Koronapassi on tosiaan kinkkinen asia, ja syitä on tuotu runsaasti esiin molemmilta kanteilta.
Syitä siihen, että tämä on toiminut aivan erinomaisesti mm. Itävallassa ja Sveitsissä:
1) antigeenitestit (myös itse tehtävät) hyväksytään. Näin ollen tiheä testausasemaverkosto on mahdollinen, testauskynnys alhainen, vaiva vähäinen ja ajallinen haitta vähäinen.
2) koronapassi on tullut käyttöön ikään kuin itsestään tuon antigeenitesteihin perustuvan testauskulttuurin takia. Jossakin vaiheessa joihinkin paikkoihin (mm. parturiliikkeet) alettiin vaatimaan negatiivista testiä, jolloin verkosto kasvoi ikään kuin itsestään.
Yhtäkkiä koko järjestelmälle sopiva infra oli käytännössä jo rakennettu. Sen jälkeen ei tarvinnut tehdä mitään muuta, kuin luoda säännöt (geimpft, getestet, genesen) ja avata yhteiskunta.
Yrittäjille tuo on tietenkin tuonut jonkun verran vaivaa, mutta ei niihin ylimääräisiä henkilöitä ole nähdäkseni palkattu. Kahviloissa, ravintoloissa ja baareissa koronapassia kysyvät tarjoilijat, saleilla kassan tyypit, huoltoasemilla (jos jää kahville) kassan tyypit jne. Niiden suhteen ollaan hyvin tarkkana. Varma en ole, mutta johtunee siitä, että poliisi saattaa tehdä pistokokeita ja jos passittomia löytyy, niin yritykselle tullee seuraamuksia. Yritykset ovat koronapassiin erittäin positiivisesti suhtautuneet, koska sen avulla ne voivat toimia ainakin lähes normaalisti. Pitää kuitenkin muistaa, että esim. Itävallassa mm. salit, baarit ja ravintolat olivat täysin säpissä hyvin pitkään ennen koronapassin tuloa, joten lähtökohta oli suomalaisiin yrityksiin nähden oli paljon synkempi. Koronapassin avulla avaaminen siis maistui sikäläisille yritykselle eri tavalla.
Toisaalta, kuten
@Flonaldo on todennutkin, koronapassin käyttöönotossa "nollasta" menee hyvin paljon aikaa ja resursseja aina lainvalmistelusta toteutukseen. Etenkin, kun Suomessa tosiaan ei ole testausresursseja johtuen siitä, että testaus perustuu vain laboratorioanalysoitaviin PCR-testeihin.
PCR-testeillä tuo ei onnistu. Ensinnäkin, tuloksissa voi kestää päiviä, jonka takia pitäisi käytännössä suunnitella oma testausaika ja veikata analysointiin kestävä aika oikein, jotta pääsee ensi lauantaina baariin. Toisekseen, laboratoriokapasiteetti loppuu alkuunsa, kun vielä rokottamattomat parikymppiset änkeävät testeihin päästäkseen baariin. Kolmannekseen, noiden ongelmien takia vaatimus rokottamattomien ja rokotettujen tasa-arvoisesta kohtelusta ei toteudu. Jälkimmäinen on kuitenkin aivan validi asia, koska vielä kaikilla ei ole ollut edes mahdollisuutta saada rokotusta (kahdesta puhumattakaan).
Eli valmistelussa ja infran rakentamisessa mennee niin paljon aikaa, että kenties rokotusten etenemisen takia koko asia olisi jo tarpeeton siinä vaiheessa, kun homma olisi up and running.
Itse systeemi on toimiva. Itsekin kävin hyvin taajaan testeissä ennen, kun sain BioNTechiä olkaan. Se ei ollut iso ongelma, koska testiasemia on paljon, jonottaa ei käytännössä tarvitse ja tulos tulee joko paikan päällä suorilla tai vartin päästä puhelimeen. Sen verran vittumaista se testausrumba pidemmän päälle kuitenkin oli (eikä siihen nenänkaivuuseenkaan totu), että sillä varmasti on nihkeämpäänkin kansalaiseen kannustava vaikutus rokotteen ottamisen suhteen.
Koronapassi on toki jo itsessään niin raju perusoikeuksien rajoitustoimenpide, että myös siltä on päästävä eroon niin pian, kuin vain suinkin mahdollista. Se on aika äärimmäinen poikkeustoimi, johon ei saa alkaa "tottumaan" ja jonka oikea-aikaisesta poistamisesta ja paluusta normaaliin yhteiskunnan on tiukasti huolehdittava.