Koko koronapandemian ajan rauhallisesti esiintynyt Järvinen on viime aikoina tiukentanut lausuntojaan. Kun perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru (sd) yritti alkuvuodesta ajaa ennakkotestejä Kiinasta tuleville matkustajille, Asko Järvinen jyrähti
Helsingin Sanomissa, että kyseessä on ”poliittinen sumutus”.
Rajatoimet oli infektioasiantuntijoiden toimesta todettu tehottomiksi ja resurssisyöpöksi moneen kertaan. Oli yllätys, että poliitikot lähtivät ajamaan niitä jälleen.
– Tutkittu tieto tuntuu muuttuneen Suomessa mielipideasiaksi kuin Trumpin Amerikassa. Tämä asia on ahdistanut minua. Se on vienyt uskoa suomalaiseen päätöksentekoon ja mielenkiintoa poliittisen päätöksenteon seuraamiseen.
Kiuru jyräsi hiljattain läpi myös ”Kiurun piikin” eli neljännen rokotekierroksen yksityisille toimijoille, vaikka THL on korostanut useasti, että terveet työikäiset eivät tehosteannosta tässä vaiheessa tarvitse. THL:n uusin
ulostulo aiheesta tuli vain muutama päivä sitten. Se oli sama kuin monta kertaa aiemmin: keväälle ei tarvita uutta tehosteannoskierrosta.
Silti yksityiseltä tehosteen voi hakea.
– Se on puhtaasti poliittinen rokotus. Sillä rokotetaan pelkoa, ei tautia vastaan, Järvinen sanoo.
Tästä Järvinen on hyvin huolissaan. Suomen rokotusohjelma on vuosikymmenten ajan ollut menestyksekäs, sillä kansalaiset ovat voineet luottaa, että asiantuntijat ovat pohtineet hyödyt ja haitat tarkasti. Rokotus on lääketieteellinen toimenpide, joka annetaan usein terveelle ihmiselle. Siksi siitä saatavien hyötyjen pitäisi olla isot. Sellaiseksi ei riitä se, että jollekin tulee rokotuksesta parempi mieli.
– Tässä viedään luottamus suomalaiseen rokotusohjelmaan, lääkearviointiin, poliittisiin päättäjiin ja ylipäätään viranomaisiin. Lyhytnäköisen poliittisen edun tavoittelun nimissä uskottavuutta ja luottamuspääomaa on viety aika paljon heikompaan suuntaan, Järvinen lataa.