Suomi aloitti mielestäni 2020 kesällä strategiansa vakuuttavasti. Monta skenaariota oli suunniteltu Suomessa aivan oikein, mutta syksyllä 2020 ensin STM sekosi nousevista tartuntamääristä ja sitten lopulta STM painosti koko maan joulukuussa 2020 käyttämään samanlaista lockdown-strategiaa. Tämän lockdown-strategian mukana
@DAF mainitsema loogisuus heitettiin romukoppaan. Rajoituksia lyötiin vähän sinne ja tänne, mihin keksittiinkin laitella. Muistetaanpas, että 2020 syksyllä yhtäkään tartuntaa ei pystytty silloinkaan johtamaan jääkiekkokatsomoon. Keväällä viranomaiset vain myivät erilaisia lockdowneja viikosta ja päivästä toiseen.
Jälkikäteen kun ajattelee, että joulukuu 2020-toukokuu 2021 Suomessa oli viisi loppukiriä. Niiden välissä oikeastaan mikään rajoitustason asia ei muuttunut yhtään mihinkään. Jälkikäteen on syytä tarkastella hyvin kriittisesti tätä aikaa ja miettiä, tehtiinkö täällä sitten lopulta oikeasti hyvää koronapolitiikkaa. Politiikka on ollut hyvää sairaalahoidon ja ihmishenkien näkökulmasta, mutta sama tulos olisi nähdäkseni saavutettu paljon miedommin keinoinkin. Nyt nämä tätä voimakkaimmin pumpanneet asiantuntijat ovat häipyneet melko lailla kokonaan julkisuudesta ja esim. viimeinen mohikaani Ruotsalainen HUSista on ainoa, joka vieläkin luulee, että tämän voi tukahduttaa.
Kauhean määrän tarpeetonta kärsimystä viranomaiset ovat aiheuttaneet muutamalle alalle ja se on kyllä ihan ääneen sanottava. Jotkut ovat voittajia, mutta kyllä soisi, että erityisesti kulttuuri-, ravintola- ja tapahtuma-alan kurmuuttaminen loppuisi nyt kokonaan ja siinä mennään hyvään suuntaan. Suomessa kannattaa myös kiinnittää huomiota, että koko talven mm. media myi ajatusta, että Ruotsin tilanne on Suomeen verrattuna katastrofi. Nyt Ruotsin kritisointi on hiljentynyt. On totta, että Ruotsi epäonnistui lähdössään koronavirusstrategiaan aivan totaalisesti eikä sitä kukaan kiistä, mutta ruotsalaiset ovat verrattain eläneet jo tovin normaalimmin kuin suomalaiset.
Hyviä esimerkkejä Ruotsin pitkäjänteisemmästä toiminnasta kuin Suomesta:
1) matala rajoitustaso on korkeampi kuin Suomessa
2) kovimpia rajoituksia ei ole lainkaan
3) ihmisten jaksamista on vaalittu selkeillä määrittelyillä (rajoitukset on asetettu suoraan voimaan esimerkiksi jääkiekon osalta kaudeksi kerrallaan)
4) Ruotsin talous toipuu nopeammin kuin Suomen - tätä on luukutettu vaikka kuinka meillä (argumentti tukahduttamisen puolesta) mutta kuinkas on käynyt?
Ruotsi on tehnyt virheitä, mutta taitaa jälleen käydä niin, että narun pää jää suomalaisen vetävän käteen.