Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 026 197
  • 81 135

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Ei ole läheskään ainoa palvelukoti Helsingissä, jossa on todella tiukat paikat. Järkyttäviä uutisia kuului tässä pari päivää sitten, mutta ei ole minun asiani alkaa yksilöidä tarkemmin.
Olisit nyt sanonut vaan, kun näköjään medialta ja kansalaisilta pimitetään tietoa noista palvelutalotapauksista ja oikeasta kuolleiden määrästä. Saattaisi olla vähän toinen ääni kellossa ihmisillä jos alkaisi noita kuolleita kasaantua Ruotsin tahtiin. Ehkä ne ruotsalaiset oli oikeassa siinä, että muut maat ei tilastoi kunnolla.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei siinä noin sanottu, ainakaan tuossa WHO:n alkuperäisessä tiedotteessa.

Sen sijaan tiedotteen sisältö on, ettei vielä ole olemassa tieteellistä näyttöä, tekeekö koronan vasta-aineet sairastaneen henkilön immuuniksi uudelle tartunnalle tai että kuinka luotettava vasta-aineiden antama suoja on. Tämän sekä vasta-ainetestauksen mahdollisen epäluotettavuuden takia varoiteltiin siirtymisestä "immuniteetti- tai koronapassien" käyttöönottoon.

Thanks! Hyvä korjaus. Olisi pitänyt lukea tuo alkuperäinen teksti, mutta ei aika riittänyt tuossa vaiheessa.

Hyvä tieto siis.
 

Hexa

Jäsen

Tämä on erittäin valitettavaa, ei voi muuta sanoa.
Yllättävän kovia lukuja alkaa tulla Suomessakin näissä hoitolaitoksissa, vaikka vanhukset oli tarkoitus eristää myös hoivakodeissa, eivätkä edes omaiset pääse niihin vierailemaan kuin poikkeustapauksessa ja hyvin suojattuna. Jostakinhan virus on tännekin päässyt kulkeutumaan. Saattohoidossa olevat potilaat eivät tietysti paljon kestä muutenkaan.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Se on kyllä jännä miten sokeasti luotetaan muiden maiden viranomaisiin, mutta suomalainen ei vaan luota oman maansa vastaaviin. Vaikka mikä olisi.

Tämä pitää paikkansa ainoastaan keskustelupalstoilla. Kyselytutkimuksien mukaan suomalaisten luottamus viranomaisiin kuten esim. poliisiin on korkealla tasolla. Tälläkin palstalla on muutama negapetteri jotka vinkuvat asiasta kuin asiasta, todellisuus tuolla ulkona on kuitenkin aivan muuta.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Terveisiä viiden viikon takaa, jolloin sain ylläpidolta kuukauden bannit "maailmanlopun skenaarioiden maalaamisesta". THL:kin on sen jälkeen jo vaivihkaa nostanut virallisen kuolleisuusarvionsa 2-4-kertaiseksi (se veikkaus, jonka pohjalta Suomen toimet tehtiin oli siis 0,05-0,1%, nyt se on 0,2%, ja sekin on muuten vielä jokusen sata prosenttia alakantissa). Yllättäen tämä tehtiin vaivihkaa ensin poistamalla sivuilta kuolleisuusarvio kokonaan ja sitten lätkäisemällä uusi tilalle. Salminen ei ole suostunut kommentoimaan asiaa ja tuskin koskaan kommentoikaan. Ei ole kauhean lähellä, että tätä tatuointia tarvitsisi ottaa.

Nyt mennään hieman laimeammalla versiolla Ruotsin linjasta. Lopputulos on kuitenkin sama: 10 vuotta jatkuva lama (linkki Suomen Kuvalehteen, jossa julkaistiin hallituksen tilaama tutkimus -- nykylinjan hinta on 50-99mrd ja tukahduttamisella selvittäisiin 2,4-4,8mrd) ja sekä talouskuopan että kuolonuhrien maksimointi, ellei hallitus tule järkiinsä.

Koronan todellinen kuolleisuus vaikuttaisi piirtyvän 0,5-0,1% pintaan. Eli tasan kuten reilu kuukausi sitten kirjoitin: THL:n arviossa oli pilkku väärässä paikassa.

Kuolonuhrien määrää on Suomeen vaikea ennustaa, koska riippuu aivan täysin siitä onnistuuko Marin jossain vaiheessa tekemään päätöksiä joita muualla Euroopassa on nähty vai peesataanko tässä Ruotsia maailman tappiin. Jotain on tietenkin tehtävä, koska nykylinjalla laumaimmuniteetti (mikäli koronaan voi sellaista edes saada) on saavutettu joskus 2024. Joko siis avataan rajoituksia ja hyväksytään se, että suunnilleen 0,3-0,6% koko Suomen väestöstä kuolee (laumaimmuniteettiin 70% väestöstä tartuntoja, kuolleisuus se 0,5-1%) ja yritetään selvitä koko sotkusta vuodessa tartuttaen koko jengi nopeammin tai sitten tehdään kuten noin jokainen Euroopan maa Ruotsia lukuunottamatta eli kokoontumisrajoitus alas, maskia naamalle, poljetaan korona maan rakoon parissa kuukaudessa ja jatketaan elämää minimaalisin kuolonuhrein ja suhteellisen pienin taloudellisin menetyksin.

Tehdään nyt kuitenkin ennustus, palaan tähän kesäkuun alussa ja katsotaan miten meni. (Ylläpidolle terveisiä, ei tarvitse bannata uudestaan, lupaan etten postaa seuraaviin 5 viikkoon mitään). Ennen vappua hallitus ei saa aikaiseksi varautua vappuun millään järkevillä toimilla, vaan korkeintaan poliiseja ohjeistetaan vähän hajottamaan kokoontumisia. Skarpit kaupunginjohtajat ehkä sulkevat parit puistot. 2 viikkoa vapusta tartunnat piikkaavat, kesäkuun vaihteen tienoilla koronakuolemia on Suomessa yli 1000. Mitä lämpimämmät kelit, sitä enemmän tartunnat leviävät. Lumipallo vyöryy eteenpäin. Käytännössä Suomessa käy täysin sama kuin Ruotsissa on käynyt edellisen kuukauden aikana, mutta jaettuna kahdella (meillä puolet vähemmän ihmisiä). Hallitusta kohtaan kohdistuu päivä päivältä kovempaa painetta tehdä jotain. Ruotsista selviää, että Tegnellin malli on ollut modernin historian suurin virhe, ja laumaimmuniteetti on edelleen toivottoman kaukana. Ruotissa vedetään hätäjarrusta, ja Suomi jää yksin Euroopan löysimpien rajoitusten maaksi. Paine kasvaa. THL muuttaa jälleen kuolleisuusennustettaan, nyt 0,3-0,4 prosenttiin. Kukaan ei kyseenalaista, miten on mahdollista että arvio on muuttunut monisatakertaisesti alkuperäisestä, joka oli täysin kaiken tutkimustiedon vastainen ja josta puuttui kaikenlainen riskiarvio täysin. Marin vetää lopulta myös hätäjarrusta ja liinat kiinni, mutta vasta vaiheessa, jolloin tauti on jo levinnyt noin kymmenkertaisesti tästä hetkestä. Suomalaisten kesänvietto alkaa erittäin rankoilla määräyksillä (ei ulkonaliikkumiskieltoa, mutta tämänhetkisestä jonkinlainen rankempi malli), koska tautia on kaikkialla. Suurin osa kesästä vietetään sisätiloissa, koska maalis-huhtikuussa ei saatu aikaiseksi reagoida vaan haluttiin peesata Ruotsia. Samaan aikaan suurimmassa osassa Eurooppaa vietetään kesälomia suhteellisen normaalisti, koronasta muistuttavat lähinnä kasvomaskit, joiden pitäminen on pakollista julkisessa liikenteessä ja kauppojen sisällä. Ruotsissa Tegnell saa joko kenkää tai eroaa itse massiivisen julkisen ristiinnaulitsemisen seurauksena. Ruotsin kuolinlukemat lähentelevät kesäkuun alussa 10 000:a. Suurin osa niistä olisi voitu estää, kuten jopa Itä-Euroopan köyhien maiden esimerkkiä seuraamalla huomaa.

Kesän jälkeen koronakuolemat lienevät Suomessa noin 5000 ja taloudellinen lasku niin suuri, että sitä maksetaan vielä 10 vuoden päästäkin. Tämä siis tietenkin oletuksella, ettei toimia kiristetä seuraavien viikkojen aikana.

Toivotan kaikille jaksamista korona-aikoihin, vilpittömästi.

Ilman lockdownia oltais selvitty vähemmällä taloudellisella vahingolla tähän mennessä mutta varsinaisten lukujen heitto on ihan vaan täyttä mutuilua. Toki täys sulku tulee todella kalliiksi mutta kaikki maat droppaa yhtä paljon, sama lainanoton kannalta.

Suomihan oli matkalla taantumaan jo ennen koronaa ja talous oli menossa kriisiin jo silloin, eli pelkän sisäisen kulutuksen varassa oltaisiin oltu ja suomea vientivetoisena maana se ei olis miltään pelastanut.

Ruotsi taas on ihan eri koon kansantalous ja maanakin kaks kertaa isompi, lopulta huonosti vertailukelpoinen suomen kanssa vaikka monet kokeekin sen jotenkin sopivaksi viitekehykseksi.

Tästä kriisistä pääsee parhaiten ulos ketterät ja päätöksentekokyvyltään kevyet valtiot, ne jotka onnistuvat sopeutumaan parhaiten tulleeseen maailman muutokseen. Tuota vasten esim. Business Finlandin kehitysrahojen jakamisen kritisointi (irroittaen kassavajeen hallinnasta) näyttäytyy varsin hassuna.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Maailmalla meni 200,000 kuoleman rajapyykki rikki. Rajapyykin saavuttamiseen meni 16 päivää.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Astuinko nyt kenties miinaan, vai mikä tämä 16 päivää juttu oikein on, kun virus on pyörinyt jostain marraskuusta saakka maailmalla?

Siis sadasta tuhannesta kahteensataan tuhanteen. Olisi ehkä pitänyt laittaa se tuohon viestiin. 100,000 meni rikki 9.4. ja 200,000 meni rikki 25.4.

Eilen maailmalla tilastoitiin eniten uusia tartuntoja yhdessä päivässä (105, 825) ja eniten parantuneita niinikään yhdessä päivässä (52,928) koko epidemian aikana. Siihen asti päivittäisten parantuneiden määrä oli 27 000 tapauksen tienoilla, joten harppausta tuli vajaan kolmenkymmenen tuhannen verran. Parantuneiden ja kuolleiden välinen suhde on tällä hetkellä 80-20, kun se vielä kaksi viikkoa sitten oli 78-22. Se vähän kielisi siitä, että tauti on muuttumassa lievempään suuntaan.

Päivittäisten kuolemien piikki koettiin näillä näkymin 17.4. (8346), noihin lukemiin ei ole ainakaan viimeisen viikon aikana ylletty.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Noin 1,5 kuukautta on nyt kulunut siitä, kun poikkeustila alkoi ja edelleenkään TV-uutisten päälähetyksen aiheina ei tule mitään muuta, kuin koronauutisia. On tämä tässäkin mielessä ihan kirkkaasti oman elinajan isoin ja merkittävin juttu.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
On tämä tässäkin mielessä ihan kirkkaasti oman elinajan isoin ja merkittävin juttu.
Kun täytin 20 vuotta isäni ohimennen mainitsi olleensa sodassa kaksi vuotta täyttäessään 20 vuotta, minkä tietysti tiesinkin. Herätti se silti silloin ajatuksia siitä, miten erilaisia nuoruutemme olivat olleet. Myöhemmin isäni haavoittui pahasti, mutta kuitenkin hän kotiutui terveenä upseerina sodasta. Eri sukupolvilla on erilaiset ongelmat.
 
Viimeksi muokattu:

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Suomen parantuneet-tilastoa on päivitetty. Parantuneita on 2500, aktiivitapauksia tällä hetkellä 1789. Tällä hetkellä Suomessa on tehty 77800 koronavirustestiä, joista 4475 on ollut positiivisia. Sairaalahoidossa on 193 ihmistä ja tehohoidossa 60. Suomessa on tehty 14041 testiä miljoonaa asukasta kohden.
 
Viimeksi muokattu:

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Suomen parantuneet-tilastoa on päivitetty. Parantuneita on 2500, aktiivitapauksia tällä hetkellä 1783. Tällä hetkellä Suomessa on tehty 77800 koronavirustestiä, joista 4485 on ollut positiivisia. Sairaalahoidossa on 190 ihmistä ja tehohoidossa 60.

Sairaalassa olevia 193, THL:n sivuilla lukee et ollut laskuvirhe. Muualla siis laskua ja HYKS suht ennallaan tai pieni kasvu, siellä lähes kaikki tapaukset. TAYS edelleen uskomaton luku, vain 5 sairaalassa!
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kun täytin 20 vuotta isäni ohimennen mainitsi olleensa sodassa kaksi vuotta täyttäessään 20 vuotta. Myöhemmin hän haavoittui pahasti, mutta kuitenkin kotiutui terveenä upseerina sodasta. Eri sukupolvilla on erilaiset ongelmat.
Juu ja siitä pari sukupolvea taaksepäin, niin tässä maassa todistettiin hyvin vakavaa nälänhätää. Kovempaa oli elo ennen ja meidän ei onneksemme tarvitse niitä murheita kantaa.
 
Suosikkijoukkue
JYP, Suomen maajoukkueet
Aika ankea alkaa olla Ruotsin tilanne, mikäli ISän juttua on uskominen. Eli siellä alkaa tehohoitopaikat olemaan vähissä, minkä takia osa niitä tarvitsevista jätetään kuolemaan normaali osastoille. Lääkärit on vaikean valinnan edessä, kenellä on mahdollisuus säilyä hengissä, voi saada tehohoitopaikat, mutta kaikki ei sitä mahdollisuutta saa.
Toivotaan että Suomessa ei jouduta tämän tilanteen eteen, ja jokainen voi miettiä mitä se tarkoittaisi omalla kohdalla.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Noin 1,5 kuukautta on nyt kulunut siitä, kun poikkeustila alkoi ja edelleenkään TV-uutisten päälähetyksen aiheina ei tule mitään muuta, kuin koronauutisia. On tämä tässäkin mielessä ihan kirkkaasti oman elinajan isoin ja merkittävin juttu.

Kyllä viime viikolla oli joku päivä kymppiuutisten ykkösaiheena, että asuntojen hinnat ei ole laskenut vaikka asuntokauppa onkin hidastunut. Tärkeä juttu välittäjille tuo ettei ole pelkkiä koronauutisia.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Juu ja siitä pari sukupolvea taaksepäin, niin tässä maassa todistettiin hyvin vakavaa nälänhätää. Kovempaa oli elo ennen ja meidän ei onneksemme tarvitse niitä murheita kantaa.
Kun luin sukumme historiikkiä niin sieltä kävi ilmi, että yhdet esivanhempani olivat kuolleet nälkään 1860-luvulla. Heidän poikansa muutti tuon jälkeen Turkuun kauppiaan rengiksi, sitten pääsi muurariksi ja myöhemmin kouluttautui rakennusmestariksi. Hän oli perustamassa Turkuun rakennusmestarien yhdistystä ja rakennutti Turkuun ja muualle Varsinais-Suomeen 50 vuoden ajan paljon rakennuksia, joista osa on vieläkin on pystyssä. Kun nuo aiemmat sukupolvet ovat selvinneet paljon vaikeammista tilanteista niin eiköhän mekin tuosta yhdestä koronasta selvitä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Työpaikoilla voitaisiin testata kaikki vähänkin oireilevat ja iäkkäät työterveyshuollossa niin saataisiin nopeasti satojatuhansia testejä.

Tämän hetken hinnoilla ei ole työnantajille kovin houkuttelevaa. Vasta-ainetestin hinta on siedettävä (esimerkiksi Mehiläinen taisi tarjota 59 eurolla osana tt-sopimusta), mutta varsinainen koronatesti on hinnaltaan moninkertainen.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Ihan tarkalla ettei ala vituttaa noin kolme kertaa päivässä eri uutislähteissä oleva uusi ennuste epidemiahuipusta.
Tulkoot milloin sitten tuleekaan mutta lopettas tuon saatanan typerän arpomisen. Niin siinä vaan käy että tuo paskamedia tekee tästäkin ilmeisen vakavasta aiheesta vitsin.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Ihan tarkalla ettei ala vituttaa noin kolme kertaa päivässä eri uutislähteissä oleva uusi ennuste epidemiahuipusta.
Tulkoot milloin sitten tuleekaan mutta lopettas tuon saatanan typerän arpomisen. Niin siinä vaan käy että tuo paskamedia tekee tästäkin ilmeisen vakavasta aiheesta vitsin.

Minun mielestäni Salmisen tuossa haastattelun lopussa antama kommentti "”Henkilökohtainen mielipiteeni on, että jos ihminen itse katsoo kontaktin vaikkapa lapsenlapsiinsa tärkeämmäksi kuin oman riskinsä, niin kyllä sitä pitää voida kunnioittaa.” on aika käsittämätön. Jos hallitus on ohjeistanut suojelemaan riskiryhmiä, niin kyllä Salminen antoi tuossa Ylen haastattelussa täysin päinvastaisen signaalin. Tuo kommentti ei ollut mielestäni ihan loppuun asti mietitty.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS

Kohtuu mielenkiintoinen viritys, samanaikaisia suorituksia eri paikkakunnilla ja kuvatuotanto hoitaa siitä yhtenäisen kokemuksen. Jossain seiväshypyssähän tai muissa vuorotellen suoritettavassa lajissa tämä onnistuu helposti, juoksuissa saa jo luultavasti laittaa esim ylänurkkaan viivapiirroksen radasta ja pisteen kullekin juoksijalle osoittamaan missä on menossa.
 

MHPeg

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tilastoitujen koronavirusten määrästä kuolleita:

15.4. 2,2%
20.4. 2,5%
22.4. 3,6%
23.4. 4,0%
25.4. 4,15%.

Maailmalla kuolleisuus tällä hetkellä 6,9%

Keskiarvollisesti ollaan siis lähes maailman tasolla.
 
Viimeksi muokattu:

MadMike

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, HML Huskies, Fremantle Dockers, Western Force
Tilastoitujen koronavirusten määrästä kuolleita:

15.4. 2,2%
20.4. 2,5%
22.4. 3,6%
23.4. 4,0%
25.4. 4,15%.

Maailmalla kuolleisuus tällä hetkellä 6,9%

Keskiarvollisesti ollaan siis lähes maailman tasolla.

Onko 60% lähes samalla tasolla? Toki vallitseva tilanne ei ole tae tulevasta kehityksestä.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Suomen parantuneet-tilastoa on päivitetty. Parantuneita on 2500, aktiivitapauksia tällä hetkellä 1789. Tällä hetkellä Suomessa on tehty 77800 koronavirustestiä, joista 4475 on ollut positiivisia. Sairaalahoidossa on 193 ihmistä ja tehohoidossa 60. Suomessa on tehty 14041 testiä miljoonaa asukasta kohden.
Eli tartuntoja edelleen vain alle 6% kaikista testeistä. Onkohan testattujen määrä jossain tiedossa? Eikä varmaan edelleenkään ole mitään järkevää selitystä miksi niin vähän tartuntoja? Kaippa se sitten on niin, että testeihin sattuvat vain ne terveet ja kyseessä on hämmentävä tilastovääristymä. Mä olen vieläkin hämilläni, sais Tukio itte tulla kertoon.
 

Logan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Filip Kadera & Jan Lukas
Eli pitää tuntea maailmantuskaa joka sekunti (no ei ehkä koko ajan), eikä saa arvottaa asioita siinä kontekstissa missä kuitenkin koko ajan elää, mikä ei ole pakolaisleiri, tai sotatoimialue, vaan turvallinen länsimaa Suomi.
En kirjottanut viestiä hyökkäävässä asenteessa. Tottakai harmittaa ja omalta kohdalta palvelualan työntekijänä tämä on oikeasti katastrofi. Ehkä olen sitten liian skeptinen, mutta vaikka paha tilanne on niin en jaksa sen enempää panikoida. Työ johon ei maailmantilanteella vaikka nyt ole väliä pitäs olla kiitollinen siitä. Eikä valittaa jos joku kokoontuminen jää välistä.

Maailman tuska on loppumaton tie, eikä siihen tarvitse mennä. Kukaan yksilö yksin ei voi muutosta tehdä mutta valituksella pitäs olla rajat. Nyt on poikkeusaika ja hommat menee huonosti piste. Rajoituksista sitten jokaisella on varmaa oma mielipide.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös