Tuossa preprint-vaiheen "huippututkimuksessa" (tai ainakin sen IS-tulkinnassa) on se ajatusvirhe, että lasketaan olevan olemassa iso kasa piilossa olevia koronatartuntoja, mutta ei yhtään piilossa olevia koronakuolemia. Eli tehdään arvio tartuntojen määrästä (mikä sinänsä voi olla hyvinkin pätevä), mutta luotetaan samalla kuolleisuuden olevan eksakti lukema. Ei näin. Kai niistä piilossa olevista tartunnoista loogisesti ajateltuna jokin osuus olisi osunut hoivakoteihin tai muille riskiryhmäläisille?
NY Times tekee tarkkaa seurantaa koronakuolleisuudesta ympäri maailman, kannattaa vilkaista ao. linkkiä jos aihe kiinnostaa. Tuolla on arvioitu Suomen ylikuolleisuus pandemia-ajalta, eli maaliskuun alusta lokakuun loppuun ja saatu tulokseksi 1100 ylimääräistä kuolemaa.
1100/130000 arviolla saadaankin tautikuolleisuudeksi pikaisella laskutoimituksella 0,85%, mikä onkin jo yli 8-kertainen luku influenssaan nähden. En henkilökohtaisesti usko ihan noin suureen eroon kuolleisuudessa, mutta varmasti ero on isompi kuin tuo tutkimuksen tulkinta antaa ymmärtää.
Far more people died in 2020 during the pandemic than have been officially reported, a review of mortality data in 35 countries shows.
www.nytimes.com