aika jääkiekossa on ohi ja muutos on vain päinvastaiseen suuntaan.

  Edit2. Vuosisatoja taaksepäin ihmiset areenalla tappoivat toisiaan muiden viihteeksi. Vuosikymmeniä sitten ihmiset areenalla tappelivat toisiaan vastaan muiden viihteeksi. Nykypäivänä ihmisarvo on nostettu sille tasolle, että muiden viihteen puolesta enemmistö ei halua, että joku ampuu aivonsa seinille ennen kuin täyttää 40 vuotta vain siksi, että ihmiset saavat synkkiin arki-iltoihinsa jotain tekemistä.
   
  Viimeksi muokattu: 04.01.2019 klo 20.41
 25. Bobby Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans, Nashville Predators
  Täytyy nyt muistaa, että ihan murto-osassa noista tappeluista joilla porukalla on kypärät päässä ja niissä visiiri, jotain sattuu muuallekin kun käteen.
   
  Rusty44 tykkää tästä.