Eipä poistu. Sairasta tämä STM:n touhu. Enpä oikein tiedä, mitä käytännön merkitystä tällä on.
Kunnat ei määrää enää karanteeniin oikein ketään. THL:ä mukaan monet kunnat noudattaa normaaleja sairauspoissaolo käytäntöjä. Maskeja ei käytetä oikein missään. Kukaan ei ota rokotteita oikein.
Sairaalamäärät flunssien takia on tosi pienessä. Onneksi meillä on THL:ä, jota kunnat noudattaa. Onhan tuolla jotain perusteita tekstin lopussa, tämän asian puolesta, mutta niin.
Oikeuskansleri ei kuitenkaan ota kantaa siihen, onko tauti yleisvaarallinen vai ei.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pitää perusteltuna oikeuskanslerin esittämää kritiikiä koronaviruksen vaarallisuuden tarkastelusta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut viime vuonna antamissaan lausunnoissa, että koronavirustaudin luokittelua pitäisi arvioida uudelleen.
Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Tartuntatautien neuvottelukunta katsoi syyskuun kokouksessaan, että koronavirustauti ei enää täytä kaikkia yleisvaarallisen tartuntataudin kriteerejä.
STM:n Turvallisuus ja terveys -osaston päällikkö
Taneli Puumalaisen mukaan koronavirustaudin poistaminen listalta ei kuitenkaan ole vielä ajankohtaista.
STM:n Puumalainen allekirjoittaa sen, että Suomen tartuntatautien luokittelujärjestelmässä ja kriteerien täyttymisen säännöllisessä seurannassa on petrattavaa.
– Olemme tästä täysin samaa mieltä. Asia täytyy huomioida tartuntatautilain kokonaisuudistuksessa, hän toteaa.
Sosiaali- ja terveysministeriö STM katsoo oikeuskanslerille antamassaan vastauksessa, että koronavirustauti täyttää edelleen tartuntatautilakiin kirjatun yleisvaarallisen tartuntataudin määritelmän.
Puumalaisen mukaan kyse on varautumisesta. Hän painottaa, että mahdollisuus toimenpiteisiin ei tarkoita niihin ryhtymistä.
Jos koronavirustaudin luokittelua kevennettäisiin ja se siirrettäisiin valvottavien tartuntatautien luokkaan, sillä olisi useita vaikutuksia: Samalla kun mahdollisuus esimerkiksi epidemian tilannekuvan seuraamiseen ja lääkehoidon maksuttomuuteen säilyisivät, oikeus yksilöitä ja laajemmin väestöä koskeviin rajoituspäätöksiin supistuisi.
Muutoksen myötä koronavirustautiin liittyvistä tutkimuksista ja hoidosta voitaisiin periä maksu.
Kantelijat pyysivät selvittämään, onko sosiaali- ja terveysministeriö toiminut lainmukaisesti pitäessään koronavirustautia edelleen yleisvaarallisena tartuntatautina.
yle.fi