Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 936 047
  • 81 126

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Toki voisin väittää, että asiakasmäärät ovat hieman eri tasolla kuin Suomessa ja turvavälien pitäminen näin ollen hieman vaikeampaa.

En vertaisi ulkomaalaisia kauppareissuja suoraan Suomeen. Täällä on hyvin erilainen kulttuuri. Helsinki voi jossain määrin olla vertailukelpoinen, mene ja tiedä.

Toki näin. Mutta väite, että "[k]ukaan ei tiettävästi ole sairastunut kauppareissun takia" on väärin. Tällöin subjektiivinen "tiettävästi" perustuu vain liian hataraan taustatietoon tai omaan mutuun.

Briteissä ja etelä-Euroopassa ainakin tehty jo kartoituksia näistä oletettavista tartuntapaikoista ja kaupat nousivat esiin niissäkin, kuten pari sivua taaksepäin kuvakappaauksesta voitte katsoa. Suomessakin on tehty oletuksia, mutta en ole vielä saanut käsiini mitään konkreettisia tutkimuksia aiheesta. Kaupat eivät kuitenkaan ole vaarattomia tartuntojen suhteen, kuten eivät ole baarit/ravintolat/yleisötapahtumat tai mitkään mahdolliset tartuntapaikat. Varovaisuudella ja tarkkuudella näistäkin tilanteista kuitenkin selvitään erittäin todennäköisesti ilman tartuntaa.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Käyttäkää maskia, huolehtikaa käsihygieniasta, pitäkää turvavälit, pysykää kotona, kun on pieniäkin flunssan oireita ja yskää, käykää testeissä, jos vähänkään mietityttää, voisiko itse olla tartunnan saanut tai jos elämänmeno on sellaista, että tulee tavattua paljon eri ihmisiä, liioitelkaa tarvittaessa oireita testiin päästäksenne (kurkkukivun todenperäisyyttä ei kukaan muu voi todeta)... Jos tapaatte monia tuttuja, kirjoittakaa lista heti kärkeen läsnäolijoista, ottakaa siitä valokuva ja jakakaa se sähköisesti kaikkien paikalla olleiden kanssa. Tämä nopeuttaa jäljitystä, jos joku saa tartunnan. Älkää luottako vain viranomaisten jäljitykseen. Olkaa vastuullisia. Ja olkaa itse aktiivisia, jos tauti iskee. Nyt ei ole oikea hetki vaieta ja häpeillä. Tartunnan voi saada kuka vain.

Maailma ei tähän virukseen kaadu, mutta se hankaloittaa ihmisten elämää hyvin paljon. Me kaikki voimme osaltamme vaikuttaa siihen, kuinka paljon. Älkää olko itsekkäitä perseenreikiä ja takertuko nyt johonkin periaatteelliseen itsemääräämisoikeuteen ja valinnanvapauteen. Nyt on siihen vähän huono hetki.

Keneltäkään ei arjessa vaadita mitään suuria uhrauksia, vaan pientä tapojen ja käyttäytymisen hienosäätöä. Jos koko tilanne vituttaa liikaa, muistelkaa Talvi- ja Jatkosotaa, niitä ihmisiä, jotka taistelivat tämän maan puolesta, katsokaa valokuvia sairaista lapsista ja muuta ikävää. Lupaan, että sen jälkeen koronavirus ei vituta enää niin paljon.

Eläkää elämäänne, nauttikaa pienistä asioista ja olkaa kiitollisia kaikesta siitä, mikä on hyvin. Tehkää jotain muuta kuin seuraatte mediaa, jos siitä tulee paska fiilis. Tukekaa pienyrittäjiä ja suomalaisia yrityksiä muutenkin. Tämä voi nyt olla se meidän aikamme Talvisota, noin niin kuin vertauskuvallisesti, sillä tämän taistelun perintö jää lapsillemme ja lapsenlapsillemme. Älkää panikoituko missään vaiheessa, mutta älkää myöskään ottako turhia ja tyhmiä riskejä siksi, että kuvittelette olevanne kuolemattomia ja immuuneja.

Hyvää viikonloppua! Muistakaa tehdä jotain kivaa ja olla vastuullisia!
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mitä nämä Ruotsin tiukat koronarajoitukset ovat olleet? Eikö siellä ole ollut esim. ravintolat ja baarit auki kokoajan.
50 hengen kokoontumisrajoitus on ollut lähes alusta asti, ja joku vanhainkodin vierailukielto. Onko muita? En noita näkisi kovin tiukoiksi rajoituksiksi.

Itse en lukenut kuin otsikon, joten en osaa tehdä vertailua - jos sellainen ylipäätään olisi mahdollista. Mutta näin yleisesti, olivat rajoitukset tiukemmat tai ei, Ruotsi laittoi ne joka tapauksessa päälle liian myöhään.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Keneltäkään ei arjessa vaadita mitään suuria uhrauksia, vaan pientä tapojen ja käyttäytymisen hienosäätöä. Jos koko tilanne vituttaa liikaa, muistelkaa Talvi- ja Jatkosotaa, niitä ihmisiä, jotka taistelivat tämän maan puolesta, katsokaa valokuvia sairaista lapsista ja muuta ikävää. Lupaan, että sen jälkeen koronavirus ei vituta enää niin paljon.

Muuten asialliseen kommenttiisi niin on vähän kornia verrata maailmansotaa ja koronavirusta keskenään. Epävarmuudessa ihmiset ovat saaneet elää jo kauan, mutta nyt pitäs kuitenkin koko ajan muistaa se saatanan suhteellisuus, joka on suurin yksittäinen asia, joka harmittaa monia ihmisiä.

Kuolleisuus ei ole Suomessa piikannut suhteessa tavalliseen vuoteen. Tartuntamäärät ovat sadoissakin varsin vähäisiä. Meillä on toimenpideohjelma, jota noudatetaan varsin hyvin. Ihmettelen syvästi rajoitususkovaisten höpinöitä. Vaasa on kuin varoittava esimerkki, että tämmöstä se on kun ei noudateta. Joka helvetin paikassa aivan viimeseen asti noudatettu niin helvetin tarkasti, mutta se kaikuu kuuroille korville.

Syyllistäminen on tärkeämpää kuin ratkaisut. Mitä pitää tapahtua, että uskomme konrektisoituu siihen, ettei meillä ole mitään oikeita keinoja? Ei ole olemassa mitään "talous on vähän auki" tai "talous on pikkusen kiinni, mutta haitataan mahdollisimmin vähän." Evidenssia on sivut täynnä siitä, että ainoa aito ja tehokas toimenpide estää tartuntoja on se, ettemme tapaa toisiamme. Emme järjestä mitään. Ja tätä pitäisi vaalia semmosen puolen vuoden ajan, joka on pahimman luokan utopia jo yksinään.

Minä aion tavata tänään kaksi työkaveria asunnollani. Emme aio pitää maskeja, aiomme juoda ja aiomme keskustella äänekkäästi. Pysymme kämppäni sisällä. Jos todellisuudessa jommalla kummalla heistä tai minulla olisi tartunta niin todennäköisesti toinen tai kaikki saisivat sen. Ihmiset rakentavat rajoituspalettiaan irrallaan todellisuudesta. Käytännössä meillä on nollatoleranssi tapaamisille, jos haluamme oikeasti pysäyttää koronaviruksen.

Ja tästä tilanteesta johtuen suurin osa ihmisistä ei edes luvalla uskalla lähteä mihinkään. Eivät kadonneet yleisöt ja tapahtumat ovat pelkästään koronaviruksen syytä vaan myös sen, etteivät ihmiset uskalla enää edes tulla turvallisiin tapahtumiin. Halutaan 100 % varmuutta, jota ei tule olemaan tarjolla. Tai on sitä tarjolla: älä näe ketään missään ja älä poistu kotoa.
 

motamoro

Jäsen
Aika poikkeuksellinen tää Vaasan rypäs Suomessa. Mitä siellä opiskelijatapahtumassa on oikein tehty, kun tommonen määrä sairastuneita, joku tai useampi supertartuttaja ollu mukana ja siitä lähtenyt lumipallo pyörimään?

Nuoriso on rietastellut oikein pahemman kerran.


" – Hirveä meininki, kerta kaikkiaan. Siellä tanssittiin ja suudeltiin "
 
F

Flonaldo

Kukaan ei myöskään näytä vieläkään edes vähää juhlistavan sitä, että Vaasassa on käytännössä ikäsegmentissä 20-29 laumaimmuniteetti tän jälkeen.
Vaasassa on ehkä n. 15 000 18-29-vuotiasta. Nyt on todettu, mitä, jotain reilu parisataa tartuntaa? Lähtötilanne oli liki 0, koska keväällä seudulla ei juuri tartuntoja ollut. Oikeasti tartuntojen määrä on isompi tietysti, koska suurimmalla osalla opiskelijoista ei juuri nyt ole mitään oireita, vaikka heillä virus elimistössään on / on ollut.

Vaikka se numero siis tuolla perusteella korotettaisiin tuhanteen, kahteen tai vaikka kolmeen, ei oltaisi vielä lähelläkään mitään immuniteettia.

Tuossa on varmasti mietinnän paikka talvea kohti. Onko mahdollista edes saada tarpeeksi resursseja jäljitykseen Helsingissä, kun tartuntojen määrä kiihtyy talvea kohti?
On. Sen kun palkataan. Puhelimella toiselle ihmiselle soittamaan kykeneviä ja heiltä kysymyksiä esittämään pystyviä ihmisiä on pk-seudulla tuhansia ja tuhansia, jotka julkinen sektori voi palkata vaikka tänään.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Tästä aasinsiltaa pitkin tuli mieleeni, että pistää miettimään, miten jatkossa maailma suhtautuu johonkin Koronan tyyppiseen tartuntatautiin. Sellainenkin varmaan taas jossain vaiheessa tulee vähintään voimakkaan influenssa-aallon muodossa. Ollakseen looginen nykyisen lähestymistavan kanssa samalla intensiteetillä pitäisi suhtautua johonkin uuteenkin monille vaaralliseen tautiin.

Oma veikkaus voisi olla, että vuoden sisällä tilanne purkautuu nykyisesti merkittävästi joko laajan rokottamisen kautta tai rokotteen puuttuessa yksinkertaisesti realiteettien tullessa vastaan, millä tarkoitan sitä, että rajoitteita puretaan merkittävästi niiden ollessa enemmän haitallisia kuin hyödyllisiä pitkässä juoksussa. Rajoitteita kuitenkin siis on Suomessakin ravintoloiden ja tapahtumien yms. suhteen. Sen jälkeen on peruutuspeiliin katsomisen aika ja arvaan, että konsensus on se, että nyt satsattiin aavistuksen liian voimakkain toimenpitein juuri tämän taudin nujertamiseen muun elämän ja toiminnan kustannuksella. Mutta aika näyttää.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@peterra , voin hyvin myöntää, että vertaukset sotiin ja koronaan on kornia. Todella kornia. Se oli vertaiskuva. Mutta tein sen siksi, että tämän lähempänä kollektiivisen joukon turvattomuuden tunnetta, suurta kriisiä tai oikeasti todella suuria kysymyksiä ei suurimman osan suomalaisista elinaikana ole ollut. Eikä toivottavasti tule, mutta siihen en itse usko. Ihmisillä on kokonaisuutena asiat täällä niin hyvin, mikä on oikeasti hyvä asia. Mutta sen vastapuolella on olematon epämiellyttävyyden sietokyky ja halu kyseenalaistaa asioita silloin, kun olisi järkevämpää vain noudattaa ohjeita. Miksi muuten suositukset eivät riitä? Miksi tarvitaan pakkoa? Joten tein sen siksi. Tuomaan vähän suhteellisuutta, vaikka vedin itse esimerkissäni railakkaasti penkereen kautta.

Minä en voi verrata tätä kokemusta omalta osaltani sota-aikaan, koska en koe tätä mitenkään erityisen kammottavana tai edes stressaavana. Minun elämääni tällä ajalla ei ole ollut muuta suurempaa ja merkittävämpää muutosta kuin matkailun poisjääminen. Ja siitäkin selviän kyllä. Koska asiat ovat muuten hyvin ja voin elää kutakuinkin normaalisti. Tietysti arjessa kodin ulkopuolella pitää miettiä enemmän kuin ennen, mutta ei se tuota mulle ylitsepääsemätöntä ongelmaa.

Ihmisiltä katoaa stressaavissa tilanteissa usein suhteellisuudentaju. Vedetään överiksi. Jos moni menisi itseensä ja miettisi omaa käytöstään eri tilanteissa, asiat voisivat muuttua monessakin mielessä helpommaksi myös tulevaisuudessa. Mutta moni vetää vain verhot kiinni ja ummistaa silmänsä isommalta kuvalta. Ja sitten elämä on niin kauhean vaikeaa nykyisin, kun kaikki kiva on kielletty. Vaikka ei oikeasti olekaan.
 
F

Flonaldo


”Jäljittäjiä voidaan haalia monista yhteyksistä, mukaan lukien alueellinen hallinto, yhteisöt, järjestöt, vapaaehtoiset jne. Terveydenhuollon henkilökuntaa ei tulisi määrätä jäljittämään tartuntoja elleivät olosuhteet niin vaadi”, WHO:n oheistuksessa todetaan.

Johtava ylilääkäri Kustaa Piha toteaa, että pääsääntöisesti terveydenhuollon henkilökunnan käyttö on perusteltua, sillä soittaessa arvioidaan oireita ja hoidon tarvetta ja käytetään potilastietojärjestelmiä riskien arvioinnissa.

***

Tämähän ei ole jäljittämistä. Nyt terveydenhuollossa on sekoitettu jäljittäminen ja sairaiden hoito & tukeminen, ja sen seurauksena hybridistrategia natisee saumoistaan.

Jäljittäjän on varmasti ihan hyvä kysyä on kaikki kunnossa ja tarvitseeko kontaktoitu jotain apua, ja jos tarvitsee, sitten ne henkilöt ohjataan puolestaan jäljittämisen jälkeen eri putkeen ja terveydenhuollon henkilöstö heidät erikseen kontaktoi. Jäljittämisen rajaaminen pelkästään hoitajille sen takia, että joku kontaktoitu voi joskus tarvita hoidon tarpeen arviointia, on hirveää resurssien hukkaa.
 

Kaspar11

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Pittsburgh Penguins
Työterveyden kautta ohjeistettiin kurkkukivun takia testiin. 26h testin otosta tulos, negatiivinen. Hoitsu sanoi päänsärkyisistä ja nuhaisistakin löydettävän nyt koronaa. Kannattaa siis käydä. Normaali oloissa mynthon aski taskuun ja töihin..
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Sitä minua pelottaa tässä Vaasan tilanteessa että nyt alkaa syyslomat. Äidit ja iskät haluaa että nuoret tulee kotiin. Silloin tämä pääsee leviämään tehokkaasti.

Tässä Kokkolan vieressä Kruunupyyn kunnassa on todettu viikon sisällä kohta yhtä monta tartuntaa kuin Kokkolassa koko pandemian aikana. Kaikki tämä vain kun pieni määrä tartunnan saaneet tuli viikonlopuksi kotiin.

Aikanaan taisi olla Expressbussin mainos, et opiskelija käy kotona, se kannattaa... No siitä tosin on aikaa, uskoisin, että tässä tilanteessa moni opiskelija on ns. valveutunut ja ei lähde parin sadan kilsan päähän, vaan jää opiskelupaikkakunnalleen
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Olen edelleen tyytyväinen pääosin hallituksen toimenpiteisiin. Esimerkiksi kiihtymisvaiheen/leviämisvaiheen määritelmä koronaviruksesta kuitenkin on pahasti vajaa. Kun vertaa nyt pelkästään tällä hetkellä kuutta maakuntaa, jotka ovat leviämisvaiheessa niin maakuntien välillä erot ovat aika isot. Pirkanmaalla koko epidemian pahin päivä on tuottanut 17 tartuntaa syksyllä - tänään kirjattiin 11. Varsinais-Suomen luvut eivät varsinaisesti tästä paljoa poikkea eivätkä Kanta-Hämeen. Uusimaa erottuu lähinnä väestöpohjansa vuoksi ja ottaa epidemiaa jatkuvasti muuta maata enemmän vastaan. Vaasan tilanne puolestaan näyttää huomattavasti pahemmalta kuin se on, koska toimenpiteiden määräaikaisella tiukennuksella todennäköisesti Vaasa palaa Mikkelin ja Kuhmon tavoin ruotuun parin viikon kuluessa.

Tässä etsitään balanssia, joka on hyvä. En vain itse henkilökohtaisesti ymmärrä esimerkiksi maskien käytön laajentamista sellaisiin paikkoihin, joissa sen vaikutus on minimaalinen. Palaan taas kauppa-esimerkkiin - keväällä ei ollut maskeja kellään ja kaupoista ei tullut viruslinkoja. Mitä kaupan laajennettu maskisuositus auttaa, jos yökerhot ovat tartuntaklustereiden ytimessä? Kaikkien ravintoloiden moukaroiminen ympäri Suomen, jos ongelma on Vaasassa tai Helsingissä puolestaan ei nauti ainakaan omaa luottamusta.

Toinen, mitä emme saa riittävästi dokumentoitua niin miten alue x poistuu kiihtymisvaiheesta / leviämisvaiheesta? Mikä tunnusmerkistö täyttyy, jotta näin tapahtuu? Ja puretaanko toimenpiteet asteittain vai kerralla?
Sinun juttusi on niin poukkoilevia ja mihinkään järkeen perustumattomia, että ei näiden seuraamisessa ole oikein mitään mieltä.

Kaupoissa on keväällä ollut muutamia tartuntoja. Lähtökohtaisesti kaupassa vietetään niin lyhyt aika nokikkain samojen ihmisten kanssa, että virus ei siellä tartu. Koskee myös kassatyöntekijöitä. (Keväällä PAM tms. ilmoitti parista tartunnasta työntekijöillä)

Mitä tulee ravintoloihin, niin itse ovat ongelmansa aiheuttaneet. Vai pitäisikö sanoa, että pubit ja yökerhot on kaikkien ravintoloiden ongelmat aiheuttaneet. Siistisivät itse sen oman pesänsä ja MaRa voisi alkaa erottelemaan ihan itse ravintoloita toisistaan ja myöntää, että ongelmia on nimen omaan yökerhojen ja alkoholia myyvien tilojen kanssa.

Mitä tulee väitteeseesi, että ongelma on Vaasassa, niin ei ole! Sitä ongelmaa ei ollut Vaasassa ja me emme voi tietää missä se seuraavaksi tapahtuu vastaavassa mittakaavassa jos ihmiset saa edelleen painaa yökerhoissa ihan missä tahansa ja ihan ilman valvontaa. Se voi seuraavaksi olla Ikaalinen yhtä hyvin kuin Ivalo missä tulee kymmeniä tartunnan saaneita. Vaasassa ei ollut käytännössä tartunnan tartuntaa ennen tätä yhtä opiskelijabileet ja yökerho tapausta. Mitä helvettiä se enää auttaa Vaasaa rankaista? Se meni jo.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tässä ketjussa on ollut ihan hyvää pohdintaa siitä, että pitäisikö rajoituksia nyt kuitenkaan kiristää, kun lukemat ovat vasta tällaiset, eikä tilanne ole oikeasti verrattavissa kevääseen, jolloin tartunnat olivat oikeasti vähintään viisinkertaiset.

Kysymys on hyvä. Mutta tässä unohdetaan nyt se kuuluisa viive. Jos rajoituksia päätetään kiristää, ne tulevat todennäköisesti voimaan viikon viiveellä. Ja niiden vaikutus näkyy siitä sen kesällä yleiseksi vitsiksi jostain syystä nousseen "kahden viikon" kuluttua. Eli periaatteessa vasta kolmen viikon kuluttua olisi jotain tämän teorian mukaan nähtävissä.

No, ei tuo ihan niin yksiselitteistä ole. Minusta tartunta tulee nykytietämyksen mukaan ilmi yleensä noin viikon kuluessa altistumisesta. Eli jotain vaikutusta olisi varmasti nähtävissä jo aiemmin. Ja nyt kun epidemia on voimistunut, ihmisten varovaisuus tulee hitaasti lisääntymään, millä toivottavasti on myös epidemiaa rajoittava vaikutus.

Meillä on nyt ollut elokuun lopulta asti tilanne, että uusien tartuntojen määrä on tuplaantunut noin kahdessa viikossa, eikä tässä ole vielä näkynyt mitään merkkiä hidastumisesta. Ei tämä trendi edellä kuvatuista syistä tietenkään ikuisia aikoja jatku. Olisin itse kuitenkin kuvitellut sen jo vähitellen hidastuvan. Vielä niin ei ole tapahtunut. Jos tämä jatkuisi seuraavat kaksi viikkoa, niin sitten meillä alkaisi olla noin 400 tartuntaa päivässä. Vaikka sairaalat eivät vielä kusessa olisikaan tuosta, niin testaus- ja jäljityspuoli kylläkin, ja hybridistrategian noudattaminen voisi mennä mahdottomaksi. Ja altistumisten ja karanteenien vaikutus työpaikkojen toimintaankin alkaisi olla turhan raju...

Pidän kuitenkin todennäköisenä sitä, että tuonne 400/päivä -tahtiin ei mennä. Se alkaisi vaatia Vaasan kaltaisia superhypermegaviruslinko-ryppäitä useampiakin. Kun tuo pahin vaihe Vaasassa saadaan taittumaan, nähdään tartuntaluvussa todennäköisesti vihdoin käänne alaspäin.

Aika näyttää, miten käy.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kaikista hulinoista huolimatta sairaalaan on tullut vain kuusi henkilöä lisää ja teholle ei lisäystä ollenkaan.

Lukemat siis ovat:
  • Sairaalahoidossa olevien määrä Suomessa on 37 (+ 6**)
  • Tehohoidossa olevien määrä Suomessa on 5 (+ 0**)
Eli 37 ihmistä sairaalassa ja näistä viisi on teholla.

En näkisi tarvetta lisäkiristyksille, en missään nimessä. Kai se kuuluisa kaksi viikkoa nyt toimii myös toiseen suuntaan, kun odotellaan edellisten rajoitusten vaikutuksen näkymistä ;)
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Veli @Sistis analysoi ja kiteyttää asian aika hyvin. Lokakuun loppussa saatamme olla viisaampia, oliko näistä rajoituksista apua ja jos oli, niin miten paljon.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Kaikista hulinoista huolimatta sairaalaan on tullut vain kuusi henkilöä lisää ja teholle ei lisäystä ollenkaan.

Lukemat siis ovat:
  • Sairaalahoidossa olevien määrä Suomessa on 37 (+ 6**)
  • Tehohoidossa olevien määrä Suomessa on 5 (+ 0**)
Eli 37 ihmistä sairaalassa ja näistä viisi on teholla.

En näkisi tarvetta lisäkiristyksille, en missään nimessä. Kai se kuuluisa kaksi viikkoa nyt toimii myös toiseen suuntaan, kun odotellaan edellisten rajoitusten vaikutuksen näkymistä ;)
Jos sairaalaan joudutaan toisella viikolla, niin tämä määrä tulee vielä nousemaan.

Mitä tulee veljen @Sistis kirjoitukseen, niin kannattaa nyt muistaa keväästä puhuttaessa, että vaikka Koronaa olisi esiintynyt sanotaan nyt 10x se määrä mitä testeissä todettiin, niin se esiintyi maantieteellisesti rajatulla alueella. Eli lähinnä PK-seudulla. Tämä tuntuu monilta unohtuvan. Mikäli Koronaa olisi ollut ympäri Suomen, niin väkisinkin myös muualta olisi tullut porukkaa sairaaloihin ja nämä ketjut ympäri Suomen olisi paljastuneet. Vaan näin ei tapahtunut. Eli kyllä me olemme poikkeuksellisessa tilanteessa suhteessa kevääseen siinä, että nyt Koronaa on ympäri Suomen ja uusia tartuntaketjuja tulee paikkoihin missä Koronaa ei ole aiemmin esiintynyt.

Pelkästään sen tuijottaminen, että keväällä oli pakko olla, ei vain riitä, koska keväällä olisi ollut pakko myös tulla sairaaloihin porukkaa jos Koronaa olisi merkittävästi ympäri maata esiintynyt. Se pitää varmasti paikkaansa, että keväällä Koronaa enemmän oli kuin testattiin, mutta se oli myös enemmän alueellinen tauti silloin.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Pidän kuitenkin todennäköisenä sitä, että tuonne 400/päivä -tahtiin ei mennä. Se alkaisi vaatia Vaasan kaltaisia superhypermegaviruslinko-ryppäitä useampiakin. Kun tuo pahin vaihe Vaasassa saadaan taittumaan, nähdään tartuntaluvussa todennäköisesti vihdoin käänne alaspäin.

Aika näyttää, miten käy.
Itse taas veikkaan, että tuo 400:n raja menee rikki ensi viikolla. Keskiarvonoussee sinne parin viikon sisällä. Perustan tämän puhtaasti siihen, että ihmiset eivät sittenkään ottaneet onkeensa keväästä. Varsinkin nyt, kun "tauti on lievempi" ja mitä kaikkea muuta sitä kuuleekaan. Lisäksi tietysti ensi viikolle ajoittuva koulujen syysloma. En oikeastaan pidä mitenkään erikoisena, että jonakin marraskuisena tiistaina ihasteltaisiin nelinumeroista tartuntalukua.

Tästä huolimatta en halua yleisiä rajoituksia ja kohdennettujakin mahdollisimman vähän. Meillä ei ole varaa pelata aikaa rokotteeseen saakka, joten tähän täytyy nyt vaan tottua.
 
Julmaa on. Valitettavasti julkisuudesta on tullut juuri tuo kuva, että THL & STM ovat nimenomaisesti maalittaneet juuri ravintola-alaa kuulematta lainkaan alan asiantuntijoita. Terveysviranomaiset eivät ole ravintola-alan asiantuntijoita.

Toisaalta tuon täytyy toimia myös toisinpäin eli ravintola-alan asiantuntijat eivät ole terveyden alan asiantuntijoita.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse taas veikkaan, että tuo 400:n raja menee rikki ensi viikolla. Keskiarvonoussee sinne parin viikon sisällä.

Voi olla näinkin. Tarkennetaan, että itse puhuin viestissäni nimenomaan liukuvasta seitsemän päivän keskiarvosta.

R-luvun trendi (julkistettujen tapausten pohjalta laskettu) on siinä hieman yli 1.2 ollut jo pitkään. Pari viime päivää ovat tartuntojen keskiarvolla laskettuna antaneet n. 1.4 lukemaksi, mutta trendiin tuo ei ole vaikuttanut. Jos tuo 1.4 jäisi pidemmäksi aikaa päälle, niin sitten tartunnat räjähtävät käsiin. Siihen en itse usko, koska missään muuallakaan en ole huomannut noin käyneen.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse taas veikkaan, että tuo 400:n raja menee rikki ensi viikolla. Keskiarvonoussee sinne parin viikon sisällä. Perustan tämän puhtaasti siihen, että ihmiset eivät sittenkään ottaneet onkeensa keväästä. Varsinkin nyt, kun "tauti on lievempi" ja mitä kaikkea muuta sitä kuuleekaan. Lisäksi tietysti ensi viikolle ajoittuva koulujen syysloma. En oikeastaan pidä mitenkään erikoisena, että jonakin marraskuisena tiistaina ihasteltaisiin nelinumeroista tartuntalukua.

Tästä huolimatta en halua yleisiä rajoituksia ja kohdennettujakin mahdollisimman vähän. Meillä ei ole varaa pelata aikaa rokotteeseen saakka, joten tähän täytyy nyt vaan tottua.
Veikkaan, että ensi viikolla tulee notkahdus, koska pääkaupunkiseudulla on syyslomat kouluissa ja moni viettää työpaikallakin syyslomaa, eikä siis hakeudu työterveyteen nuhan takia. Sitä seuraavalla viikolla on sitten syyslomat ainakin Lahdessa.
 

Teela

Jäsen
Vaasassa AVI on kieltänyt kaikki yli 10 hengen kokoontumiset sisä- ja ulkotiloissa 31.10 asti. Harmillisesti tämä vaikuttaa erityisesti jääurheiluun, ainakin junnupuolella. Tuon aiemman 20 hengen rajan kanssa seurat ovat voineet järjestää pienryhmäharjoittelua, mutta 10:llä alkaa olla jo vähän tiukkaa.
 

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Vaasassa AVI on kieltänyt kaikki yli 10 hengen kokoontumiset sisä- ja ulkotiloissa 31.10 asti. Harmillisesti tämä vaikuttaa erityisesti jääurheiluun, ainakin junnupuolella. Tuon aiemman 20 hengen rajan kanssa seurat ovat voineet järjestää pienryhmäharjoittelua, mutta 10:llä alkaa olla jo vähän tiukkaa.
Vaikuttakohan Sportin liigajoukkueeseen? Ensimmäinen kotipeli ainakin siirtynee marraskuulle, tosin en olisi yhtään varma, että silloinkaan saa ainakaan yleisön edessä pelata.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vaasan opiskelijabileet ovat levittäneet koronaa Pirkanmaalle ja Kuopioon. Siis tartunnat ovat Vaasan opiskelijabileisiin jäljitetty.
Vaasan bileet iltalehdessä
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös