Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 264 735
  • 81 151

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
@adolf Eihän tämä mikään kilpailu ole tietenkään. Mietin vain, että mikähän on seuraava askel dropata näitä sosiaalisia ja muita kontakteja, jotka jo nyt ovat tällaisen suht introvertinkin tapauksen mittareilla aika nollassa. Enkä myöskään stressaa muuta kuin siitä, että koko kesä ja siitä nauttiminen pitää nyt ohjelmoida uusiksi. Kuten todettua, viihdyn oikein hyvin yksikseni, mutta on tiettyjä asioita mitkä soisin toteutuvaksi ja eivät nyt ilmeisestikään toteudu, niin se vähän tuntuu. Ne ihmiset, keitä pitää nähdä, että työt hoituu ja hommat menee eteenpäin, niin ne pitää nähdä ja sen kritisoiminen on kyllä aika halpamaista. Tosin en nyt tiedä tekeekökään kukaan niin, minä en ainakaan. Pointtina siis se, että aika stealth moden sai päälle kyllä tässä ja varsin helposti, mutta jos vielä täytyisi vetää pari napsua erakkosuuntaan, niin sitten ei poistuta tästä kämpästä edes lääkeostoksille.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minusta tämä on harvinaisen heikko ja sisällötön kirjoitus Osmolta, siinä vaiheessa kun hän alkoi höperehtimään jumalasta uskottavuus putosi nollaan. Osmo kirjoittaa koulujen sulkemisista ja siitä että lapset eivät sairastu kovin todennäköisesti. Lasten opettajalla tai joillain oppilaista saattaa olla jokin perussairaus joka tekee heistä riskiryhmäläisiä. Minusta on tässä tilanteessa varsin yhdentekevää ovatko koulut ja ravintolat auki vai kiinni jos suuret vientiyritykset joutuvat lomauttamaan kysynnän hiivuttua. Suomen sisämarkkina on niin pieni että ilman vientituloja talous sakkaa joka tapauksessa, teimme me täällä mitä tahansa. Rajoitusten ensisijainen tarkoitus oli ja on suojata terveydenhuoltojärjestelmämme kestävyyttä jottei niitä tehohoitopotilaita alkaisi tulla Nykin tyyliin. Raportit tuolta kertovat ettei edes 9/11 aikana ole kuultu sellaista määrää hälytysajoneuvojen sireenien ulvontaa kuin tämän pandemian aikana. Minusta on älyllistä epärehellisyyttä laittaa talous ja vanhusten henki vaakakuppeihin.
Se on ikävää jos faktat eivät miellytä. Ruotsin tilastoidusta 12 500 tapauksesta alle 10 vuotiaita on 64 kpl. On siis faktaa, että mainitunikäiset lapset eivät sairastu kovin todennäköisesti tai ainakaan niin, että he oirehtisivat.
Kuitenkin pointti oli että riskin todennäköisyyttä pitää verrata vaihtoehtoihin ja ne ovat vielä huonommat. Maailmassa on muutakin kuin corona.

Talouden sakkaamisessa on useampia harmaan sävyjä. Se että tuleeko velkaa 20 miljardia vai 40 miljardia ja onko työttömiä 200 000 vai 400 000 ovat varsin eri tilanteita. Kokonaan kuivin jaloin tuosta ei selvitä, mutta olisihan se edes reilua, että ne lapset jotka laskun maksavat saisivat koulutuksen, jonka avulla selvitä siitä.

New Yorkin asumistiheys on jotain hieman muuta kuin suomessa ja vaikka en ole valitettavasti tarkempia tilastoja New Yorkista nähnyt, niin uhrit ovat olleet suurelta osin köyhiä tummia jotka asuvat tiiviisti. Kuten Helsingissä ja tukholmassakin. Tosin siinä vaiheessa kun aloit höperehtimään 9/11 tilanteesta, niin kirjoituksen uskottavuus putosi jo nollaan. Miten helvetissä useita viikkoja kestävän epidemiaa voitaisiin verrata yksittäiseen (kaksittaiseen) onnettomuuteen. Ei varmasti New Yorkissa enää seuraavina päivinä ollut samanlaista tarvetta ajella pillit päällä.

Talouden ja ihmisten hengen laittaminen vaakakuppeihin on rehellistä ja välttämättömyyttä ja sen tekemättä jättäminen pelkuruutta ja älyllistä epärehellisyyttä. Ei jokaisen influenssan takia yhteiskuntaa suljeta, vaikka ihan samalla tavalla tiedetään että vanhuksia kuolee ja ihan samalla tavalla saataisiin tartuntoja estettyjä. Autoilua ei ole kielletty vaikka kolareissa kuolee ihmisiä. Älyllistä epärehellisyyttä on unohtaa nuo ja sormet korvissa ja hokea että "corona on eri asia, corona on eri asia".
 
Viimeksi muokattu:

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Mielestäni hyvä kirjoitus Osmolta kun tuota vähän pureskeli.

Nythän on vähän valittava kahden vaihtoehdon väliltä. Joko jatkaa yhteiskunnan pysähdyksissä oloa ja toivoa rokotteen nopeaa valmistumista.

Tai sitten aukaista ja palata normaaliin päiväjärjestykseen. Etuja siinä on tietysti talous, monien psyykkisten sairauksien ja itsemurhien ehkäisy.
Minunkin suvussani on jo koettu itsemurha tässä pari viikkoa sitten.

Entäpä jos korona pyyhkäisee väestön yli vaikka kuinka sitä jarruttaisimme? Voisimme pelastaa joitakin vanhusten henkiä mutta kuinka monta työikäistä menettäisimme psyykkisille sairauksille ja itsemurhille? Kuinka monen miljardin lasku koittaisi?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vähän aikaa sitten THL:n liian lepsuja otteita ei saanut kritisoida sortumatta malinformaatioon, joten varokaa nyt kun kritisoitte mielestänne THL:n liian kovia suosituksia. Viranomaisia ei saa niin vaan kritisoida, vaan pitää antaa työrauha.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: VT
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Joillakin tuntuu olevan aika korkealentoisia ehdotuksia jatkotoimenpiteiksi. Käydään muutamia läpi:

- Maskipakko. Aivan älytön idea tässä tilanteessa. Jos mietitään vaikka paikkakuntaa, jossa ei ole vielä yhtään tapausta. Mikä on käytännön hyöty? Kuka tätä valvoisi? Mistä maskit saadaan? Entä jos ei ole maskia? Tällaiseen pelleilyyn ei valtiovalta toivottavasti lähde mukaan. Jos tauti tarttuisi tehokkaasti esimerkiksi valintamyymälöissä tapahtuvan kanssakäymisen kautta, olisi meillä tällä hetkellä huomattavasti enemmän tautitapauksia sekä varmaa näyttöä siitä, että näin myös tapahtuu. Nyt ei ole kumpaakaan, joten maskipakkohöpinät voi unohtaa alkuunsa.

- Tiukemmat kokoontumisrajoitukset. Eipä ulkona kauheasti näe 5-10 ihmisen joukkoja, saati sitten kymmentä suurempia. Nykyinen suositus on täysin riittävä. Kiristykset johtaisivat vain siihen, että hälytyskeskus ylikuumenisi koronakyttääjien ilmiannoista. "Äänistä päätellen tuntuu, että naapurin asunnossa saattaa olla 6-7 ihmistä istumassa iltaa. -> soitto poliisille".

- Turvavälit ravintoloissa ja elokuvateattereissa. Onnea vain tämän valvomiseen.

- Kuumeen mittaaminen & "pakollinen" käsien desinfiointi esimerkiksi valintamyymälöissä ja muissa liikkeissä. Taas ajan ja vaivan tuhlaamista. Valvominen syö resursseja (työllistävä vaikutus hei!) ja sitten kun se yksi hiippari kävelee vahingossa kauppaan sisään desinfiointipisteen ohi, niin härdelli on valmis.

Sitten negailun jälkeen ne, millä oikeasti voidaan vaikuttaa:

- Aggressiivinen testaaminen. Nyt testeihin otetaan myös vähäoireisia, mikä on melko pitkälle hyvä asia. Huono asia on se, että luulosairaita tunkee jatkossa samaan testipaikkaan oikeasti sairaiden kanssa. Vaikka järjestelyt ovat perusteelliset ja tartuntariskit minimoidaan, kasvaa kuitenkin todennäköisyys kotona pysymistä suuremmaksi.

- Tartuntaketjujen kartoittaminen. Mielestäni se kaikkein tärkein. Ei kaipaa perusteluja.

- Kattava tiedottaminen. Enemmän täsmäohjattuja koronaohjeita sitä mukaa, kun taudista saadaan enemmän tietoa. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, koska asiantuntijat ovat keskenään erimielisiä ja mitään "yhden totuuden" tiedotuskanavaa ei ole (eikä pidäkään olla) olemassa.

- Sosiaalisten kontaktien rajoittaminen. Palataan normaaliin asteittain vapaa-ajan osalta. Yksi kaveri kehiin viikolla x, toinen viikolla y jne.

Sitten vielä lopuksi se tärkein kysymys tulevien toimien osalta: mitä halutaan saavuttaa? Näillä päästään kyllä lähiaikoina Etelä-Koreaa vastaavaan tilanteeseen, onko se hyvä lopputulos koko epidemiaa ajatellen? Tällä hetkellä näyttäisi varmaan suurelle yleisölle houkuttelevimmalta, mutta ei tuo laumasuojaa. Vai onko laumasuoja jo muodostunut oireettoman leviämisen myötä? Tähän mennessä tehdyt arviot voivat olla metsässä. Ja aina on myös pieni mahdollisuus siihen, että virus vain hiipuu pois, ilman että ihmisten toimilla on lopulta asiaan mitään vaikutusta.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
- Maskipakko. Aivan älytön idea tässä tilanteessa. Jos mietitään vaikka paikkakuntaa, jossa ei ole vielä yhtään tapausta. Mikä on käytännön hyöty?
Maski vähentää riskiä sille, että oireeton kantaja levittää vahingossa tautia. Varmasti vaikuttaa taudin leviämisnopeuteen. Tämähän on de facto toimintamalli kaukoidässä. Jos tunnet yhtään olevasi sairas, niin käytät maskia muiden ihmisten takia.

Ovat silloin lähinnä samaa teatteria kuin kuumeen mittaaminen lentoasemilla ja satamissa, mitä joissain maissa alkuvaiheessa tehtiin.
Tämä on kyllä huvittavaa. Joitain vuosia sitten olin menossa työmatkalle Delhiin. Olin koko edellisen viikon kipeänä himassa, mutta ajattelin, että paranemaan päin. Lähdin siis matkaan. Tunti ennen laskeutumista vedin koneessa täydet annokset buranaa ja panadolia. Kentällä oli lämpökamera mittaamassa maahantulijoita. En halunnut ottaa riskiä kiinnijäämisestä ja asettauduin keskelle väkijoukkoa, mitä siellä riittää, ja kävelin jonkun ison äijän perässä tappituntumalla. Eivät varmasti nähneet minua kamerastaan. Sitä vaan, että jos noita tehdään, niin se pitäisi tehdä kunnolla ja mitata kaikki yksitellen. En sitten tiedä, että olisinko siltikään jäänyt kiinni, koska kyllä noi kuumelääkkeet nykyään oikeasti laskee kuumetta tehokkaasti, ainakin itsellä. Maanantaina olin täysin terve ja normisti työpaikalla.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Maski vähentää riskiä sille, että oireeton kantaja levittää vahingossa tautia. Varmasti vaikuttaa taudin leviämisnopeuteen. Tämähän on de facto toimintamalli kaukoidässä. Jos tunnet yhtään olevasi sairas, niin käytät maskia muiden ihmisten takia.
Kritiikkini oli lähinnä suunnattu sanaa "pakko" vastaan. Totta kai jos tuntee itsensä sairaaksi ja on pakko lähteä ihmisten ilmoille, on kohteliasta ja järkevää käyttää maskia. Paras olisi tietysti jäädä kotiin.
 
Maski vähentää riskiä sille, että oireeton kantaja levittää vahingossa tautia. Varmasti vaikuttaa taudin leviämisnopeuteen. Tämähän on de facto toimintamalli kaukoidässä. Jos tunnet yhtään olevasi sairas, niin käytät maskia muiden ihmisten takia.

Eikö tässä sinun esimerkkiä mukaillen pitäisi enemmänkin yrittää piiloutua julkisilla paikoilla ihmismassan keskelle niin, että puuttuvaa kasvosuojaa ei huomata. Tai vetää joku sukka naaman eteen, mikä ei välttämättä suojaa yhtään mitään, mutta antaa sellaisen kuvan.

Siis viitaten tuohon sinun Delhi-juttuusi.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Osmo jatkaa tykitystä:

Silti tekisi mieli varmistaa, että pitääkö hänen arvionsa kustannuksista eli 44 miljardia sisällään myös eläkevarantojen sulamisen ja työttömyyskassoihin rahastoitujen pääomien hupenemiset vai ainoastaan valtion ja kuntien budjetit. Näin nimittäin laskelman jossa kustannukset olivat arvioitu lähemmäksi sataa miljardia euroa. Aika kalliita vanhuksia lapsille maksettavaksi

Ihan fiksua pohdiskelua Osmolta. Toki tuo kirjoitettu vain niin, että tuetttiin faktoilla omia mielipiteitä. Suomi on isosti riippuvainen viennistä ja sen heikkenemiseen Suomen rajoitukset eivät vaikuta juuri mitenkään. Lisäksi tuossa ei oltu huomioitu rajoitusten purun aiheuttamaa ruuhkautumista sairaaloissa (ei kiireellisten aikojen siirto, priorisointi, tehohoidon ruuhkautuminen, yms), tuo tuottaisi väistämättä paljon lisää kuolemia ja vähentäisi monelta elinaikaa.

Lisäksi Suomella ei ole sellaisia resursseja, millä tehtäisiin aggressiivista testaamista sekä räjähtävää tartuntojen jatkuvaa jäljittämistä.

Osmo myös tuossa olettaa immuniteetin olevan varma, todellisuudessa sen kestosta ja tehosta ei ole mitään varmaa tietoa. Etelä-Koreassa jo 141 henkeä olivat sairastuneet uudelleen koronaan, vaikka olivat antaneet ensin peräkkäin 2x negatiivisen näytteen.

Osmo on näemmä somessa ottanut työkseen puolustaa WHO:n toimintaa. Ainakin omasta mielestä WHO mokasi tässä todella pahasti ja näyttänyt olevansa läpensä korruptoinut sekä riippuvainen Kiinan rahasta.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Osmo myös tuossa olettaa immuniteetin olevan varma, todellisuudessa sen kestosta ja tehosta ei ole mitään varmaa tietoa. Etelä-Koreassa jo 141 henkeä olivat sairastuneet uudelleen koronaan, vaikka olivat antaneet ensin peräkkäin 2x negatiivisen näytteen.
Niin siis ovat antaneet uudestaan positiivisen näytteen, mutta ainakaan minä en löytänyt tietoa noista uutisista, että olisivat a) ruvenneet uudelleen oireilemaan, jos oireita ylipäätään ikinä oli ollutkaan ja b) tarkoittaako uuden positiivisen näytteen antaminen sitä, että he levittävät tautia edelleen ja c) onko kyseessä kokonaan uuden altistumisen aiheuttama tartunta vai "vanhan viruksen häntä" elimistössä. Eli tuollaisenaan tuo Etelä-Korean uutinen ei kyllä tarkoita yhtään mitään.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kritiikkini oli lähinnä suunnattu sanaa "pakko" vastaan. Totta kai jos tuntee itsensä sairaaksi ja on pakko lähteä ihmisten ilmoille, on kohteliasta ja järkevää käyttää maskia. Paras olisi tietysti jäädä kotiin.
Niin, mutta en täysin tyrmää tässä tilanteessa jonkinasteista pakkoa, koska oireettomia kantajia voi olla niin paljon. Näkisin myös, että tätä tilannetta hyödyntäen, voisi opettaa kansalla hyvän tavan. Tietenkään minulla ei ole mitään keinoa ratkaista sitä ongelmaa, että mistä noita maskeja saadaan. Klikkasin facessa eilen jotain mainosta missä myytiin kertakäyttömaskeja. Hinta oli suolainen 50€/10kpl, että vaikea on velvoittaa ketään lomautettua tommoista ostamaan.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Niin siis ovat antaneet uudestaan positiivisen näytteen, mutta ainakaan minä en löytänyt tietoa noista uutisista, että olisivat a) ruvenneet uudelleen oireilemaan, jos oireita ylipäätään ikinä oli ollutkaan ja b) tarkoittaako uuden positiivisen näytteen antaminen sitä, että he levittävät tautia edelleen ja c) onko kyseessä kokonaan uuden altistumisen aiheuttama tartunta vai "vanhan viruksen häntä" elimistössä. Eli tuollaisenaan tuo Etelä-Korean uutinen ei kyllä tarkoita yhtään mitään.

Juuri näin. Mutta ei ole myöskään mitään varmuutta laumaimmuniteetista, ainakaan kestosta tai tehosta. Tuleeko esim. lievästi sairastaneille riittävästi vasta-aineita ja miten kauan immuniteetti kestää? Osmo olettaa nämä suoraan ja on laittamassa koronapassin omaavat esim. vaarallisiin asiakaspalvelutehtäviin. Voidaanko noin toimia Suomessa, ellei ole tutkittua ja varmaa tietoa?
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Joitain vuosia sitten olin menossa työmatkalle Delhiin........

......Maanantaina olin täysin terve ja normisti työpaikalla.

Itsekin Delhissä ja Intiassa vierailleena, tätä sopii epäillä ;) nimimerkillä kahden viikon ripuli matkan jälkeen.

No joo se siitä, olen itse ihmetellyt, että mitä on tapahtunut sille olettamalle tahi ennusteelle, että virus mahdollisesti laantuisi tai heikkenisi seuraavaan aaltoon mennessä? Nythän nämä kaikki viime aikaiset tutkimukset ovat olleet sellaista tuomionpäivän pasuunan soittamista, että mikäli uusi aalto tulee, se tulee tappamaan about jokaisen elävän organismin tältä pallolta.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itsekin Delhissä ja Intiassa vierailleena, tätä sopii epäillä ;) nimimerkillä kahden viikon ripuli matkan jälkeen.

No joo se siitä, olen itse ihmetellyt, että mitä on tapahtunut sille olettamalle tahi ennusteelle, että virus mahdollisesti laantuisi tai heikkenisi seuraavaan aaltoon mennessä? Nythän nämä kaikki viime aikaiset tutkimukset ovat olleet sellaista tuomionpäivän pasuunan soittamista, että mikäli uusi aalto tulee, se tulee tappamaan about jokaisen elävän organismin tältä pallolta.
Oletuksena taitaa olla nykyisen kaltaisen viruksen leviäminen. Tosiasia on ymmärtääkseni, että viruksilla on taipumus muuttua vähemmän vaaralliseen suuntaan. Ensi vuonna tuleva ei ole läheskään niin vaarallinen kuin tämä.

Delhistä vielä sen verran, että ei tainut olla tuo reissu, mutta erään toisen jälkeen olin kyllä muutaman päivän HUSin infektiosairaalassa kun kakka oli pirteän punaista.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuli mieleen maskeista yksi tapaus muutaman vuoden takaa. Olin käymässä yksityislääkärillä, jolla oli todella kova flunssa. Hänellä oli suojamaski ja hän sanoikin heti, että on kipeä. Siinä kohtaa oli mukava, että hän oli ottanut maskin käyttöön, kun hän vähän väliä yski ja kröhi. En ainakaan silloin saanut flunssaa.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ainakin Japanissa on normaalia pitää maskia. Ei ilmansaasteista johtuen, vaan omasta sairaudesta. Siellä ollaankin harvinaisen kohteliaita.

Toisaalta siellä myös on pakko mennä kipeänä töihin ja mm. tasa-arvoasiat ovat suoraan kivikaudelta.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Totta kai tolkku päässä, että kaupassa noudattaa uusia sääntöjä ja matalalla kynnyksellä kotiin heti, jos tuntee itsensä kipeäksi ja nämä perusjutut. Mutta silti tuntuu vähän siltä, että omalla tavallaan on myös siunaus, että näinä aikoina on pakko käydä fyysisesti työpaikalla. Jotenkin järki pysyy paremmin päässä, kun käy siellä ja huomaa, että ei tässä missään maailmanlopun tunnelmissa sittenkään eletä ja elämä voi soljua näissäkin olosuhteissa eteenpäin.
Itsekkin työpaikalla ihan normaalisti, lounasravintoloista työkaverien kanssa haetaan ruuat ja välillä kahvitunnilla jauhetaan paskaa. Toki hygienia on hieman tarkempaa yms. Mutta kyllä tekee hyvää pääkopalle kun "elämä jatkuu".

Onko muuten vielä tartuntaketjuja saatu jäljitettyä kauppaan*, kuntosalille, bussiin/junaan yms? Kun se hiihtotapahtuman tartuntaketjukin taisi tapahtua ravintolassa/baarissa?

* tarkoittaen sekä erikoisliikkeitä että ruokakauppoja.
 

vero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onko muuten vielä tartuntaketjuja saatu jäljitettyä kauppaan*, kuntosalille, bussiin/junaan yms? Kun se hiihtotapahtuman tartuntaketjukin taisi tapahtua ravintolassa/baarissa?

* tarkoittaen sekä erikoisliikkeitä että ruokakauppoja.

Tämä on mielenkiintoinen kysymys, todennäköisesti ei ole mitään merkittävää tautikeskittymää Prisman tai Citymarketin myyjissä, koska kyllähän tuosta jotain olisi tihkunut julkisuuteen. Vähintääkin jokunen kassaneiti olisi ottanut oman päivänsä julkisuudessa valtakunnanverkossa, jos tauti suuremmin jylläisi. Toinen kysymys on varusmiesten tilanne, ainakin vuosikymmeniä sitten varusmiehet saivat ensijoukoissa kaikki influlenssat. En tiedä onko varusmiehillä nykyään influlenssarokotus, mutta joka tapauksessa koronan pitäisi levitä vanhanajan influlenssan tyyliin ja tuskinpa varuskunnissakaan on mitään massasairastumisia.

Eli onko tässä nyt käynyt niin, että ns avoimessa yhteiskunnassa tauti ei juurikaan leviä, vaan tapaukset ovat joko hoitokodeissa ja niiden henkilökunnassa, tiiveissä etnisissä ryhmissä, tyyliin somalit tai Ruotsin rajalla pohjoisessa?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ainakin Japanissa on normaalia pitää maskia. Ei ilmansaasteista johtuen, vaan omasta sairaudesta. Siellä ollaankin harvinaisen kohteliaita.

Voin olla väärässäkin, mutta lisäksi siellä on yllättävän yleistä pitää maskia myös pitkän matkan julkisessa liikenteessä, vaikka ei edes olisi sairas. Tämä ilmeisesti selittyy sillä, että halutaan rauhoittaa kanssaihmisiä, etteivät nämä joudu pohtimaan sitä, että voisiko tuo vieressä istuva maskiton ollakin kipeä?

Olen käynyt Japanissa kerran, ja se oli reilu kymmenen vuotta sitten. Kiinnitin jo menolennolla huomiota siihen, että melkein kaikilla japanilaisilla oli koneessa maskit. Sama ilmiö näkyi pitkän matkan junassa, mutta metrossa ja lyhyen matkan junissa taas vähemmän.

En millään usko, että kaikki noista olisivat olleet flunssaisia. Pakko olla jostain ryhmäpaineesta kyse.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Voin olla väärässäkin, mutta lisäksi siellä on yllättävän yleistä pitää maskia myös pitkän matkan julkisessa liikenteessä, vaikka ei edes olisi sairas. Tämä ilmeisesti selittyy sillä, että halutaan rauhoittaa kanssaihmisiä, etteivät nämä joudu pohtimaan sitä, että voisiko tuo vieressä istuva maskiton ollakin kipeä?

Olen käynyt Japanissa kerran, ja se oli reilu kymmenen vuotta sitten. Kiinnitin jo menolennolla huomiota siihen, että melkein kaikilla japanilaisilla oli koneessa maskit.
Tämäkö tosiaan on syynä? Muutama vuosi sitten, kun lennettiin täältä Barcelonaan, niin koneessa oli tosi paljon japanilaisia. Heidän välilaskunsa oli oltava Helsingissä. No kuitenkin silloin pisti silmään, että varmaan jokaisella niistä oli se maski naamalla. Silloin jo ihmeteltiin, että miksi näin.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Kentällä oli lämpökamera mittaamassa maahantulijoita. En halunnut ottaa riskiä kiinnijäämisestä ja asettauduin keskelle väkijoukkoa, mitä siellä riittää, ja kävelin jonkun ison äijän perässä tappituntumalla. Eivät varmasti nähneet minua kamerastaan.
Tuli tästä mieleen tapaus 80-luvulta, Sheremetjevon lentokentältä Moskovasta.
Me Suomesta tulleen koneen matkustajat jonotimme viisumin tarkastukseen, kun edessäni seisoneen miehen luokse tuli siviiliasuinen siisti venäläinen mies musta laatikko kädessään, ja ilmoitti tälle suomalaiselle: "Tulkaa mukaani: Te säteilette".
No, poistuivat hetkeksi ja suomalainen palasi ja selitti meille muille, että hänellä oli kilpirauhassyöpäleikkauksen takia lievästi radioaktiivinen kapseli kaulassaan. Hänellä oli siitä kaikki tarvittavat dokumentit mukanaan; ne kelpasivat rajaviranomaisille.
Tapaus sai hetkeksi uskomaan, että venäläisillä on sittenkin jotain toimivaa tekniikkaa...
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämäkö tosiaan on syynä? Muutama vuosi sitten, kun lennettiin täältä Barcelonaan, niin koneessa oli tosi paljon japanilaisia. Heidän välilaskunsa oli oltava Helsingissä. No kuitenkin silloin pisti silmään, että varmaan jokaisella niistä oli se maski naamalla. Silloin jo ihmeteltiin, että miksi näin.

En tiedä, että onko tuo oikeasti syy, mutta tuollaisen väitteen olen kuullut. Voi toki olla, että pelkäävät sairastumista näillä pitkän matkan julkisen liikenteen vuoroilla, ja yrittävät tuolla ehkäistä sitä.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Tämäkö tosiaan on syynä? Muutama vuosi sitten, kun lennettiin täältä Barcelonaan, niin koneessa oli tosi paljon japanilaisia. Heidän välilaskunsa oli oltava Helsingissä. No kuitenkin silloin pisti silmään, että varmaan jokaisella niistä oli se maski naamalla. Silloin jo ihmeteltiin, että miksi näin.
Japanissa esiintyy myös aika paljon passiivista rasismia ja xenofobiaa, vaikka sitä ei näytetä ulospäin kovin avoimesti. Ulkomailla syyt maskin käyttöön ovat yleensä epäluottamuksessa paikalliseen ja paikallisten hygieniatasoon. Varsinkin lentokoneessa ja muissa kulkuvälineissä korostuu vielä sitten ilmastoinnin vuoksi.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös