Eikö suojateho heikkene 6kk sisään 2. annoksesta myös kohdassa B? Näinhän käsittääkseni sairaalatilastot Israelissa osoittavat. Jos tulisi deltasta merkittävästi poikkeava variantti, niin voiko olla, että tuo aikaraami olisi lyhyempi ja/tai heikentymisen realisoituminen koskisi entistä laajempaa väestönosaa, jolloin palataan niihin prosenttiosuuksiin kuinka hyvin rokotteen tulee toimia kohdissa A ja B, jotta vapaasti levitessään virus ei ylikuormita terveydenhuoltoa eikä rajoitustoimiin ole perusteita ryhtyä.
Toivotaan toki, että delta on "pahinta" mihin virus kykenee.
Tässä Israel hommassa näyttäisi kyse pitkälti olevan tilastojen hätäisestä tulkinnasta.
Simppeli esimerkki (luvut jotakuinkin hatusta):
- Rokotettuja yli 50-vuotiaita on koronan takia sairaalassa 300
- Rokottamattomia yli 50-vuotiaita on koronan takia sairaalassa 150
67 prosenttia yli 50-vuotiaista sairaalapotilaista on rokotettuja. Hirveältä näyttää rokotteen tehon suhteen.
Jatketaan...
- Rokotettuja yli 50-vuotiaita on kaiken kaikkiaan 3 000 000
- Rokottamattomia yli 50-vuotiaita on kaiken kaikkiaan 200 000
Ei näytä enää lainkaan niin hirveältä rokotteen tehon suhteen, koska 0,01 % rokotetuista yli 50-vuotiaista on koronan takia sairaalassa vs. yli seitsemän kertainen (0,075 %) osuus rokottamattomista.
Rokotteiden teho toki ajan kanssa heikkenee, mutta se, että sairaalassa olevien rokotettujen määrä suhteessa rokottamattomiin johtuisi rokotteiden tehon merkittävästä laskusta, on perusteeton tulkinta.
Tähän miinaan ovat ajaneet jotkut laadukkaatkin mediat. Muistaakseni esim. Massachusettsin tilanteesta uutisoitiin Yhdysvalloissa vastaavalla tavalla.