Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 946 071
  • 81 126

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Helsingin seurannassa eiliselle 199 tartuntaa. Pienoinen nousu edelleen jatkuu, 7 päivän keskiarvo tartuntojen osalta jo 183. Ei oo vielä huippua Helsingin osalta kohdattu tai sitten tämä on tartuntalukujen heiluntaa.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Sen verran tästä tukahduttamisesta, että sitä ei mielestäni ole kukaan missään vaiheessa tarjonnut pysyväksi ratkaisuksi, vaan ainoastaan paikalliseksi keinoksi, jolla ostaa lisää aikaa, kunnes rokotteet on saatu käyttöön ja väestö suojattua niillä. Päällimmäinen ajatus on siis ollut, että tukahduttamisen jälkeen maan sisäiset rajoitukset voidaan pitää poissa, ja hybridistrategian noudattaminen on helpompaa.

Nykytilanteessa, kun rokotukset ovat edenneet jo pitkälle, ei tuolla idealla ole luonnollisestikaan mitään käyttöä.

Juuri näin. Poliittisista puolueista kaiketi Kokoomus oli tuon tukahduttamisen sitkein jankuttaja reilu vuosi sitten, mutta nyt hekin ovat samassa ruodussa muiden puolueiden kanssa siitä, ettei se ole mahdollista.

Matkustusmäärät on niin valtavia, ettei kansallinenkaan tukahduttaminen onnistu. Australia kipuilee nyt kovin keinoin, ja itsenäisistä valtioista piskuinen Nauru taitaa olla ainoa, joka on selvinnyt ilman koronaa. Siellä maahantuloon otettiin aika tyly linja heti tartuntojen alkaessa levitä, eikä esim. lentokoneitten miehistöjä päästetty maahan, vaan he joutuivat yöpymään koneissaan ja lentämään takaisin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
@Sistis kyllä tuosta on ihan avointa kirjettäkin julkaistu Suomessakin enkä minä ole koskaan nähnyt niiden perusteluissa kohtaa, jossa puhutaan siitä, että tämä olisi väliaikainen järjestely. Kyllä tukahduttaa on haluttu ihan pysyvästi.

Millä perusteella? Ja miksi tuollainen pitäisi mainita erikseen, kun asia on minusta pääteltävissä ihan maalaisjärjellä.

Pysyvästi ja väliaikaisesti olisivat tuossa yhteydessä käytännössä hyvin samanlaisia. Eli yritettäisiin pitää tauti pysyvästi poissa maasta, kunnes pandemiasta on joku keino ulos. Väliaikaista tuo on siinä mielessä, että pandemia on lopulta väliaikainen.

Näin yleisesti, en mitenkään usko, että esimerkiksi HUS-lääkärit olisivat niin tyhmiä, että uskoisivat tukahduttamisen toimivan ikuisesti, jos koronaviruksesta ei olisi globaalia ulospääsyä olemassa. Kyllä se kaikille on selvää, että jos tautia jyllää maailmalla näin paljon, se palaa heti, mikäli rajat jossain vaiheessa avataan.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Linkki on siksi, että jokainen voi lukea koko haastattelun, koska yksittäisestä nostosta kuka tahansa voi vedellä mitä tahansa johtopäätöksiä. Tutustu siis kokonaisuuteen ennen Marinin lausunnon valheelliseksi tuomitsemista.

Mielenkiinnosta; mikä on tuo hallitusti ja järkevästi - tapa?
Se on ihan sama mitä Marin sanoo ja ketä syyttää, koska loppupeleissä hänellä on ollut puolitoista vuotta aikaa säätää lait kuntoon niin, että lapset pääsevät harrastuksiinsa. Hän on aina vastuussa.

Nyt hän ehtii, että rajoituksista päästään kun yli 12 vuotiaista on rokotettu 80-90%. Maalitolppa on sen verran etäällä, että tuossa ei ikinä saavuteta. Marin tulee varmasti hyväntekijänä jossain vaiheessa kertomaan, kuinka hän ystävällisesti joustaa tuosta.
 

Center#30

Jäsen
Suosikkijoukkue
CAR, FLA, Suomen maajoukkue(et)
Erottaisin nyt aika tarkkaan sen, määräileekö rajoituksia hallitus vai Avi. Avit tuntuvat vittuilevan hallituksen suuntauksille aivan avoimesti. Pelkät paimenkirjeet ei tunnu riittävän, joten lainsäädäntöä on muutettava, ja uskon sen tapahtuvan hyvin pian. Minulla ei ole mitään syytä epäillä Marinin lausumisia hallituksen tahdosta. Deltan herkempi leviäminen aiheuttaa päänvaivaa, ja varmasti on seuraavakin variantti tulossa. Se saattaa muuttaa pelin ja saada hallituksen kääntämään takkinsa, mutta uskon kansan sen hyväksyvän, koska on jo opittu tilanteiden muuttuvan varianttien myötä.
Väärin. Eivät avit mitään vittuile hallituksen suuntauksille. Seuraavat tismalleen hallituksen omia linjauksia ja päätöksiä. Eli tässä viimeisimmässä, etelä-Suomen avin päätöksessä rajoittaa sisätiloissa tapahtuvaa toimintaa hallitus vain sysää vastuun aveille.

Tässäpä tämä avattuna paremmin:
Kommentti: Haloo, hallitus ja koronapääministeri! Olisiko kerrankin aika kantaa vastuuta ja katsoa vaikka peiliin? - Politiikka - Ilta-Sanomat
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Center#30 muutoin tuossa Timo Haapalan kommentissa on paljon asiaa, mutta Timo levittää nyt tahallaan virheellistä tietoa.
Tässä jälleen yksi kommentti mediasta, jossa joku, joka ei tiedä mitään koronasta väittää, että deltavariantti tuli Suomeen ja levisi nopeasti Pietarin kisoista. Tämä on väärä fakta, disinformaatio, suomeksi paskaa. Pietarista tulleet deltavariantit sammuivat nopeasti, koska karanteenit & julkinen lynkkaaminen oli voimakasta. Keväällä Suomessa tavattiin jo Delta-variantin aiheuttama sairaalaepidemia, yli kaksi kuukautta ennen kuin Pietarissa kävi kukaan.

Sairas yhteiskunta mediaa myöten keskittyy syyttelemään. Ja ei - hallituksen vastuussa ei ole mitään epäselvää. Hallituksen on pystyttävä paljon nähtyä paremmin linjaamaan koronavirusta ja erityisesti tätä uutta vaihetta, johon olisi ollut kaikki maailman aika varautua vaikka jopa keväällä, mutta silloin ei ollut mielenkiintoa. Kaikki nämä kysymykset, joista nyt väännetään, oikeastaan olivat ennakoitavissa. Meillä on erilaisia skenaarioasiantuntijoita, jotka tekevät erilaisia mallinnuksia mahdollisista tulevaisuuden skenaarioista. Yksikään näistä mallinnuksista ei ota millään tavalla huomioon rokotteita. Eikö oikeasti parempaan keväällä pystytty? Eikö nähty, että rokotekattavuus menee sinne 70 % tuntumaan kesällä.

Nyt kannattaisi jo viimein toimittajienkin lopettaa tuon Deltan taivastelu. Se ei tullut tänne jalkapallon mukana vaan jo kauan ennen sitä ja kun se delta leviää hyvin niin se olisi levinnyt, vaikka se olisi tullut kenen mukana. Nyt taas syytellään yksittäisiä ihmisiä tästä ja sekään ei taas Haapalaa kiinnosta yhtään, että esim. Lapissa on löydetty vierastyöläisten joukosta kymmeniä tapauksia deltaa, joita ei ole havaittu ENNAKKOTESTISSÄ eikä JÄLKITESTISSÄ Suomessa. Silloinkin, kun syyttelee kiivaasti hallitusta kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, kuka tätä kontrolloisi paremmin. Jos meillä on variantti, joka ei sairastuta riittävästi, jotta joku ulkomaalainen työporukka ei edes huomaa olevansa kipeänä, kyseinen sairaus tulee näkyviin vasta tarkassa PCR-testissä ja aina vain harvempi tuntuu saavan mitään vakavia oireita niin pitäisikö ehkä panikointi suunnata siihen, ettemme vaan suurentelisi tätä asiaa nyt hieman?
 

Center#30

Jäsen
Suosikkijoukkue
CAR, FLA, Suomen maajoukkue(et)
@peterra Tarkoituksena oli ottaa kantaa tuohon @Lätty-ylämummo kommenttiin siitä, että avit jotenkin vähät välittäisivät hallituksen ohjeistuksista. Nimenomaan avit toimivat tässä kaikkien sääntöjen ja ohjeistuksien mukaisesti. Olen samaa mieltä kanssasi tuosta Haapalan väärästä informaatiosta liittyen deltan leviämiseen, mutta se ei ollut se tärkein pointti.

Tässä ehkä aiheeseen liittyen parempi kirjoitus:
Etelä-Suomen avin ylijohtaja vastaa kritiikkiin tiukentuneista rajoituksista: Olemme hämmentyneitä, emme tee päätöksiä yksin - Kaupunki | HS.fi

”Olemme hämmentyneitä keskustelusta. Hallituksen johto sanoo, ettei päätös ole hallituksen linjan mukainen, mutta ymmärtääksemme stm on hallituksessa.”
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Aika moni asiantuntija on linjannut täysin samoin kuin myös hän. Ukomaalaisiakin löytyy, mutta kotimaisista Hanna Nohynek & Mika Rämet ovat olleet voimakkaasti sitä mieltä, ettei koronavirusta voi tukahduttaa.
Kyllähän kaikki tukahduttamisesta suu vaahdossa vouhottavat ihmiset tulisi pikkuhiljaa ruveta ohjaamaan lähimmän psykiatrin juttusille. Varsinkin kaikista päättävistä ja asiantuntija-asemista heidät tulisi pitää visusti syrjässä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
IFK
Väärin. Eivät avit mitään vittuile hallituksen suuntauksille. Seuraavat tismalleen hallituksen omia linjauksia ja päätöksiä. Eli tässä viimeisimmässä, etelä-Suomen avin päätöksessä rajoittaa sisätiloissa tapahtuvaa toimintaa hallitus vain sysää vastuun aveille.

Tässäpä tämä avattuna paremmin:
Kommentti: Haloo, hallitus ja koronapääministeri! Olisiko kerrankin aika kantaa vastuuta ja katsoa vaikka peiliin? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ai niinkö? Hallitus päivitti ohjeensa nuorten harrastustoiminnasta 5.8.2021 klo 9:19

Lasten ryhmäharrastukset
  • Alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia ei rajoiteta.
Nuorten ryhmäharrastukset
Epidemian perustaso
  • Sisätiloissa osallistujien välillä pidetään riittävää etäisyyttä.
Epidemian kiihtymisvaihe
  • Sisätiloissa vältetään lähikontaktia toisiin.
Epidemian leviämisvaihe

Ohje lasten ja nuorten harrastustoiminnan järjestämisestä pdf 246kB koskee ensisijaisesti 12–18-vuotiaiden ryhmäharrastuksia sisätiloissa. Suositus on, että ohjeistusta noudatetaan leviämisvaiheen alueilla:
  • Harrastusryhmä kokoontuu aina samassa kokoonpanossa ja läsnä olleet kirjataan ylös. Kilpailuja, näytöksiä tai muita toimintamuotoja, joissa ryhmä on kontaktissa muiden harrastusryhmien kanssa, ei järjestetä.
  • Vanhemmat tai muut ulkopuoliset eivät saa oleskella harrastus- tai pukeutumistiloissa. Ryhmän opettajat, ohjaajat ja valmentajat ovat jokaisella harrastuskerralla samat.
  • Kaikki harrastusmuodot toteutetaan ilman lähikontakteja ja esimerkiksi peli- tai otteluharjoituksia ei järjestetä. Osallistujien välillä pidetään 2 metrin turvaväli ryhmäharrastuksissa.
  • Osallistujille annetaan hygieniaohjeet ja toimintaohjeet, jos oireita ilmaantuu. Opettajilla, ohjaajilla ja valmentajilla on aina kasvomaski.
  • Harrastukset järjestetään enintään 10 hengen ryhmissä. Kuitenkin suurissa tiloissa voi samaan aikaan olla useita 10 hengen ryhmiä, jos ryhmien välillä ei ole kontaktia.
Avi linjasi 12.8.2021 klo 1030:

Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräys velvoittaa myös laajasti eri toimijoita Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kuntien alueella varmistamaan, että niiden ylläpitämissä tiloissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa ja ulkotilassa fyysistä kontaktia toisiinsa. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.

Päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d ja koskee laajalti sekä julkista että yksityistä sektoria eli seuraavia toimijoita:
  • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
  • yksityiset elinkeinonharjoittajat
  • kunnat ja kuntayhtymät
  • uskonnolliset yhdyskunnat
  • julkisoikeudelliset laitokset.
Määräys koskee sisätiloja, joissa on samanaikaisesti yli kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Ns. korkean tartuntariskin tiloissa, kuten sisäliikuntatiloissa, määräystä on noudatettava, vaikka asiakkaita olisi samanaikaisesti vähemmänkin. Määräys ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.



Onko Avin linjaus linjassa Hallituksen linjauksen kanssa - no mielestäni ei.
Onko Avin linjauksen tehnyt Avi vai Hallitus? Mielestäni Avi.
Onko Avin linjauksesta vastuussa siis Avi vai Hallitus? No mielestäni Avi.


Usko Timo Haapalan kykyyn arvoida nykyistä Hallitusta puolueettomasti, vaatii tuekseen joulupukkiin uskomista.
 
Viimeksi muokattu:

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
535 tartuntaa. 14 päivää sitten 519. Pieniä rauhottumisen merkkejä havaittavissa. 7 päivän tartuntamäärä 8,9% nousussa, viime viikkoon nähden.

Havaintoja:

1. HUS:ssa edelleen nousu jatkuu. 7pv:n tartuntamäärä 16,7% nousussa.
2. Päijät-Hämeessä 7pv:n tartuntamäärä pienoisessa nousussa, mutta 14pv:n ilmaantuvuus laskee edelleen.
3. Kainuussa tartuntojen lasku vaan jatkuu.
4. Varsinais-Suomessa tartunnat laskussa. 7pv:n tartuntamäärä 3,9% laskussa.
5. Pirkanmaalla 7pv:n tartuntamäärä 20% laskussa. Hurja lasku menossa.
6. Pohjois-Pohjanmaalla edelleen kasvu jatkuu. Lapisssa onneksi 7 päivän tartuntamäärä kääntynyt laskuun. Keski-Suomessa myös 7pv:n tartuntamäärä kääntynyt laskuun, oli jossain vaiheessa rajussa kasvussa.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Ai niinkö? Hallitus päivitti ohjeensa nuorten harrastustoiminnasta 5.8.2021 klo 9:19

Lasten ryhmäharrastukset
  • Alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia ei rajoiteta.
Nuorten ryhmäharrastukset
Epidemian perustaso
  • Sisätiloissa osallistujien välillä pidetään riittävää etäisyyttä.
Epidemian kiihtymisvaihe
  • Sisätiloissa vältetään lähikontaktia toisiin.
Epidemian leviämisvaihe

Ohje lasten ja nuorten harrastustoiminnan järjestämisestä pdf 246kB koskee ensisijaisesti 12–18-vuotiaiden ryhmäharrastuksia sisätiloissa. Suositus on, että ohjeistusta noudatetaan leviämisvaiheen alueilla:
  • Harrastusryhmä kokoontuu aina samassa kokoonpanossa ja läsnä olleet kirjataan ylös. Kilpailuja, näytöksiä tai muita toimintamuotoja, joissa ryhmä on kontaktissa muiden harrastusryhmien kanssa, ei järjestetä.
  • Vanhemmat tai muut ulkopuoliset eivät saa oleskella harrastus- tai pukeutumistiloissa. Ryhmän opettajat, ohjaajat ja valmentajat ovat jokaisella harrastuskerralla samat.
  • Kaikki harrastusmuodot toteutetaan ilman lähikontakteja ja esimerkiksi peli- tai otteluharjoituksia ei järjestetä. Osallistujien välillä pidetään 2 metrin turvaväli ryhmäharrastuksissa.
  • Osallistujille annetaan hygieniaohjeet ja toimintaohjeet, jos oireita ilmaantuu. Opettajilla, ohjaajilla ja valmentajilla on aina kasvomaski.
  • Harrastukset järjestetään enintään 10 hengen ryhmissä. Kuitenkin suurissa tiloissa voi samaan aikaan olla useita 10 hengen ryhmiä, jos ryhmien välillä ei ole kontaktia.
Avi linjasi 12.8.2021 klo 1030:

Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräys velvoittaa myös laajasti eri toimijoita Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kuntien alueella varmistamaan, että niiden ylläpitämissä tiloissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa ja ulkotilassa fyysistä kontaktia toisiinsa. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.

Päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d ja koskee laajalti sekä julkista että yksityistä sektoria eli seuraavia toimijoita:
  • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
  • yksityiset elinkeinonharjoittajat
  • kunnat ja kuntayhtymät
  • uskonnolliset yhdyskunnat
  • julkisoikeudelliset laitokset.
Määräys koskee sisätiloja, joissa on samanaikaisesti yli kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Ns. korkean tartuntariskin tiloissa, kuten sisäliikuntatiloissa, määräystä on noudatettava, vaikka asiakkaita olisi samanaikaisesti vähemmänkin. Määräys ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.



Onko Avin linjaus linjassa Hallituksen linjauksen kanssa - no mielestäni ei.
Onko Avin linjauksen tehnyt Avi vai Hallitus? Mielestäni Avi.
Onko Avin linjauksesta vastuussa siis Avi vai Hallitus? No mielestäni Avi.


Usko Timo Haapalan kykyyn arvoida nykyistä Hallitusta puolueettomasti, vaatii tuekseen joulupukkiin uskomista.
Hallituksen linjaushan näyttää paljon tiukemmalta kuin avin. Turvavälejä vaaditaan vähän joka kohdassa. Kun aville riittää, että sellaiseen pitää olla teoreettinen mahdollisuus. Luojan kiitos, että avi ei noudattamut hallituksen ohjausta.

Sitten tuo valmentajilla oltava maski on taas sellaista paskaa kuin olla ja voi. Mikäköhän funktio siinäkin on takana.
 

Center#30

Jäsen
Suosikkijoukkue
CAR, FLA, Suomen maajoukkue(et)
Onko Avin linjaus linjassa Hallituksen linjauksen kanssa - no mielestäni ei.
Onko Avin linjauksen tehnyt Avi vai Hallitus? Mielestäni Avi.
Onko Avin linjauksesta vastuussa siis Avi vai Hallitus? No mielestäni Avi.


Usko Timo Haapalan kykyyn arvoida nykyistä Hallitusta puolueettomasti, vaatii tuekseen joulupukkiin uskomista.
Onko Avin linjaus linjassa Hallituksen linjauksen kanssa - Mielestäni kyllä.
Onko Avin linjauksen tehnyt Avi vai Hallitus? Mielestäni Avi.
Onko Avin linjauksesta vastuussa siis Avi vai Hallitus? Mielestäni hallitus.

Onko mielestäsi esim. Pauli Rautiainen väärässä, kun tulkitsee Marinin valehdelleen?
Oikeusoppinut: Sanna Marin valehteli (iltalehti.fi)

Rautiaisen mukaan aluehallintoviraston päätös edustaa juurikin hallituksen hybridistrategiaa. Pääministeri Sanna Marin (sd) kritisoi torstaina, että lasten ja nuorten harrastustoiminta ei saisi olla ensimmäisten rajoituspäätösten joukossa. Marinin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö antaa aiheesta ohjauskirjeen alueille.

– Sanoisin, että pääministeri valehteli. Tämä aluehallintoviraston päätös on täsmälleen STM:n ohjauskirjeen mukainen, joka on täsmälleen valtioneuvoston periaatepäätöksenä eli kaikkien ministerien eli pääministerin johdolla hallituksen vahvistaman hybridistrategian ja sen toimeenpanosuunnitelman mukainen, Rautiainen sanoo.

Tai valehteleeko etelä-Suomen avin johtaja tässä artikkelissa:
Etelä-Suomen avin ylijohtaja vastaa kritiikkiin tiukentuneista rajoituksista: Olemme hämmentyneitä, emme tee päätöksiä yksin - Kaupunki | HS.fi
”Olemme hämmentyneitä keskustelusta. Hallituksen johto sanoo, ettei päätös ole hallituksen linjan mukainen, mutta ymmärtääksemme stm on hallituksessa.”
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vaikka tauti olisi kuinka vaaraton itse lapselle, niin lähipiirissä saattaa olla hyvinkin henkilöitä, joille tartunta on kohtalokas rokotteista huolimatta. Niin kauan kuin samassa taloudessa asuminen on eräs todennäköisin syy tartunnan saamiseen, en pitäisi lapsia aivan syyttöminä tartuntojen leviämiseen.
No oliskohan niistä rokotteista jotain apua tähän? Ja jos sitä rokotetta ei jostain syystä halua ottaa, on se ihan oma vika. Ei me niiden rokottamattomienkaan ehdoilla voida alkaa elämään. Toki tähän tietty tuleekin vastauksena mahdollisimman synkät näkemykset koronan arvaamattomuudesta. Voihan se mennä niinkin, että meihin osuu avaruudesta putoava meteoriitti joka nimetty koronaksi ja tuhoaa elämän maapallolta. Sitä odotellessa aion ainakin itse nauttia elämästäni normaalisti, kun nyt molemmat rokotteetkin saatu. Niin lyhyt aika täällä ollaan, että elämästä pitää yrittää nauttia eikä elää sitä pelossa kaikkia mahdollisia uhkia miettien.

Harvoin näkee täälläkään noin negatiivisen maailmanlopun elämänasenteen omaavaa nimimerkkiä, jonka levy jäänyt täysin junnaamaan paikoilleen.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
@Näkkäri @Flonaldo on totuudessa kiinni. Aika moni asiantuntija on linjannut täysin samoin kuin myös hän. Ukomaalaisiakin löytyy, mutta kotimaisista Hanna Nohynek & Mika Rämet ovat olleet voimakkaasti sitä mieltä, ettei koronavirusta voi tukahduttaa. Maailmassa ei ole yhtään maata, joka olisi onnistunut koronaviruksen tukahduttamaan, joten tältä osin tästä on myös ihan voimakas empiirinen näyttö. Jos koronavirusta ei voi tukahduttaa niin ainoa tapa elää sen kanssa on hyväksyä se osaksi meidän muita virusinfektioita. En usko, että Flonaldo voi luvata sinulle, mihin suuntaan koronavirus kehittyy eikä sitä voi kukaan muukaan asiantuntija tehdä.

En mitenkään epäile @Flonaldo n kirjoituksia vaan haluaisin lisätietoja. Luulen hänen kuitenkin nojaavan asiantuntijoiden lausuntoihin, koska sen verran "syvällä rintaäänellä" noita viestejä aiheesta on tullut. Kyse ei niinkään ole tukahduttamisesta vaan siitä, että kuinka kauan korona pyörii riesanamme ja missä muodossa. Ymmärrän myös ettei tästä ole olemassa mitään lupauksia ja sen takia kyselinkin yleisen konsensuksen perään tämän aiheen osalta.

Myyrä kirjoitti:
Miksi? Sama tilannehan nytkin on kaiken maailman flunssien kanssa. Joiltain löytyy jonkin tasoista vastustuskykyä, iso osa riskiryhmistä ottaa vuosittain influenssapiikin. Tuskin mikään viittaa siihen, että korona olisi täysin poikkeuksellinen ja uudenlainen virus.

@Myyrä lle sen verran, että kysytkö ihan tosissasi "miksi"? Jos olet seurannut miten iso osa ihmisistä käyttäytyy, kirjoittaa, puhuu ja toimii koronan pelossa niin ymmärrät varmasti, että aikamoinen shokki se on monelle mikäli todetaan ettei tämä tule tästä muuttumaan mihinkään suuntaan koskaan.

Tässä ei ole kyse minun mielipiteestäni vaan siitä miten ihmiset käyttäytyvät. Tämä käyttäytymisen syitä pitänee kysyä joltain muulta, mutta ainakin mediassa on pelkoa levitetty aika paljon ja sillä lienee osansa tässä.
 
F

Flonaldo

@Flonaldo , Kuopiossa alkaa huomenna 2.rokotteen walk in -jako etuajassa. Rokotteena tällöin Moderna. Suosittelevat että voi tulla hakemaan vaikka olisi saanut muun rokotteen aiemmin. Mikä on viimeisin tieto miten suoja muodostuu jos eka annos ollut Pfizeria (vrt. Pfizer/Pfizer tai Pfizer/Moderna). Vai kannattaako odottaa +2 viikkoa että saa normaalissa syklissä tehosteen samalla rokotteella kuin ekan satsin.
Silmiin ei ole tarttunut kuin yksi tutkimus (ComCov2), missä ylipäänsä testattaisiin erikseen Pfizer-Moderna-komboa, kun vallalla oleva näkemys on, että nämä kaksi mRNA-rokotetta ovat sen verran liki toisiaan. Eivät ne nyt ihan samaa tavaraa ole vain eri brändillä (a'la Burana/Ibumax), mutta kuitenkin erot ovat eivät ole suuria. Oletus (todellakin vain oletus, ei tutkittu tieto) on, että niitä voi hyvin ottaa kumpaa tahansa toisena annoksena. Käsitykseni on myös, että jenkeissä näin on tapahtunut käytännössä isossa mittakaavassa.

Itseäni kiinnostaa tämä varsinkin @Flonaldo n vahva näkemys siitä, että korona ei tule poistumaan enää milloinkaan keskuudestamme. Onko tutkijoiden konsensus nykyään tästä se, että tauti tulee osittaisen immuniteetin kautta (sairastumiset + rokotukset) laimenemaan ja muuttuu tätä kautta lievemmäksi vai mennäänkö tätä samaa rallia kuin tällä hetkellä ns. loppuun asti? Eli rokotuksia kerran vuoteen niille keille kelpaa ja muuten tauti osoittautuu sitten vuosienkin päästä samanlaiseksi kuin nykyään eli kuitenkin suht isolle osalle ihmisistä muihin hengitystieinfektioihin verrattuna niin vakavaksi, että sairaalakeikkaa pukkaa.

Tämä jälkimmäinen olisi varsinkin riskiryhmille ja vanhuksille, mutta toki myös perusterveille ja nuoremmille aikamoinen sopeutumisen paikka.
Nähdäkseni tämä ei ole vain oma näkemykseni tai mielipiteeni, vaan aika lailla tiedeyhteisön konsensus tässä vaiheessa. Näin ovat lausuneet Suomessa Nohynek, Rämet, Salminen jne., Oxfordin rokotekehittäjät, Biontechin rokotekehittäjät ja vähän kaikki länsimaiset terveysviranomaiset, mitä kommentteja silmiin sattunut.

Tautihan on suuren rokotuskattavuuden maissa laantunut väestötason immuniteetin myötä jo erittäin merkittävästi. Erityisesti rokotekehittäjät ovat taas vahvasti sitä mieltä, että immuunisuoja vakavaa tautia vastaan on pitkäkestoinen, hyvinkin pitkäkestoinen suurimmalle osalle väestöstä. Sen sijaan se suoja mitä tahansa oireellista tautia (sitä räkäflunssaa) vastaan on jo kärsinyt deltasta, ja heikentyy myös ajan myötä.

Vähän kaikkialla (muualla kuin Israelissa) vedetään liinoja kiinni kolmansien annosten suhteen tai ainakin suhtaudutaan niin, että niitä tarjotaan vain erityisille riskiryhmille (immuunivajeiset, 80+-vuotiaat yms.). Näkemys saattaa toki muuttua, mutta epätodennäköistä, että alle eläkeikäiset tarvitsisivat lisätehosteita ihan koht sillään.

Enemmän siis on näköpiirissä, että tauti muuttuu minkä tahansa hengitystieviruksen tai influenssojen kaltaiseksi. Osa riskiryhmistä käy hakemassa tehosteita säännöllisesti, osa harvemmin, nuoret ja terveet eivät juuri lainkaan. Talvikaudella väestöön kertyy sairastamisen kautta lisää immuniteettia, räkätautiversion sairastamalla siis, ja se taas johtaa hiipumiseen ja kausivaihtelu merkkaa siellä alueilla missä se on suurempaa myös. Viruksen määrä väestössä aaltoilee, ja joskus sitä on enemmän ja joskus vähemmän.

Sitä ei varmaan tässä vaiheessa kukaan vielä millään varmuudella tiedä, että kuinka vaarallinen tauti on sitten kun ollaan täysillä tuossa endeemisessä vaiheessa. Ehkä pahempi kuin keskivertoinfluenssa, ehkä sama, ehkä heikompi ja muiden koronaflunssavirusten tapaan liki vain niitä räkätauteja, ei juuri ollenkaan vakavampia tauteja aiheuttava.

Rokotteet on ainoa tapa suojautua tartunnalta, joten mielestäni rokotusten ulottaminen 12v saakka on ihan perusteltua. Vaikka tauti olisi kuinka vaaraton itse lapselle, niin lähipiirissä saattaa olla hyvinkin henkilöitä, joille tartunta on kohtalokas rokotteista huolimatta.
Totta kai tällaiset erityiset riskiryhmät tulee rokottaa. Niitä lapsia, joiden perheessä olisi vaikka syöpäsairas on kuitenkin häviävän pieni osa kaikista tuon ikäisistä. Tai lapsia, jotka itse ovat sitä erityistä riskiryhmää. Näiltä osin myös 5-11-vuotiaat tulee rokottaa heti kun tuon ikäisille Pfizer hyväksytään. Mutta tässä nyt tosiaan puhutaan 99/1 jakaumasta.

Onko Avin linjaus linjassa Hallituksen linjauksen kanssa - no mielestäni ei.
Onko Avin linjauksen tehnyt Avi vai Hallitus? Mielestäni Avi.
Onko Avin linjauksesta vastuussa siis Avi vai Hallitus? No mielestäni Avi.
Avi noudattaa lakia ja tekee päätöksensä lain perusteella. Ei "linjausten", "kirjeiden", Marinin lehdistötilaisuuden tai jonkun muun metodin perusteella, millä hallitus haluaisi maata pyörittää - eikä lakeja säätämällä. Hallitus olisi voinut muuttaa lakia niinkin, että Avit toimivat ohjauskirjeillä, eivät laeilla, mutta ei ole tätäkään tehnyt.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nähdäkseni tämä ei ole vain oma näkemykseni tai mielipiteeni, vaan aika lailla tiedeyhteisön konsensus tässä vaiheessa. Näin ovat lausuneet Suomessa Nohynek, Rämet, Salminen jne., Oxfordin rokotekehittäjät, Biontechin rokotekehittäjät ja vähän kaikki länsimaiset terveysviranomaiset, mitä kommentteja silmiin sattunut.

Ok, kiitos. Kuten sanoin niin en uskonut tämän olevan sinun oma mielipiteesi, mutta minun silmiini ei vaan ole sattunut selkeitä tai jyrkkiä mielipiteitä tästä niin kysyin. Tämä selvensi asiaa.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Siksi korona pysyy paskiais-listallani korkealla, koska sen kanssa joudutaan elämään vielä pitkään.
Tässä olennainen. Olisiko siis jo jumalauta pikku hiljaa opeteltava elämään normaalisti rinta rinnan koronan kanssa? Tämä voi pyöriä täällä viisi tai viisikymmentä vuotta. Rajoitusten kanssa elämistä jatkuvasti muuttuvilla pelisäännöillä ei kovin moni ei hysteerikko jaksa.
 

Redimor

Jäsen
Jotenkin näissä "kaikki lapset rokotettava koska perheissä riskiryhmäläisiä ja välttämättä rokote ei heitä pelasta" -lausunnoissa alkaa vähitellen kuultamaan läpi se, ettei meitä pelasta mikään tai kukaan.
Tämäkin väittämähän on absurdi siksi, että rokotettukkin voi levittää edelleen koronaa eteenpäin, jolloin voidaan sanoa ettei kukaan ole suojassa taudilta.

Tässä paistaa nyt isä aurinkoisen ja stalinismin valo taustalta siinä mielessä, että kansaa halutaan hallita rautaisella otteella. En vain näe syytä miksi? Sen hallitsemisen ilosta?

Perustelut sille, että tässä nyt joitain ryhmiä suojellaan on todella hatarat juurikin siksi, että nämä kyseiset ryhmät ovat niin pieni vähemmistö (paitsi ylipainoiset) eli heidäthän olisi pitänyt jo moneen kertaan voida piikittää. Toisekseen heidän lähipiirinsä olisi samaan syssyyn pitänyt ehtiä piikittää. No piikkejähän kuullostaa tällä hetkellä saavan niin ei muuta kuin ottamaan.

Sitten siihen ratkaisuun. Jos nyt vielä jollain pienellä ryhmällä on riski edelleen kaikelle mahdolliselle, niin mielestäni tämä kyseinen ryhmä pistetään jo vastuuttamaan itsensä ja huolehtimaan itsekkin siittä ettei kulje baareissa, ei nuole vastaantulijoita eikä syö toisen ulostamaa paskaa. Jos siitä huolimatta näistä tai vastaavankaltaisista toimista on pakkomielle, niin ei minusta meidän yhteiskuntana pitäisi alkaa näitä paapomaan sillä että me kaikki muut sulkeudumme komeroihimme.
On aivan käsittämätöntä että tästä savotasta on tulossa hulluutta vain sen takia, että A) joku haluaa pitää olemattoman vallan käsissään B) joku sairastaa misofobiaa ja pyrkii sen kautta vaatimaan muilta samaa dystopista maailmankatsomusta.

ps. ja ne ylipainoiset olisivat tässä ajassa ehtineet laihduttaa itsensä normaalipainoisiksi...
 
Suosikkijoukkue
IFK
Avi noudattaa lakia ja tekee päätöksensä lain perusteella. Ei "linjausten", "kirjeiden", Marinin lehdistötilaisuuden tai jonkun muun metodin perusteella, millä hallitus haluaisi maata pyörittää - eikä lakeja säätämällä. Hallitus olisi voinut muuttaa lakia niinkin, että Avit toimivat ohjauskirjeillä, eivät laeilla, mutta ei ole tätäkään tehnyt.

Tästä olen eri mieltä. Aveille on annettu paljon itsenäistä valtaa, mutta kyllä laki antaa aika selkeän kuvan siitä, miten toimintaa valtion puolelta ohjataan:

10 § (23.1.2015/30)
Toimialaohjaus


Aluehallintovirastojen toimintaa ohjaavat omilla toimialoillaan oikeusministeriö, sisäministeriö, valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö sekä se keskushallinnon virasto, jonka tehtäväksi ohjaus on erikseen säädetty tai määrätty (toimialaohjaus).

Siis toimintaa ohjaavat ministeriöt! Laki ei määritä sitä, että tapahtuuko tuo ohjaus heippa-lapuilla vai tekstiviesteillä, mutta Avien toimintaa ohjaavat ministeriöt, joten joku roti Avien tekemisillä on oltava ministeriöihin nähden. Jos hallitus linjaa, ettei alle 12v harrastustoimintaa rajoiteta, niin itse tulkitsen niin, että sitä ei rajoiteta. Avi tulkitsee, että rajoitetaan.
Siitä olen samaa mieltä, että tässä asiassa Avit on käyttäneet itsellisen harkintavaltansa loppuun, ja ne on saatava tiukempaan liekaan.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Tässä olennainen. Olisiko siis jo jumalauta pikku hiljaa opeteltava elämään normaalisti rinta rinnan koronan kanssa? Tämä voi pyöriä täällä viisi tai viisikymmentä vuotta. Rajoitusten kanssa elämistä jatkuvasti muuttuvilla pelisäännöillä ei kovin moni ei hysteerikko jaksa.

Historia ei kauhean kauas yllä, mutta pahimpia influenssoja on ollut Espanjantauti, joka kiersi neljä vuotta ennen tukehtumistaan.
Normi kausi-influenssa on kiertänyt ainakin vuosikymmeniä. Mikä tulee olemaan koronan elinajanodote, ei hajuakaan. Mitkä tulee olemaan sitten ne pelivälineet, joilla koronan kanssa eletään? Jos variantit pysyy nykyisellään, niin rokote vuoden välein kuten influenssankin kanssa pitänee välit siedettävinä. Mutta entä jos joku variantti ryhtyy vittumaiseksi ja alkaa tappaa nuorempaa porukkaa? Jos heti ei saada siihen täsmärokotetta, niin en kyllä keksi mitään muuta tapaa, kuin rajoituksin koittaa hallita tartuntojen leviämistä.

Paremmat ideat otetaan ilolla vastaan.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Tästä olen eri mieltä. Aveille on annettu paljon itsenäistä valtaa, mutta kyllä laki antaa aika selkeän kuvan siitä, miten toimintaa valtion puolelta ohjataan:

10 § (23.1.2015/30)
Toimialaohjaus


Aluehallintovirastojen toimintaa ohjaavat omilla toimialoillaan oikeusministeriö, sisäministeriö, valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö sekä se keskushallinnon virasto, jonka tehtäväksi ohjaus on erikseen säädetty tai määrätty (toimialaohjaus).

Siis toimintaa ohjaavat ministeriöt! Laki ei määritä sitä, että tapahtuuko tuo ohjaus heippa-lapuilla vai tekstiviesteillä, mutta Avien toimintaa ohjaavat ministeriöt, joten joku roti Avien tekemisillä on oltava ministeriöihin nähden. Jos hallitus linjaa, ettei alle 12v harrastustoimintaa rajoiteta, niin itse tulkitsen niin, että sitä ei rajoiteta. Avi tulkitsee, että rajoitetaan.
Siitä olen samaa mieltä, että tässä asiassa Avit on käyttäneet itsellisen harkintavaltansa loppuun, ja ne on saatava tiukempaan liekaan.
Onko Krista Kiuru kommentoinut tätä viimeisintä sanallakaan? Eli mikä mahtaa olla STM:n viimeisin toimitettu ohje AVIlle näihin turvaväleihin ja harrastustenrajoittamisiin liittyen
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Historia ei kauhean kauas yllä, mutta pahimpia influenssoja on ollut Espanjantauti, joka kiersi neljä vuotta ennen tukehtumistaan.
Normi kausi-influenssa on kiertänyt ainakin vuosikymmeniä. Mikä tulee olemaan koronan elinajanodote, ei hajuakaan. Mitkä tulee olemaan sitten ne pelivälineet, joilla koronan kanssa eletään? Jos variantit pysyy nykyisellään, niin rokote vuoden välein kuten influenssankin kanssa pitänee välit siedettävinä. Mutta entä jos joku variantti ryhtyy vittumaiseksi ja alkaa tappaa nuorempaa porukkaa? Jos heti ei saada siihen täsmärokotetta, niin en kyllä keksi mitään muuta tapaa, kuin rajoituksin koittaa hallita tartuntojen leviämistä.

Paremmat ideat otetaan ilolla vastaan.
Mitä jos ei elettäisi josjos maassa? Minä en tähän ainakaan enää tule suostumaan.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Marinin hallitus on koronan hoidossa toiminut nähdäkseni ihan hyvin. Siitä ei ole epäselvää, kun katsoo eri lukuja. Siitäkään huolimatta, että pohjoinen Suomi on hyvin vähän verrattavissa tiheimmin asuttuihin maihin. Edelleen täällä mieluimmin odotellaan sitä seuraavaa 8-kerroksisen talon hissiä, kun vahingossakaan mennään sen alakerran naapurin kanssa samaan, vaikka 15v ollaan asuttu samassa talossa (ja kerran sanottu moi). Ruotsiin toki voidaan verrata.

Mutta kysymys ei ole siitä, onko hoidettu asiat ok. Vaan siitä, että olisiko voitu tehdä asioita paremmin ja oltaisiinko opittu tehdyistä virheistä. Riittääkö meille lätkän mm-kisoissa se, että hikisesti päästään puolivälierään, jos Ruotsi ei sinne pääse. Vai tavoitellaanko jotain parempaa? Mielestäni monessa eri asiassa olisi voitu tehdä asiat paremmin. Koronapassi vaikka nyt esimerkkinä. Ja virheiden korjaukseenkin olisi ollut aikaa riittävästi.

Eilen Ylen Lontoon kirjevaihtaja kertoi kuinka Valioliiga pelaa täysille tuville. Vaatimuksena katsomoon pääsyyn on 2 rokotetta eli ns. passi ja tätä kuulema valvotaan pistokokein. (eli käytännössä ei ollenkaan). Sitten Suomessa taas huuhkajat saa ottaa tuleviin karsintapeleihin 35000 vetävälle stadikalle joku 1500 katsojaa. Käsittämätöntä.

Marinin hallituksen politiikka 1,5v aikana on ollut melkoista "bussin alle heitto"-politiikkaa. Toki välillä käytetty "rusinat pullasta"-politiikkaa. Aina löytyy syntipukkeja. Oli ne sitten kunnat, avit, futisfanit tai ravintolat. Sitten julkisuudessa kuitenkin käydään napsimassa irtopisteet toteamalla että asiat pitäisi tehdä toisin. No miksi ei säädetä niitä lakeja sillä tarkkuudella, että hallituksen linja toteutuisi? Tai ehkä on vaan niin mukava pelata kaksilla eri korteilla. Aina on voittava käsi. Ja aina löytyy niitä kansalaisia joille tuo uppoaa. Onneksi nyt sentään oikeusoppineetkin ovat alkaneet puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Valehtelemisesta.

Huomenna on taas jännä päivä. Eikös Krista palaa lomilta. En usko että menee montaa päivää kun tullaan julkisuuteen kertomaan, kuinka joku toinen on mokannut ja itse olisi tehnyt asiat toisin. Varmasti tulee myös rajoja mihin asti pitää vielä odottaa. 2vk tai 2kk, mitä niillä kai on mitään väliä, kun kohta on lusittu 2v.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eilen Ylen Lontoon kirjevaihtaja kertoi kuinka Valioliiga pelaa täysille tuville. Vaatimuksena katsomoon pääsyyn on 2 rokotetta eli ns. passi ja tätä kuulema valvotaan pistokokein. (eli käytännössä ei ollenkaan). Sitten Suomessa taas huuhkajat saa ottaa tuleviin karsintapeleihin 35000 vetävälle stadikalle joku 1500 katsojaa. Käsittämätöntä.

Olen katsonut pelejä ja varsinkin sarjanousija Brentfordin hieno voitto perjantaina ja pelin jälkeiset ilakoinnit jäivät mieleen. Siellä +70v papat itki katsomossa muiden mukana ja tupa oli tosiaan täysi.

On uskomatonta ettei Suomessa voida HETI päästää kaikkia tuplarokotettuja joka ainoaan konserttiin, urheilutapahtumaan ja yökerhoon. En keksi muita syitä tälle kuin helvetin hidas byrokraattinen koneisto, valmistautumattomuus jälleen kerran (kesälomat?) sekä kommunistiseen ajatusmalliin taipuvainen hallinto. Tälle on ilmeisesti vaan kerta kaikkiaan liikaa mikäli rokotettu pääsee peliin kun taas rokotevastainen Ano ei pääse.
 

Röda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Möyrivä IFK
Tässä olennainen. Olisiko siis jo jumalauta pikku hiljaa opeteltava elämään normaalisti rinta rinnan koronan kanssa? Tämä voi pyöriä täällä viisi tai viisikymmentä vuotta. Rajoitusten kanssa elämistä jatkuvasti muuttuvilla pelisäännöillä ei kovin moni ei hysteerikko jaksa.
Juuri näin. Epäuskoisena sitä saa täällä aika ajoin lukea tekstejä, ettei rajoitukset muka vaikuttaisi elämään ja ihan helvetin negatiivisella tavalla. Helvetin vaikeaa tuntuu joillekin olevan ymmärtää, että tässä rajoitusten keskellä joillakin (esim. opiskelijat) valuu koko ajan aika tiimalasista ainutlaatuisen elämänvaiheen kanssa. Kuka tuo tämän ajan sitten joskus takaisin? Niimpä niin. Näitä esimerkkejä, missä tämä rajoitusaika vie ainutlaatuisia kokemuksia suoraan kankkulan kaivoon, on vielä tuhottomasti lisää. Itse säälin vilpittömästi heitä kaikkia. Kukaan ei pysty kääntämään kelloa taaksepäin.

Vittu näinkö pienen hintalapun jotkut ovat valmiita asettamaan normaalille, rajoituksista vapaalle elämälle? Vuosikausia odotellaan ja ihmetellään, että mites se long covid ja entäs jos itse tartutan tuplarokotetulle lenssun. Ja hei variantit sitä tätä ja tota. Samalla itse vanhennutaan koko ajan ja aika täällä (elämä) lyhenee vääjäämättömästi. Kyllä nyt pitää pelata varmanpäälle ja uhrata normaalia elämää, vuosista viis! Aika halpa tuntuu olevan normaalin elämän hinta.

Lisäksi itselle ei mene jakeluun tämä koronan nostaminen erityisjalustalle. Kuka pystyy luettelemaan kaikki elämään kuluvat riskit ja kuka elää kaikkia niitä jatkuvasti ajatellen. Ei kai kukaan oikeasti mieti jatkuvasti sydänkohtausta, aivoinfarktia, syöpää, autonalle jäämistä, salamaniskua ja terroritekoja jne. Nehän kaikki ovat koronan ohella riskejä sille pumpulimaailmassa tapahtuvalle elämälle, missä ei ole kuolemaa laisinkaan. Kaikki me voidaan myös kohdata nuo karmeat inhimmilliset kohtalot, vaikka tekisimme mitä. Kuinka super mahtavaa on kaikki mahdolliset riskit minimoiva elämä, jos samalla karsitaan kohtuuttomasti niitä elämän mahtavia puolia?
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös