Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 013 230
  • 81 135

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Jos elän työkykyisenä eläkeikääni asti, niin son arveella sitten vasta seppukun koitto.
Mikäli sairastun kustannustehottomaksi ennen eläkeikääni, niin sitten seppuku koittaa ennemmin.

Sellaiset ovat Suomen Demokraattisen Kansantalouden oikein oppineen jäsenen elon kunniallisen lopun vaihtoehdot.

Seppukusta myönnetään Pro Patria Kansantalous-mitali postuumisti. Se jotenkin ekologisesti liimataan uurnaan ihailtavaksi.
 

Jules W.

Jäsen
Suosikkijoukkue
MLSE
Täytyy ymmärtää että vaikka rajoitteet poistetaan, niin me emme tule palamaan mihinkään normaalin pitkään aikaan. Kun virus pyörii tuolla, niin käytännössä jokainen yritys, virasto, urheiluseura, terveyskeskus tai oppilaitos on yhden oireettoman tartunnan päässä shokista. Korona voi viedä avaintyöntekijän hautaan tai ison osan henkilöstöstä karanteeniin / sairaalaan. Lisäksi pitää jäljittää lähipiiri, jonka kautta virus on voinut levitä. Tällä hetkellä prosessi on sen verran pitkä tartunnasta - paranemiseen, että onnea sille koululle tai työpaikalle, josta tippuu merkittävä määrä henkilökuntaa eristyksiin tai sairastuu vakavammin. Vaikutukset kun vielä kertautuvat, jos kyseessä on iso oppilaitos.

Jos virus lähtee kunnolla käsistä, niin terveydenhoito voi edelleen kaatua ja esimerkiksi tarvikkeista on jo nyt pula paikallisesti, sekä maailmanlaajuisesti. Kun sairaalat ja terveyskeskukset tukkeutuvat, niin tämän jälkeen korona lisäksi jokainen normaalikin sairaus on uhka, kun hoitoon ei välttämättä pääse.

Onneksi meillä on nyt Ruotsissa laboratorio, jossa tuota laumaimmuniteettia haetaan huomattavasti nopeammin ja kun joku maa purkaa rajoitteet epidemian jälkeen, niin saadaan kokemuksia mitkä ovat sen seuraukset. Tässä tilanteessa ei välttämättä kannata olla se ensimmäinen, joka avaa pelin, vaikka taloutta ajatellen se kivaa olisikin.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No talous päälle sitten.

Liikkumiskiellot purettava, mutta kasvomaskit pakollisiksi ulkona liikkuessa. Samoin käsien desinfiointi pakollinen kauppoihin, kirjastoihin, julkisiin kulkuvälineisiin jne. astuttaessa. Tai vaihtoehtoisesti hanskat käteen. Jonotusetäisyydet säilyy kaupoissa.

Ravintolat, elokuvateatterit ym. auki, mutta vierekkäin/vastakkain ei saa istua.

Koulut saa pysyä kiinni syksyyn, eihän sillä suurta taloudellista merkitystä ole. Oppii sitä etäopetuksessakin. Syksyllä sitten kouluun varovaisuutta noudattaen, ja jos jossain koulussa alkaa virus levitä, niin se putiikki taas kiinni ja lapset etäoppimaan. Opettajat ehtii kesän aikana hiomaan tekniikat kuntoon.

Kesäfestarit, urheilutapahtumat käyntiin pikkuhiljaa, mutta erityistä varovaisuutta noudattaen. Ilmoitetaan, että riskiryhmien on pysyttävä poissa. Paperit tarkistetaan yli 70-vuotiailta vaikuttavilta. Portilla mitataan ruumiinlämpö. Maskia on pidettävä suun edessä. Käsien desinfiointipisteitä on joka puolella. Seisomakatsomot on suljettu, istumakatsomoista myydään joka toinen paikka. Läpsyttimiä ei saa jakaa. Virvokkeiden myynti hoidetaan niin ettei ihmisiä kerry yhteen liiaksi.

Tiukkoja rajoituksia jatketaan niin kauan kuin rokote saadaan tai epidemia muuten hiipuu. Mutta rajoitukset pitää miettiä uudestaan siltä kantilta että taloudellinen toimeliaisuus säilyy. Silti virukselle ei koskaan anneta Ruotsin mallin mukaista vapaata kiitorataa, vaan pidetään käyrää matalalla.

Nähdäkseni paras tasapaino löytyy tällä tavalla, olettaen että ihmiset nielevät ylpeytensä ja länsimaisen yksilönvapauden ihanteensa, ja alistuvat pelaamaan näiden sääntöjen mukaan kuin tasapäistetyt kauko-aasialaiset ainakin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Allekirjoita toki mutta nämä koronaan Suomessa kuolleet vanhukset eivät ole kuormittaneet suomalaista terveydenhoitojärjestelmää eivätkä näin ollen ole aiheuttaneet kustannuksiakaan koska ovat kupsahtaneet hoivakoteihinsa.

Ajatus jonka mukaan Suomessa kuolleet vanhukset eivät ole kuormittaneet suomalaista terveydenhoitojärjestelmää, on virheellinen. Kyse on ns. ikäihmisten asumispalvelukotiyksiköistä. Erilaisten sairauksien vuoksi hoivakodeissa käy ammattilaisia (erilaista palvelua, sairaanhoitajia, lääkäri yms) ulkopuolelta joskus jopa useita kertoja päivässä vanhusta kohden. Lääkäri tosin paljon harvemmin.

Useilla eläke riittää maksuihin ainakin alkuun, mutta koska lakisääteisesti rahaakin tulee henkilölle jäädä, loput kustannetaan usein yhteiskunnan toimesta.

Osmolla on tuossa perustavanlaatuinen ajatusvirhe koska suurin osa tehohoitoon Suomessa joutuneista on työikäisia ja - kykyisiä. Ja näin se tulee olemaan vastaisuudessakin. Länsinaapurin koe-eläinpuistossa tuli tänään (eilen) 130 ruumista lisää, kova on vauhti. En usko että Ruotsin vienti vetää tällä hetkellä yhtään sen paremmin kuin Suomenkaan. Mutta ainahan voi diskuteerata.

Oisko meillä eri versiot? Osmon väitehän on, että koronapolitiikan taloudellinen hinta eivät ole ne sadat miljoonat, joita se aiheuttaa suorina menoina terveydenhuollolle, vaan kansantuotteen lasku siis kotitalouksien, yritysten, kuntien ja valtion menettämät tulot. Kuopan syvyydestä on esitetty erilaisia lukuja, mutta käyttäkäämme kahdeksaa prosenttia eli 22 miljardia euroa. Tätä kestäisi kaksi vuotta, eli lasku olisi 44 miljardia.

Tätä hän lähtee sitten vertaamaan, paljonko pitäisi kuolemia säästää, jotta homma toimisi. Soininvaara toteaa, että pitäisi säästää 73 000 kuolemaa. Näin suurta koronakuolleisuutta ei kukaan ole ennustanut missään skenaariossa.

Ja hyvin samaa mieltä nimimerkin @El Gordo kanssa yllä olevasta kirjoituksestaan.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Opening Up America Again...

Saas nähdä kuka on ensimmäinen kuvernööri, joka rupeaa purkamaan rajoituksia ja siirtyy "vaiheeseen 1"... juuri päättyneen tiedoitustilaisuuden mukaan sen voisi tehdä jo huomenna osassa osavaltioissa, kuulemma.

Jäädään seuraamaan tilannetta mielenkiinnolla. Se on selvä että kaikki ovat tehneet loistavaa työtä ja uskomattomia ihmisiä on joka puolella. Unohtamatta sitä että Amerikassa on testattu eniten kuin missään, koskaan, milloinkaan.
 

Pompino

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Juha Tuominen, HUS johtaja. Hyvää puhetta juuri nyt Aamu-TV:ssä. Perusteli hyvin Uudenmaan sulun ja purun.
Ei ollut tarkoituskaan tukahduttaa tautia, vaan antaa maakunnille aikaa laittaa tehohoitokapasiteetit yms. kuntoon,
koska vääjäämättömästi tauti leviää läpi maan joka tapauksessa. Sanoi myös, ettei tauti räjähädä käsiin, koska mökeille ja vanhempiaan tapaamaan ihmiset enempi lähtevät, eivät muualle.
Muutenkin hyvää juttua, esim. suojavarusteiden hankinnasta.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Kesäfestarit, urheilutapahtumat käyntiin pikkuhiljaa, mutta erityistä varovaisuutta noudattaen. Ilmoitetaan, että riskiryhmien on pysyttävä poissa. Paperit tarkistetaan yli 70-vuotiailta vaikuttavilta. Portilla mitataan ruumiinlämpö. Maskia on pidettävä suun edessä. Käsien desinfiointipisteitä on joka puolella. Seisomakatsomot on suljettu, istumakatsomoista myydään joka toinen paikka. Läpsyttimiä ei saa jakaa. Virvokkeiden myynti hoidetaan niin ettei ihmisiä kerry yhteen liiaksi..

Noiden festareiden järjestely ei varmasti tule onnistumaan ja jos onnistuu, niin se näkyy yleisömäärissä. Useat Suomen kesäfestarit perustuvat hyvinkin vapaaseen liikkumiseen ja jouhevaan ihmisten liikuttamiseen aina festaribusseista lähtien vielä näinäkin päivinä jopa Suomessakin, jossa keskikolmosen nautiskelijat rajataan aidoin kuin karjalauma. Siinä vaiheessa, kun jotakin Tuska-festivaalin henkistä tapahtumaa järjestetään ”äärimmäistä varovaisuutta noudattaen”, niin hankkeen voit siirtää ensi vuoteen.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
No talous päälle sitten.

Liikkumiskiellot purettava, mutta kasvomaskit pakollisiksi ulkona liikkuessa. Samoin käsien desinfiointi pakollinen kauppoihin, kirjastoihin, julkisiin kulkuvälineisiin jne. astuttaessa. Tai vaihtoehtoisesti hanskat käteen.

Koulut saa pysyä kiinni syksyyn, eihän sillä suurta taloudellista merkitystä ole. Oppii sitä etäopetuksessakin. ...

Suomi täytyy varsin pian saada jollain tapaa auki, se on selvää. Pari nostoa tästä kuitenkin tahdon tehdä.

Mitähän hemmetin hyötyä tavan tallaajalle on hanskojen käytöstä. Aseptiikasta ei tavallisella jampalla ole mitään käsitystä, eikä niistä hanskoista silloin mitään hyötyäkään ole. Ovat silloin lähinnä samaa teatteria kuin kuumeen mittaaminen lentoasemilla ja satamissa, mitä joissain maissa alkuvaiheessa tehtiin. Luovat turvallisuudentunnetta vailla varsinaista hyötyä. Se käsien oikeanlainen pesu on se juttu.

Tuohon kouluasiaan sitten vähän enemmän. Normaalin oppimiskyvyn ja suht hyvät kotiolot omaavasta perheestä tulevalle lapselle tuo etäopetus on ihan jees. Joillekin lapsille jopa hyvä asia, ainakin jos tällä viikolla Hesarissa ollutta mielipidekirjoitusta on uskominen. Mutta sitten on ihan hitonmoinen joukko lapsia, joille etäkoulu on ihan helvetillinen ratkaisu ja jos etäkoululla mennään lukuvuoden loppuun, voi sillä olla elinikäisiä vaikutuksia. Elinikäisiä siinä mielessä, että jos nyt oppimistulokset tai muuten elämä menee vituiksi, niin niiden korjaaminen on kallista tai mahdotonta.

Muutamia poimintoja päivän Hesarista:
Helsingin Sanomat kirjoitti:
Saksan kansallinen tiedeakatemia julkaisi suosituksen, jonka mukaan koulut olisi hyvä avata mahdollisimman pian.

Saksan tiedeakatemia perustelee suositusta sillä, että etäopetuksessa oppimistulokset eriarvoistuvat.
**
”Tai voi olla perheen kanssa ongelmia niin, ettei ole hyvää oppimisympäristöä”
**
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo, että iso joukko lapsia pystyy asumaan omissa kodeissaan nimenomaan koulun turvin: ”Koulussa heillä on luotettavia aikuisia, he saavat ruokaa ja heillä on ystäviä.”

Suomessa on noin 70 000 lasta, jotka elävät päihdeongelmaisen vanhemman kanssa. Lisäksi osalla vanhemmista voi olla muita haasteita, kuten mielenterveysongelmia.

”Jokainen voi kuvitella, että jos kotona leijuu koko ajan uhka retkahduksesta ja riidoista, niin se tieto, että joka päivä pääsee kuudeksi seitsemäksi tunniksi pois tervepäiseen ympäristöön, on vapauttavaa. Nyt se mahdollisuus on viety pois”, Pekkarinen kertoo.

Nuo luettuani olen sitä mieltä, että koulut auki niin pian kuin mahdollista.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomi täytyy varsin pian saada jollain tapaa auki, se on selvää. Pari nostoa tästä kuitenkin tahdon tehdä.

Mitähän hemmetin hyötyä tavan tallaajalle on hanskojen käytöstä. Aseptiikasta ei tavallisella jampalla ole mitään käsitystä, eikä niistä hanskoista silloin mitään hyötyäkään ole. Ovat silloin lähinnä samaa teatteria kuin kuumeen mittaaminen lentoasemilla ja satamissa, mitä joissain maissa alkuvaiheessa tehtiin. Luovat turvallisuudentunnetta vailla varsinaista hyötyä. Se käsien oikeanlainen pesu on se juttu.
Monet vaistomaisesti hipelöivät käsillään naamaansa ja kaivavat nenää, mutta jos käsissä on hanskat niin sitä ei vaistomaisesti tule samalla tavalla tehtyä.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Nuo luettuani olen sitä mieltä, että koulut auki niin pian kuin mahdollista.

Nyt tosiaan täytyisi nähdä metsä puilta ja mennä heikoimmassa asemassa olevien ehdoilla. Toki yhtä totta on vaikkapa erään koulukiusatun lapsen vanhemman kirjoitus, että tänä aikana ovat tulokset parantuneet, öitä on nukuttu rauhassa ja niin edelleen. Molempiin suuntiin riittää tarinoita, mutta nyt ei rajaa voi vetää niiden mukaan, jotka pärjäisivät muutenkin. Mikä on sikäli hankala juttu, kun tähän ryhmään kuuluu aika iso osa koululaisista. Haluan uskoa, että sentään enemmistöllä asiat ovat kunnossa niin etänä kuin lähiopetuksessakin.

Jos tässä taloustilanteessa vielä omatoimisesti syrjäytetään iso joukko lapsia ja nuoria, alkaa ongelmien vyyhti kasvaa liian isoksi. Ja käy todella kalliiksi sekä taloudellisesti että ihmisten elämässä kaikin tavoin muutenkin.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tällä viikolla, jos kaupan tätiä ja setiä ei lasketa mukaan, olen tavannut yhden ihmisen noin puolen tunnin ajan, tänään kaksi ihmistä noin minuutin ajan. Viime viikolla yksi ihminen puoli tuntia taas audion merkeissä. Hui, korjaan, kaksi! Ensi viikolla todennäköisesti taas puolisen tuntia ja yksi henkilö. Ai niin, olen sanonut samassa rapussa asuvalle nopeasti moi. Seuraava steppi on sitten ruoka- ja lääketoimitukset kotiin ja raikas ilma ikkunasta roikkuen. Ainuttakaan kaveria en ole tavannut sitten maaliskuun ensimmäisen viikon, äitini luona en ole vieraillut yli kuukauteen. Työkaverin näin livenä viimeksi helmikuun lopussa.
Olen ollut nyt viikon lomalla, mutta töihin taas kuun lopussa palatessani nään kymmeniä ulkomailta tulevia asiakkaita lähietäisyydeltä ja 10-20 työkaveria, joiden kanssa oleskelen samoissa tiloissa. Ei siinä enää napostele kauheasti ruveta laskemaan ja stressaamaan, että ketä, missä ja milloin tapaan siviilissä.

Totta kai tolkku päässä, että kaupassa noudattaa uusia sääntöjä ja matalalla kynnyksellä kotiin heti, jos tuntee itsensä kipeäksi ja nämä perusjutut. Mutta silti tuntuu vähän siltä, että omalla tavallaan on myös siunaus, että näinä aikoina on pakko käydä fyysisesti työpaikalla. Jotenkin järki pysyy paremmin päässä, kun käy siellä ja huomaa, että ei tässä missään maailmanlopun tunnelmissa sittenkään eletä ja elämä voi soljua näissäkin olosuhteissa eteenpäin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Samahan se oli muuallakin. Ihan uutisissa oli kuinka pienissä liikeissä tyyliin vaateliike oli heti suositusten jälkeen täysin hiljaista vaikka edellisellä viikolla oli ollut kanta-asiakkaisen illassa sataa henkeä. Olisi iskenyt ja kovaa joka tapauksessa.
Ei tämä ollut mikään taivaasta annettu tapahtuma, mutta vaan seurausta suosituksista ja valtiovallan toimista. Jos viesti olisi ollut, että tilanne voi jatkua normaalisti parikin vuotta, joten pyritään jatkamaan elämää muutamin poikkeuksin (esim massatapahtumat joissa ollaan tiiviisti) mahdollisimman normaalisti, mutta hieman uusin käytännön järjestelyin niin ei isku ei olisi ollut yhtä kova. Pienissä liikkeissä ei olisi mitään ongelmaa noudattaa turvavälejä ja mitä useampi paikka olisi auki, niin sitä vähemmän ihmiset pakkautuisivat niihin auki oleviin. Tässä on melkoiset kerrannaisvaikutukset että kun aletaan sulkemaan paikkoja, niin sen seurauksena sulkeutuu lisää. Kun ihmiset ei esim käy töissä niin ei tarvita lounasravintoloita.
 
Viimeksi muokattu:

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
@adolf Eihän tämä mikään kilpailu ole tietenkään. Mietin vain, että mikähän on seuraava askel dropata näitä sosiaalisia ja muita kontakteja, jotka jo nyt ovat tällaisen suht introvertinkin tapauksen mittareilla aika nollassa. Enkä myöskään stressaa muuta kuin siitä, että koko kesä ja siitä nauttiminen pitää nyt ohjelmoida uusiksi. Kuten todettua, viihdyn oikein hyvin yksikseni, mutta on tiettyjä asioita mitkä soisin toteutuvaksi ja eivät nyt ilmeisestikään toteudu, niin se vähän tuntuu. Ne ihmiset, keitä pitää nähdä, että työt hoituu ja hommat menee eteenpäin, niin ne pitää nähdä ja sen kritisoiminen on kyllä aika halpamaista. Tosin en nyt tiedä tekeekökään kukaan niin, minä en ainakaan. Pointtina siis se, että aika stealth moden sai päälle kyllä tässä ja varsin helposti, mutta jos vielä täytyisi vetää pari napsua erakkosuuntaan, niin sitten ei poistuta tästä kämpästä edes lääkeostoksille.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minusta tämä on harvinaisen heikko ja sisällötön kirjoitus Osmolta, siinä vaiheessa kun hän alkoi höperehtimään jumalasta uskottavuus putosi nollaan. Osmo kirjoittaa koulujen sulkemisista ja siitä että lapset eivät sairastu kovin todennäköisesti. Lasten opettajalla tai joillain oppilaista saattaa olla jokin perussairaus joka tekee heistä riskiryhmäläisiä. Minusta on tässä tilanteessa varsin yhdentekevää ovatko koulut ja ravintolat auki vai kiinni jos suuret vientiyritykset joutuvat lomauttamaan kysynnän hiivuttua. Suomen sisämarkkina on niin pieni että ilman vientituloja talous sakkaa joka tapauksessa, teimme me täällä mitä tahansa. Rajoitusten ensisijainen tarkoitus oli ja on suojata terveydenhuoltojärjestelmämme kestävyyttä jottei niitä tehohoitopotilaita alkaisi tulla Nykin tyyliin. Raportit tuolta kertovat ettei edes 9/11 aikana ole kuultu sellaista määrää hälytysajoneuvojen sireenien ulvontaa kuin tämän pandemian aikana. Minusta on älyllistä epärehellisyyttä laittaa talous ja vanhusten henki vaakakuppeihin.
Se on ikävää jos faktat eivät miellytä. Ruotsin tilastoidusta 12 500 tapauksesta alle 10 vuotiaita on 64 kpl. On siis faktaa, että mainitunikäiset lapset eivät sairastu kovin todennäköisesti tai ainakaan niin, että he oirehtisivat.
Kuitenkin pointti oli että riskin todennäköisyyttä pitää verrata vaihtoehtoihin ja ne ovat vielä huonommat. Maailmassa on muutakin kuin corona.

Talouden sakkaamisessa on useampia harmaan sävyjä. Se että tuleeko velkaa 20 miljardia vai 40 miljardia ja onko työttömiä 200 000 vai 400 000 ovat varsin eri tilanteita. Kokonaan kuivin jaloin tuosta ei selvitä, mutta olisihan se edes reilua, että ne lapset jotka laskun maksavat saisivat koulutuksen, jonka avulla selvitä siitä.

New Yorkin asumistiheys on jotain hieman muuta kuin suomessa ja vaikka en ole valitettavasti tarkempia tilastoja New Yorkista nähnyt, niin uhrit ovat olleet suurelta osin köyhiä tummia jotka asuvat tiiviisti. Kuten Helsingissä ja tukholmassakin. Tosin siinä vaiheessa kun aloit höperehtimään 9/11 tilanteesta, niin kirjoituksen uskottavuus putosi jo nollaan. Miten helvetissä useita viikkoja kestävän epidemiaa voitaisiin verrata yksittäiseen (kaksittaiseen) onnettomuuteen. Ei varmasti New Yorkissa enää seuraavina päivinä ollut samanlaista tarvetta ajella pillit päällä.

Talouden ja ihmisten hengen laittaminen vaakakuppeihin on rehellistä ja välttämättömyyttä ja sen tekemättä jättäminen pelkuruutta ja älyllistä epärehellisyyttä. Ei jokaisen influenssan takia yhteiskuntaa suljeta, vaikka ihan samalla tavalla tiedetään että vanhuksia kuolee ja ihan samalla tavalla saataisiin tartuntoja estettyjä. Autoilua ei ole kielletty vaikka kolareissa kuolee ihmisiä. Älyllistä epärehellisyyttä on unohtaa nuo ja sormet korvissa ja hokea että "corona on eri asia, corona on eri asia".
 
Viimeksi muokattu:

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Mielestäni hyvä kirjoitus Osmolta kun tuota vähän pureskeli.

Nythän on vähän valittava kahden vaihtoehdon väliltä. Joko jatkaa yhteiskunnan pysähdyksissä oloa ja toivoa rokotteen nopeaa valmistumista.

Tai sitten aukaista ja palata normaaliin päiväjärjestykseen. Etuja siinä on tietysti talous, monien psyykkisten sairauksien ja itsemurhien ehkäisy.
Minunkin suvussani on jo koettu itsemurha tässä pari viikkoa sitten.

Entäpä jos korona pyyhkäisee väestön yli vaikka kuinka sitä jarruttaisimme? Voisimme pelastaa joitakin vanhusten henkiä mutta kuinka monta työikäistä menettäisimme psyykkisille sairauksille ja itsemurhille? Kuinka monen miljardin lasku koittaisi?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vähän aikaa sitten THL:n liian lepsuja otteita ei saanut kritisoida sortumatta malinformaatioon, joten varokaa nyt kun kritisoitte mielestänne THL:n liian kovia suosituksia. Viranomaisia ei saa niin vaan kritisoida, vaan pitää antaa työrauha.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: VT
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Joillakin tuntuu olevan aika korkealentoisia ehdotuksia jatkotoimenpiteiksi. Käydään muutamia läpi:

- Maskipakko. Aivan älytön idea tässä tilanteessa. Jos mietitään vaikka paikkakuntaa, jossa ei ole vielä yhtään tapausta. Mikä on käytännön hyöty? Kuka tätä valvoisi? Mistä maskit saadaan? Entä jos ei ole maskia? Tällaiseen pelleilyyn ei valtiovalta toivottavasti lähde mukaan. Jos tauti tarttuisi tehokkaasti esimerkiksi valintamyymälöissä tapahtuvan kanssakäymisen kautta, olisi meillä tällä hetkellä huomattavasti enemmän tautitapauksia sekä varmaa näyttöä siitä, että näin myös tapahtuu. Nyt ei ole kumpaakaan, joten maskipakkohöpinät voi unohtaa alkuunsa.

- Tiukemmat kokoontumisrajoitukset. Eipä ulkona kauheasti näe 5-10 ihmisen joukkoja, saati sitten kymmentä suurempia. Nykyinen suositus on täysin riittävä. Kiristykset johtaisivat vain siihen, että hälytyskeskus ylikuumenisi koronakyttääjien ilmiannoista. "Äänistä päätellen tuntuu, että naapurin asunnossa saattaa olla 6-7 ihmistä istumassa iltaa. -> soitto poliisille".

- Turvavälit ravintoloissa ja elokuvateattereissa. Onnea vain tämän valvomiseen.

- Kuumeen mittaaminen & "pakollinen" käsien desinfiointi esimerkiksi valintamyymälöissä ja muissa liikkeissä. Taas ajan ja vaivan tuhlaamista. Valvominen syö resursseja (työllistävä vaikutus hei!) ja sitten kun se yksi hiippari kävelee vahingossa kauppaan sisään desinfiointipisteen ohi, niin härdelli on valmis.

Sitten negailun jälkeen ne, millä oikeasti voidaan vaikuttaa:

- Aggressiivinen testaaminen. Nyt testeihin otetaan myös vähäoireisia, mikä on melko pitkälle hyvä asia. Huono asia on se, että luulosairaita tunkee jatkossa samaan testipaikkaan oikeasti sairaiden kanssa. Vaikka järjestelyt ovat perusteelliset ja tartuntariskit minimoidaan, kasvaa kuitenkin todennäköisyys kotona pysymistä suuremmaksi.

- Tartuntaketjujen kartoittaminen. Mielestäni se kaikkein tärkein. Ei kaipaa perusteluja.

- Kattava tiedottaminen. Enemmän täsmäohjattuja koronaohjeita sitä mukaa, kun taudista saadaan enemmän tietoa. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, koska asiantuntijat ovat keskenään erimielisiä ja mitään "yhden totuuden" tiedotuskanavaa ei ole (eikä pidäkään olla) olemassa.

- Sosiaalisten kontaktien rajoittaminen. Palataan normaaliin asteittain vapaa-ajan osalta. Yksi kaveri kehiin viikolla x, toinen viikolla y jne.

Sitten vielä lopuksi se tärkein kysymys tulevien toimien osalta: mitä halutaan saavuttaa? Näillä päästään kyllä lähiaikoina Etelä-Koreaa vastaavaan tilanteeseen, onko se hyvä lopputulos koko epidemiaa ajatellen? Tällä hetkellä näyttäisi varmaan suurelle yleisölle houkuttelevimmalta, mutta ei tuo laumasuojaa. Vai onko laumasuoja jo muodostunut oireettoman leviämisen myötä? Tähän mennessä tehdyt arviot voivat olla metsässä. Ja aina on myös pieni mahdollisuus siihen, että virus vain hiipuu pois, ilman että ihmisten toimilla on lopulta asiaan mitään vaikutusta.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
- Maskipakko. Aivan älytön idea tässä tilanteessa. Jos mietitään vaikka paikkakuntaa, jossa ei ole vielä yhtään tapausta. Mikä on käytännön hyöty?
Maski vähentää riskiä sille, että oireeton kantaja levittää vahingossa tautia. Varmasti vaikuttaa taudin leviämisnopeuteen. Tämähän on de facto toimintamalli kaukoidässä. Jos tunnet yhtään olevasi sairas, niin käytät maskia muiden ihmisten takia.

Ovat silloin lähinnä samaa teatteria kuin kuumeen mittaaminen lentoasemilla ja satamissa, mitä joissain maissa alkuvaiheessa tehtiin.
Tämä on kyllä huvittavaa. Joitain vuosia sitten olin menossa työmatkalle Delhiin. Olin koko edellisen viikon kipeänä himassa, mutta ajattelin, että paranemaan päin. Lähdin siis matkaan. Tunti ennen laskeutumista vedin koneessa täydet annokset buranaa ja panadolia. Kentällä oli lämpökamera mittaamassa maahantulijoita. En halunnut ottaa riskiä kiinnijäämisestä ja asettauduin keskelle väkijoukkoa, mitä siellä riittää, ja kävelin jonkun ison äijän perässä tappituntumalla. Eivät varmasti nähneet minua kamerastaan. Sitä vaan, että jos noita tehdään, niin se pitäisi tehdä kunnolla ja mitata kaikki yksitellen. En sitten tiedä, että olisinko siltikään jäänyt kiinni, koska kyllä noi kuumelääkkeet nykyään oikeasti laskee kuumetta tehokkaasti, ainakin itsellä. Maanantaina olin täysin terve ja normisti työpaikalla.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Maski vähentää riskiä sille, että oireeton kantaja levittää vahingossa tautia. Varmasti vaikuttaa taudin leviämisnopeuteen. Tämähän on de facto toimintamalli kaukoidässä. Jos tunnet yhtään olevasi sairas, niin käytät maskia muiden ihmisten takia.
Kritiikkini oli lähinnä suunnattu sanaa "pakko" vastaan. Totta kai jos tuntee itsensä sairaaksi ja on pakko lähteä ihmisten ilmoille, on kohteliasta ja järkevää käyttää maskia. Paras olisi tietysti jäädä kotiin.
 
Maski vähentää riskiä sille, että oireeton kantaja levittää vahingossa tautia. Varmasti vaikuttaa taudin leviämisnopeuteen. Tämähän on de facto toimintamalli kaukoidässä. Jos tunnet yhtään olevasi sairas, niin käytät maskia muiden ihmisten takia.

Eikö tässä sinun esimerkkiä mukaillen pitäisi enemmänkin yrittää piiloutua julkisilla paikoilla ihmismassan keskelle niin, että puuttuvaa kasvosuojaa ei huomata. Tai vetää joku sukka naaman eteen, mikä ei välttämättä suojaa yhtään mitään, mutta antaa sellaisen kuvan.

Siis viitaten tuohon sinun Delhi-juttuusi.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Osmo jatkaa tykitystä:

Silti tekisi mieli varmistaa, että pitääkö hänen arvionsa kustannuksista eli 44 miljardia sisällään myös eläkevarantojen sulamisen ja työttömyyskassoihin rahastoitujen pääomien hupenemiset vai ainoastaan valtion ja kuntien budjetit. Näin nimittäin laskelman jossa kustannukset olivat arvioitu lähemmäksi sataa miljardia euroa. Aika kalliita vanhuksia lapsille maksettavaksi

Ihan fiksua pohdiskelua Osmolta. Toki tuo kirjoitettu vain niin, että tuetttiin faktoilla omia mielipiteitä. Suomi on isosti riippuvainen viennistä ja sen heikkenemiseen Suomen rajoitukset eivät vaikuta juuri mitenkään. Lisäksi tuossa ei oltu huomioitu rajoitusten purun aiheuttamaa ruuhkautumista sairaaloissa (ei kiireellisten aikojen siirto, priorisointi, tehohoidon ruuhkautuminen, yms), tuo tuottaisi väistämättä paljon lisää kuolemia ja vähentäisi monelta elinaikaa.

Lisäksi Suomella ei ole sellaisia resursseja, millä tehtäisiin aggressiivista testaamista sekä räjähtävää tartuntojen jatkuvaa jäljittämistä.

Osmo myös tuossa olettaa immuniteetin olevan varma, todellisuudessa sen kestosta ja tehosta ei ole mitään varmaa tietoa. Etelä-Koreassa jo 141 henkeä olivat sairastuneet uudelleen koronaan, vaikka olivat antaneet ensin peräkkäin 2x negatiivisen näytteen.

Osmo on näemmä somessa ottanut työkseen puolustaa WHO:n toimintaa. Ainakin omasta mielestä WHO mokasi tässä todella pahasti ja näyttänyt olevansa läpensä korruptoinut sekä riippuvainen Kiinan rahasta.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Osmo myös tuossa olettaa immuniteetin olevan varma, todellisuudessa sen kestosta ja tehosta ei ole mitään varmaa tietoa. Etelä-Koreassa jo 141 henkeä olivat sairastuneet uudelleen koronaan, vaikka olivat antaneet ensin peräkkäin 2x negatiivisen näytteen.
Niin siis ovat antaneet uudestaan positiivisen näytteen, mutta ainakaan minä en löytänyt tietoa noista uutisista, että olisivat a) ruvenneet uudelleen oireilemaan, jos oireita ylipäätään ikinä oli ollutkaan ja b) tarkoittaako uuden positiivisen näytteen antaminen sitä, että he levittävät tautia edelleen ja c) onko kyseessä kokonaan uuden altistumisen aiheuttama tartunta vai "vanhan viruksen häntä" elimistössä. Eli tuollaisenaan tuo Etelä-Korean uutinen ei kyllä tarkoita yhtään mitään.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kritiikkini oli lähinnä suunnattu sanaa "pakko" vastaan. Totta kai jos tuntee itsensä sairaaksi ja on pakko lähteä ihmisten ilmoille, on kohteliasta ja järkevää käyttää maskia. Paras olisi tietysti jäädä kotiin.
Niin, mutta en täysin tyrmää tässä tilanteessa jonkinasteista pakkoa, koska oireettomia kantajia voi olla niin paljon. Näkisin myös, että tätä tilannetta hyödyntäen, voisi opettaa kansalla hyvän tavan. Tietenkään minulla ei ole mitään keinoa ratkaista sitä ongelmaa, että mistä noita maskeja saadaan. Klikkasin facessa eilen jotain mainosta missä myytiin kertakäyttömaskeja. Hinta oli suolainen 50€/10kpl, että vaikea on velvoittaa ketään lomautettua tommoista ostamaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös