Erinomainen mielipidekirjoitus "ylirajaista arkea" (pidän erittäin hyvänä terminä) elävien hankaluuksista matkustusrajoituksien aikana. Tämä kirjoitus on virolaisten työntekijöiden näkökulmasta, mutta ylirajaista arkea elää myös moni suomalainen muissa EU-maissa ja myös lukuisien muidenkin EU-kansalaisten (myös muualta kuin Virosta) arjesta osa on Suomessa: ehkä ei niinkään viikottaisen pendelöinnin kautta, mutta kenties kuukausittaisen pendelöinnin, lähisukulaisten, liikekontaktien ym. kautta. Inhimillisen näkökulman lisäksi kyseessä on tietenkin myös taloudellinen näkökulma: ylirajaisilla kontakteilla on myös erittäin merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, koska emme elä enää missään impivaarassa, jossa ulkomailla oleileva suomalainen tai Suomessa oleileva ulkomaalainen olisi joku kuriositeetti.
Tietysti Suomessa tämä asia on helpompi unohtaa, ja lakaista maton alle pois silmistä ja pois mielestä, kuin Keski-Euroopassa, jossa valtion rajoilla on jo vuosikymmenien ajan ollut paikoin yhtä vähän merkitystä, kuin jollain kirkkopitäjän rajalla. Siksi muualla on jo pidempään rakentavasti etsitty toimivia ja terveysturvallisia ratkaisuja asiaan.
Suomen käytös asiassa on raskasta. Kun hyviä ratkaisuja on EU:ssa jo löydetty, niin Suomi STM:n johdolla on johdonmukaisesti tunkenut sormet korviinsa ja alkanut huutamaan LAALAAALAAAALALALAAALAAA. Ja huom: Ei kukaan ole vaatimassa täydellistä matkustusrajoitusten poistoa EU-sisärajoilta, mutta niiden pitäisi olla selkeitä ja kohtuullisia. Suomen osalta ne eivät nyt todellakaan ole kumpaakaan.
Maiden väliset matkustusrajoitukset ovat hankaloittaneet ylirajaista arkea eläviä, ja heihin on suhtauduttu jopa vihamielisesti.
www.hs.fi