Ilmoitukset

Nimimerkkien Hatchetman ja sämpylä89 jo pidempään jatkunut laaduton "keskustelu" on aiheuttanut meille harmaita hiuksia koko alkukesän. Kärsivällisyytemme loppui nyt ja kumpikin on passitettu viikon huilitauolle.

Sulje ilmoitus

Kuuluvatko tappelut jääkiekkoon?

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana Peggis, 15.08.2004 klo 04.13.

 1. BitterX Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK ja FC Wacker Innsbruck
  Lainaus:
  Semmoista ammattilaispelaajaa ei kai olekaan, joka ei koskaan kouki, hakkaa tai tee muutakaan "laitonta". Mielestäni jääkiekkoon ja kaikkiin muihinkin urheilulajeihin kuuluu myös tietyt sääntöjenvastaisuudet - ei tietenkään nyt mitkään taponyritykset. Sääntöjenvastaisuuksiin puuttumisesta vastaa tuomari: rikkonut joukkue joutuu alivoimalle ja tällöin rikottu joukkue hyötyy. Kuuluu mielestäni hyvinkin jääkiekkoon: saa kampata, mutta sitten joutuu jäähylle. Mielestäni tämä on hyvinkin lajin hengen mukaista ja reilua.

  Goonikulttuurin hyväksyn rapakon takana, siellä se kuuluu lajiin. Siellä siihen on omat reilut (kirjoittamattomat) pelisäännöt. SM-liigassa goonikulttuuria ei ole, se ei täällä kuulu lajiin ja ihan hyvä niinkin. On kuitenkin muistettava, että jääkiekko on peli, jossa tunteet voivat hyvinkin kuohahtaa: tällöin kaksi isoa miestä saattaa ottaa pienen erän ja he saavat siitä rangaistuksensa. Jälleen kerran sääntöjen rikkominen, joka kuuluu lajiin. Ei mielestäni mitään pahaa.

  Sitten on nämä noutamiset, joita pidän raukkamaisina. Eli joku "vähän kovempi jätkä" hyökkää jonkun "ei niin kovan jätkän" kimppuun ilman, että toinen on siihen antanut mitään syytä. Tästäkin tulee jäähy, jolloin rikottu joukkue hyötyy. Ja "noutaja" mustaa lisäksi maineensa, josta saa urallaan aivan varmasti tavalla ja toisella kärsiä. Edes tämmösissä tapauksissa en ole koskaan kuullut rikotun pelaajan nostavan meteliä jääkiekon väkivaltaisuudesta - meteli on nostettu semmoisten tahojen toimesta, jotka haluavat julkisuutta (ministeri Linden tai iltapäivälehdet). Näitä noutamisia en siis hyväksy, mutta tiedän sen, että oikean rangaistuksen ko pelaaja saa lajin sisältä. Eikä se kuulu ulkopuolisille tahoille, paitsi jos teko on vakava (a la McSorley).

  Kuten edellisessä viestissäni totesin, pidän käskyttämisiä naurettavana ja jopa säälittävänä, joten en siis hyväksyisi esittämääsi Helenius vs. HPK:n ykkössentteriskenaariota. Näissä tappeluun käskyttämisissäkään ei kuitenkaan ole kyse vastustajan pelaajan saamisesta pelikyvyttömäksi loukkaantumisen takia, vaan saada tämä houkuteltua tappeluun, jolloin hänkin lentää peli- tai ottelurangaistuksen takia kaukalosta pihalle. Tämä oli ilmeisestikin Matikaisen tarkoitus, kun hän laittoi HIFK:n tarpeettomia tai puolitarpeettomia jätkiä Lukon ykkösmiesten kimppuun.

  Joo, en asu Suomessa, joten suomalaisten tiedotusvälineiden seuraaminen jää väkisinkin vähemmälle. Lukko-HIFK case on siis syyteharkinnassa. Mistä siellä sitten mahdollisesti syytetään ja ketä? Tiedätkö sinä? HIFK:n pelaajia, Häppölää ja kumppaneita, päällekarkauksesta tai pahoinpitelystä? Kuulostaa naurettavalta ja uskon, että kuulostaa naurettavalta myös näistä Lukon pelaajista, jotka jäällä silloin olivat. En oikein millään jaksa uskoa, että hekään alkaisivat vaatimaan vahingonkorvauksia. Puhumattakaan siitä, että olisivat itse syytteen nostaneet. Mitään niin hillittömän julmaa siellä ei kuitenkaan tapahtunut.
   
  Viimeksi muokattu: 04.06.2005 klo 18.46
 2. Artsi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Näin kirjoitetaan mtv 3:n sivuilla:

  "Mahdollisessa pahoinpitelyasiassa on kaksi asianomistajaa, jotka joutuivat kaukalossa passiivisina väkivallan kohteeksi.

  Syyttäjän ratkaistavaksi jää myös, syyllistyikö HIFK:n valmentaja Pentti Matikainen pahoinpitelyyn yllytykseen."

  Toki tuo tappelu oli aika kevyt, sen myönnän, mutta varmaan itsekkin myönnät, että mikäli tällaisia "käskytettyjä tappeluita" katsotaan läpi sormien, niin seuraavakin askel tullaan ottamaan.

  Minun ihanteillani kiekko on sellaista, että siinä ottavat miehet mittaa maalinteossa. Siihen kuuluu rajut taklaukset ja suututtaessa myös turpaanlyönti. Minkäänlaista käskyttämista, vastustajan tahallista vahingoittamista, tai päällekarkausta kostomielessä on hyväksy, enkä tule koskaan hyväksymään. Silloin kun kiekko menee siihen, niin minä lopetan melkein 40-vuotisen katsojaurani ja alan vaikka lukemaan runoja.
   
 3. ms.qvist Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
  Lainaus:
  Ei suoranaisesti hylkää mutta tilanne voi ajautua siihen, että säilyttääkseen kasvonsa tämän sikailijan on itse tapeltava, ilman, että gooni puuttuu tilanteeseen sillä hetkellä millään muotoa. Muisteleta case Claude Lemiux - siinä Lemiux joutui vastaamaan itse teoistaan ja kun ensimmäisellä kerralla peräytyi kilpikonnapuolustuksen taa joutui tappelemaan vielä uudelleenkin - ilman, että Avsien gooni puuttui suoranaisesti asiaan.

  Eli jos pelaaja sikailee NHL-kaukalossa riittävästi niin tämä sikaillut pelaaja saa turpasaunan pahimmassa tapauksessa vastustajan goonilta tai keskisarjan äijältä, myöhemmin pelissä - jos tarpeen, molempien joukkueiden goonit saattavat ottaa yhteen tai jättää ottamatta. Entistä useammin instigator jäähyn takia kostonkierrettä ei pääse syntymään vaan rikkonut pelaaja saa turpiin ja sillä selvä.

  Instigator sääntö on muuttanut olennaisella tapaa goonikulttuuria verrattuna vaikkapa 80-loppuun tai 90-luvun alkuun, tuolloin tilanteet etenivät usein "klassisen" kaavan mukaan, eli rikkonut pelaaja sai turpaan joltain sitten goonit ottivat yhteen ja tarvittaessa vielä toisenkin kerran samassa pelissä.

  Minä näen goonikulttuurin muuttuneen olennaisella tapaa 90-luvun alkuun verrattuna.

  vlad.
   
 4. tant gredulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Aika ihanteellinen kuva, ja aika lailla subjektiivinen sen suhteen, että sinun pitää nyt pystyä selittämään itsellesi kaikki jäällä tapahtuva parhain päin - tai sitten lähteä katsomosta. Riittääkö sinulle, jos sanotaan 'ei ollut tarkoitus vahingoittaa'? Vai oletko niin suvereeni, että erotat oliko tahallinen vai ei?

  Ihmisiä ne ovat pelaajatkin, vaikkakin 'rehtejä ja reiluja urheilijapoikia, jotka kilvoittelevat hyvässä hengessä'.
  Uskon yhä, että laji pitää itse itsestään huolen parhaimmalla mahdollisella tavalla. Kirjoittamattomat säännöt auttavat, jos tuntuu siltä, etteivät kirjoitetut riitä.

  Lainaus:
  Ei sitä katsottu läpi sormien: Sakkoa ropisi 8000 euroa. Tosin on epäselvää, mistä se tuli :)
   
 5. Wäinö#16 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
  Lainaus:
  Mitä oikein tarkoittaa, että laji pitää itsestään huolen..??

  Tarkoittaako se esim. kostamisen hyväksymistä vai mitä? Luulen, että Artsikin tuossa tarkoittaa lähinnä sitä, että jääkiekon katselu saa loppua sitten kun käskyttämiset ja kostamiset jätetään noteeraamatta ja rankaisematta. Minusta on tärkeää, että tutkitaan onko mahdollista käskyttämistä tapahtunut. Todennäköisesti sen toteen näyttäminen on vaikeaa, mutta pääasia että asiaan otetaan selkeä kanta.

  Ylipäänsäkin selkeistä kostotoimenpiteistä pitäisi mielestäni antaa suuremmat rangaistaukset. Hetkellisessä kuumenemisessa ja käsirysyssä sinänsä ei ole minusta mitään pahaa. Mutta sitten kun tilanne on selkeä toisen tahallinen vahingoittaminen, on asia aivan eri, josta tulee langettaa isoja rangaistuksia.

  Jos tappo kostetaan aina tapolla, niin jääkö tänne enää ketään?
   
 6. Artsi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Kiitokset sinulle. Aloin jo epäilemään ilmaisukykyäni, kun eräille kirjoittajille ei meinannut mennä ajatukseni perille mahdottoman ratalankakasankaan muodossa. Nyt totesin, että ainakin joku pystyi ymmärtämään ajatustoimintani täysin.

  Kiitos vielä kerran.
   
 7. Graham Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Juuri näin!!! 100% samaa mieltä! Joskus kiehuu ja silloin voi kaveria päästää lättyyn, mutta sen pitää jäädä siihen. Ei mitään koston koston kostoja tai jälkipuheita... Pitää kunnioittaa vastustajaa ja peliä!
   
 8. psychodad Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko, Hal Gill
  Lainaus:
  Juu kyllähän ne lukon pelaajatkin sanoivat että aivan turhanpäiväistä tuo kohu, itse oltaisiin saatettu tehdä ihan sama homma jos olisi mennyt toisinpäin.

  Kanteen nosti lehtitietojen mukaan joku Kirkkonummelainen siviili. Tuskin oli edes paikalla, mutta näki telkkaristaan jotain mitä ei halunnut tms.
   
 9. Stadin kundi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Nyt viimeistään voidaan lopettaa keskustelu siitä kuuluuko tappelu lätkään vai ei sillä jos lätkän emämaassa porukka ei malta olla tappelematta edes lakon aikana vai olisiko tässä sitten kyseessä uuden lajin synnyttäminen? :)

  Juttu on www.mtv3.fi sivuilta:

  NHL-kiekkoilijoille järjestetään tappelunäytös

  Kanadalainen urheilupromoottori on saanut luvan järjestää näytöstapahtuman, jossa jääkiekkokaukaloiden kovimmat tappelupukarit ottavat mittaa toisistaan. Prince Georgen kaupungissa elokuussa järjestettävän tapahtuman odotetaan täyttävän 6100 katsojan areenan.

  Tapahtumaan on kutsuttu 16 nykyistä tai entistä kiekkoilijaa. Mukana ovat mm. Lyndon Byers, 41, joka keräsi 279 NHL-ottelussa yhteensä 1081 jäähyminuuttia, Patrick Cote, 30, joka on 105 NHL-ottelun urallaan ollut osallisena 50 tappelussa, sekä Link Gaetz, 36, jonka saldona 65 NHL-ottelussa on 412 jäähyminuuttia. Pelaajat astelevat rinkiin jääkiekkovarusteissa.

  - Kaksi kaveria kerrallaan astuu kehään ja näyttää kyntensä. Koska mitään jääkiekko-ottelua ei ole käynnissä, pelaajat ovat pirteitä. Heidän ei tarvitse kantaa huolta mistään 45 sekunnin vaihdoista, jäähyjen tappamisesta tai ylivoimapelistä. Hanskat jäähän ja menoksi, järjestäjä Darryl Wolski maalaili.

  - Jokainen tappelu kestää 60 sekuntia ja viiden jäsenen tuomaristo päättää voittajan. Jääkiekkomailoja ei sallita, ja kaksi tuomaria menee tarvittaessa väliin, jos touhu riistäytyy käsistä, Wolski täsmensi.

  Tappelushow oli tarkoitus järjestää jo viime vuonna Winnipegissä tai Minneapolisissa, mutta hanke kaatui paikallisten viranomaisten vastustukseen. Työsulun vuoksi pysähdyksissä oleva NHL-liiga ei sekään ole mielissään tapahtuman tuomasta julkisuudesta.
   
 10. Olkku Jäsen

  case Lukko-IFK "joukkotappelu".

  Tässäkin ketjussa paljon palstatilaa saaneen hirvittävän veriteon käsittely on saatu päätökseen. Käräjille ei mennä, koska syyttäjä katsoo, ettei ole kyseessä pahoinpitely, eikä vastaava. Mahtaa kirkkonummenilmiantajaa kenkuttaa, kun meno jäähalleissa saa jatkua villinä, vapaamielisenä ja väkivaltaisena, virkavallan siihen puuttumatta.

  Happy end
   
 11. Daespoo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hameenlinna Moderators
  No tätä parempaa uutista ei olekkaan. Verta kaukaloon!!!
   
 12. Lainaus:
  Aamen.
   
 13. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  No niin, nyt siitä sitten (taas) on oikeusasteen päätös: Tappelut kuuluvat jääkiekkoon. Kiva, kiitos! (sai Teukka S. pitkän nenän)
   
 14. Arnold Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM2013
  Lainaus:

  Jes, oikeus voitti tällä(kin) kertaa. Antaa kukkahattutätien ja -setien keräillä rauhassa postimerkkejään ja keräten perhosia aurinkoisilta kukkaniityiltä, ja nautitaan me jääkiekon ystävät kaukalotappeluista! Jääkiekkoon kuuluu ylilyönnit. Piste.
   
 15. Roku Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Raittius- ja urheiluseura Rauman Lukko
  Erinomaisen jännittävää on muuten nahdä, että mainitaanko tästä asiasta nyt Urheiluruudussa, kun päätös on tällainen. Luulen ettei mainita.
   
 16. KukaMitäHäh? Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  sm-liiga: HIFK, nhl: vähän kaikkea
  tappelut eivät sinänsä kuulu lätkään. Tarkoitan tällä lähinnä ns. "ennakkoon sovittuja kahakoita" (hele-nielikäinen) tai liian verisiä tappamisen rajoilla olevia rähinöitä.
  Pelitilanteesta (esim. veskarin päälle ajosta) johtuneita kahakat ovat sitten osa jääkiekkoa. Pientä nyrkinvaihtoakin voi tulla kunhan se pysyy sopivissa rajoissa. Mikäli toinen osapuoli on selvästi toista vahvempi, tuomarien tulisi keskeyttää se.
   
 17. Valabik Jäsen

  Jos jopa SM-Liiga puolella Suomen parhaimmassa jääkiekko aiheisessa keskustelupalstassa on kolme eri Tappeluita koskevaa ketjua viimeisten neljän kirjoitetun ketjun joukossa se kertoo paljon siitä haluttaisiinko tappeluiden kuuluvan peliin myös täällä Suomessa. Kyllä maar!
   
 18. kosh Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  F2- sekä O-katsomo
  Onneksi Suomessa ei ole näitä ennalta sovittuja tappeluja. Ovat harvinaisen lapsellisia.
  Pelitilanteesta syntyneet tappelut kyllä kuuluvat kiekkoon, kuten myös "noutamiset".
   
 19. nakkisormi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Miksi ei kuuluisi?
   
 20. TosiFani Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät
  Kolmessa tapauksessa:

  1. Goonien välillä eli miehet tekevät työtänsä yleisön viihdyttämiseksi vai mitä muuta varten esim. Helenius tai Nielikäinen pelaavat liigassa?

  2. Kahden halukkaan välillä eli jos tilanne kuumenee ja molemmat haluavat tapella, niin miksi ei? Tässä voi tulla tilanne, jossa toinen ei halua ja luistelee pois. Tällöin hänet useimmiten leimataan pelkuriksi, mutta mielestäni tämä on väärin. Pelaajalla pitää olla oikeus valita tappeleeko vai ei.
  Mietin Pitsiturnaukssa miten helppo olisi saada Lukon Toporowski pois pelistä. Ässien junnu menee, joka Ässien ja Lukon välisen pelin alussa haastamaan Topon ja ryntää päälle. Topon olisi vastattava ja pelikieltoa tulisi. Kahdeksan keskinäistä peliä ja pelikiellon pituus kasvaa 1, 2, 4, 8 jne. eli loppu kaudesta Topo ei pelaisi. Tästä syystä molempien osapuolten pitää olla halukkaita.

  3. Koulutus mielessä eli tarpeeksi sikaa pelaavat pitää saada kuriin. Tällä tarkoitan pelaajia, jotka hakkaavat mailalla, taklaavat polvella tms. ja sen jälkeen levittelevät käsiään ja kaatuvat itse pienestä tönäisystä kun tullaan kyselemään esim. viime kaudella J. Ruutu.
   
 21. Panzerfaust Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Die Endlösung...für alle Probleme
  Vaikka päätökseen suhtautuukin läpihuutojuttuna, niin kyllähän tuolla jatkoa varten merkitystä ennakkotapauksena on. Toivottavasti jäi viimeiseksi kerraksi, että tutkinta edes käynnistettiin. Sitten vasta jos jonkun siviiliterveyttä uhataan tarkoituksella, on raja tullut kaukalossa vastaan ja kurinpito voi siirtyä oikeuslaitokselle.

  Harmittomat silmäkulman aukemiset joskus suurinekin verimäärineen vain piristävät peliä ja on esteettisestikin upeaa katsottavaa.
   
 22. TBK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sydän on KIRVEEN muotoinen!
  Lainaus:
  Itse en ainakaan näe siinä mitään hienoa tai esteettistä, jos joltakin sattuu silmäkulma aukeamaan. Enkä minä kyllä mitään erityisiä fiboja saa veren näkemisestäkään. Jos joku nyt aikuisten oikeestti tälläisestä tykkää, niin suosittelen kääntymään lääkärin puoleen tai ottamaan pikku loman Pitkäniemen täyshoitolassa.
   
 23. Panzerfaust Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Die Endlösung...für alle Probleme
  Lainaus:
  On selvää ettei kaikki tykkää, mutta tuskin jätät matseissa käymistä siltä varalta, että siellä tapeltaisiin. Väitän, että niitä jotka pitävät tappeluista ja niitä, joille se on jotakuinkin yhdentekevä elementti on murskaavasti enemmän kuin tappeuluiden näkemisestä pahoinvoivia. Siitähän tässä on loppujen lopuksi kysymys, kun mietitään kuuluvatko vai ei.
   
 24. TBK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sydän on KIRVEEN muotoinen!
  Kyllä minä menen halliin vaikka siellä tapeltaisiinkin, minusta se olisi jopa suotavaa. Se osoittaa ainakin sen, että pelissä on tunetta mukana. Minä puollan kovaa fyysistä peliä ja siinä sivussa myös tappeluita, mutta en minä silti koe veressä olevan mitään esteettistä, eikä se veri tai silmäkulman aukeaminen mitenkään peliä piristä.
   
 25. Panzerfaust Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Die Endlösung...für alle Probleme
  Lainaus:
  Se on sellaista groteskia estetiikkaa: rumaa, mutta kaunista.

  Tylsänä selvennyksenä, etten pidä kuitenkaan veren määrä kriteerinä hyvälle tappelulle.