Pari asiaa voidaan sanoa aika selkeästi virheiksi ja monet näkivät ne virheiksi jo aikaisemmin.
Jos nyt ei huomioida ihan ensimmäisiä viikkoja, jolloin tilannekuvasta ei ollut oikein mitään käsitystä, niin:
1. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevia rajoituksia ei olisi pitänyt ottaa käyttöön missään vaiheessa
2. Peruskouluja ja toisen asteen oppilaitoksia ei olisi pitänyt laittaa etäopetukseen missään vaiheessa: myös yliopistoissa normaali toiminta olisi voitu kohtuullisen pitkälti toteuttaa
Ylläolevat ovat aiheuttaneet - kuten Markku Järvinen nimim.
@iibor linkittämässä artikkelissa osuvasti sanoo - sen todellisen long-covidin. Eli ne sosiopsykologiset ongelmat joiden kanssa monet lapset, nuoret ja nuoret aikuiset taistelevat vielä vuosia.
Lisäksi:
3. Yleisötilaisuusrajoitukset olisi pitänyt poistaa viimeistään siinä vaiheessa, kun riskiryhmät oli rokotettu.
4. Kaikki aikuisten harrastustoimintaan liittyvät rajoitukset olisi pitänyt poistaa viimeistään siinä vaiheessa, kun riskiryhmät oli rokotettu.
Näiden rajoitusten ylläpidolla vaikeutettiin tarpeettomasti elinkeinotoimintaa aikana, kun riskiryhmissä olevan ihmiset osasivat vallan hyvin jo omalla käyttäytymisellään sekä omaan arvioonsa pohjautuen minimoida riskejä. Lisäksi myös aikuiset ihmiset tarvitsevat henkisen hyvinvointinsa turvaamiseksi monipuolisia vapaa-ajan viettotapoja. Myös näistä rajoituksista maksamme jälkikäteen liian korkeaa hintaa.
Plussana mainitsen vielä:
5. Rajojen sulkemispelleilyä EU:n sisärajoilla ei olisi missään vaiheessa pitänyt aloittaakaan ja viimeistään se olisi pitänyt lopettaa siinä vaiheessa, kun huomattiin, että rajojen sulkemisten vaikutuksissa puhuttiin korkeintaan viikon tai ihan maksimissaankin kahden viivästyksistä tautiaaltojen siirtymisessä. Kaiketi kaikille on selvää, ettei me olla Pohjois-Korea ja rajaliikennettä on kaikissa tapauksissa jonkun verran, jolloin helposti leviävä virus joka tapauksessa liikkuu rajojen yli. Eksponentiaalinen leviäminen taas takaa sen, että muutamien päivien viivästykset leviämisessä ovat yhtä tyhjän kanssa.
Tällä rajoituksella tarpeettomasti vaikeutettiin kansainvälistä / EU-sisämarkkinaliiketoimintaa ja vaikutukset erityisesti Suomelle vientivetoisena ja Euroopan skaalassa syrjäisenä markkinana olivat varsin raskaat. Lisäksi asiassa on inhimillinen aspekti: erittäin monella ihmisellä - allekirjoittanut mukaanlukien - on tiiviit ammatilliset ja henkilökohtaiset yhteydet useaan Euroopan valtioon, ja rajojen sulkeminen aivan tarpeettomasti vaikeutti lukuisien ihmisten elämää ja oli lisäksi henkisesti raskasta. Huomioitava on, että puhdas vapaa-ajan matkustaminen lähestulkoon loppui joka tapauksessa kokonaan ihan ihmisten oman käyttäytymisen muutoksen takia.
Ja lopuksi:
6. Uudenmaan sulkeminen.
Tästä tuskin tarvitsee sen enempää jatkaa. Toki tuo tehtiin erittäin aikaisessa vaiheessa, joten tietoakaan ei ollut paljoa.
***
Roskamedia voi myös ottaa piikkinsä aika paljon, ja toivottavasti mediatutkijat koluavat asian läpikotaisin. Kaikista paskinta käyttäytymistä oli syyllistävien kohujen nostattaminen. Tarkoituksella paskamyrskyn silmään ajettiin vuoroillaan ainakin seuraavat ihmisryhmät:
- korkeakouluopiskelijat, jotka erehtyivät viettämään aikaa ystäviensä kanssa
- vaihto-opiskelijat, jotka erehtyivät poistumaan soluasunnoistaan viettämään edes hieman sosiaalista elämää
- lukiolaiset ja amislaiset, jotka erehtyivät viettämään aikaa ystäviensä kanssa
- maahanmuuttajat, jotka kävivät töissä
- maahanmuuttajat, jotka asuvat tiiviissä yhteisöissä
- ulkosuomalaiset, jotka tulivat tapaamaan Suomessa asuvia ystäviänsä ja sukulaisiansa
- suomalaiset, jotka matkustivat ulkomaille (ihan sama mistä syystä: kukaan ei edes kysynyt, että onko siellä käyty esimerkiksi tapaamassa sairastunutta läheistä tai muusta tärkeästä syystä, vaan oletettiin, ettei ulkomailla käydä muista syistä kuin suunnilleen "ryyppäämässä auringon alla")
- jalkapallokannattajat, jotka matkustivat kannattamaan Suomea sen ensimmäisiin arvokisoihin siinä vaiheessa, kun riskiryhmät oli jo rokotettu
Kaikki tietävät sanonnan "kohdellaan, kuin spitaalista". Itsekin pandemian alkupuolella Suomessa käydessäni sain kokea, että mitä se oikeasti tarkoittaa. En tietenkään läheisten ihmisten toimesta, mutta jos jossakin muussa yhteydessä tuli puheeksi asuinmaani, niin reaktiot olivat ajoittain hyvinkin ikäviä ("mitä sä täällä teet?", "kai sulla on todistus negatiivisesta koronatestistä?", jne). Ei tuosta yksittäisiä ihmisiä itseänsä niinkään voi syyttää, mutta hyvin voi kysyä, että olisiko media (varsinkin se keltainen) voinut hoitaa työnsä vähemmällä määrällä polarisoivaa ja pelkoa lietsovaa klikkijournalismia.