Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 928 198
  • 81 126

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Mittari on sama jolla seurasin pandemian aktiivisina vuosina taudin jylläämistä Suomessa. Viimeisen kahden viikon aikana tilastoitoitujen kuolleiden määrä suhteessa edeltävien kahden viikon aikana tilastoituun sairastuneiden määrään. Tuota käytettiin joskus pandemian alkuvaiheessa yhdessä artikkelissa suuntaa antavana lukemana, ja minusta se oli tuolloin ihan hyvin perusteltu. Tuolloin kuolema tuli yleensä viikon tai kahden viiveellä sairastumisesta.

Toki tuossa on puutteensa. Tilastoissa on viiveitä, ja Suomen tapa tilastoida kuolemat koronasta johtuviksi on myös yksi suuri vääristäjä. Mutta sinänsä tuo mittari kyllä osoitti jollain tasolla rokotusten tehon ja eri varianttien erot silloin kun koronatartuntoja vielä testattiin. Heiluntaa tuossa toki oli, joten yksittäisen lukemien sijaan kannatti seurata trendiä.

Tilastoihin kirjattiin viimeisen kahden viikon aikana 205 kuolemaa (vanhalla mittarilla) ja näitä edelltäneinä kahtena viikkona 3302 uutta tartuntaa. Tuosta tulee kuolleisuudeksi 6.2%.

Mainitaan nyt loppuun ihan varmuudeksi, että tuo ei kerro enää yhtään mitään koronan vaarallisuudesta. Tautia on paljon enemmän kuin tuo lukema antaa ymmärtää, mutta se on selvästi vähenemään päin, eikä ole enää mikään merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Ei tuo omikronin uusin versiokaan oikein näytä enää kääntävän lukemia nousuun....
Onneksi THL:ä nyt erottelee kuolintodistusten mukaan näitä kuolemia, jotka THL:n koronabottikin tilastoi. Tästä taisitki jutussasi mainita.
Kuolintodistusten mukaan koronakuolemia olisi 2vk:n aikana 108 ja tästä tulisi kuolleisuudeksi 3,2%.

Jännä nähdä mikä 2022 korona kuolleiden mediaani-ikä on, kun vuonna 2021 se oli miehillä 77v ja naisilla 84v. Todennäköisesti kasvaa, koska suoja on parempi ja Omikron on lieventynyt 2022 aikana.

Kuolemia oli siis 2021 57 600. Ja koronaan heistä 952. 2022 kuolemat selvii sitten joulukuussa.
 
Viimeksi muokattu:

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Toista kierrosta nyt parhaillaan korona päällä ja ei tämä kyllä ihan perusflunssana mene. Vuosi sitten sairastin ensimmäisen melkein heti kolmannen rokotteen jälkeen ja se oli hyvin lieväoireinen. Nyt paukkuu kuume välillä 39:ssä, vaikka tasaisesti menee särkylääkkeet kurkusta alas. Välillä taas vointi parempi kuten tällä hetkellä. Eipä ole näin korkeaa kuumetta ollut sitten lapsuuden ja tämä lihassärky on ihan helvetillinen. Muita oireita ei sitten ole ainakaan vielä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kiinassakin tauti on mitä ilmeisimmin hellittämässä. Tai ainakin tällaisen käsityksen sai THL:n englanninkielisestä artikkelista, kun kerran sairaalaan otettujen potilaiden määrä on vähentynyt kuukaudessa jopa 85%. Toinen hyvä uutinen on, että Kiinassa ei ole havaittu yhtään uutta varianttia, vaan nuo aiemmin Euroopassa jyllänneet ovat sielläkin olleet asialla.


Myös muualla maailmassa näyttää tilanne menevän samaan suuntaan tämän WHO:n katsauksen perusteella. Toki tilastointi on hyvin epätarkka, koska testausta on vähennetty radikaalisti. Kuitenkin aikakin aiemmin epidemiapiikit ovat olleet aina havaittavissa, vaikka niiden voimakkuudesta ei ole voinut päätellä mitään. Nyt ei ole mitään piikkeihin viittaavaakaan näkyvissä, joskin tilastoissa voi olla viiveitä.


Mutta olisikohan se nyt niin, että Omikronin BA5 oli lopulta niin laajalle levinnyt variantti, että tuolla Kraken-alavariantilla ei sitten lopulta ollutkaan tilaa aiheuttaa voimakasta epidemiaa? Ja vastoin aiempia uhkakuvien maalailua, tuo ei kierrä aiempien infektioiden tuomaa suojaa niin hyvin, että voimakas epidemia-aalto olisi enää mahdollinen?

Tätä menoa saattaa olla kohta käsillä se päivä, jolloin WHO julistaa pandemian päättyneeksi...
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
– Sosiaali- ja terveysministeriön tulisi ryhtyä viipymättä toimenpiteisiin tartuntataudeista annetun valtioneuvoston asetuksen 1 §:n muuttamiseksi tilanteessa, jossa nykyiselle luokittelulle esimerkiksi koronavirustaudin osalta ei enää olisi olemassa hyväksyttäviä lääketieteellis-epidemiologisia syitä ja valtiosääntöoikeudellisia perusteita. Ministeriön on myös huolehdittava asiantuntijatahojen ja keskeisten sidosryhmien kuulemisesta ja osallistumisesta säädösvalmisteluun hyvän lainvalmistelutavan mukaisesti, Pöysti kirjoittaa päätöksessään.

– Tartuntatautien neuvottelukunta on katsonut, että koronavirustauti ei täytä enää kaikkia lakisääteisiä yleisvaarallisen tartuntataudin luokittelun kriteerejä. Neuvottelukunnan kokouksessa todettiin, että tartunnan saaneeseen ja tartunnalle altistuneeseen yksilöön kohdistuvilla toimenpiteillä (eristys, jäljitys, karanteeni) ei tautia enää voida torjua, Pöysti kirjoittaa.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Eipä poistu. Sairasta tämä STM:n touhu. Enpä oikein tiedä, mitä käytännön merkitystä tällä on.
Kunnat ei määrää enää karanteeniin oikein ketään. THL:ä mukaan monet kunnat noudattaa normaaleja sairauspoissaolo käytäntöjä. Maskeja ei käytetä oikein missään. Kukaan ei ota rokotteita oikein.
Sairaalamäärät flunssien takia on tosi pienessä. Onneksi meillä on THL:ä, jota kunnat noudattaa. Onhan tuolla jotain perusteita tekstin lopussa, tämän asian puolesta, mutta niin.

Oikeuskansleri ei kuitenkaan ota kantaa siihen, onko tauti yleisvaarallinen vai ei.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pitää perusteltuna oikeuskanslerin esittämää kritiikiä koronaviruksen vaarallisuuden tarkastelusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut viime vuonna antamissaan lausunnoissa, että koronavirustaudin luokittelua pitäisi arvioida uudelleen.

Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Tartuntatautien neuvottelukunta katsoi syyskuun kokouksessaan, että koronavirustauti ei enää täytä kaikkia yleisvaarallisen tartuntataudin kriteerejä.

STM:n Turvallisuus ja terveys -osaston päällikkö Taneli Puumalaisen mukaan koronavirustaudin poistaminen listalta ei kuitenkaan ole vielä ajankohtaista.

STM:n Puumalainen allekirjoittaa sen, että Suomen tartuntatautien luokittelujärjestelmässä ja kriteerien täyttymisen säännöllisessä seurannassa on petrattavaa.

– Olemme tästä täysin samaa mieltä. Asia täytyy huomioida tartuntatautilain kokonaisuudistuksessa, hän toteaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö STM katsoo oikeuskanslerille antamassaan vastauksessa, että koronavirustauti täyttää edelleen tartuntatautilakiin kirjatun yleisvaarallisen tartuntataudin määritelmän.

Puumalaisen mukaan kyse on varautumisesta. Hän painottaa, että mahdollisuus toimenpiteisiin ei tarkoita niihin ryhtymistä.

Jos koronavirustaudin luokittelua kevennettäisiin ja se siirrettäisiin valvottavien tartuntatautien luokkaan, sillä olisi useita vaikutuksia: Samalla kun mahdollisuus esimerkiksi epidemian tilannekuvan seuraamiseen ja lääkehoidon maksuttomuuteen säilyisivät, oikeus yksilöitä ja laajemmin väestöä koskeviin rajoituspäätöksiin supistuisi.

Muutoksen myötä koronavirustautiin liittyvistä tutkimuksista ja hoidosta voitaisiin periä maksu.


 
Viimeksi muokattu:

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Täällä vähän ehkä paremmin asiaa perusteltu, kuin YLE:n vähän sekavassa kirjoituksessa.
Eli tosiaan WHO:n kantaa asiaan odotetaan.

Oikeuskanslerin mukaan ministeriön pitää ryhtyä viipymättä toimenpiteisiin, jos yleisvaarallisuusluokituksen kaikki kriteerit eivät täyty. Toteutuuko koronan kohdalla kriteeri siitä, että taudin leviäminen voidaan estää tartuttajaan kohdistettavilla toimenpiteillä?

Käytännössä tämä tarkoittaa varmasti sitä WHO:n ja ECDC:n suositusten mukaan pidetään varautumista ja valmiutta yllä.

Oikeuskansleri tuo esiin THL:n, tartuntatautien neuvottelukunnan sekä isojen kuntien tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden kannanotot yleisvaarallisuuden edellytysten puuttumisesta. Hänen mukaansa luokituksen ylläpitoon vaaditaan riittävän painavia perusteita, mikäli asiantuntijayhteisön enemmistö on luokituksen muuttamisen kannalla perustellusti. Mitä tästä ajattelet?

– Oikeuskansleri mukaan täytyy katsoa myös, mitä WHO, ECDC ja eri maiden viranomaistahot päättävät. Tämä on kokonaisarvio, jossa näitä kaikkia täytyy tarkastella ja ottaa huomioon se, että meillä on edelleen WHO:n julistama pandemia, jossa on nähty paljon erilaisia yllättäviäkin käänteitä.

Jos yleisvaarallisuusluokitusta ylläpidetään, vaikka asiantuntijaenemmistön mielestä kriteeri leviämisen estämisestä ei täyty, onko lainsäädännössä vika?


– WHO:n ja ECDC:n asiantuntijat ovat sitä mieltä, että näihin keinoihin voidaan turvautua, jos muut keinot eivät auta. Tässä on siis asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä. Ministeriö haluaa olla varovainen huomioiden, kuinka pandemia on tähän asti edennyt.

Eivätkö THL, tartuntatautien neuvottelukunta ja isojen kaupunkien tartuntataudeista vastaavat lääkärit osaa yhtä hyvin huomioida pandemiaa kuin WHO tai ECDC?

– En usko, että kannattaa laittaa asiantuntijoita järjestykseen. Lähinnä huomio on se, että on erilaisia asiantuntijakantoja.

 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
"Maskit vähentävät tartuntoja vähän tai eivät ollenkaan." Nyt tehty vähän perusteellisempaa tutkimusta ja näyttö hengitystieinfektioiden osalta varsin selkeä. Jos juttua ei pääse lukemaan, niin mainittakoot se, että käsien pesun vaikutuksesta tartuntojen hillitsemisessä löytyi paljon konkreettisempaa näyttöä. Milloinkas maskisuositusta väläyteltiin taas edellisen kerran julkisten tilojen osalta, taisi olla kahden kuukauden sisällä?
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Hyvältä alkaa näyttää. Nyt siis kaikki flunssat on rauhoittunut tosi paljon.

Koronatilanne on tällä hetkellä Hus-alueella parempi kuin koko viime vuonna.

– Voi sanoa, että epidemia on ainakin alkuun verrattuna henkitoreissaan. Mielenkiintoista on, että samalla myös influenssaepidemia ja RS-virusepidemia ovat rauhoittuneet, kertoo infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen Husista..

Järvisen mukaan Hus-sairaaloissa on tällä hetkellä 22 koronapositiivista potilasta, yksi heistä tehohoidossa. Järvisellä ei ole tietoa, kuinka moni potilas nyt on hoidossa ensisijaisesti koronan vuoksi. Aiemmin osuus oli osastolla noin puolet.

Perusterveelle ihmiselle koronasta on Järvisen mukaan tullut hengitystieinfektio muiden joukossa.

 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Kovasti nämä hengitysinfektio potilasmäärät nyt vaan laskee. Puhutaan että kaikki olis koronan takia, mut taitaa näissäkin sivulöydös potilaita olla.
Noin 1,5 kuukaudessa sisäänottomäärät hengitysinfektio potilaiden osalta tippunut noin 77%.
Ylipäätään 44 viikon jälkeen tultu kokoajan alaspäin.

Esim. Viikolla 2 alkanut 41 erikoissairaanhoitoa jaksoa ja 51 perusterveydenhuollon hoitojaksoa.
Yhteensä siis 92. Toki varmasti vielä nousevat.
Esim. viime vuoden 48 viikolla alkoi 167 erikoissairaanhoitoa jaksoa ja 227 perusterveydenhuollon jaksoa.
Yhteensä 394.

 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Paula Vesala on käynnistämässä tutkimushanketta kulttuuripolitiikasta korona-ajan Suomessa. Omien sanojensa mukaan Vesalalla jäi paljon hampaankoloon siitä, miten kulttuuriväkeä Suomessa korona-aikana kohdeltiin.

Sinällään ”hauskaa”, että siellä se oli taas IG-PäMi Venlagaalassa napsimassa kuvia lähinnä itsestään eikä samaan kuvaan tunkevista tyrkyistä ollut pulaa… Aika äkkiä se toisilta unohtuu mikä taho kulttuurialaa kyykytti, onneksi Vesala edes yrittää pitää asian muistissa! Hyvä vaaliteemakin olisi, toki esim. Munamies siellä on jo Vasemmistoliiton ehdokkaana.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kovasti nämä hengitysinfektio potilasmäärät nyt vaan laskee. Puhutaan että kaikki olis koronan takia, mut taitaa näissäkin sivulöydös potilaita olla.
Noin 1,5 kuukaudessa sisäänottomäärät hengitysinfektio potilaiden osalta tippunut noin 77%.
Ylipäätään 44 viikon jälkeen tultu kokoajan alaspäin.

Esim. Viikolla 2 alkanut 41 erikoissairaanhoitoa jaksoa ja 51 perusterveydenhuollon hoitojaksoa.
Yhteensä siis 92. Toki varmasti vielä nousevat.
Esim. viime vuoden 48 viikolla alkoi 167 erikoissairaanhoitoa jaksoa ja 227 perusterveydenhuollon jaksoa.
Yhteensä 394.


Nämä sairaalamäärät voivat vielä tarkentua, mutta luulisi kuitenkin jo tammikuun alkupuolen tilastojen olevan aika lailla kohdillaan.

Koronan takia viikolla 02/23 otettiin 41 potilasta sairaalaan. Piti oikein katsoa, että milloin on otettu vähemmän.

Jos en ihan väärin katsonut, niin viikolla 29/21. Eli noin puolitoista vuotta sitten. Taitaa osua suunnilleen siihen ajankohtaan, jolloin Pietarista tulevat jalkapalloturistit toivat delta-aallon maahamme.

Kyllä tämä alkaa hiljalleen olla ohitse.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Onhan tämä hengitysinfektio-osastojaksojen laskeminen tosi kovaa. Toki luvat päivittyy vieläkin.
Jos viime vuoden 47 viikkoa ja tämän vuoden 3 viikkoa vertailee, niin pudotusta alkaneissa hengitysinfektio vuodeosastojaksoissa jopa 86%.

Ylipäätään jos katsoo noita, niin viime vuoden 45 viikon jälkeen ollaan kokoajan tultu alaspäin sisäänottomäärissä.

Viikolla 3 siis alkanut 34 erikoissairaanhoitojaksoa koronan/sivulöydöksen takia.
21 perusterveydenhuollon jaksoa koronan/sivulöydöksen takia. Yhteensä siis 55.

Viime vuoden 47 viikolla alkoi 187 erikoissairaanhoitojaksoa koronan/sivulöyödöksen takia.
228 perusterveydenhuollon jaksoa koronan/sivulöydöksen takia. Yhteensä siis 415.

 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onhan tämä hengitysinfektio-osastojaksojen laskeminen tosi kovaa. Toki luvat päivittyy vieläkin.
Jos viime vuoden 47 viikkoa ja tämän vuoden 3 viikkoa vertailee, niin pudotusta alkaneissa hengitysinfektio vuodeosastojaksoissa jopa 86%.

Ylipäätään jos katsoo noita, niin viime vuoden 45 viikon jälkeen ollaan kokoajan tultu alaspäin sisäänottomäärissä.

Katselin vähän noita sairaalatietoja. Tammikuun osalta niiden luulisi olevan jo suurelta osin kunnossa, mutta pieni mahdollisuus vielä on, että jotain päivityksiä tulee. Tässä kuitenkin muutama tilastollinen fakta:

1. Tammikuussa 2023 koronan vuoksi joutui sairaalaan 174 henkeä. Tämä on pienin määrä sitten kesäkuun 2021.
2. Tammikuussa 2023 tuli sairaalaan 316 koronapositiivista henkilöä sivulöydökset mukaan lukien. Tämä on pienin määrä sitten syyskuun 2021.
3. Hengitystieinfektion vuoksi sairaalaan joutuneista potilaista korona oli syynä 18.9% tapauksista, kun tuntemattomaksi jääneet virukset jätetään huomioimatta. Tämä on pienin osuus koko pandemian aikana.
4. Muiden hengitystievirusten epidemiahuippu osui tänä talvena näillä näkymin joulukuulle. Vaikka huipusta odotettiin vaikeaa, niin influenssan (A+B) sekä RS-viruksen yhteenlaskettu huippu jäi pienemmäksi kuin edellisenä normaalitalvena. Pandemiaa edeltäneen talven huippu oli helmikuussa 2020.

Sanoisinko, että valtakunnassa on kaikki hyvin. Veitsenterä on tylsynyt, eikä koronalla ole enää mitään tekemistä yleisvaarallisen tartuntataudin kanssa.

 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Nyt kun on tälläkin viikolla ollut pari seminaaria, jossa on puhuttu koronakuviosta ja evidence-based policysta en malta olla kommentoimatta sitä, mitä tapahtui tasan kaksi vuotta sitten.

Nimittäin päivälleen kaksi vuotta sitten THL piti pressin, jossa todettiin, miten ”ensi viikolla vietetään pääkaupunkiseudun hiihtolomaa. Epidemiatilanne on kuitenkin huonontunut niin, että hiihtolomalla matkustamista pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen tulisi nyt välttää, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen.

”THL:n suositus on että tässä tilanteessa vietettäisiin hiihtolomaa kotipiirissä”, Puumalainen sanoi THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön koronavirustilannetta koskevassa tiedotustilaisuudessa.”

On a) hämmentävän kaukainen ajatus koko kuvio, b) jälkikäteen jopa PÖYRISTYTTÄVÄ lukea, millainen ralli tuosta alkoi. Jotkut majoituspaikat ilmoittivat, etteivät uusmaalaiset ole tervetulleita (tämä siis melkein vuosi Uudenmaan sulun jälkeen) ja jengiä yritettiin siis THL:n tiedotteella torstaina saada perumaan hiihtolomareissuja, jotka useimmilla alkoivat perjantaina-lauantaina, ja TEM suorastaan kannusti ihmisiä kotimaanmatkailuun.

Toivottavasti seuraava pandemia ei ole tällaista sekoilua. Esimerkiksi juuri tästä 2 v throwbackista on melkoisesti oppimista.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
On a) hämmentävän kaukainen ajatus koko kuvio, b) jälkikäteen jopa PÖYRISTYTTÄVÄ lukea, millainen ralli tuosta alkoi. Jotkut majoituspaikat ilmoittivat, etteivät uusmaalaiset ole tervetulleita (tämä siis melkein vuosi Uudenmaan sulun jälkeen) ja jengiä yritettiin siis THL:n tiedotteella torstaina saada perumaan hiihtolomareissuja, jotka useimmilla alkoivat perjantaina-lauantaina, ja TEM suorastaan kannusti ihmisiä kotimaanmatkailuun.

Toivottavasti seuraava pandemia ei ole tällaista sekoilua. Esimerkiksi juuri tästä 2 v throwbackista on melkoisesti oppimista.

Olihan tuossa montakin eri järjettömyyttä joukossa, tyyliin esimerkiksi baarien aukioloaikojen säätämistä tunti kerrallaan johonkin suuntaan, sitten siellä baarin sisällä taas ei saanut esimerkiksi biljardia pelata (eli esimerkiksi snooker paikka olisi saanut ottaa satoja ihmisiä viinaa juomaan sisään mutta ei paria tyyppiä pelaan biljardia hyvillä turvaväleillä). Sitten jäähalliin ei saanut kun 10 ihmistä ottaa sisään vaikka turvavälein olisi useampi sataa ihmistä turvallisesti saatu paikalle.

Jotenkin veikkaan että seuraava pandemian kohdalla ei tarvitse hirveästi näitä miettiä ei taida kovin helpolla saada ihmisiä pysymään kotona tai saada yrityksiä vapaehtoisesti sulkemaan oviaan. Populaa todennäköisesti sitten lähteekin kerralla enemmän pois, varsinkin kun tuskin tästä tarpeeksi oppia otetaan esimerkiksi terveydenhuollon parantamiseen vaan kun kyse aina säästöistä ym.. niin asia unohtuu taas pikkuhiljaa. Siis näin veikkaan pitkin poikin maailmaa käydä, ei vaan täällä.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Se on helvetin helppoa vänkyttää näistä, jos ei sairaus ole koskettanut omaa elämää. Mutta kokeilkaapas nukkua monta kuukautta teholla tuolissa ja kuunnella, kulkeeko omalla, letkuissa makaavalla lapsella henki. Saattaa näkökulma muuttua. Eikä baarien aukioloajat ole kovinkaan korkealla mietintälistalla, kun joutuu pähkäilemään että elääkö Lenni vielä aamulla ja miten niitä hautajaisia järjestetään, kukaan ei ole opettanut.
 
Viimeksi muokattu:

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Se on helvetin helppoa vänkyttää näistä, jos ei sairaus ole koskettanut omaa elämää. Mutta kokeilkaapas nukkua monta kuukautta teholla tuolissa ja kuunnella, kulkeeko omalla, letkuissa makaavalla lapsella henki. Saattaa näkökulma muuttua. Eikä baarien aukioloajat ole kovinkaan korkealla mietintälistalla, kun joutuu pähkäilemään että elääkö Lenni vielä aamulla ja miten niitä hautajaisia järjestetään, kukaan ei ole opettanut.

Rankkoja juttuja… oletan, että kyseessä nimenomaan sinun oma lapsesi @Evil ? Toivottavasti kaikki on kuitenkin jo kääntynyt parhain päin?

Valitettavasti vain korona ei ole ainoa tauti, joka lapsia on vienyt jopa teholle asti. Esimerkiksi RSV ja influenssa ovat tätä tehneet jo monia vuosia (itsekin olen aikoinani ollut) ja tämän takia alle 7-vuotiaat lapset ovatkin ko. sairauksien riskiryhmää.

Kovin yleisiä nämä eivät ole minkään kolmen sairauden kohdalla ja kylmä totuus on se, että muun muassa tämän takia yksikään rajoitus ei ole perusteltu (enää) koronankaan kohdalla.

Sairaus on aina sairaus ja vaikka kyseessä olisi aivan mitättömältä tuntuva flunssa, voi ihmiskeho aina jollain todennäköisyydellä reagoida näihin odottamattomasti.

Ja tarkoitus ei tosiaan ollut vähätellä sinun kokemuksiasi, @Evil ! Tuo on ehdottomasti yksi pahimmista peloistani, että joutuisin omaa lastani katsomaan letkuissa teholla ja pelkäämään hänen puolestaan aivan jumalattoman paljon.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Minun lapseni, kyllä. Hän kantaa epäonnekseen harvinaista geenimutaatiota, joka vetää nämä virustaudit suoraan aivoihin. Vuonna 2015 hän sai influenssan ja meinasi kuolla siihen, makasi Kuopiossa letkuissa pari kuukautta. Kukaan ei olisi lyönyt vetoa että selviää. Ei lääkäritkään. No, nousi sieltä ja opetteli kaiken uudelleen, 4-vuotiaana. Kävelyn, puhumisen… Viime vuonna tammikuussa sitten tuli tämä korona. Ei tiedetty miten häneen vaikuttaa. Nyt tiedetään. Neljä kuukautta sairaalassa. Ja taas opeteltiin kaikki uudestaan, kun aivot oli mannapuuroa.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Ja jumalauta, minä en koskaan enää valita veroista. Maksan hymyillen. Verorahoilla poikani hoidettiin, hyvinvointiyhteiskunta maksoi ne kortisonit sun muut. Kuulemma useamman omakotitalon olisi saanut niillä rahoilla. Ei ehkä Amerikassa. Vastaanotossa kyseltäisiin vakuutuksesta ja sillä aikaa potilas kuoli jo.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ja jumalauta, minä en koskaan enää valita veroista. Maksan hymyillen. Verorahoilla poikani hoidettiin, hyvinvointiyhteiskunta maksoi ne kortisonit sun muut. Kuulemma useamman omakotitalon olisi saanut niillä rahoilla. Ei ehkä Amerikassa. Vastaanotossa kyseltäisiin vakuutuksesta ja sillä aikaa potilas kuoli jo.
Tämä on juuri se, mitä veroista valittavat ihmiset ei tajua. Kerran kun itse taikka läheinen sairastuu vakavasti niin on ihan mahtavaa kun hoidetaan kuntoon verorahoilla. Minun puolestani veroja saa vaikka korottaa kunhan tämä "palvelu" pysyy.
 

Trashtalk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tämä on juuri se, mitä veroista valittavat ihmiset ei tajua. Kerran kun itse taikka läheinen sairastuu vakavasti niin on ihan mahtavaa kun hoidetaan kuntoon verorahoilla. Minun puolestani veroja saa vaikka korottaa kunhan tämä "palvelu" pysyy.
Joo, tämä on kyllä totta mutta joku tolkku noihin veronkorotuksiin olisi kuitenkin hyvä saada, muuten kohta ihan tavallinen keskituloinen joutuu makselemaan ansiotuloakin 35-40% + muut päälle.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Aijai... Tänään pitäisi jäädä lomalle ja osasto täynnä tätä tiettyä virusta.

Sairastuminen ei muuteen haittaisi, mutta kun loma ja lauantaina pitäisi olla iskussa. Toivotaan että paksurätti naamalla ja pleksi estävät sairastumista hieman.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Koronaviruksen takia alkanut viikolla 5 27 erikoissairaanhoitojaksoa ja 18 perusterveydenhuollon hoitojaksoa.
Esim. Viikolla 45 alkoi 216 erikoissairaanhoitojaksoa koronan takia ja 299 perusterveydenhuollon hoitojaksoa koronan takia.
Hurjasti ollaan tosiaan tultu esim. viikon 45 lukemista alaspäin.


Alkaa näyttää hyvältä kaikkien flunssien suhteen. Norovirusta on nyt eniten.

Suomessa talvikauden tartuntataudeista käsillä on noroviruksen sesonkiaika, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Myös influenssakausi jatkuu edelleen, mutta on rauhoittumaan päin.

Punto-Luoman mukaan koronavirusta on Suomessa edelleen liikkeellä, mutta tilanne on rauhallisempi kuin aiemmin.

– THL:n raportoimien koronatartuntojen määrät olivat viime viikolla matalimpia vuoteen.

 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Koronaviruksen takia alkanut viikolla 5 27 erikoissairaanhoitojaksoa ja 18 perusterveydenhuollon hoitojaksoa.
Esim. Viikolla 45 alkoi 216 erikoissairaanhoitojaksoa koronan takia ja 299 perusterveydenhuollon hoitojaksoa koronan takia.
Hurjasti ollaan tosiaan tultu esim. viikon 45 lukemista alaspäin.

Ollaan tultu. Tänään kuitenkin jonkin verran korjattiin viime viikkojen lukemia ylöspäin, muttei niin merkittävästi, että se muuttaisi kokonaiskuvaa.

Sellainen jännä havainto, että influenssan ja koronan aiheuttamat sairaalajaksot ovat nyt suunnilleen samoissa. Vuodenvaihteessa influenssasta aiheutui kaksi kertaa koronaa enemmän sairaalahoitoa vaativia jaksoja.

Tuossa näkee hyvin, että influenssa on selvästi aaltomaisempi ja hiipuu sitten kokonaan. Korona taas näyttää häviävän selvästi hitaammin, vaikka sen esiintymisessä on niin ikään huippuja ja pohjia. Korona on siis ainakin tässä vaiheessa selvemmin ympärivuotinen riesa.

Yhtä kaikki, hyvään suuntaan on koronan kanssa menty. Sairaalajaksoja alkoi viimeksi näin vähän kesällä 2021.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös