Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 024 539
  • 81 135

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Ei mitään vastuuta sanomisista ja medioilla ei mitään vastuuta siitä mitä julkaisee. Ja toimittajakunta istuu sormi perseessä uransa helpoimman työvuoden jälkeen. Copypastea vaan ja sitten enteriä. Vittu, että pistää vihaksi.

" Helskeen blogi avaa sitä, mitä voisi seurata, jos me kaikki suomalaiset viettäisimme ohjeiden vastaisesti joulun ajan 20 hengen seurueissa."

Missä ihmeen 20 hengen seurueissa?
 
Viimeksi muokattu:
Joidenkin arvioiden? Jotenkin arvelen, että tällaisten arvioiden tekijöillä ei taida olla todisteita, vakuuksia tai pitäviä perusteita arvioihinsa.

Teen itse töitä mm. yhdysvaltalaisten kanssa juurikin tällaisten tilastojen parissa ja tarkkojen COVID-19 laskelmien aika on vasta myöhemmin. SILTI: Päivän selvää on kuitenkin jokaiselle yhdysvaltalaiselle viranomaiselle ja heidän kanssaan työskentelevällä, että koronavirus on aiheuttanut kaaosta terveydenhuollossa ja rajoituksista huolimatta ylimääräisiä kuolemia on valtavasti ja maa suurissa ongelmissa tälläkin hetkellä. Terveydenhuollon kriittiset rajat ovat tulleet vastaan useilla alueilla. Vastakkainen propaganda ei toimi pätkääkään asiaa ymmärtäville tai tunteville, enkä kyllä ymmärrä mitä motivaatioita tällaisella puheella voi edes olla? Ilkeys vai jonkin oman agendan ajaminen ovat omat veikkaukseni, koska en muuta keksi.

Tarkoittaa henkilöä, jolla ei ollut muita perussairauksia ja menehtyi koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Yli 90 prosentilla ollut useampi krooninen sairaus. Diabetes ilmeisesti yleisin yhdistettynä ylipainoon. Molempia Yhdysvalloissa riittää.

Ainakin tuon IS:n jutun mukaan kaikissa 20-, 30- ja 40-vuotiaiden ikäryhmissä on kaikissa 1-4 kuolemaa.


Mitä tulee USA:n ylikuolleisuuteen, niin siinä luvussahan ei oteta kantaa kuolinsyyhyn vaan sitä arvioidaan odotusarvoon nähden, joka on tilastollinen arvio viideltä edelliseltä vuodelta. Alla USA:n ylikuolleisuudesta CDC:n tutkimus:


CDC:n arvio tämän vuoden ylikuolleisuudesta USA:ssa on siis n. 400 000 ihmistä.

Alla vielä CDC:n oma sivusto, josta voi tarkastella kuollisuuskäyriä:


Netissä liikkuu monenlaista tilastoa kuolleisuudesta ja monet niistä menevät siinä harhaan, että kuolemat yleensä päivittyvät tilastoihin varsin pitkällä viiveellä. Sen takia esim. vuoden 2020 virallisia tilastoja saadaan odotella pitkälle kevääseen. Sama pätee Suomenkin tilastoihin ja tällä hetkellä raportoidut kuolemat ovat pääosin parin viikon takaa.

Nämä alle 30-vuotiast uhrit/uhri tullut sitten hiljattain, kun muistelin, että marraskuun lopulla ei vielä alle 30-vuotiaita ollut THL:n mukaan. Valitettavia mutta harvinaisia, odotettavissa olevia tapauksia.
 
Viimeksi muokattu:

keigykedy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Leijonat
Ei voi kyllä kun pyöritellä epäuskoisena päätään jos tämäkin pitää paikkansa


Ruotsiin lasketuu tänään 7 koneellista matkustajia briteistä ja mihinkään toimeenpiteisiin , kuten esim heidän testaamiseen, ei ryhdytä vaan luotetaan ja vedotaan ihmisten henkilökohtaiseen vastuuseen
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eiköhän siis variantin löytymättömyys esim. juuri Ranskasta ihan puhtaasti kiinni siitä, että tätä ei ole testattu riittävästi.

Eli on paljon mahdollista, että se on jo joka paikassa. Ollut kenties jo pidempään, jolloin kaikki sekoilu juuri nyt tämän edessä on täysin turhaa.
 
F

Flonaldo

Ruotsiin lasketuu tänään 7 koneellista matkustajia briteistä ja mihinkään toimeenpiteisiin , kuten esim heidän testaamiseen, ei ryhdytä vaan luotetaan ja vedotaan ihmisten henkilökohtaiseen vastuuseen
Ja sieltä on laskeutunut viimeisen kuukauden ajan joka päivä ne 7 koneellista. Riski ei ole kasvanut n. mitenkään eiliseen verrattuna, nyt se vain on tiedossa.
 

Aamuetana

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK

Tämän mukaan UK tekee Tanskan ohella Euroopan maista ylivoimaisesti eniten tuota genomisekvensointia. Siellä pilkotaan genomi siis n. 5,5 % testatuista positiivisista näytteistä.

Se on 60x enemmän kuin naapuri-Ranskassa ja 120x enemmän kuin Saksassa ja Italiassa (7x enemmän kuin Suomessa).

Eiköhän siis variantin löytymättömyys esim. juuri Ranskasta ihan puhtaasti kiinni siitä, että tätä ei ole testattu riittävästi.
Eli toisin sanoen ko. varianttia on mitä todennäköisemmin myös muualla. Nyt kun se huomattiin isommassa mittakaavassa niin otsikot parkuvat.

Sitä paitsi, eikö viruksen pitäisi muuttua vaarattomammaksi että se pystyy leviämään paremmin kun edeltäjänsä.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Äsken tuli metsäisellä lenkkipolulla vastaan nainen, joka piti yllään kasvomaskia. Ihmisiä tuolla alueella liikkuu ehkä muutama neliökilometrillä. Kyllä jotkut on sitten sekaisin. Hirvittää millaisten tärypäiden kanssa täällä joutuu elämään

Vääränlainen varuste tilanteeseen nähden, ei sen kummempaa. Onhan jotkut nilkat paljaana pakkasellakin, eikä niitäkään huostaan oteta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sitä paitsi, eikö viruksen pitäisi muuttua vaarattomammaksi että se pystyy leviämään paremmin kun edeltäjänsä.

Ei se ole ehdoton edellytys. Usein toki aikojen kuluessa näin käy, että vähemmän vaarallinen leviää tehokkaammin, kun sairaat eivät kaadu välittömästi petiin. Mutta koronavirus on jo oikeastaan hoitanut tämän asian melko tehokkaasti, kun se leviää jo ennen kuin sairas saa mitään oireita. Sillä ei välttämättä edes ole tuollaista kehitystä näköpiirissä. Ja usein tuollainen kehitys kai vie vuosia tai vuosikymmeniä.
 

Pepper Jack

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tekniikan Maailma on tehnyt jutun Nature Neuroscience -lehden artikkelin pohjalta, missä viitataan tutkimukseen, jossa on saatu näyttöä koronaviruksen pääsystä aivoihin. Tutkimuksessa on huomattu, että SARS-CoV-19 piikkiproteiini S1 ohittaa veri-aivoesteen hiirien aivoissa. Tämä voisi selittää tiettyjä koronan aiheuttamia oireita. Kyseessä on jo pari päivää vanha juttu, mutta en nopealla vilkaisulla löytänyt sitä vielä tästä ketjusta.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Missä ihmeen 20 hengen seurueissa?

No tämä juuri.

Yhtä hyvin voisi spekuloida seuraavaa:

Kuinka paljon tulisi tartuntatapauksia, jos vastoin ohjeistuksia suomalaiset kokoontuisivat vaikkapa Pohjanmaan lakekuksille pystytettäviin jättimäisiin telttoihin viettämään joulua riisipuuron syönnin ja "enkeli taivaan" -veisaamisen merkeissä olettaen, että koronan uusi helpommin tarttuva variantti on jo Suomessa?

Aivan yhtä relevantti skenaario.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tämä virus on pistänyt kyllä miettimään, että mitä käy, jos/kun joskus iskee taas tuollainen espanjantaudin tyylinen pandemia päälle, joka leviää todella ärhäkästi ja on vaarallinen huomattavasti suuremmalle joukolle ihmisiä.

Jos tämä maailma menee näin sekaisin tälläisestä muutamaa kertaluokkaa tömäkämmästä influenssasta, niin mitä ihmettä tuollaisen kanssa tapahtuu? Siinä oltaisiin väkisinkin todella isojen kysymysten äärellä.

Eihän tuossa tartuttavuudessa juurikaan ole eroa espanjantautiin käsittääkseni. Kuolleisuuskin voisi muuten olla samoilla kulmilla (kun ottaa huomioon hoitojen kehittymisen), mutta korona ei nuorisoa niitä juurikaan, kun taas espanjantauti aiheutti sen sytokiinimyrskyn, jonka johdosta nuorempiakin kuoli huomattava määrä.

Eli näkisin, että espanjantaudin toinen tuleminen näyttäisi hyvinkin paljon samalta kuin nytkin, rajoitustoimet olisi vain vielä tiukemmat, ja nuorisokin joutuisi ottamaan tilanteen tosissaan.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kyllä 20 hengen perhejoulut ovat tavanomaisia lähinnä lestadiolaisissa piireissä.

En ole itsekään koskaan viettänyt joulua noin isolla porukalla ikinä. Oikeastaan nykyään ollaan isoimmissa osallistujamäärissä ikinä, kun laskujen mukaan meitä on 5 aikuista ja 3 lasta... Myös kaksi koiraa, mutta tarvitseeko niitä Laskea mukaan.

Aikaisemmin oli maksimissaan 6 henkeä, kun äidinäiti tuli jouluksi.

Toki sitten joskus tuli joitain sukulaisia ja kummisetiä käymään tyylin 26. Päivä, mutta ei mitään kokoontumista ole ikinä ollut, enkä Oikein tunne sellaista harrastavia ihmisiä muutenkaan. Ilmeisesti niin vahvoja sukusiteitä ei vain ole sattunut syntymään.

Mutta ilmeisesti tälläinen perinne on voimissaan, vaikka se ei ikinä Ole ollut osa omaa tai tuttujen elämää.

Silloin tietysti tälläiset asiat on varmasti enemmän mielessä, jos tämä on ollut aina perinne.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä 20 hengen perhejoulut ovat tavanomaisia lähinnä lestadiolaisissa piireissä.
En tiedä puhutaanko nyt siitä, että 20 henkeä kokoontuu yhteiselle jouluillalliselle, mutta ainakin omassa " laajennetussa ydinperheessä", johon luen siis oman perheen lisäksi omien sisarusten ja vaimon sisarusten perheet sekä isovanhemmat, on yhteensä 22 henkeä, joista suurin piirtein puolet alle 10 vuotiaita ja loput sitten aikuisia. Tuon porukan kesken on perinteisesti sekoituttu keskenämme joulun yhteydessä toisten luona kyläillen ja ruokaillen. Ei toki kaikki kerrallaan, mutta kertaalleen on testattu se, että päiväkodista tuotu enterovirus saatiin varsin tehokkaasti levitettyä jokaiseen lapsitalouteen. En ole mitenkään erityisen hysteerinen ollut koronan suhteen, mutta siitä huolimatta tämä joulu vietetään pitkälti kukin porukka omissa oloissa ja ainoastaan ulkoilmassa käydään vaihtamassa kuulumiset ja joululahjat.

Lisäksi - pitkään korona väisti oman lähi- ja tuttavapiirin lähes kokonaan, mutta viimeisen parin kuukauden sisällä on sitten tullut vastaan useampikin tapaus ja se on kyllä tullut selväksi, että mikään tavallinen nuhakuume ei ole todellakaan kyseessä. Kukaan ei ole joutunut sairaalahoitoon, mutta kun oirekuvaukset on ollut akselilla "elämäni pahin 3 viikkoa kestänyt krapula", "nukuin viikon putkeen" ja "sadan kilon paino rintakehän päällä 2 viikkoa ja happi meinaa loppua kävellessä", niin ei korona kyllä tällaiselle varhaiskeski-ikäisellekään kuulosta sellaiselta, että sen kauhean mielellään sairastaisi - saati että sen kannattaisi antaa levitä yhteiskunnassa täysin vapaasti.

Mielenkiintoista kyllä nähdä, tuoko etelänmiesten joululomainvaasio lapin lumille jotain piikkiä tartuntoihin. Jos ei, niin ryhtyisin kyllä purkamaan monien (ulkoliikunta)paikkojen rajoituksia heti alkuvuodesta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Se voi olla. Tosin missäänhän ei kerrota, onko se muuntunut vaarattomammaksi. Sitä ei vissiin vielä internetkään tiedä.

Tietääpäs. Linkitin tänne eilen Uuden Suomen artikkelin, jossa niin mainittiin. Mutta en kyllä ottanut tätä kovinkaan vakavissani, koska muissa uutisissa ei tuollaista ole väitetty. ;)

Aiheesta toiseen, tässä on oikein malliesimerkki siitä, kuinka huonoja uutisia tehdään. Tai oikeastaan tämä on malliesimerkki huonosta otsikosta:


Otsikko on siis kuraa, kun siinä annetaan painoarvoa yhdelle päivälle. Tekstissä sentään mainitaan, että maanantaista luvut Turusta ovat aina muita päiviä matalampia. Se on jo positiivista.

Pientä laskua Varsinais-Suomessa tosiaan on, mutta tämän päivän lukeman vertailuluku ei saa olla eilinen, vaan edeltävä maanantai. Tänään 22, viikko sitten 27.

Viikkokeskiarvo on ollut muutaman päivän laskutrendissä, mutta siinä on heiluntaa. Tämän päivän lukema on esimerkiksi suurempi kuin toissapäivänen...
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Äsken tuli metsäisellä lenkkipolulla vastaan nainen, joka piti yllään kasvomaskia. Ihmisiä tuolla alueella liikkuu ehkä muutama neliökilometrillä. Kyllä jotkut on sitten sekaisin. Hirvittää millaisten tärypäiden kanssa täällä joutuu elämään

Pakko sanoa tähän, että mielestäni aika hyvässä, jos tuollainen kauhistuttaa. Mietipä vaikka sitä maailmaa, missä (länsi)maailmaa johtaisivat tulevaisuudessa estoistaan vapautuneet Trumpistit. Tuo nainen on kuitenkin kasvomaskistaan huolimatta (todennäköisesti) erittäin hyvä ja harmiton ihminen.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
En tiedä puhutaanko nyt siitä, että 20 henkeä kokoontuu yhteiselle jouluillalliselle, mutta ainakin omassa " laajennetussa ydinperheessä", johon luen siis oman perheen lisäksi omien sisarusten ja vaimon sisarusten perheet sekä isovanhemmat, on yhteensä 22 henkeä, joista suurin piirtein puolet alle 10 vuotiaita ja loput sitten aikuisia. Tuon porukan kesken on perinteisesti sekoituttu keskenämme joulun yhteydessä toisten luona kyläillen ja ruokaillen. Ei toki kaikki kerrallaan, mutta kertaalleen on testattu se, että päiväkodista tuotu enterovirus saatiin varsin tehokkaasti levitettyä jokaiseen lapsitalouteen. En ole mitenkään erityisen hysteerinen ollut koronan suhteen, mutta siitä huolimatta tämä joulu vietetään pitkälti kukin porukka omissa oloissa ja ainoastaan ulkoilmassa käydään vaihtamassa kuulumiset ja joululahjat.

Lisäksi - pitkään korona väisti oman lähi- ja tuttavapiirin lähes kokonaan, mutta viimeisen parin kuukauden sisällä on sitten tullut vastaan useampikin tapaus ja se on kyllä tullut selväksi, että mikään tavallinen nuhakuume ei ole todellakaan kyseessä. Kukaan ei ole joutunut sairaalahoitoon, mutta kun oirekuvaukset on ollut akselilla "elämäni pahin 3 viikkoa kestänyt krapula", "nukuin viikon putkeen" ja "sadan kilon paino rintakehän päällä 2 viikkoa ja happi meinaa loppua kävellessä", niin ei korona kyllä tällaiselle varhaiskeski-ikäisellekään kuulosta sellaiselta, että sen kauhean mielellään sairastaisi - saati että sen kannattaisi antaa levitä yhteiskunnassa täysin vapaasti.

Mielenkiintoista kyllä nähdä, tuoko etelänmiesten joululomainvaasio lapin lumille jotain piikkiä tartuntoihin. Jos ei, niin ryhtyisin kyllä purkamaan monien (ulkoliikunta)paikkojen rajoituksia heti alkuvuodesta.

Tarkoitukseni ei missään nimessä ollut vähätellä koronan vakavuutta, enkä sitä mielestäni ole tehnykään, mutta kuten aiemminkin kirjoitin, suhtaudun hieman skeptisesti uhkakuviin mitä nimenomaan jouluun liittyen maalaillaan. Tulee vähän deja-vu keskusteluihin viime pääsiäisen ja vapun alla.

- Laskeva trendi tartuntamäärissä. Suosituksia noudatetaan melko hyvin. En tiedä ainoatakaan henkilöä, joka suunnittelisi viettävänsä joulua mainitulla yli 20 hengen kokoonpanolla. En kiistä, etteikö sellaisia olisi, muttei varmastikaan niin paljon kuin ns. normijouluna.
- Iso osa perheiden sisäisistä kontakteista olemassa tälläkin hetkellä.
- Koululaiset lomalla ja ne vähätkin harrastukset tauolla -> perheiden ulkopuoliset kontaktit putoavat minimiin.
- Monet yritykset ovat kiinni tai toimivat pienemmällä henkilömäärällä lomista johtuen -> edelleen perheiden ulkopuoliset kontaktit putoavat minimiin.
- Kauppakeskukset ja baarit hiljenevät useaksi päiväksi (tiedostaen, etteivät näyttele muutenkaan merkittävää roolia taudin leviämisessä).
- Joulu on rauhoittumisen aikaa, ei silloin nuoriso kokoonnu juhlimaan samalla tavoin kuin vappuna.

Edellyttäen, että suosituksia noudatetaan, mielestäni joulu olisi oiva ajankohta painaa tartuntamäärät alas, koska tämä on kesälomakauden lisäksi ainoa aika vuodesta, jolloin yhteiskunta hiljenee viikoksi-pariksi luonnostaan ilman, että sitä pitää mitenkään valtiovallan toimesta rajoittaa.
 
Viimeksi muokattu:

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
AI niin, tää on se tutkimus joka tehtiin keväällä (julkaistiin vasta nyt) yhdessä saksalaisessa kaupungissa. Tää on ihan yhtä relevantti/epärelevantti kuin toi tanskalaistutkimuskin.

Tarkoitat siis sitä tanskalaistutkimusta jonka tulos viittasi mahdollisiin hyötyihin jotka eivät lähinnä tutkimusasetelmasta johtuen olleet tilastollisesti merkitseviä? Kun tuo asetetaan tutkimusten kokonaisuuteen, se tukee maskien käyttöä eikä päinvastoin, eikä se missään nimessä todista maskeja vastaan.



DANMASK-19, the first trial of mask use during covid-19, was “negative.” Masks didn’t work. We knew this before the trial was published because we were told so on social media. The authors were reported by the media to be struggling to find a major journal for their trial.1 Journals weren’t proving brave enough to publish the study, said the authors, and they didn’t make a preprint available.

When the mythical trial was finally published last week in the Annals of Internal Medicine we didn’t need to read it. We already knew its damning verdict on mask wearing. Social media told us as much. Eminent professors of evidence based medicine, Carl Heneghan and Tom Jefferson, confirmed this in an article for the Spectator.2

Except that if you read the published paper you find almost the exact opposite.345 The trial is inconclusive rather than negative, and it points to a likely benefit of mask wearing to the wearer—it did not examine the wider potential benefit of reduced spread of infection to others—and this even in a population where mask wearing isn’t mandatory and prevalence of infection is low. This finding is in keeping with summaries of evidence from Cochrane.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Pakko sanoa tähän, että mielestäni aika hyvässä, jos tuollainen kauhistuttaa. Mietipä vaikka sitä maailmaa, missä (länsi)maailmaa johtaisivat tulevaisuudessa estoistaan vapautuneet Trumpistit. Tuo nainen on kuitenkin kasvomaskistaan huolimatta (todennäköisesti) erittäin hyvä ja harmiton ihminen.

Voi olla hyvä ja harmiton nainen mutta moisella liikapanikoinnilla ja pelolla mielenterveyspalvelut täyttyvät näillä hyvillä ja harmittomilla ihmisillä
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Otsikko on siis kuraa, kun siinä annetaan painoarvoa yhdelle päivälle. Tekstissä sentään mainitaan, että maanantaista luvut Turusta ovat aina muita päiviä matalampia. Se on jo positiivista.

Pientä laskua Varsinais-Suomessa tosiaan on, mutta tämän päivän lukeman vertailuluku ei saa olla eilinen, vaan edeltävä maanantai. Tänään 22, viikko sitten 27.

Viikkokeskiarvo on ollut muutaman päivän laskutrendissä, mutta siinä on heiluntaa. Tämän päivän lukema on esimerkiksi suurempi kuin toissapäivänen...

Ensiksi ihmettelet miksi annetaan painoarvoa yhdelle päivälle ja sitten itse epäilet laskevaa viikkotrendiä yhden päivän lukujen vuoksi
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tarkoitukseni ei missään nimessä ollut vähätellä koronan vakavuutta, enkä sitä mielestäni ole tehnykään, mutta kuten aiemminkin kirjoitin, suhtaudun hieman skeptisesti uhkakuviin mitä nimenomaan jouluun liittyen maalaillaan. Tulee vähän deja-vu keskusteluihin viime pääsiäisen ja vapun alla.
En minäkään usko, että jouluna homma mitenkään erityisemmin leviää käsiin. Mutta - mielestäni viranomaisten "hysteria" on siinä mielessä ihan perusteltua, että vaikka korona on tähän asti pysynyt Suomessa hyvin kurissa, niin pienimuotoista turnausväsymystä on selvästi havaittavissa ja jouluvapaat selvästi tarjoaa mahdollisuuden koronakurin höltymiselle. Eli siitähän se kai enimmäkseen on kiinni, että missä määrin ihmisten ajatukset kääntyy näiden yksien iltapululle haastattelun antaneiden "tuskin se korona näin meidän kesken tarttuu, kun tunnetaan toisemme hyvin"-moodiin. Oma arvaus on, että Lapin hiihtokeskuksista saadaan pari "koronarypästä" / tartuntaketjua, joita voidaan revitellä uutisissa, mutta muilta osin homma pysyy hyvin hanskassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös