Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 954 387
  • 81 126

Altec

Jäsen
Missä mä niin väitin?

Väitin, että ovat eläneet elämänsä aivan kuten ovat halunneet. Osa vitut välittämättä mistään mitään, ja osa kellarissa foliohattu päässä atomiviitta hartioilla. Ehkä. Mutta missään en ole väittänyt tartunnan saannin syyksi sitä, ettei rajoituksista ole piitattu.
No sitten on vähän hassua syyttää koko joukkoa siitä, että ettei loput suomalaiset voi tehdä mitä haluaa.

Olisi helpompi syyttää niitä, jotka eivät rajoituksia noudata. Siitä tämä oletus edellisessä viestissäni.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Laitan vielä tiivistetysti syyn avata huomenna pääkaupunkiseudun harrastustoimintaa hyvin rajoitetusti:

"Päätös avata harrastustoimintaa perustuu lasten ja nuorten kokonaishyvinvoinnin edistämiseen ja tämänhetkiseen epidemiologiseen arvioon".

Kiurun ja Marinin kritiikkiin vastattiin näin ja kyse ei ole mistään kapinasta tms:

"Tässä on kyse enemmän sävyeroista. HUS katsoo – ja niin pitääkin katsoa – terveysturvallisuusnäkökohdasta, THL on hallituksen linjoilla ja tukena. Meidän pitää katsoa kokonaisvaltaisempaa arviota. Koko hybridistrategia perustuu siihen, että nimenomaan alueilla ja paikallisesti tehdään se kokonaisarvio".

Alueilla siis tehdään kokonaisarvio ja alueilla on parhaat valmiudet analysoida kokonaistilannetta.

 
Suosikkijoukkue
IFK
No sitten on vähän hassua syyttää koko joukkoa siitä, että ettei loput suomalaiset voi tehdä mitä haluaa.

Olisi helpompi syyttää niitä, jotka eivät rajoituksia noudata. Siitä tämä oletus edellisessä viestissäni.

No voi vittu että on vaikeeta.
Rajoituksia määrätään siksi, että kansalaiset saavat tartuntoja. Se on aivan saatanan sama, mistä se tartunta on tullut, tai miten se on hankittu.

Miksi pitäisi syyttää yhtään mistään ketään sellaista, joka ei ole tartuntaa vielä saanut?
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Rajoitukset ja suositukset, edellyttäen että niitä noudatetaan, ovat kansanterveyden suojelemisen lisäksi myös sitä varten, ettei nykyistä kovempiin rajoitustoimiin tarvitse ryhtyä. Silloin täytyy toimia ennakoivasti. Tutkimusdataa löytyy hyvinkin pitkältä ajalta ja maailma on täynnä esimerkkejä mitä tapahtuu kun ihmisten välisen kontaktit palaavat lähelle "normaalia" eikä Suomi ole mikään poikkeus vaikka tietyt elementit jonkin verran helpottavatkin epidemian hallintaa verrattuna vaikkapa Portugaliin missä tilanne on tällä hetkellä kriittinen.

Mitä nuo nykyistä kovemmat rajoitustoimet sitten voisivat olla? Ravintoloiden, kuntosalien sekä muiden vastaavien tilojen sulkeminen kokonaan, koulut kiinni, kokoontumistajoitusten tiukentaminen, ulkonaliikkumiskielto, teollisuuden rajoittaminen (pl. huoltovarmuuskriittiset yritykset) jne.

Jos tällaisiin toimiin jouduttaisiin, niin myös talous ottaisi merkittävästi nykyistä enemmän osumaa. Tähän peilaten tuntuu vähän oudolta, että pitäisi jotenkin perustella miksi noudattaa asiantuntijoiden laatimia suosituksia ja miksi yleensäkin tämä keskustelu on polarisoitunut "rajoitusten kannattajat vs. rajoitusten vastustajat"-tyyliseksi kalisteluksi.
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Vai oliko tässä sama, mitä jostain muusta uutisesta luin, olikohan Turun seudulta, että nuorten- ja lasten harrastuksien osuus tartunnoista oli jokin aivan minimaalinen prosentti, mutta että näistä tartunnoista puolet joukkuelajeista?

Tämä uutinen.


Turun alueella ollut lasten harrastukset pyörimässä lähes koko ajan. Vaikutus: "Lasten harrastuksista on tullut erittäin vähän tartuntoja, viime kesän jälkeen ehkä yksittäisiä."

Että silleen...
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Se että jos mitään rajoituksia ei olisi, niin tietysti on täysin kiistatonta, että silloin me vasta kusessa oltaisiinkin. Tästä tuskin tarvitsee mitään väittelyä käydä.

Tämä tunnelma on enemmän minulla se, joka on hiertänyt. Ihmiset on menneet ihan sekaisin siinä, että mistä ja miten tämä virus voi tarttua. Tuo maskikyttääminen, siis se että ihmiset siis ihan oikeasti kyttää tuolla turuilla ja toreilla sitä, että joillain ihmisillä ei ole sitä rättiä naamallaan, niin se on ollut sellainen homma, josta olen nähnyt koko ajan punaista. Ihan sama juttu menee käsidesillä lotraamiseen ja niihin turvaväleihin.

Ymmärrän ihan täysin sen, että nyt ei ole syytä järjestää esimerkiksi isoja sisätiloissa tapahtuvia konsertteja, enkä itse menisi sellaiseen, vaikka semmoinen jossain järjestettäisiinkin.

Mutta tuo, että saan arjessani lähes päivittäin kuunnella sitä ihmisten pöyristelyä, että kun siellä ja siellä ei nyt ihmisillä ollut maskia ja ai että, kun se oli nyt hirveää, kun se yksi tolvana oli siinä minun vieressäni tuolla kaupassa, niin tämä minulla on lyönyt visiiriä huuruun jo viime keväästä lähtien. En ole voinut missään vaiheessa ymmärtää, enkä voi vieläkään sitä ymmärtää, että miten esimerkiksi tämmöisessä kaupungissa, jossa taas viruksesta ei ole ollut oikein mitään tietoa useampaan viikkoon, niin ihmiset on alkaneet käyttäytyä tällä tavalla?

Joo, jos joku ihminen nyt oikeasti aivan täydellisen välinpitämättömästi käyttäytyy, niin kyllä häntä sietääkin silloin vähän torua. Mutta jos oikeasti tilanne on vain se, että näet jossain kaupassa jonkun ihmisen ilman maskia, ja kaikki mitä siitä ihmisestä tiedät, rajoittuu siihen yhteen näköhavaintoon, niin kyllä minun mielestäni sinä olet se, jonka sinne peilin eteen kuuluu mennä, jos pelkästään tuohon pohjaat sen, että otat asiaksesi ruveta kauhistuneena moralisoimaan hänen käytöstään. Kuten tässä ketjussa on jo lukemattomia kertoja asia keskusteltu läpi, niin a) kaupoissa pystyy monissa tilanteissa käymään täysin turvallisesti, vaikka ei käyttäisi sitä rättiä naamallaan ja b) se maskin käyttö perustuu edelleenkin suositukseen, eikä pakkoon.

Olen vaan todella kyllästynyt kuulemaan tuota maski, maski, maski valitusta. Töissä näistä suurin osa on muutenkin näitä elämäntapavalittajia, niin ei tämä tietysti yllätä. Ei tässä muuten mitään heikkoa.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Tänään illalla olen mukana eräässä teams-palaverissa missä käsitellään alueellista harrastustoimintaa ja sen avaamiseen liittyviä asioita. Olen itsekin ollut sen kannalla, että jotain pitäisi antaa näiden nuorten tehdä, kun samaan aikaan tietty ryhmä oikeasti on levittänyt tautia esim. baareissa, tiedän juuri yhden isomman tartuntakokonaisuuden kohdalta, että juuri sieltä vapaa-ajalta se on lähtenyt ja levinnyt myös. Myös harrastustoiminnan laajentuessa taudin leviäminen tulee lisääntymään jo uuden viruksen muodon kanssa se on käytännössä havaittu.

Kilpailutoiminta ei ole kuitenkaan alkamassa lähiviikkoina esim. pääkaupunkiseudulla ja epäilen, että monissa lajeissa tullaan tämä kausi lopettamaan kesken ja siinä tilanteessa myös näillä harjoittelupaikoilla alkaa olemaan kohtuullisen tyhjää piakkoin, koska nyt jo nuorten kohdalla alkaa näkyä sitä kyllästymistä, kun on kaksi vuotta pian harjoiteltu ja päästy siihen kilpatoimintaa vain ajoittain. Kuten eräs nuori urheilija juuri kertoi, ettei hän tule ensi viikolla harjoituksiin, koska toinen vanhemmista kuuluu riskiryhmissä aivan kärkipäähän ja ymmärrän hyvin päätöksen, ettei halua ottaa yhtään turhaa riskiä saada ja levittää tautia.

Ei ole helppoa olla päättäjä näissä asioissa ja en kadehdi hallituksenkaan tehtävää, mikään päätös ei ole hyvä ja palvele kaikkia.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Vai oliko tässä sama, mitä jostain muusta uutisesta luin, olikohan Turun seudulta, että nuorten- ja lasten harrastuksien osuus tartunnoista oli jokin aivan minimaalinen prosentti, mutta että näistä tartunnoista puolet joukkuelajeista?
Harrastukset ylipäätään oli minimaalinen. Sisältäen mm. Kristan yli kaiken vihaamat yksityiset liikuntatilat. Sekä tietysti nuo lasten harrastukset.

tuo oli aika kattava tilasto pidemmältä ajalta ja jäljitysprosentti kova. Tuo tutkimus halutaan varmuudella visusti piilottaa, kun hallitus tekee seuraavat peliliikkeensä.


Ei ole helppoa olla päättäjä näissä asioissa ja en kadehdi hallituksenkaan tehtävää, mikään päätös ei ole hyvä ja palvele kaikkia.
Arkipäivää kenen tahansa, joka joutuu tekemään päätöksiä, elämässä. Jos hallitukseen ja vastaaviin on halunnut, niin ei tämän pitäisi olla nyt mikään ameriikan temppu. Päätös pitäisi tehdä dataan perustuen ja sellainen, joka on pitkällä aikavälillä kokonaisuutena paras mahdollinen.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK

Case Jyväskylä on klassinen "kun jotkut eivät noudata suosituksia, niin kaikki kärsivät"-tyylinen tilanne. Nyt kun opiskelijat päättivät kokoontua isolla porukalla baariin, niin tämä johti lopulta paikallisen tartuntatilanteen äkkilliseen pahenemiseen ja sitä kautta rajoitusten kiristämiseen, josta kärsivät myös he, jotka suosituksia ovat tähän asti noudattaneet. Eli juurikin malliesimerkki kuinka paradoksaalista on logiikka, jolla suositusten noudattamatta jättämistä perustellaan sillä, ettei se ole keneltäkään muulta pois.
 
Viimeksi muokattu:
F

Flonaldo

Kyllä. MItään varasuunnitelmaa ei ole, koska mitään varasuunnitelmaa ei ole otettu käyttöön, vaikka rokotteet myöhästyvät. Kun tällainen julkaistaan ja sillä on selkeä positiivinen vaikutus, myönnän mielelläni olleeni väärässä.
Hallitus julkaisi juuri uudet tasot 2 ja 3. Varasuunnitelma ei toki miellytä, varmaan ketään, edes suunnitelmien laatijoita.

Onhan Euroopassa maita, jotka ovat tehneet omia hankintoja. Sveisti, Englanti ja Norja etunenässä. Lisäksi Saksa ja Tanska ovat hankkineet niitä muiden kiintioistä. Turhaa whataboutismia.
Nuo ovat ei-EU-maita, joten tietysti ne ovat tehneet omia hankintojaan. Sveitsi ja Norja eivät ole saaneet rokotteita yhtään Suomea enempää, eivätkä siten ole kyenneet väestöään rokottamaan sen enempää. Saksan lisätilaus tulee vasta sen jälkeen, kun Pfizerin koko EU-tilaus on toimitettu. Parin EU-maan Pfizerin rokotteen omista kiintiöistään luopuminen ja sen osuuden jakaminen nyt olisi Suomen luvuissa tällä hetkellä ihan pelkkä pyöristysvirhe.

Se ei kuitenkin poista sitä tosiasiaa, että hallitus on hoitanut tämän surkeasti, koska varasuunnitelmaa ei ole. Kriisitilanteessa, tai ylipäätään aina, yhden kortin varassa oleminen on typerää, kun vaihtoehtoja kerran on.
Se että jossain olisi miljoonien rokotteiden kasa, josta Suomi olisi voinut saada omalle väestölleen tässäjanyt annokset, kun vain olisi toiminut toisin, ei kuvasta todellisuutta.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Se että jos mitään rajoituksia ei olisi, niin tietysti on täysin kiistatonta, että silloin me vasta kusessa oltaisiinkin. Tästä tuskin tarvitsee mitään väittelyä käydä.

Tämä tunnelma on enemmän minulla se, joka on hiertänyt. Ihmiset on menneet ihan sekaisin siinä, että mistä ja miten tämä virus voi tarttua. Tuo maskikyttääminen, siis se että ihmiset siis ihan oikeasti kyttää tuolla turuilla ja toreilla sitä, että joillain ihmisillä ei ole sitä rättiä naamallaan, niin se on ollut sellainen homma, josta olen nähnyt koko ajan punaista. Ihan sama juttu menee käsidesillä lotraamiseen ja niihin turvaväleihin.

Ymmärrän ihan täysin sen, että nyt ei ole syytä järjestää esimerkiksi isoja sisätiloissa tapahtuvia konsertteja, enkä itse menisi sellaiseen, vaikka semmoinen jossain järjestettäisiinkin.

Mutta tuo, että saan arjessani lähes päivittäin kuunnella sitä ihmisten pöyristelyä, että kun siellä ja siellä ei nyt ihmisillä ollut maskia ja ai että, kun se oli nyt hirveää, kun se yksi tolvana oli siinä minun vieressäni tuolla kaupassa, niin tämä minulla on lyönyt visiiriä huuruun jo viime keväästä lähtien. En ole voinut missään vaiheessa ymmärtää, enkä voi vieläkään sitä ymmärtää, että miten esimerkiksi tämmöisessä kaupungissa, jossa taas viruksesta ei ole ollut oikein mitään tietoa useampaan viikkoon, niin ihmiset on alkaneet käyttäytyä tällä tavalla?

Joo, jos joku ihminen nyt oikeasti aivan täydellisen välinpitämättömästi käyttäytyy, niin kyllä häntä sietääkin silloin vähän torua. Mutta jos oikeasti tilanne on vain se, että näet jossain kaupassa jonkun ihmisen ilman maskia, ja kaikki mitä siitä ihmisestä tiedät, rajoittuu siihen yhteen näköhavaintoon, niin kyllä minun mielestäni sinä olet se, jonka sinne peilin eteen kuuluu mennä, jos pelkästään tuohon pohjaat sen, että otat asiaksesi ruveta kauhistuneena moralisoimaan hänen käytöstään. Kuten tässä ketjussa on jo lukemattomia kertoja asia keskusteltu läpi, niin a) kaupoissa pystyy monissa tilanteissa käymään täysin turvallisesti, vaikka ei käyttäisi sitä rättiä naamallaan ja b) se maskin käyttö perustuu edelleenkin suositukseen, eikä pakkoon.

Olen vaan todella kyllästynyt kuulemaan tuota maski, maski, maski valitusta. Töissä näistä suurin osa on muutenkin näitä elämäntapavalittajia, niin ei tämä tietysti yllätä. Ei tässä muuten mitään heikkoa.


Minunkin oli alkuun hieman vaikea suhtautua maskin pitämiseen järjellisenä toimena. Mulla on runsaaksi kasvatettu kokoparta, joten maski istuu naamalle aika huonosti. Testitulokset maailmalta alkukesästä olivat, että silloin saatavilla olleet maskit eivät juuri käyttäjäänsä suojanneet. Oma mieleni kääntyi, kun alkoi tulla kiistatonta dataa siitä, että maski suojaa viruksen levittämiseltä yllättävänkin hyvin. Joudun työkseni olemaan joka päivä aina eri työyhteisössä, eli itselläni on totaalinen riski, että levitän virusta muutaman päivän tietämättäni, kunnes tartunta muuttuu oireiksi, ja menisin testeihin. En halua missään tilanteessa olla henkilö, joka tietämättäni sairastuttaisin muita, ja tämän mieltäminen teki minusta maskin käyttäjän.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
No nyt oma lapsi on 10.2 asti kotona karanteenissa altistumisen takia. Varmaan jotain kotiopetusta luvassa pitkästä aikaa. Perjantaina jään lomalle, niin loppupää karanteenista menee helposti.
Miten näissä oppivelvollisuus/lapsen kotonaolo toteutetaan jos vanhemmilla ei ole mahdollisuutta jäädä pois töistä? Vai sanotaanko vaan että lapsesi on nyt kotona 2 vk, hoida itse loput?
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Case Jyväskylä on klassinen "kun jotkut eivät noudata suosituksia, niin kaikki kärsivät"-tyylinen tilanne. Nyt kun opiskelijat päättivät kokoontua isolla porukalla baariin, niin tämä johti lopulta paikallisen tartuntatilanteen äkkilliseen pahenemiseen ja sitä kautta rajoitusten kiristämiseen, josta kärsivät myös he, jotka suosituksia ovat tähän asti noudattaneet. Eli juurikin malliesimerkki kuinka paradoksaalista on logiikka, jolla suositusten noudattamatta jättämistä perustellaan sillä, ettei se ole keneltäkään muulta pois.
Pitkiä aikoja samoissa sisätiloissa isolla porukalla, joukossa runsaasti entuudestaan toisilleen tuntemattomia ihmisiä ja oletettavasti valtaosa ihmisistä vielä melkoisen humalassakin, jolloin käyttäytyminen on ollut varmasti myös sitten sen mukaista. Nämä on niitä semmoisia tilaisuuksia, jotka tämmöinen rajoituksien kohdalla "nuivan päädyn" edustajakin ymmärtää sellaisiksi, jotta ne pitäisi nyt kaikkien jättää väliin. Näistä ne todelliset viruslingot tulee, eikä mistään ruokakaupoista, kirjastoista, parturi-kampaamoista tai sulkapallopeleistä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä uutinen.


Turun alueella ollut lasten harrastukset pyörimässä lähes koko ajan. Vaikutus: "Lasten harrastuksista on tullut erittäin vähän tartuntoja, viime kesän jälkeen ehkä yksittäisiä."

Että silleen...

Näissä harrastusryhmiin liittyvissä keskusteluissa on hyviä perusteluita niin puolesta kuin vastaan. Minusta nimimerkki @Cobol esitti hyvin seikkaperäisen kuvauksen siitä, miten rajoitettu avaaminen on todennäköisesti mahdollista toteuttaa suhteellisen turvallisesti. Tämä Turun esimerkki on taas osoitus siitä, että tartuntoja ei erityisen helposti leviä. Toisaalta taas Jyväskylän esimerkki osoittaa, että niitä voi tulla paljonkin. Joten nyt olisi erittäin tärkeä tietää, että mistä tämä ero johtuu. Tylsä selitys, joka ei kaikille kelpaisi, on se, että Turussa ei ole ollut brittivarianttia, mutta Jyväskylässä on. No, tämän suhteen pitää toki odottaa tutkimuksen valmistumista. Toinen selvitettävä asia olisi, että onko Turussa tehty jotain eri tavalla?

Sitten yksi pohtimisen arvoinen asia olisi myös se, että onko lasten ikäryhmissä eroja taudin leviämisen kannalta? Olisiko esimerkiksi ala-asteikäisten harrastustoiminnan avaaminen varsin pieni riski, mutta yläasteikäisten jo selvästi suurempi? Olisiko sitten turvallisempaa sallia aluksi vain noiden pienempien lasten harrastusryhmät, ja seurata tilanteen kehittymistä ennen isompien lasten ryhmien avausta? Tämä toki tuntuisi monesta epäreilulta, mutta saattaisi silti olla turvallisempi vaihtoehto, ja parannus nykytilanteeseen?
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Pitkiä aikoja samoissa sisätiloissa isolla porukalla, joukossa runsaasti entuudestaan toisilleen tuntemattomia ihmisiä ja oletettavasti valtaosa ihmisistä vielä melkoisen humalassakin, jolloin käyttäytyminen on ollut varmasti myös sitten sen mukaista. Nämä on niitä semmoisia tilaisuuksia, jotka tämmöinen rajoituksien kohdalla "nuivan päädyn" edustajakin ymmärtää sellaisiksi, jotta ne pitäisi nyt kaikkien jättää väliin. Näistä ne todelliset viruslingot tulee, eikä mistään ruokakaupoista, kirjastoista, parturi-kampaamoista tai sulkapallopeleistä.

Samaa mieltä tästä. Onhan +100 kännisen ihmisen joukkokokoontumisella aivan erilainen viruslinkopotentiaali kuin jollain sulkapallopelillä. Sikäli kyllä ihmetyttää, että eikö tuollaisten tapahtumien estämiselle ole muuta keinoa kuin suositukset, koska kuten nyt nähtiin, konkretisoituessaan ne voivat johtaa sellaisiin kiristyksiin mitä muuten ei tarvittaisi.
 

Vinyl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aravirran kovuus
Pitkiä aikoja samoissa sisätiloissa isolla porukalla, joukossa runsaasti entuudestaan toisilleen tuntemattomia ihmisiä ja oletettavasti valtaosa ihmisistä vielä melkoisen humalassakin, jolloin käyttäytyminen on ollut varmasti myös sitten sen mukaista. Nämä on niitä semmoisia tilaisuuksia, jotka tämmöinen rajoituksien kohdalla "nuivan päädyn" edustajakin ymmärtää sellaisiksi, jotta ne pitäisi nyt kaikkien jättää väliin. Näistä ne todelliset viruslingot tulee, eikä mistään ruokakaupoista, kirjastoista, parturi-kampaamoista tai sulkapallopeleistä.

Jyväskylässä tosin taitaa olla kaksikin eri tartuntaketjua ja toinen näistä koskisi yläkouluikäisiä joukkuepalloilijoita. Eli jos jostain syystä haluaa lynkata vaihtarit ja opiskelijat niin siellä on sitten toinenkin ryhmä kölin alta vedettäväksi.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Jyväskylässä tosin taitaa olla kaksikin eri tartuntaketjua ja toinen näistä koskisi yläkouluikäisiä joukkuepalloilijoita. Eli jos jostain syystä haluaa lynkata vaihtarit ja opiskelijat niin siellä on sitten toinenkin ryhmä kölin alta vedettäväksi.
Ilmeisesti kuitenkin näistä kahdesta selkeästi isommin tartuntaketjuja on lähtenyt tuolta bileistä.
 
Suosikkijoukkue
IFK

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kuten tässä ketjussa on jo lukemattomia kertoja asia keskusteltu läpi, niin a) kaupoissa pystyy monissa tilanteissa käymään täysin turvallisesti, vaikka ei käyttäisi sitä rättiä naamallaan ja b) se maskin käyttö perustuu edelleenkin suositukseen, eikä pakkoon.

Olen vaan todella kyllästynyt kuulemaan tuota maski, maski, maski valitusta. Töissä näistä suurin osa on muutenkin näitä elämäntapavalittajia, niin ei tämä tietysti yllätä. Ei tässä muuten mitään heikkoa.

Sä olet väärässä tuossa maskiasiassa. Maskin pito ei ole 100 % suoja, etäisyyksien pitäminen ei ole 100 % suoja, ruuhkaisten aikojen välttäminen ja kaupassa oloajan lyhentäminen ei ole 100 % suoja. Mutta kaikki yhdessä alkaa jo jonkinlaisiin prosentteihin päästä.

Jos iso porukka ihmisiä on näitä "ilman maskia turvallisesti" kaupassa kävijöitä, niin siinä porukassa väistämättä tapahtuu virhearvioita, ja joku virheen tekijöistä on oireeton tartuttaja, ja sitten tauti leviää enemmän kuin jos kaikki olisi ollut pakkomielteisiä maskisuosituksen noudattajia ja elämäntapavalittajia.

En toki väitä, että sinulle itsellesi tapahtui virhearvioita. Kaikille muille maskittomille kyllä.
 

Vinyl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aravirran kovuus
Ilmeisesti kuitenkin näistä kahdesta selkeästi isommin tartuntaketjuja on lähtenyt tuolta bileistä.

Ilmeisesti näin (en tiedä tarkkoja lukuja), mutta tuo kuntosalihomma taitaa olla suurempi syy, että koulut ja harrastukset lyödään hetkeksi säppiin. Kun oletettavasti kyseessä on melko liikkuvista nuorista ja eri luonnollisesti eri kouluista, niin tuohan on oikeastaan ainoa oikea ratkaisu. Olettaen toki, että ne avataan heti kun ketjut on saatu kunnolla katki.

Ja itse lähinnä olin ja olen sitä mieltä, että minkään yksittäisen ryhmän syyttäminen on helvetin turhaa. Jos ja kun mitään täyttä sulkua ei laiteta (ja ei tietenkään pidäkään laittaa) niin näitä nyt yksinkertaisesti tapahtuu.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Ilmeisesti näin (en tiedä tarkkoja lukuja), mutta tuo kuntosalihomma taitaa olla suurempi syy, että koulut ja harrastukset lyödään hetkeksi säppiin. Kun oletettavasti kyseessä on melko liikkuvista nuorista ja eri luonnollisesti eri kouluista, niin tuohan on oikeastaan ainoa oikea ratkaisu. Olettaen toki, että ne avataan heti kun ketjut on saatu kunnolla katki.

Ja itse lähinnä olin ja olen sitä mieltä, että minkään yksittäisen ryhmän syyttäminen on helvetin turhaa. Jos ja kun mitään täyttä sulkua ei laiteta (ja ei tietenkään pidäkään laittaa) niin näitä nyt yksinkertaisesti tapahtuu.

"Karanteeneja kohdistuu tällä hetkellä yli 10 koululle. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa uusia tartuntoja on ilmennyt kuluneella viikolla mm. jalkapallossa, koripallossa, jääkiekossa, jääpallossa, kuntosalitoiminnassa ja vesipallossa. Altistumiset ovat joukkuetoiminnassa olleet laajoja."
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jos iso porukka ihmisiä on näitä "ilman maskia turvallisesti" kaupassa kävijöitä, niin siinä porukassa väistämättä tapahtuu virhearvioita, ja joku virheen tekijöistä on oireeton tartuttaja, ja sitten tauti leviää enemmän kuin jos kaikki olisi ollut pakkomielteisiä maskisuosituksen noudattajia ja elämäntapavalittajia..

Itsestä kyllä alkanut tuntua että aika moni pitää itseä nimenomaan "kuolemattomana" se maski päässä joka vielä usein kangasmaski, silloin saa kyllä iholle tulla ihan vapaasti. Siinä kun ensin itse pitänyt parin metrin eroa muihin puolityhjässä kaupassa ilman maskia.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Miten näissä oppivelvollisuus/lapsen kotonaolo toteutetaan jos vanhemmilla ei ole mahdollisuutta jäädä pois töistä? Vai sanotaanko vaan että lapsesi on nyt kotona 2 vk, hoida itse loput?

En ole asiaan tarkemmin tutustunut, kun saamme homman toimimaan. Yhteishuoltajuus ja lasten äiti on pääasiassa kotona, niin ei kauheita vaikutuksia ole. Suurin osa vapaapäivistäni on myös arkena.
Saako sitä jotkut samassa tilanteessa olevat korvausta jostain vai ei... Sairastuneet saavat kyllä tietysti, mutta huollettavan karanteenista johtuva poissaolo olisi varmaan vähän niin ja näin.

Edit. Ilmeisesti saisi, kun määrätty.
 
Viimeksi muokattu:

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tekstiä...
Freesiä ja maanläheistä tekstiä. Kuvastaa myös sitä mielenmaisemaa, jota itse olen pääosin tavannut ympärilläni. Eli ihmiset elelevät aika normaalisti ja noudattavat suosituksia. Tuolla ulkonakin on paljon ihmisiä nauttimassa talvisista säistä. Kaupoissa näkee maskeja, turvavälejä ja käsidesin käyttöä. Ihmiset antavat toisilleen tilaa ja ovat ystävällisiä.

Nyt kun täällä on moni maalaillut, että joka puolella on jotain koronakiihkoilijoita ja maskikyttääjiä, niin olisi kiinnostavaa kuulla, missä heitä voi tavata? Täällä Helsingissä on ollut aika hiljaista asian suhteen. Itselläni on aika monta metro-, bussi- ja kävelymatkaa takana, mutta vielä en ole törmännyt koronakiihkoilijaan, joka siis on lukemani perusteella jonkinlainen Kiuru-Suomen vakioasiakas.

Sitten niistä isomummuista. On tietysti totta, että heillä on tukalat oltavat, kun kontakteja ei ole normaaliin tapaan. Mutta ei se nyt ihan noin mustavalkoista ole, että itkevät itsensä hautaan, kun läheiset eivät käy. Olen kysellyt tuttavilta, ja aika monella on ollut se linja, että yritetään järjestää tapaamisia mahdollisuuksien mukaan. Kesällä oli jo melko normaalit olot, jolloin pystyi suht turvallisesti tapaamaan.

Nyt on muutama kuukausi ollut riskit korkealla, joten on ollut fiksua olla varovainen. Tiedän, että tämä varmaan tyrmätään ajatuksena, mutta voihan niille isovanhemmille rimpauttaa tai soittaa videopuheluita. Tai jos he ovat fyysisesti vetreässä kunnossa, niin aina voi lähteä kävelylle turvavälit huomioiden. Ei se nyt niinkään ole, että korona estäisi kaiken yhteydenpidon.

Koen olevani aika tavanomainen tallaaja rajoitusten suhteen. Olen silloin tällöin ottanut tietoista riskiä, kun jokin asia on tuntunut tärkeältä. Esim. joulu oli tällainen. Kavereita on tullut myös tavattua, vaikka riskit siinäkin piilee. Mutta kun suhtautuu asioihin järkevästi, voi hallita uhkia ja sopia asioista. Esim. jos on ollut joku tapaaminen tiedossa, niin olen edeltävät päivät pyrkinyt pysyttelemään kotioloissa. Ei ole iso vaiva, mutta yksistään sillä laskee jo levittämisriskiä, ja onhan se myös toisen ihmisen huomioimista.

Vähän tulee myös sellainen olo, että ne kovimmat korona-kärsijät jäävät tämän kaiken väittelyn taustalle. Monella on voinut mennä duunit vuosikausiksi tämän seurauksena, eikä tulevaisuuden näkymiä ole. Joillakin on häät peruntuneet tai jäänyt synnytys väliin. Monilla on läheisiä kuollut ja hautajaiset jouduttu järjestämään poikkeusjärjestelyin.

Sitä vasten tuntuu vähän liioitelluilta kuunnella päivästä toiseen, miten elämä on pilalla, kun ei pääse balettitunnille tai lätkäkatsomoon. Joo, on ikävää. Minuakin harmittaa, että harrastusmaksut juoksee eikä pääse harrastamaan. Mutta tuntuisi vähän itsekkäältä valittaa siitä näissä olosuhteissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös