Tuli mieleen tällainen skenaario. En tiedä onko ihan oikea ketju, mutta mitä sanoisitte jos joku Liigajoukkue hankkii ammattiuransa KHL:ssä pelanneen venäläisen joka nyt sopimuksen loputtua haluaa sodan johdosta pois itänaapurista? Eikö oteta vastaan? Ajatellaan että on jo tasonsa näyttänyt ja palkatkin täsmää.
Minä toivottaisin andrein länteen. Maailmankatsomuksensa puolesta.
Tämä onkin todella mielenkiintoinen kysymys. En sulkisi heitä pelkän kansalaisuuden vuoksi pois, mutta ymmärrettävistä syistä ottajia ei ole juuri Euroopan sarjoissa. Sillä seura toki väistää kritiikin ilman yksittäisen venäläispelaajan syytä. Vähäisen valinnanvaran lisäksi myös tietysti myös perhesyyt painavat venäläisten sarjavalinnassa. Kysymys oli tosin nyt sodan vuoksi Venäjältä pois haluavasta pelaajasta. Jos on tätä avoimesti, niin lämpimästi tervetuloa. Ymmärrettävää on myös, että venäläiset eivät välttämättä halua tulla sodasta julkisesti ulos. Sellainen vaatii rohkeutta ja voi vaarantaa myös perheen aseman kotimaassa.
Artjom Zagidulin oli harvoja Euroopan huippusarjoissa pelanneita pidetty pelaaja Raumalla ja Kalle Sahlstedt kysyi puheenjohtaja Rauno Mokalta lupaa jatkosopimukseen. Mokka kommentoi Zagidulinin asemaa varsin ytimekkäästi: "Käsittelimme asian ja totesimme, että meillä on venäläinen työntekijä, joka ei ole esiintynyt millään tavalla asenteellisesti. Zagidulin oli ollut meillä hommissa, ja tiesimme, millainen ihminen hän on. Olimme nähneet sen. Sota Venäjän ja Ukrainan välillä on merkittävä asia, mutta emme me halua ruveta meidän venäläisiä työntekijöitämme sorsimaan kansalaisuuden perusteella. Tämänhän on valtiovallan ohjeistuskin. Emme halua lähteä hakemaan turhaa vastakkainasettelua."
Alla oleva artikkeli käsittelee aihetta hieman laajemminkin:
Lukon maalivahti Artjom Zagidulin on tällä kaudella harvinaisuus, sillä Euroopan huippusarjoissa ei juuri venäläisiä jääkiekkoilijoita pelaa.
ls24.fi
Esimerkiksi Tshekissä pelannut
Nikita Scherbak joutui jättämään Mountfieldin syksyllä vastentahtoisesti kansalaisuutensa vuoksi, kun Tshekki perui venäläisten työviisumit. Scherbak oli seurassa erittäin pidetty ja hänellä oli koti Kanadassa, jonne Scherbak palasi. Loppukaudella hän pelasi Slovakiassa, joka erottuu selkeästi edukseen venäläisten määrästä Euroopan sarjoissa, sillä siellä pelasi viime kaudella 13 venäläispelaajaa (pl. Slovakiassa kasvanut Daniil Fominyh).
Mitä Scherbakiin tulee, ottaisin monta joukkueellista hänenlaisiaan ennen rahankiilto silmissä pelaavaa Pulkkista.
Myös Ranskan pääsarjassa pelasi selkeästi muita maita enemmän venäläisiä, yhteensä kymmenen, kun lasketaan pois kaksi Ranskan kaksoiskansalaista ja maassa kiekko-oppinsa saanutta pelaajaa.
Ruotsissa ei nähty juuri lainkaan venäläisiä huipputasolla. SHL:n puolella ainoa Venäjän kansalainen oli suomalaisten oma Leo Komarov ja Allsvenskanissa kanadalainen Philip Lagunov. Tosin HockeyEttanissa pelasi kolme täysvenäläistä: ex-maajoukkuevahti Konstantin Barulin (Borås) sekä Vadim Berdnikov (Borås) ja Nikolai Skladnitshenko (Nybro).
Saksan DEL:ssä pelasi kaksi Venäjän ja Saksan kaksoiskansalaista. Kakkossarjatasolla DEL:ssä pelasi Nikita Shatskiy (Krefeld) sekä kahdeksan muuta Saksan kaksoiskansalaista.
Suomessa Liigan puolella Zagidulinin lisäksi pelasi Venäjän ja USA:n kaksoiskansalainen Nikita Krivokrasov, jolta Elite Prospects on jostain syystä poistanut Venäjän kansalaisuuden. Tapparan Maksim Matushkinilla oli myös Venäjän passi. Mestiksessä pelasi Ketterän Jegor Shehovtsov ja Jegor Tshizikov sekä Peliittojen Aleksandr Jakimenko, joka on syntynyt Virossa ja hänet esiteltiin virolaissyntyisenä joukkueeseen siirtyessään.
Sveitsissä ainoa Venäjällä kiekko-oppinsa saanut pelaaja oli Aleksandr Jakovenko. Pääsarjatasolla esiintyi myös neljä muutta Sveitsin ja Venäjän kaksoiskansalaista, joista Andrei Bykovin isä Vjatsheslavilla on toki tunnetusti tausta Punakoneen kapteenina ja Venäjän maajoukkueen päävalmentajana.
Tanskassa pelasi maassa jo viisi kautta viettäneet ja tiettävästi sinne kotiutuneet Aleksandr Bumagin (Frederikshavn) ja Kirill Kabanov (Aalborg). Kabanov tunnettiin taannoin NHL-superlupauksena, mutta asenneongelmat katkaisi haaveet rapakon takana.
Oma lukunsa on myös valkovenäläiset. Liigassa Tapparaa edusti kanadalainen ostopelaaja Geoff Platt, joka jätti KHL:n sodan alettua. Sveitsin kakkossarjatasolla pelasi toinen vastaava Francis Pare. Allsvenskanissa pelasi syntyperäinen valkovenäläinen maalivahti Nikita Tolopilo. Muissa Euroopan kärkisarjoissa heitä ei pelannut juuri lainkaan. Valko-Venäjän ensimmäisenä kansalaisuutena omaavina pelasi kolme pelaajaa Ranskassa ja kahdeksan Puolassa.
Sori OT:stä, sillä kattauksessa ei nyt mainittu sota-aikana KHL:ssä pelanneita.