Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 220 128
  • 81 140

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Ei ole siis mitään testiä, jolla todetaan, että kyse on pitkästä koronasta. Mites esim. väsymyksen ja kivun osalta suljetaan pois, että se ei johtu muista jutuista? Vai mennäänkö tässäkin sillä linjalla, että kaikki johtuu koronasta, koska korona.

Tällä hetkellä noin joka kolmannella koronaan sairastuneella työikäisellä ilmenee pitkäkestoisen koronataudin oireita, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ylilääkäri Helena Liira.

Liira johtaa Helsingin Meilahdessa toimivaa poliklinikkaa, jossa hoidetaan koronaviruksen pitkäaikaisoireista eli niin kutsutusta long covidista kärsiviä potilaita. Kyseessä on Suomen ainoa pitkittyneeseen koronatautiin keskittynyt klinikka.

– Meillähän ei ole mitään testiä, jolla voisimme todeta, että kyse on nimenomaan pitkästä koronasta. Sen sijaan suljemme pois mahdollisuuden, että väsymys, kipu ja kaikki muut oireet johtuisivat jostain muusta sairaudesta, Liira sanoo.

Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoi Ilta-Sanomille aiemmin, että oireiden kokonaiskuvan muuttuminen johtuu muun muassa rokotuksista, varianteista ja aiemmin sairastetusta taudista.

 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Minua väsyttää ja sattuu vähän päähän. Taidan kärsiä long-covidista. Viinin läträys eilen ei ole tässä mitenkään olennainen asia.

Niille jotka tuota testaamista tahtovat tehdä, pitäsi rahoitus tapahtua täysin omista varoista, ei yrityksetkään noita oikeasti huvikseen maksele mutta nyt juuri vastuukysymyksillä osa on peloteltu haluamaan testausta tautiin joka on suurella todennäköisyydellä ollut kaikilla työntekijöillä 2.5v aikana joskus. Etenkin esim jo koronan sairastaneen testaus on täyttä rahanhukkaa, sellaista fakiiria ei olekaan joka sitten päättelee long-covidin johtuneen juuri tästä koronasta.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Mites esim. väsymyksen ja kivun osalta suljetaan pois, että se ei johtu muista jutuista?
No voisin ihan vaan kuvitella, että jos olet ollut ennen koronatartuntaa terve, kivuton ja pirteä kaveri, mutta sitten sen jälkeen olet kaikkea muuta, niin jollekin terävälle kaverille voisi hyvinkin herätä epäilys siitä, että virus olisi näitä oireita aiheuttanut. Varsinkin jos mitään muuta oireita selittävää ei löydy.

Mutta joo, eiköhän viinin lätraus selitä kaiken.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mutta joo, eiköhän viinin lätraus selitä kaiken.

Ja sähköallergia. Koronatartunnan aikana monella tulee helposti tehtyä sellaista, mitä ei normaaliolosuhteissa tee, kuten mm. surffailtua netissä. Langaton netti vielä tuohon oheen, niin kyllähän siinä altistuu kaikelle pahalle, mikä näkyy kropassa vielä pitkään. No, tulevan talven sähköpula taitaa parantaa suurimman osan, kunhan eivät kittaa sitä viiniä lämpimikseen.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Aika vaikeaa todistaa, ettei väsymys johdu vaikkapa huonosti nukutuista öistä tai vaikkapa työuupumuksesta.

Kivullakin voi olla monta selitystä.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Tai psykosomaattisesta stressistä joka syntyy siitä kun koronan sairastaminen kerrotaan kuolemantuomioksi joka joku päivä hyppää kimppuun LC:n muodossa.

Tämän tarkoitus ei ole vähätellä asiaa, mutta ongelma on juuri siinä että kaksoissokkokokeita tehdään lääketieteessä juuri sen takia että plasebo oikeasti (välillä) aiheuttaa vaikutuksia.

Kun ensin opetetaan ihmiset pelkäämään tautia ja sitten kun tauti (väistämättä) osuu kohdalle muistutetaan LC:stä niin ei ole juurikaan ihmeellistä että toiset kokevat asian raskaammin. Senpä takia asiaa tietenkin pitääkin tutkia, mutta en näe suurta korrelaatiota uutisoinnilla ja tutkimuksella.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kyllähän tässä koko ajan selkeämmäksi käy, että long covid ei ole mitään muuta, kuin ihan normaali ja pitkään tunnettu viruksen jälkeinen CFS (väsymysoireyhtymä). Koronan jälkeen se näyttäisi olevan kuitenkin jonkin verran yleisempi, joskin siihen nyt kiinnitetään myös paljon enemmän huomiota ja ihmiset tarkkailevat oireitaan paljon enemmän.

Virustaudista toipuminen vie aina aikansa ja mitä rajumpi se on ollut, niin usein sitä pidempään.

Kestävyysurheilun harrastajat tuntevat tämän erityisen hyvin: vaikka olo virustaudin jälkeen on muuten terve, kestää sairastamisen jälkeen usein useita viikkoja, ennen kuin treenaaminen alkaa maistumaan. Yksinkertaisesti treenit eivät huvita ja ne jäävät siksi väliin. Ja jos saa itsensä pakotettua liikkeelle, treeni ei luista, vituttaa, ja palautumisessa tuntuu kestävän ikuisuus. Se taas vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin.

Kuten aikaisemminkin olen täällä kirjoittanut, minulle nuo viruksenjälkeiset oireet ovat aika tyypillisiä. Keväällä sairastetun hyvin lievän koronan jälkeen viimeksi: vetämättömyys (jonka huomasin kuitenkin vain urheilun yhteydessä) pilasi treenirytmin ja turhautumista lisäsi, että korona pilasi osallistumisen yhteen hienoon tapahtumaan. Paino nousi koronan jälkeen aika monella kilolla.

Edellä mainitussa ei kuitenkaan ole mitään ihmeellistä, koska tuo on minulle tosiaan virusten aiheuttamien hengitystieinfektioiden jälkeen melko tuttua kauraa.

Sille on syynsä, miksi huippu-urheilijat (erityisesti kestävyysurheilijat) välttelevät virusinfektioita lähes paranoidisti, ja näin on ollut tietenkin jo ennen koronaa. Kestävyysurheilijalla (huipputasolla) 3-8 viikon CFS kriittisen treenijakson aikana voi tarkoittaa sitä, että seuraavalla kisakaudella ei ole mitään mahdollisuutta saavuttaa tavoitteita.

Covid on uusi tulokas hengitystieinfektioissa ja tietysti miljardit tautitapaukset aiheuttavat saman verran toipumisjaksoja, joista joku osa on inhimillisesti tuskallisia. Nämä on hyvä ottaa vakavasti ja tarjota apua, mutta toisaalta on myös Ihan naurettavaa maalailla uhkakuvia long covidista jonakin kansanterveydellisenä riskitekijänä. Se on viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, joka menee ylivoimaisessa valtaosassa tapauksista alle parissa kuukaudessa ohi.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan naurettavaa on kuitenkin maalailla uhkakuvia long covidista jonakin kansanterveydellisenä riskinä. Se on viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä, joka menee ylivoimaisessa valtaosassa tapauksista muutamissa viikoissa ohi.

Tästä olen harvinaisen samaa mieltä. Tosin ymmärtääkseni CFS ei ole mikään normaali ja itsestään menevä flunssan jälkeinen olotila, vaan nimensä mukaisesti krooninen oireyhtymä, joka pahimmillaan on todellakin elämänlaatua ja työkykyä heikentävä. Mutta hieman vastaavanlaisia lievempiä ja ohimeneviä oireita esiintyy harvoin flunssan jälkeen ja useammin jonkun rajumman infektion, kuten vaikka influenssan, jälkeen.

Oma käsitykseni koronasta suhteessa noihin edellä mainitsemiini viruksiin on - ja pohjaan nyt aika vahvasti tässä erilaisiin lääketieteen asiantuntijoiden esittämiin näkemyksiin - seuraava:

1. Koronasta jää selviä pitkäaikaisoireita huomattavasti useammin kuin flunssaviruksista sekä jonkin verran useammin kuin influenssasta.

2. Valtaosalla nämä oireet kuitenkin helpottavat ajan myötä ja poistuvat muutaman kuukauden tai viimeistään vuoden kuluessa.

3. On valitettavasti tapauksia, joissa oireet eivät poistu. Näitä on kuitenkin tilastollisesti sen verran vähän, että asia ei ole yhteiskunnallisesti erityisen merkittävä. Kuitenkin näitä on määrällisesti sen verran paljon, että tapausten hoitoon on kannattanut perustaa erillinen klinikka.

4. Vaikka on yksittäisissä tapauksissa mahdollista, että kyse olisi psykosomaattisesta oireilusta, taustalla on suurimmassa osassa aika joku fysiologinen syy. Näitä syitä lueteltiin tuossa taannoin linkittämässäni ja siteetaamassani HS:n artikkelissa. Näiden tutkimus myös kehittyy, ja toivottavasti tulevaisuudessa moni vaivasta kärsivä saa avun.

5. Kaikkien koronan pitkäaikaisoireiden kuittaus psykosomaattisina ei kestä tieteellistä tarkastelua. Pitkäaikaisoireiden rinnastaminen sähköallergiaan on taas heikommassa asemassa olevan kiusaamista. Vähän kuin lyödyn lyömistä.
 

Magenta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Täälläkin napattu ensikorona tämän BA.5 aallon myötä. 2 päivää melko kovaa kuumetta, 1 päivä lievää ja nyt kaksi kuumeetonta päivää. Nuha ja yskä tulivat viiveellä kuumeen jälkeen. Nyt 5. päivänä enää pieniä flunssan oireita jäljellä, ja haju- sekä makuaistit tuntuvat hieman oudoilta (voimakkaammilta yllättäen). Eiköhän tämä ole lusittu. Rokotteita minulla 3, joista viimeisin tammikuussa.

Keväällä sairastettu kahden viikon jokin muu virusinfektio oli huomattavasti pahempi kurkkukivun ja vittumaisen yskän takia, vaikkei siihen kuumetta kuulunutkaan.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tästä olen harvinaisen samaa mieltä. Tosin ymmärtääkseni CFS ei ole mikään normaali ja itsestään menevä flunssan jälkeinen olotila, vaan nimensä mukaisesti krooninen oireyhtymä, joka pahimmillaan on todellakin elämänlaatua ja työkykyä heikentävä. Mutta hieman vastaavanlaisia lievempiä ja ohimeneviä oireita esiintyy harvoin flunssan jälkeen ja useammin jonkun rajumman infektion, kuten vaikka influenssan, jälkeen.

Oma käsitykseni koronasta suhteessa noihin edellä mainitsemiini viruksiin on - ja pohjaan nyt aika vahvasti tässä erilaisiin lääketieteen asiantuntijoiden esittämiin näkemyksiin - seuraava:

1. Koronasta jää selviä pitkäaikaisoireita huomattavasti useammin kuin flunssaviruksista sekä jonkin verran useammin kuin influenssasta.

2. Valtaosalla nämä oireet kuitenkin helpottavat ajan myötä ja poistuvat muutaman kuukauden tai viimeistään vuoden kuluessa.

3. On valitettavasti tapauksia, joissa oireet eivät poistu. Näitä on kuitenkin tilastollisesti sen verran vähän, että asia ei ole yhteiskunnallisesti erityisen merkittävä. Kuitenkin näitä on määrällisesti sen verran paljon, että tapausten hoitoon on kannattanut perustaa erillinen klinikka.

4. Vaikka on yksittäisissä tapauksissa mahdollista, että kyse olisi psykosomaattisesta oireilusta, taustalla on suurimmassa osassa aika joku fysiologinen syy. Näitä syitä lueteltiin tuossa taannoin linkittämässäni ja siteetaamassani HS:n artikkelissa. Näiden tutkimus myös kehittyy, ja toivottavasti tulevaisuudessa moni vaivasta kärsivä saa avun.

5. Kaikkien koronan pitkäaikaisoireiden kuittaus psykosomaattisina ei kestä tieteellistä tarkastelua. Pitkäaikaisoireiden rinnastaminen sähköallergiaan on taas heikommassa asemassa olevan kiusaamista. Vähän kuin lyödyn lyömistä.

Hyvä teksti, vaikka näen kenties osin hieman eri tavalla.

Pari pointtia hyviin huomioihisi:

Meidän hyvinvointimme on todella monimutkainen psykosofyysinen kokonaisuus. Mielenterveys ja fyysinen terveys kulkevat niin käsi kädessä, että usein on vaikea sanoa, mikä on jonkun ongelman juurisyy. Varmasti on esim. hyvin paljon tapauksia, joissa koronataudin hieman pitkittynyt toipumisjakso on laukaissut päälle pitkään taustalla olleen masennuksen tai ahdistuksen. Ja on myös tunnettua, että esimerkiksi masennustaipumus (joka itsellänikin on) tai ahdistuneisuustaipumus lisää todennäköisyyttä myös monille fyysisille ongelmille ja vaivoille, todennäköisesti myös long covidin yhteydessä käsitellyille fyysisille oireille.

Siksi minusta voi olla hedelmällisempääkin tarkastella CFS:ää - kuten niin monia muitakin sairauksia ja vaivoja - lähtökohtaisestikin enemmän psykosomaattiselta kannalta. Enkä tällä tarkoita sitä, että se aina olisi psykosomaattinen vaiva, vaan sitä, että että sen mahdollisuus huomioitaisiin kaikissa tapauksissa: tällöin suurempi osa (uskoisin, että selvästikin) saisi oikeanlaista apua.

Tämä pohdinta taas johtaa väkisinkin pohdintaan siitä, että miten koronaa ja long-covidia pitäisi käsitellä julkisuudessa:

Ahdistuneisuushäiriöstä kärsii aikuisiällä noin 30% kaikista ihmisistä. Ei tarvitse minun mielestäni olla mikään Arvo Ylppö ymmärtääkseen, miten alarmistista uutisointia koronasta ja long-covidista seurannut ahdistuneisuudesta kärsivä ihminen reagoi kohdallensa osuneeseen koronaan sekä minkälaisia ajatuksia tämä saattaa käydä läpi toipumisensa aikana varsinkin, jos toipuminen kestää hieman pidempään.
 
Viimeksi muokattu:

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Aika vaikeaa todistaa, ettei väsymys johdu vaikkapa huonosti nukutuista öistä tai vaikkapa työuupumuksesta.

Kivullakin voi olla monta selitystä.
Ja meinaat, että ihminen ei osaisi yhdistää huonosti nukuttuja öitä väsymykseen vaan pistää sen pitkän koronan piikkiin ja lähtee hakemaan apuja siihen terveydenhuollosta. Ok.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Jännästi maailmanlaajuiset koronatartunta uutiset on vähentynyt, kun tartuntamäärät ja kuolemat maailmanlaajuisesti laskee. Positiivisesta ei saa selvästi uutisoida.

Hyvä että tämäkin nostetaan pinnalle. Rokotusten kun pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen.

Suomessa otettiin alkuvuonna käyttöön väliaikainen lakipykälä, joka käytännössä edellyttää (siirryt toiseen palveluun) (THL) asiakas- ja potilastyötä tekevältä sote-henkilöstöltä koronarokotetta tai sairastettua koronavirustautia.

Tartuntatautilain 48a-pykälä on voimassa tämän vuoden loppuun. STM:n ylijohtaja Satu Koskela kertoo, että toistaiseksi valmisteilla ei ole esitystä pykälän voimassaolon jatkamiseksi.

– Pykälää ei mielestäni voida perustella potilaiden suojaamisella, kun nähdään, etteivät ne estä tartuntoja tehokkaasti. Koen myös hankalaksi pakon ja sen, että en saa itse päättää omasta hoidostani.

– Jos lakipykälää miettii tämänhetkisen tilanteen perusteella, voidaan ajatella, ettei perustetta sen jatkamiselle olisi, Mika Rämet sanoo.



 
Suosikkijoukkue
Ilves
2,5 vuotta tuli tätä koronaluotia väisteltyä vaimon kanssa. Lauantaina vaimolle iski ja itselle viime yönä. Todella paska olotila, lihakset kipeenä, pää kipeenä, yskää koko ajan enemmän ja lämpöä 38,5 ja nyt kun mittasin kuumeläkkeen jälkeen 37,8.

Kolmas rokotus otettiin viime joulukuun alussa.

No jos maanantaina olisi taas suurinpiirtein kunnossa... Jos vertaan viimeisiin räkätauteihin, olo on kurjempi mutta räkää ei valu ( ainakaan vielä).
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aika vaikeaa todistaa, ettei väsymys johdu vaikkapa huonosti nukutuista öistä tai vaikkapa työuupumuksesta.

Kivullakin voi olla monta selitystä.

Tässä jotain linkkiä:


Koronaviruksen aiheuttamien pitkäaikaisoireiden jatkuessa viikkojen tai kuukausien ajan, ja oireiden haitatessa toimintakykyä, on syytä hakeutua lääkäriin.

Muilla sairauksilla voi olla samankaltaisia oireita koronan pitkäaikaisoireiden kanssa ja tämän takia lääkärin on arvioitava muiden tilanteiden mahdollisuutta ja ohjelmoida tarvittavia jatkotutkimuksia.

Pitkäaikaisoireiden diagnoosi perustuu oireisiin ja muiden sairauksien poissulkemiseen.

Tuolla se pääpointti. Oireiden mukaan ja muut syyt pois sulkemalla.

Pakko kysyä, että pidätkö oikeasti lääkäreitä niin osaamattomina, että nämä voisivat tulkita muutaman huonosti nukutun yön pitkäksi koronaksi? Etenkin kun jälkimmäisessä on nimenomaan yhtenä tunnusnerkkinä se, että väsymys ei lähde, vaikka unen tarve lisääntyy merkittävästi...
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tässä jotain linkkiä:




Tuolla se pääpointti. Oireiden mukaan ja muut syyt pois sulkemalla.

Pakko kysyä, että pidätkö oikeasti lääkäreitä niin osaamattomina, että nämä voisivat tulkita muutaman huonosti nukutun yön pitkäksi koronaksi? Etenkin kun jälkimmäisessä on nimenomaan yhtenä tunnusnerkkinä se, että väsymys ei lähde, vaikka unen tarve lisääntyy merkittävästi...
Tuossa paljon asioita jotka pitää erotella koronasta johtuviksi ja muista sairauksista/vaivoista johtuviksi.
Muutamat varjon viestit täällä ketjussa viimepäivinä asettaa long covid outoon valoon, kun tutkimusta vielä niin vähän. Onko sitä ja jos on, minkälaista.

– Meillähän ei ole mitään testiä, jolla voisimme todeta, että kyse on nimenomaan pitkästä koronasta. Sen sijaan suljemme pois mahdollisuuden, että väsymys, kipu ja kaikki muut oireet johtuisivat jostain muusta sairaudesta, Liira sanoo.

Yksi tyypillisimmistä pitkän koronataudin oireista on uupumus, joka ei lähde pois lepäämällä. Muita oireita ovat esimerkiksi hajuaistin menetys, erilaiset kipuoireet, hengenahdistus, rintatuntemukset, sydämentykytykset ja neurokognitiiviset oireet, joihin lukeutuu myös niin sanottu ”aivosumu”.


Lainaan nyt suoraan varjon viestiä täältä ketjusta. Viesti 80 051.

Tutkimusta on paljon tekeillä ja juuri nyt laatu on aika heikkoa, mutta jos tuota mainittua katsoo, ei kannata katsoa sitä että moniko koki kärsivänsä oireista vaan miten moni koki kärsivänsä/koki samoja oireita ilman sairastettua koronaa. Eli LC:n esiintyvyys ei ole, esimerkiksi 5%, vaan enemmän puhutaan prosenttiluokasta kun yritetään erottaa juuri diagnosoidun koronan vaikutus joskin tilastollisen merkittävyyden kannalta tämäkin voi olla ali- tai yliarvioitu. Ja sitten toisaalta pitäisi verrata näitä lukuja esim. Poikkeuksellisesti muuttuneeseen kausi-influenssaan joka ohitti tehokkaasti rokotteet ja aikaansai enemmän vakavia sairastumisia kuin keskimääräisenä vuonna. Se että korona tuli neitseelliseen populaatioon tuotti runsaasti vakavia sairastumisia, joista jollain prosentilla aina seuraa jälkioireita. Se onko sitten tosiaan yleistä LC:tä, selvinnee juuri vuosien tutkimuksen aikana, mutta jo nyt voi todennäköisesti sanoa että mitään merkittävää lyhyentähtäimen kansanterveydellistä uhkaa siitä ei aiheudu koska niin runsas joukko jo löytyy 2v sitten sairastaneita että ilmiön pitäisi näkyä esim. Ruotsissa tilastoissa. Mutta pitkiä vaikutuksia ei toki vielä tiedä, joten siltä osin voi vain arvioida asiaa kuten muita hengitystieinfektioita kunnes parempaa tietoa tulee esille. On toki totta että asia josta ei puhuta ei oikein saa rahoitusta mutta kääntäen, jos kyse olisi isosta uhasta (kuten vaikka Kiurun klaani toisteli ostotutkielmassaan talvella), rahoitusta tutkimukseen löytyy aina kansanterveyslaitoksista. Mutta mitä enemmän asiasta puhutaan, vailla todellista tietoa, sitä enemmän ilmenee oireita jotka johtuvat osin pelkoepidemiasta, ei kliinisestä epidemiasta.

Sitten samalta kirjoittajalta viesti 80 037, suoraan lainaten.

Medialla on taipumus kaivaa kiinnostavia puheenvuoroja, yksittäisen tutkijan lainaus, jättäen sivulauseisiin kaikki ne epävarmuudet on yksi tapa. Vähän kuten lentävä lause, 50% koronan sairastaneista sairastaa long covidia. Valitettavasti tämä on juuri niitä asioita joissa todellisuus kirkastuu vasta systemaattisen tutkimuksen kautta, ei lehtiartikkelien sitaattien kautta. Niitä kun ei kukaan vertaisarvioinnin ja tarkista dataa. Kaikkiin vakaviin tauteihin liittyy jälkioireita, ratkaisevaa koko LC:ssä on esiintyvyys yleisesti ja miten vakavia oireita oikeastaan on jäänyt, erityisesti niille jotka ovat myös oikeasti sairastaneet koronan (koska niitäkin "tutkimuksia" on tehty missä kysytään ihmisiltä asiaa). Lost time due to incident melkein ainoa objektiivinen kriteeri, "väsymys" kun sattumalta on oire monesta muustakin oireyhtymästä mutta on paljon helpompi puhua koronaoireista kuin burnoutista, noin esimerkiksi, ensimmäinen ei kanna minkäänlaista negatiivista viestiä, jälkimmäinen taas kantaa.
Kyse ei ole uskosta vaan siitä että todistustaakka poikkeavasta jälkikäteisoireilta on kyllä siellä väitteen esittäjällä. Ja toisaalta, mitäpä sitten jos LC aiheuttaa väsymystä monelle, mitä sen eteen voi tehdä? Tauti meni tuli ja jäi, tartuntojen estäminen ei enää ole mahdollista.
 
Viimeksi muokattu:

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Mielestäni menee hieman sakeaksi koomikko Kivellä tämä homma nyt…





Aiemmissa twiiteissä maininnut, että lapsensa ovat edelleen kotiopetuksessa ja tuon perusteella lapsensa eivät saa tavata muita lapsia, kun sitä ei voida tehdä ”turvallisesti”.

Kyllä tämä median pelkorummutuksen voima on ollut uskomaton tämän epidemian aikana, kun vielä tässä vaiheessa löytyy näitä, jopa surullisiakin tarinoita.

***

Ahdistuneisuushäiriöstä kärsii aikuisiällä noin 30% kaikista ihmisistä. Ei tarvitse minun mielestäni olla mikään Arvo Ylppö ymmärtääkseen, miten alarmistista uutisointia koronasta ja long-covidista seurannut ahdistuneisuudesta kärsivä ihminen reagoi kohdallensa osuneeseen koronaan sekä minkälaisia ajatuksia tämä saattaa käydä läpi toipumisensa aikana varsinkin, jos toipuminen kestää hieman pidempään.

Pitkään olen miettinyt, miten tämän toisin esille, mutta @BitterX sen sanoi hienosti. Ei pidä tässäkään asiassa aliarvioida mielen voimaa ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnissa.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit

Yuppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team, Україна
Iikka Kivi on ihan helvetin raskas kaveri ja ainoa homma mikä sillä vissiin olisi eli esittää muka hauskaa, niin sekään ei luonnistu. Todella raskas tyyppi ihan joka muulla tavalla, paitsi hauskalla.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Iikka Kivi on ihan helvetin raskas kaveri ja ainoa homma mikä sillä vissiin olisi eli esittää muka hauskaa, niin sekään ei luonnistu. Todella raskas tyyppi ihan joka muulla tavalla, paitsi hauskalla.
Tämä. Olen blokannut hepun kaikilla mahdollisilla alustoilla kun sitä äärivasemmistolaista vollotusta ja jeesustelevaa yläastetason maailmantuskaa alkoi puskea joka tuutista, mutta ei noista ulostuloista näemmä pääse eroon edes Jatkoajassa.
 

Con Tsales

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Huuhkajat, Ahveniston ampumahiihtäjät
Taitaa pojalla olla korona.

Onko täällä joku viime aikoina tuon sairastanut? Millaiset oireet, kauan kesti toipuminen?
Sairastin juhannuksena kohtuullisen lievillä oireilla. Pientä lämpöä, nuhaa ja yleistä väsymystä. Parisen viikkoa sitten iski vissiin joku jälkikorona ja viikonpäivät meni aivan kamalassa köhässä. Välillä tuntui, että keuhkot lentää pihalle ja pallea oli aivan helvetin arka jatkuvasta yskimisestä. Nyt taas elämä voittaa.
 

Alejandro

Jäsen
Taitaa pojalla olla korona.

Onko täällä joku viime aikoina tuon sairastanut? Millaiset oireet, kauan kesti toipuminen?
Itselläni nyt sairaus päällä, tosin selkeästi helpottamassa. Oireina väsymys, järkyttävä päänsärky ja tukkoisuutta. Kuumetta ei ole käytännössä ollut lainkaan. Ei myöskään kurkkukipua. Makuaisti heikentynyt todella paljon, eli en maista juuri mitään. Oireet alkoivat lauantaina.

Ensimmäinen koronani ja toivottavasti viimeinen. En voi varsinaisesti suositella kenellekään, vaikka olisi varmasti voinut olla pahempikin. 3 rokotetta alla.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuossa paljon asioita jotka pitää erotella koronasta johtuviksi ja muista sairauksista/vaivoista johtuviksi.
Muutamat varjon viestit täällä ketjussa viimepäivinä asettaa long covid outoon valoon, kun tutkimusta vielä niin vähän. Onko sitä ja jos on, minkälaista.

– Meillähän ei ole mitään testiä, jolla voisimme todeta, että kyse on nimenomaan pitkästä koronasta. Sen sijaan suljemme pois mahdollisuuden, että väsymys, kipu ja kaikki muut oireet johtuisivat jostain muusta sairaudesta, Liira sanoo.

Yksi tyypillisimmistä pitkän koronataudin oireista on uupumus, joka ei lähde pois lepäämällä. Muita oireita ovat esimerkiksi hajuaistin menetys, erilaiset kipuoireet, hengenahdistus, rintatuntemukset, sydämentykytykset ja neurokognitiiviset oireet, joihin lukeutuu myös niin sanottu ”aivosumu”.


Kuten olen jo sanonut todella moneen kertaan, minä kaipaisin myös lisää tutkimusta siitä, että kuinka paljon koronavirus aiheuttaa näitä pitkäaikaisia oireita, ja kuinka vakavia ja yleisiä ne ovat muihin hengitystieoireita aiheuttaviin viruksiin verrattuna. Ja kuinka paljon eroja on eri koronavarianttien välillä. Ja kuinka rokotukset vaikuttavat oireiden yleisyyteen ja vakavuuteen.

Mutta en myöskään aidosti ymmärrä sitä, miksi long-covid on joillekin ilmiö, jonka olemassaolo pitää pyrkiä kiistämään mitä ihmeellisemmillä argumenteilla. Minusta ilmiö on ihan kiistaton fakta, koska lääketiede tunnistaa sen ja tietää jo joitain syitäkin oireyhtymälle. Se, mikä on edelleen epäselvää, on oireyhtymän yleisyys ja vakavuus.

Sanon edelleen, että vaikka minä oireyhtymästä puhunkin, niin en pidä sitä mitenkään yhteiskunnallisesti merkittävänä ilmiönä, koska vakavat jälkioireet tuntuvat kuitenkin olevan sairastapauksiin nähden todella harvinaisia. Lievät jälkioreet taas ovat ns. vittumaisia, mutta niiden yhteiskunnallinen merkitys on kuitenkin sangen mitätön. Toivon kuitenkin sitä, että ne harvat, joilla käy huono tuuri, saavat osakseen hyvää hoitoa, ja heitä ei leimattaisi sähköallergikoiksi tai oireita ei yritettäisi selittää mielenterveyden häiriöillä.

Minä ainakin pidän tuota lääkäreiden kertomaa diagnosointitapaa ihan järkevänä: ensin yrtetään löytää oireille joku muu syy.

Edelleen: et kai oikeasti pidä lääkäreitä niin epäpätevinä, että joku saisi long-covid -disgnoosin huonosti nukuttujen öiden takia?
 

YamahaGPR

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eilen kyselin täältä jos jollain olisi sattunut korona olemaan tässä hiljattain. Itselläni oli illalla myöhään ihmeellistä voimattomuutta, olin aamulla juossut lenkin, illalla vielä ihan normaalisti saunasta mereen uimaan rallia ja siinäkään en vielä huomannut olossani sen ihmeempää.

Yöllä heräsin kun oli kylmä, sitten hiki, taas kylmä ja hiki. Tätä aaltoilua varmaan viisi kierrosta.

Nyt aamulla pää helvetin kipeä, laiska ja voimaton olo. Ei muita oireita. Tein tuossa lasten koulusta saadun ”NewGene” kotitestin mutta se näytti negatiivista.

Tulikohan tuo testi tehtyä liian aikaisin (oireet alkoivat myöhäisillasta / yöllä)?
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Edelleen: et kai oikeasti pidä lääkäreitä niin epäpätevinä, että joku saisi long-covid -disgnoosin huonosti nukuttujen öiden takia?

Minä kyllä pidän, en siis tarkoita nyt juuri kyseistä haastateltua lääkäriä noin henkilökohtaisesti mutta korona on kyllä hyvin tuonut esille keskimääräisen lääkärin puutteita sen oman erikoisalansa (jos edes sitä on, eivät kaikki lääkärit edes erikoistu, puhumattakaan tieteellisen tutkimuksen tekemisestä) ulkopuolisesta lääketieteestä ja esim juuri LC-ryhmän toiminta viime vuonna oli aika hyvä esimerkki siitä että tutkijoilla on muitakin vaikuttimia kuin puhdas tieteellinen metodi. Ei sitä 50%ia heitelty ilmaan twitterissä tai baarissa kännissä vaan STM:n tiedotustilaisuudessa juuri lääkärin (jos siis noin koulutustaustaa katsoo, hallintovirkailija toki kyseessä) toimesta, ilman että se perustui yhtään mihinkään tutkittuun tietoon.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös