Koronaa on nyt kestetty kolme kokonaista vuotta. Asiantuntijat käyvät läpi seitsemän asiaa, joissa olisi voitu onnistua paremmin.
www.hs.fi
Hesarissa on hyvä jälkipyykkikirjoitus aiheesta. Näyttää siis siltä, että yleisesti ottaen tykillä ammuttiin kärpästä. Ruotsi pärjäsi lopulta hyvin. Suomessa tunne meni poliitikoilla asiantuntijatiedon edelle. Rokotekriittisilläkin oli pointtinsa.
Hyvä, että oltiin aluksi hereillä, mutta liian pitkälle kaikenlaisissa suojaustoimenpiteissä mentiin. Toivottavasti tästä viisaatutaan nyt sen verran, että ihan kevein perustein ei vastaavia ylilyöntejä jonkun taudin hillitsemiseksi tule rutot yms. erityisen tappavat taudit pois lukien.
Long covidista oli myös mielenkiintoinen juttu Hesarissa. En nyt tee pidempää analyysiä kännykällä näpytellen, mutta tavallaan juttu murtaa tuota viimeistäkin koronamyyttiä.
Long covid on siis todellinen ilmiö eikä sitä sovi kiistää eikä halveerata. Yksi ystävänikin siitä kärsi.
Yhä useampi merkki viittaa kuitenkin siihen, että kyseessä on melko tyypillinen virustautien jälkeinen krooninen väsymysoireyhtymä. Se on fyysinen reaktio tautiin ja aktivoituneeseen immuunipuolustusreaktioon. Kyseessä on rankka kokemus kropalle.
Elinvaurioita ei nimittäin tutkimuksissa ole juurikaan löytynyt eikä myöskään aivoista ole löytynyt merkkejä koronan aiheuttamista vaurioista, jotka selittäisivät long covidiin liittyvää neurologista oireilua.
Venyessään epänormaalin pitkäksi, long covid eli krooninen väsymysoireyhtymä vaikuttaa vahvasti muuttuvan psykosomaattiseksi oireiluksi. Eli oireet jatkuvat, koska mieli on pelon ja stressin myötä hälytystilassa ja ihminen ei tavallaan anna itselleen lupaa ottaa askeleita toipumiseen. Eli hän jää tällä tavoin oireidensa vangiksi.
Kyseessä ei siis ole se, että virus itsessään iskisi jotenkin täysin poikkeuksellisesti aivoihin tai ylipäätään elimistöön. Tämä ei siten tietystikään ole pelkästään koronan myötä ilmaantunut juttu, vaan se on nyt vain saanut paljon julkisuutta. Ja toisaalta long covidin mystifioiminen ja sen aiheuttama pelko lienee itsessäänkin syyllinen lukuisiin tapauksiin.
Tällä hetkellä monilla menee tunteisiin, että long covid potilaille tarjotaan enenevässä määrin fyysisen terapian lisäksi psyykkistä terapiaa. Se kuulemma "syyllistää" potilasta. Näistä kommenteista vain heijastuu yhtäältä se, että mielen sairastumista stigmatisoidaan edelleen - vain fyysinen sairastaminen on hyväksyttävää, kun taas psyykkistä pidetään jotenkin ihmisen omana vikana. Toisaalta ei myöskään suostuta ymmärtämään, että mieli ja keho ovat symbioosissa: kun mieli sairastuu, heijastuu se myös kehoon.
STM:n long covid -työryhmän puheenjohtaja Risto O. Roine pitää haitallisena biopsykososiaalista näkökulmaa pitkittyneeseen koronaan.
www.hs.fi