Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 026 409
  • 81 135

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Onko THL:llä nyt käytössä tarkempia testejä vai miten ihmeessä voidaan päätyä johtopäätökseen että tartunnan saaneita voi olla kymmeniä kertoja enemmän kuin varmistettuja?

"Vasta-aineiden esiintymistä tutkittiin kahdella eri testillä. Näytteiden seulontaan käytettiin kaupallista pikatestiä, jonka suorituskyky testattiin THL:ssa ennen tutkimusta. Lisäksi kaikki positiiviset tulokset varmennettiin vielä THL:n omalla testillä. THL:n varmistustesti mittaa vasta-aineiden kykyä neutraloida virusta ja antaa hyvin luotettavan tuloksen."

Tiedä sitten mikä tässä on THL oman luotettavan testin varmuus, mutta jos näiden yhteistuloksella päästään lähelle 100% niin voisihan tuo tulos kuitenkin olla ihan mielenkiintoinen.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lisää varmistusta siihen että tautia on väestössä oireettomana.
Arviot oireettomista on liikkuneet 20-80%. Faktat selviää sitten laajassa vasta-ainetestissä aikanaan.

Vaikka olisi "vain" 20%, niin tuo jo takaa sen, että ennen rokotetta sosiaalinen etäisyys pysyy voimassa ja ennen kuin löydetään toimiva hoito, ollaan globaalisti kusessa. Jos kumpaakaan ei löydy, niin tätä herkkua luvassa yhden tutkimuksen mukaan 2022 asti. Esim jos Suomi saataisiin wuhanilaisesta vapaaksi, niin ei kestä kauaa kun liikenne tuo sen takaisin.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Onko THL:llä nyt käytössä tarkempia testejä vai miten ihmeessä voidaan päätyä johtopäätökseen että tartunnan saaneita voi olla kymmeniä kertoja enemmän kuin varmistettuja?
Oli THL ainakin Aaamulehden mukaan varmistanut positiiviset viel'ä tarkemmalla labratestillä. Enemmän epäilyttää tuo testattu joukko. Jos on verinäytteitä syytä antaa, niin jotain voi olla vialla, kuten sairastettu korona. Odotellaan nyt vaan sitä varsinaista sokkotestiä, joka antaa paremman kuvan.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
@Liukumessias, @Sherlock, @Hagi

Tuossa jutussahan santoaan, että kaupallisen testin positiiviset tulokset on varmistettu THL:n omalla "hyvin luotettavalla" testillä, jossa tarkistetaan, että näytteestä oikeasti löytyy vasta-aineita, jotka virukseen vaikuttavat.
 

Liukumessias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Juu lukaisin tuon läpi ja sama tuli mieleen. Todellisuudessa testien tarkkuus ei liene tuota 99 %, joten tällä tuloksella ei ole oikeastaan mitään arvoa. Toki harjoittelua tulevaa varten, jos tuosta vasta-ainetestauksesta saadaan järkevä ja toimiva prosessi käyttöön, josta on oikeasti hyötyä. Siihen en itse usko.

Jos testissä olisi tullut edes parikymmentä positiivista tulosta, olisi voinut ajatella että jonkin verran oireettomia taudin sairastaneita on. Mutta otsikkonakin oleva väittämä "Koronavirustartunnan saaneita voi olla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella monikymmenkertainen määrä varmistettuihin tapauksiin verrattuna, selviää THL:n tekemästä vasta-ainetutkimuksesta" ei pidä paikkaansa. Ainakaan tällä tutkimusasetelmalla ei mitään siihen viittaavaa selvinnyt, pikemminkin kyseessä on aika lailla nollatason tutkimus, jossa näillä lukemilla hädin tuskin päästään virhemarginaalin yli. Jos jotain johtopäätöksiä tästä tutkimuksesta tekisi, päätelmän luulisi olevan päin vastainen. Toki otos on kaiken kaikkiaan niin pieni, ettei tästä tutkimuksesta pitäisi vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Haiskahtaa vähän sille, että on lähdetty hypoteesi edellä liikenteeseen, ja koitetaan taivuttaa tuloksia väkisin sopimaan haluttuun lopputulokseen.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Tukahdutettuahan sitä ei saa mitenkään, ellei otettaisi käyttöön täydellistä ulkonaliikkumiskieltoa, jossa edes sinne Peräkylän K-Marketiin ei mennä. Onnea vaan poliisille ja sotaväelle tuollaisen valvontaan!
Kyllä on saatu. Edelleen jos tautiketju on tiedossa niin voidaan määrätä karanteeniin. Näin on toimittu ja ketjuja tukahdutettu. Jossain lapissa oli joku tuota karanteenimääräystä rikkonut ja siksi oli lisää porukkaa altistunut, mutta muutoin nämä on pysyneet hyvin hallinnassa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ja nyt ihan oikeasti. Otahan nyt se pää pois sieltä vähän paremman ihmisen perseestä ja tee syväanalyysi, että vaikka kuvailemiasi tapahtumia tapahtuu, niin miten se liittyy koronapandemiaan? Paljon nämä tapaukset lisäävät sosiaalisia kontakteja ja mikä sen merkitys on isossa kuvassa. Aivan, ei minkäänlainen.

Joskus täytyy vaan ihmetellä, miten vaikea on perusasiaa ymmärtää. Kun mökillä tapahtuu mainitsemiani asioita, siinä on pelastushenkilökuntaa kuljettamassa niitä mökki-ihmisiä, jotka löivät sillä mainitsemallani kirveellä jalkaan jne. Potilas viedään terveysasemalle. Ei sitä heitetä ojaan.

Esimerkiksi Somerolla vuosia sitten olin terveysasemalla tapaturman takia. Oli kipsattava ja mielellään pian murtumasta johtuen. Ei ollut riittävää osaamista Somerolla, kun ei ole lääkäriä päivälläkään, mutta Salosta ajeli myöhemmin tohtori. Lopulta kipsi jalassa ja pääsin pois. Kuormitin sekä Saloa, että Someroa sellaiset 24 tuntia.

Ihan niitä samoja terveystyöntekijöitä kuormitin, jotka nyt tekevät työtä myös koronan kanssa. Joten kyllä nämä liittyvät aivan suoraan siihen, miten pienten mökkikuntien jo muutenkin karsittu terveydenhoito suoriutuu.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Kaikki Uudenmaan avaamista koskevat huolet perustuvat lähinnä sille olettamalle, että oireettomia tartuttajia lähtee nyt liikkeelle tuhansittain. Nyt näyttäisi kuitenkin vahvasti siltä, että näitä oireettomia olisi erittäin vähän tai mahdollisesti ei käytännössä laisinkaan (tosin erittäin pienet otannat tähän mennessä). Ketkä tätä virusta oikein levittäisivät? Päivittäiset uudet tartuntalukemat HUS-alueella ovat pysyneet jatkuvasti samalla tasolla, mikä viittaisi siihen, että suurin osa, elleivät kaikki uudet tartunnat ovat tulleet jo tiedetyistä tartuntaketjuista mahdollisesti jo karanteenissa olevalle henkilölle. Toinen iso osuus on varmasti hoitohenkilökunta, joiden sairastumista ei varmasti olla pystytty täysin välttämään.

E: Riippuu tietysti paljon siitä, mikä tuo THL:n oman testin tarkkuus on.
 

Liukumessias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
@Liukumessias, @Sherlock, @Hagi

Tuossa jutussahan santoaan, että kaupallisen testin positiiviset tulokset on varmistettu THL:n omalla "hyvin luotettavalla" testillä, jossa tarkistetaan, että näytteestä oikeasti löytyy vasta-aineita, jotka virukseen vaikuttavat.

Totta virkot. Tuplatestauksella luulisi pääsevän ainakin kohtalaisen lähelle 100 % varmuutta. 6/443 ei silti vielä kovin huikeita lukuja ole, joten vaikea tästä kovin radikaaleja johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen vielä tehdä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ainakaan tällä tutkimusasetelmalla ei mitään siihen viittaavaa selvinnyt, pikemminkin kyseessä on aika lailla nollatason tutkimus, jossa näillä lukemilla hädin tuskin päästään virhemarginaalin yli. Jos jotain johtopäätöksiä tästä tutkimuksesta tekisi, päätelmän luulisi olevan päin vastainen.
Olisiko 5% väestöstä testattuna tilastollisesti merkittävä?
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos sairastun, ajan himaan. Jos sairastun pahasti, annan muijan ajaa.
Tähän kohtaan tosin voi kommentoida sen verran, että mitä noita pahemmin sairastuneiden kertomuksia lukenut ja kuullut, niin siinä ~10 päivän kohdalla, kun tauti on äitynyt - monesti vieläpä varsin nopealla aikataululla - pahaan muotoonsa, niin sairastajat on kaikkea muuta kuin ajokuntoisia. Eli ajatuksen tasolla on varmasti hyvä idea, että pysyttelee mökillä ja sairastaa siellä / ajelee kotiin, mutta pahan yskänpuuskan seurauksena kun makoilee lattialla taju kankaalla, niin saattaa lanssin tilaaminenkin käydä mielessä. Harmi vaan, että niitä on sitten 100 kilometrin säteellä 1 kpl ja sekin juuri varattuna toisaalla.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Eli 442 näytettä tutkittiin, joista kuudessa löytyi vasta-aineita? Mielenkiintoinen tulos, johtopäätöksistä voi toki olla montaa mieltä, jos peilaa esim. tähän Helsingin Sanomien artikkeliin. Ajattelisi että jos testin tarkkuus on esim. 99 % niin sillä tulisi siltikin tuolla otoksella 4 kpl vääriä positiivisia.
Ei ole vääriä positiivisia. Edelleen noilla testeillä ei voi tulla vääriä positiivisia ellei näyte pääse kontaminoitumaan. Sellaisen todennäköisyys on pitkälle alle 0,1% luokkaa. Ne väärät on sitä, että syystä tai toisesta näytteeseen ei päädy sitä virusta tai vasta-ainetta vaikka käyttäjä onkin positiivinen tai on ollut positiivinen. Huono uutisointi on huonoa uutisointia, mutta toi väärinymmärtäminen on vielä pahempaa.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
En tiedä paljonko on. Todellisuutta on kuitenkin se, että tietty osa ihmisistä on niin tyhmiä/tietämättömiä/itsekkäitä, että lähtevät kulkeutumaan maakuntarajan yli ollen riskejä taudin levittämiselle. Nythän ilmeisesti Länsi-Pohjan tartuntatilanne oli yksi syy Uudenmaan aukaisuun, kun tasapuolisuuden nimissä olisi Länsi-Pohjakin pitänyt sulkea. Siinä vaan on se, että jos Uudenmaan väestöstä n. 3 % on taulapäitä mökille lähtijöitä, niin se vastaa absoluuttisissa määrissä sitä, että KAIKKI länsipohjalaiset lähtisivät maakuntamatkailemaan. Jokainen voi miettiä itsekseen kumpi näistä on todennäköisempää.
Nojoo, 3% uusimaalaisista olisi 50 000 ihmistä, ehkä niitä taulapäitä sitten on niin paljon. Tätä nyt ei voi varmaan todentaa mitenkään, mutta en ihan usko tuohon määrään. Olisi todella oleellista saada edes jokin käsitys, kuinka paljon ja missä suhteessa näitä tartuntoja ja taudin kantajia nyt todellisuudessa on. Koska ihan kaikki numerot viittaavat siihen, että se määrä on varsin alhainen, kun ei (oletettavasti oireilevista) testatuistakaan löydetä kuin se 7%.

Mutta joo, katsellaan nyt taas miltä se näyttää. Uskon ja toivon, ettei tuo rajan avaaminen näy juuri missään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koko sulun ajan työmatkaliikenne, rahti jne. kulki ihan normaalisti ja sellaista liikennettä tuo rajojen yli suuntaava nyt suurimmaksi osaksi on. Pääsiäisen ruuhkat saatiin sululla vältettyä ja se varmasti oli hyvä juttu.

Edit. Siis pointtini se, että uskon sinne mökille asumaan lähtevien ja huonosti käyttäytyvien uusmaalaisten, jotka tautia kantavat ja tartuttavat, määrän olevan todella pieni. Liian pieni, jotta sulkua olisi perusteltua jatkaa.
 
Viimeksi muokattu:

Liukumessias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Olisiko 5% väestöstä testattuna tilastollisesti merkittävä?

Toki. Ei tarkoituksena ole kiistää oireettomien kantajien olemassaoloa. Lähinnä tuo THL:n tutkimusasetelma huvittaa ja samoin tutkimuksesta vedetyt johtopäätökset.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Sako

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Keskusta olisi ryhmäpomo Kurvisen mukaan halunnut jatkaa Uudenmaan eristämistä varotoimena esimerkiksi vappuun tai toukokuun puoliväliin saakka.

Miksi Keskusta ei pitänyt kannastaan kiinni? Kurvinen avaa syyn:

"Se oli ryhmämme laajan enemmistön näkemys, mutta oikeuskanslerin kannanotto ei jättänyt harkintavaltaa. Ei keskustan eduskuntaryhmä voi kävellä oikeuskanslerin yli. Jos ministerit toimivat oikeuskanslerin näkemystä vastaan, he ovat valtakunnanoikeudessa, se on virkarikos", Kurvinen painottaa.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti teki Kurvisen mukaan tiistai-iltana selväksi, ettei Uudenmaan eristämistä voida enää jatkaa.


Palstalla riittää varmaan edelleen niitä, joiden mukaan sulkua olisi pitänyt jatkaa.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jaa pitäskö viikonloppuna vuokrata joku pakun rämä ja käydä hakemaan itä-Helsingistä somppuja kyytiin ja tehdä joku Pori-Lappeenranta kiertue?

Joo huono vitsi.

En edelleen ymmärrä tiettyjen kirjoittajien vouhkaamista. Oon 99% varma, että suurimmalla osalla Uudellamaalla asuvista ei ole mitään syytä poistua maakunnasta tulevien viikkojen aikana. Enemmän olisin huolissani muiden maakuntien junteista, jotka syöksyvät pk-seudulle ostoksille
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Joskus täytyy vaan ihmetellä, miten vaikea on perusasiaa ymmärtää. Kun mökillä tapahtuu mainitsemiani asioita, siinä on pelastushenkilökuntaa kuljettamassa niitä mökki-ihmisiä, jotka löivät sillä mainitsemallani kirveellä jalkaan jne. Potilas viedään terveysasemalle. Ei sitä heitetä ojaan.

Esimerkiksi Somerolla vuosia sitten olin terveysasemalla tapaturman takia. Oli kipsattava ja mielellään pian murtumasta johtuen. Ei ollut riittävää osaamista Somerolla, kun ei ole lääkäriä päivälläkään, mutta Salosta ajeli myöhemmin tohtori. Lopulta kipsi jalassa ja pääsin pois. Kuormitin sekä Saloa, että Someroa sellaiset 24 tuntia.

Ihan niitä samoja terveystyöntekijöitä kuormitin, jotka nyt tekevät työtä myös koronan kanssa. Joten kyllä nämä liittyvät aivan suoraan siihen, miten pienten mökkikuntien jo muutenkin karsittu terveydenhoito suoriutuu.
Kannatat siis uudenmaan eristämistä, koska somerolla on ylikuormittunut terveysasema? OK. En vain usko, etkä sinäkään voi mitenkään sitä osoittaa, että se liittyisi tilastollisesti merkittävällä tavalla koronavirukseen kuolleiden määrään.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Nämä on kyllä kovin pieniä lukuja suhteessa testien tarkkuuteen. Esim. tämän HS:n viime viikolla julkaistun artikkelin mukaan markkinoilla olevien vasta-ainetestien tarkkuus on luokkaa 96%. Eli kun testataan 150 ihmistä viikossa, niin ihan pelkästään vääriä positiivisia voi odottaa olevan jo 6 kpl.

Onko THL:llä nyt käytössä tarkempia testejä vai miten ihmeessä voidaan päätyä johtopäätökseen että tartunnan saaneita voi olla kymmeniä kertoja enemmän kuin varmistettuja?
Sinulle sama. Ei ole vääriä positiivisia olemassakaan ellei näyte kontaminoidu. Vääriä negatiivisia voi olla.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kannatat siis uudenmaan eristämistä, koska somerolla on ylikuormittunut terveysasema? OK. En vain usko, etkä sinäkään voi mitenkään sitä osoittaa, että se liittyisi tilastollisesti merkittävällä tavalla koronavirukseen kuolleiden määrään.

En kannata Uudenmaan eristämistä. Koitin jopa kertoa, että eristämisen jatkaminen ei pohjaudu tarpeeseen tai lakiin. Kerroin sen jälkeen, että mökkitapaturmat kuormittavat paikallista terveydenhoitoa. Niissä kunnissa, joissa on esimerkiksi ennestään koronakuormitusta, lisäkuormaa ei mökkiläisten osalta toivota.

Ehkä oli liian vaikeita asioita, mene ja tiedä, mutta noin ne nyt vaan ovat.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Pyhien vietto. Joko luultiin, että testejä ei otettaisi tai sitten vietettiin rauhallista pääsiäistä. Sukulaiseni poti monta viikkoa flunssaa, kävi lääkärillä eikä häntä kuulemma testattu, vaikka kuuluu riskiryhmään (okei, ei pahimpaan sellaiseen).
On otettu näytteitä. Ei vain ole vielä ehditty tehdä testejä. Eilen oli tilanne se, että Kanta-Hämeessä oli saatu 50% sunnuntain näytteistä tutkittua. Eli sen verran perässä on testien tekeminen näytteidenottamista.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Seiska "tietää" kertoa, että tämä Sarmaste laittoikin heti rahat likomaan, kun osti puolen miljoonan Bentleyn ja Porschen vielä kylkiäisiksi.

Kyllä kelpaa. Karavaani kulkee.
Sori, että linkitän Seiskaa, mutta linkitän silti.


Joku ilmeisesti käynyt heittämässä kiven Sarmasteen asunnon ikkunasta läpi. Mutta.... Ei vittu mikä tyyppi!?

Seiskan tietojen mukaan Sarmaste on hehkuttanut sosiaalisessa mediassa lähipiirilleen ökyautokauppojaan.

- Onni kehui autojaan ja tuumasi vain, että ”karavaani kulkee ja koirat haukkuu”, Seiskalle hekotellaan.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
En kannata Uudenmaan eristämistä. Koitin jopa kertoa, että eristämisen jatkaminen ei pohjaudu tarpeeseen tai lakiin. Kerroin sen jälkeen, että mökkitapaturmat kuormittavat paikallista terveydenhoitoa.

Näinä aikoina tästä tulee sekä tahallisten että tahattomien väärinymmärysten ja johtopäätösten uskomaton kudelma. Some lienee kohtalaisen lukukelvoton tänään ja huomenna.

Asiassa on niin monta näkökulmaa ja huomioitavaa seikkaa, että alkaa olla vaikea hahmottaa, miten olisi pitänyt toimia tai olla toimimatta. Se kai lienee selvää, että fyysisten etäisyyksien, riskiryhmien ynnä muiden rajoitukset ovat ennallaan. Jopa mökkipaikkakunnilla, joiden kauppojen myynti ei toivottavasti saa koronasta liian monta taloutta tuhoavaa iskua. Ja tämä suosittelematta mökkiryntäystä mihinkään...
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Sinulle sama. Ei ole vääriä positiivisia olemassakaan ellei näyte kontaminoidu. Vääriä negatiivisia voi olla.
Mihin testiin viittaat tällä? Jos tuohon kaupalliseen vasta-ainetestiin, niin ainakin jenkkien vastaavassa herkkyys ja tarkkuus olivat 95 %, jolloin vääriä positiivisiakin tulisi. En usko, että tässä suomalaisessakaan testissä tarkkuus on 100 %.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Avalanche
Ja nyt ihan oikeasti. Otahan nyt se pää pois sieltä vähän paremman ihmisen perseestä ja tee syväanalyysi, että vaikka kuvailemiasi tapahtumia tapahtuu, niin miten se liittyy koronapandemiaan? Paljon nämä tapaukset lisäävät sosiaalisia kontakteja ja mikä sen merkitys on isossa kuvassa. Aivan, ei minkäänlainen.
Itse olen kotoisin pienestä kunnasta jonka asukasluku moninkertaistuu mökkiläisten ansiosta kesäisin. Olen kuullut, että kun rajoituksia tehtiin ja uusimaa laitettiin kiinni, on mökkiläisiä tullut jo aika paljon mökeilleen. On myös todettu, että kunnassa on koronaa. Sitä en tiedä onko se tullut Uudeltamaalta vai mistä, mutta minua ainakin vituttaa tieto että kunnassa on ylimääräistä porukkaa ketä on ohjeistettu pysymään muualla.

Isossa kuvassa tämä ei varmasti vaikuta mihinkään, mutta henkilökohtaisesti kyllä vituttaa jos välinpitämättömät ihmiset ovat sinne sitä koronaa vieneet.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Mihin testiin viittaat tällä? Jos tuohon kaupalliseen vasta-ainetestiin, niin ainakin jenkkien vastaavassa herkkyys ja tarkkuus olivat 95 %, jolloin vääriä positiivisiakin tulisi. En usko, että tässä suomalaisessakaan testissä tarkkuus on 100 %.
Ei se 95% tarkoita että tulee vääriä positiivisia. Ei se testi voi sinne loihtia viruksia ja kuvitella, että se on positiivinen. Sen sijaan se näyte ei välttämättä sisällä niitä viruksia, tai se testi ei niitä löydä ja siksi 5% voi antaa väärän tuloksen = negatiivisen vaikka on positiivinen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös