Olisi todella mielenkiintoista nähdä laskelmia siitä mikä on talouden osalta ero nykyisten rajoitustoimien ja höllennysten välillä. Kyllä tässä on paljon asioita, jotka aiheuttavat negaa talouteen vaikka nykyisiä rajoitteita höllennettäisiinkin. Suurin osa yrityksistähän on toiminnassa tälläkin hetkellä rajoituksista huolimatta. Ruotsissakin povataan isoa miinusta BKT:hen vaikka vetävätkin sitä "taloudellista" linjaa.
Suomi on erittäin vientivetoinen maa. Vienti tulisi sakkaamaan ihan samalla tavalla vaikka rajoituksia höllennettäisiinkin. Teollisuusyritykset pyörivät ymmärtääkseni nytkin ihan normaalisti. Kysyntä vain on ymmärrettävistä syistä laantunut.
Palveluala on se, joka kärsii todella paljon nykyisessä tilanteessa. Vaikka rajoitukset poistettaisiinkin niin poistuisivatko sen sektorin ongelmat? En usko. Suuri osa ihmisistä pelkäisi edelleen tautia eikä tekisi vapaa-ajan matkailua eikä kävisi syömässä ravintoloissa. Esim. ostoskeskuksethan ovat edelleen auki, mutta ei niissä juurikaan asiakkaita nähdä ruokakauppoja lukuunottamatta. Hieman palvelualan tilanne varmaankin paranisi, mutta riittäisikö se pelastamaan riittävästi yrityksiä? Tästä olisi tosiaan kiva nähdä arvioita.
Suuret yleisötapahtumat ja yöbiletyspaikat ovat mielestäni joka tapauksessa sellaisia asioita, joiden osalta avaamista ei voida tässä vaiheessa tehdä. Käytäntö on osoittanut, että virus leviää liian hurjaa tahtia noissa.
Päiväkotien ja koulujen palauttaminen normaalitilaan ei kai merkittävästi talouteen vaikuta ainakaan lyhyessä juoksussa?
Mikä tässä on siis se realistinen avoimempi vaihtoehto ja sen vaikutukset talouteen? Palvelusektorin asteittainen avaaminen? Kuinka paljon tämä pelastaisi Suomen taloutta vs kasvaneet ongelmat taudin leviämisen osalta? Onko varmasti kannattava vaihtoehto?