Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 955 489
  • 81 126

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse asiassa uskon, että tällä saattaa olla psykologinen merkitys joidenkin ihmisten kohdalla. Niiden samojen, jotka ovat kuuliaisesti uskoneet ja totelleet auktoriteetteja koko pandemian ajan muutenkin ilman vastarintaa tai kyseenalaistamista.
Ehkä ennemmin niiden kannalta, jotka tässäkin ketjussa ovat selkeästi flippaamisen rajalla, koska kaikki on paskaa paitsi kusi. Toki myös panikoijien kannalta tuolla olisi psykologinen merkitys, mutta oman näkemykseni mukaan nämä kaksi ryhmää ovat äänekkyydestään huolimatta aivan marginaalisia.
Koska jos Korona pysyy yleisvaarallisten tautien listalla, jatketaan testaamista, jatketaan varianttien tarkkailua, jatketaan uhkakuvien maalaamista milloin milläkin verukkeella. Näin pidetään kansaa pelon otteessa sillä, että tauti muuttuu taas vaaralliseksi ja/tai kansalaisten elämää ja elinkeinoa aletaan rajoittamaan. Tämä tila sitoo terveydenhuollon jo ennestään vähäisiä resursseja ja ei todellakaan edistä yhteiskunnan toipumista näistä vaikeista ajoista.
No mahdollisia tulevia variantteja taatusti tarkkaillaan jatkossa ja hyvä niin, mutta se ei syö terveydenhuollon rajoituksia eikä ole mitään uhkakuvien maalaamista. Samasta syystä testaaminen tulee jatkumaan globaalisti.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Koronavirus | Kaksi kuukautta omikronmuunnoksen löytymisen jälkeen Etelä-Afrikka on palaamassa normaaliin – Tutkija: ”Länsi sulki korvansa hyviltä uutisilta”: Koronavirus | Kaksi kuukautta omikronmuunnoksen löytymisen jälkeen Etelä-Afrikka on palaamassa normaaliin – Tutkija: ”Länsi sulki korvansa hyviltä uutisilta”
Lännen tapa ignoorata kaikki se, mitä usean asiantuntijan suulla E-Afrikasta yritettiin meille kertoa, lähentelee jo aika vahvasti rasismia.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tänään tosiaan 6 271 tartuntaa.

14pv:n tartuntamäärä tänään 109 112. Pitkästä aikaa kääntynyt laskuun verrattuna 2 viikontakaiseen lukuun verrattuna. 3% laskussa siihen nähden, mutta kuitenkin.

7pv:n tartuntamäärä nyt 54 586. 17,2% pudotuksessa 2 viikontakaiseen.

Selvässä laskussa olla siis näillä testausmenetelmillä.

Uusia kuolemia rekisteriin 25.
Raportointipäivän mukaan kuolemia tullut viikossa 129.
 

TJ MACKEY

Jäsen
Ja sitten kun ollaan siellä purkamisen puolella niin kaikilla on kyllä tahtotila höllätä ja huudellaan twitterissä, mutta kukaan ei ole saa kokouskutsua tehtyä niin ei oikein voida tehdä mitään. Eikä tietenkään ole aika keventää rajoituksia nopeasti, vaan vähän kerrallaan parin viikon välein. Sillä vauhdilla viimeiset rajoitukset poistuvat joskus juhannuksen tienoilla. Ehkä.
Näinhän se on valitettavasti mennyt. Nyt onneksi puskee hallitukselle deadlinea päälle esim. ravintola rajoituksien osalta, kun nehän käytännössä raukeavat ensi tiistaihin (1.2) mennessä, ellei uutta asetusta ennen sitä tehdä.

Tämän viikon Team Tukahduttajien ykkösketjulle Mäkijärvi, Ruotsalainen ja Puumalainen irti päästäminen tuntuu olevan pirun vaikeaa. Oma pää ja vastuut on pysyvästi pelossa kiinni ja tunteesta on vaikea päästää irti. Iltalehdelle (Sensuroimaton Päivärinta) ja YLE:lle iso käsi, kun päästivät Mika Salmisen ja Jussi Sanen irti. Molemmilta herroilta tieteeseen nojaavaa, rauhallista, analyyttistä ja toiveikkuutta huokuvia puheenvuoroja.
 
Viimeksi muokattu:

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Harmi juttu, kun Omikronista ei taida löytyä mitään dataa Suomessa erikseen. Nyt vaan kaikki luvut ilmoitetaan könttänä.
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Harmi juttu, kun Omikronista ei taida löytyä mitään dataa Suomessa erikseen. Nyt vaan kaikki luvut ilmoitetaan könttänä.

Kyllä pitäisi löytyä.

"Lindenit" ja "Kiurut" laitettu sen verran ahtaalle kyllä nyt, että jostain pitäisi löytyä joku alustava raportti kuinka viekkaan ovela Omikron 2.0 tunnistaa ravintolassa tai jääkiekkopelissä istuvan ihmisen jopa 90% tehokkaammin.

Ja vaaran paikka nousee toiset 90% jos kello on yli 18.00 ja akuutti hengenvaara +45% mikäli tilassa tarjoillaan/nautitaan alkoholia.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Taitaa kuitenkin olla Marinin johtama ryhmä tällähetkellä. Taitaa olla vaikea tehdä sellasta pykälää, jossa perusteltaisiin aukioloaikoja, sairaalamäärän mukaan pelkästään. Eiköhän sieltä tule tyyliin ruokaravintolat auki 24 saakka ja baareihin pääsisi tyyliin 22 saakka.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johtama koronaministerityöryhmä kokoontuu IS:n tietojen mukaan tänään kello 18 käsittelemään koronarajoitusten jatkoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut eilen sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon ravitsemisliikkeiden toiminnan rajoittamisesta.

THL:n lausunnon mukaan henkilöstö- ja ruokaravintoloiden aukioloaikoja voitaisiin jatkaa nousevan sairaalahoitotaakan alueilla esimerkiksi kello 21:een saakka. Mikäli alueella on tasainen tai laskeva sairaanhoidon kuormitus, voitaisiin harkita ravitsemisliikkeiden aukioloaikaa jatkettavan esimerkiksi kello 24:ään saakka.

Nousevan sairaalahoitotaakan alueita ovat THL:n mukaan tällä hetkellä Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Länsi-Pohja, Satakunta ja Varsinais-Suomi. Muut alueet ovat laskevan tai tasannevaiheen alueita Etelä-Savoa ja Päijät-Hämettä lukuun ottamatta, joista THL ei ole saanut ajantasaista tietoa. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella sairaalahoidon kuormitus on laskeva.

 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

Soutukorva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ihan somehavaintojen perusteella pikkulapsilla omikron aiheuttaa esim kurkunpäätulehdusta (ylähengitysteihin kun tyypillisesti iskee), ja se on oireiltaan sellainen, että vanhemmat ovat varmaan ymmärrettävästi aivan paniikissa, vaikka tila ei niin kovin vaarallinen (hoidettuna) olekaan.
Meillä iski hiljattain nuorimpaan juuri tuo kurkunpäätulehdus ja kyllähän se säikäytti. Oireet iskevät salakavalasti iltaa kohden. Kuulostaa kuin lapsi ei saisi henkeä. Tosin kyseessä ei ollut koronan aiheuttama tulehdus.
 

Mölnir

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Näinhän se on valitettavasti mennyt. Nyt onneksi puskee hallitukselle deadlinea päälle esim. ravintola rajoituksien osalta, kun nehän käytännössä raukeavat ensi tiistaihin (1.2) mennessä, ellei uutta asetusta ennen sitä tehdä.
Koronapassin jäädytystä koskevat asetukset (sekä tapahtumat että ravintolat) ovat tosiaan voimassa 31.1. asti. Ainakaan tämän päivän valtioneuvoston yleisistunnon asialistalla (Valtioneuvoston yleisistunnon asialista 27.1.2022) ei ole näitä asetusmuutoksia. Luultavasti siis huomenna tai maanantaina on ylimääräinen istunto, jossa asetusmuutokset annetaan.

Toinen asia sitten on, täyttyykö jäädytysasetuksen edellytykset. Koronapassi käytöstä poistaminen (tai jäädytyksen jatkaminen) edellyttää, että se on taudin leviämisen sekä väestön terveyden vaarantavan vakavan terveydenhuollon ylikuormittumisen estämiseksi joko valtakunnallisesti tai tietyllä alueella välttämätöntä. Voidaanko tässä tilanteessa katsoa, että koronapassin käyttämisen estäminen on välttämätöntä väestön terveyden vaarantavan vakavan terveydenhuollon ylikuormittumisen estämiseksi, kun signaalit sairaanhoitokuormituksesta ovat olleet viime aikoina positiivisia. Varsinkin, kun tartuntatautilaki edellyttää, että asetus on välittömästi kumottava, jos laissa säädetyt edellytykset eivät enää täyty.

Oikeudellinen harkinta koronapassin estoasetuksen jatkamisesta ja sen laissa säädetyistä edellytyksistä on eri asia kuin se, soveltuuko koronapassi omikron-variantin kanssa ylipäätään enää tarkoitukseensa. Jos katsotaan, että koronapassi ei enää toimi, sen kansallista käyttöä koskevat pykälät on kumottava tai muutettava tarkoitusta vastaavaksi, eikä jatkamalla koronapassin käyttämistä estäviä asetuksia. Tässä esimerkiksi THL:n Tervahauta astui mielestäni eilen A-studiossa harhaan todetessaan, että THL kannataa koronapassin jäädyttämistä perustellen sitä nimenomaan sillä, että koronapassi ei enää toimi omikronin vallitessa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ässät
Huutelen nyt ulkomuistista, niin hiukan on valeuutisen riskiä...

Luulin, että kun 80% rokotuskattavuus +12 vuotiaissa tavotetaan, me poistetaan Korona yleisvaarallisten tautien listalta, lopetetaan massatestaaminen ja luotetaan yhteiskunnan tasolla saatuun suojaan. Aletaan palata normaalin. Taisin silloinkin ilmaista hämmästykseni, kun viestit olivat, että rajoituksia puretaan asteittain ja jos tulee tautiryppäitä, niin reagoidaan. Itseäni kummastutti, koska jo silloin läpäisyinfektioita tuli paljon ja oli selvää, että positiivisia näytteitä annetaan paljon jos testataan. Kuinka siis tartuntaryppäiden uhkaa tulkitaan? Ihan mahdoton homma.

Jossain vaiheessa annettiin testausohjeistuksia, että rokotettuja oireisia ei testata. Sitten alkoi "yllättäen" tulla paljon positiivisia näytteitä, "kääk räjähtääkö tää käsiin", alettiin testata myös oireisia rokotettuja, "kääk taas tulee lisää positiivisia näytteitä", aletaan testata myös oireettomia altistuneita rokotettuja, "iik nyt näyttää jo karmealta".

Sitten alkoi sataa uutisia LIEVEMMÄSTÄ, mutta nopeammin leviävästä variantista. IIK Nyt on pakko laittaa kaikki paikat kiinni, kun ei tiedetä mitä tapahtuu. Kysymykseni kuuluu, miten hemmetissä tuohon johtopäätökseen voidaan päätyä... Näin rokotettuna kansana? Rokotteet on antanut jokaista varianttia vastaan hyvän suojan vakavaa tautia vastaan.

Kyllä, tiedettiin, että terveydenhuolto voi olla helisemässä, mutta tiedettiin myös, että YHTEISKUNTANA me ei koeta ainakaan katastrofaalista kolhua. Lopputulema on se, että meillä on kaks kuukautta? ollut paikat kiinni....turhaan.

En tiedä, onko päättäjät sen takia kun ne on tuijottanut noita sairaanhoidon lukemia, sokeutunut sen suhteen minkä takia me näitä rajotuksia on alkujaan pidetty. Alun perin rajotuksia ei ole tehty sen takia, että teholla on joku 50, 100 tai edes 150 koronapotilasta. Rajotukset on alunperin tehty siksi, että teholla ei olisi useita satoja tai jopa tuhansia potilaita!!!! Tämän tason immuunisuojan, mitä meillä yhteiskuntana on, ei ikipäivänä tulla koronan takia enää nousemaan edellä mainittuihin lukemiin. Nyt vaan pitää tehdä töitä sen eteen, että saadaan terveydenhuollon kapasiteettia nostettua helvetisti nykyistä paremmaksi.

Eli siis veitsen terällä eläminen päättyy vasta sitten kun me se päätetään.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ja tänään kello 16.45 on Kiurun sijaisen nimi selvillä. Kristiina Salonen ja Aki Linden edelleen ennakkoon vahvimmat ehdokkaat ministerinsalkun hoitajiksi. Ratkaisevinta kuitenkin on se, että ketä Sanna Marin pestiin esittää.


Kyllä se Aki Linden on. Aluevaaleissa 7701 ääntä, eli väkevä kansan tuki.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ehkä ennemmin niiden kannalta, jotka tässäkin ketjussa ovat selkeästi flippaamisen rajalla, koska kaikki on paskaa paitsi kusi. Toki myös panikoijien kannalta tuolla olisi psykologinen merkitys, mutta oman näkemykseni mukaan nämä kaksi ryhmää ovat äänekkyydestään huolimatta aivan marginaalisia.
Jos mietitään ihan käytännön merkitystä, mikä tuosta päätöksestä seuraisi, niin rokotepassilta taitaisi pudota oikeudellinen pohja pois. Ja tietysti kaikki rajoitukset eivät olisi enää mahdollisia siinä vaiheessa, vaikka jotkut kylläkin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: VT

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Kapasiteettia piti nostaa jo viime vuonna. Ei voi Suomen yhteiskunnan avaaminen olla kiinni 40-50 tehohoitopotilaasta ketkä koronan takia hengenvaarassa?

Kyllä se voi olla. Perustuslaki ei erottele ihmisiä sairauden, iän tai rokottamattomuuden takia. Siksi on tarvittu rajoituksia, koska terveydenhuoltoresurssit eivät ole muuten riittäneet.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä se voi olla. Perustuslaki ei erottele ihmisiä sairauden, iän tai rokottamattomuuden takia. Siksi on tarvittu rajoituksia, koska terveydenhuoltoresurssit eivät ole muuten riittäneet.
Rajotuksia saa tehdä poliittisesti ihan liian kevyin seurauksin. Tarvittaisiin jotain vastapainoa rajotuspäätöksille. Tällainen voisi olla esim. sellainen, että aina jos kansan perusoikeuksiin tehdään rajotuksia terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi, päätös sisältäisi myös määräyksen, millä terveydenhuolto pakotetaan luopumaan jostain hoitotakuista ja kiireettömästä toiminnasta. Tämä olisi reilua terveydenhuollonkin näkökulmasta. Saisivat todellisen vaaran ollessa akuutti keskittää resurssejaan oleelliseen ja turvata omaa jaksamistaan.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä se voi olla. Perustuslaki ei erottele ihmisiä sairauden, iän tai rokottamattomuuden takia. Siksi on tarvittu rajoituksia, koska terveydenhuoltoresurssit eivät ole muuten riittäneet.
Voit vaan kuvitella sitä pettymystä, kun epidemian alussa meille paukutellaan henkseleitä 1000 tehohoitopaikasta tarvittaessa, mutta rajoitusrumba joudutaankin pitämään päällä muutamastakymmenestä tehohoitopotilaasta.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta: Digitaalinen rokotuspassi valmisteluun​

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta suosittelee, että nykyisen koronapassin tilalle alettaisiin valmistella digitaalista rokotustodistusta.

A-studiossa vieraillut Tervahauta sanoo, että todistukseen olisi tarkoitus merkata koronarokotusten lisäksi muut eri sairauksiin saadut rokotukset. Tervahaudan mukaan todistus voisi tulla käyttöön esimerkiksi matkailussa.

Nykyisenlainen koronapassi on jäähyllä, eikä THL toistaiseksi suosittele sen käyttöönottoa uudelleen.

Tervahauta on allekirjoittanut arvion koronapassiin liittyen tänään yhdessä THL:n johtajan Mika Salmisen kanssa.

Ensimmäisenä arviosta kertoi MTV Uutiset(siirryt toiseen palveluun). MTV Uutisten mukaan Tervahauta ja Salminen ehdottavat, että passiin lisättäisiin vaatimus kolmannesta rokoteannoksesta.
 
Viimeksi muokattu:

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Sillä vauhdilla viimeiset rajoitukset poistuvat joskus juhannuksen tienoilla. Ehkä.

Eikä nyt puhuttane suinkaan juhannuksesta 2022 vaan ehkä, kenties optimistisimmissa arvioissa, juhannuksesta 2023?

Tämä rajoitusten purku vs. kiristys on tapahtumaketjun nopeuden epätasapainossa ihan samaa luokkaa kuin bensan hinta. Siinäkin maailmanmarkkinahinnan nousu näkyy täällä asemilla jo samana tai viimeistään seuraavana päivänä, kun taas maailmanmarkkinahinnan lasku näkyy täällä ehkä, siis vahva ehkä, parin viikon tai ehkä kuukauden viiveellä.

Ja, kyllä tiedän, että tähän bensan hintaan liittyy jotenkin vanhalla (kalliimmalla) hinnalla ostetut varastot, mutta yllättäen sama ei pädekään silloin, kun hintaa nostetaan. Eikös silloinkin vanha (halvemmalla hinnalla ostettu) varasto pitäisi myydä halvemmalla pois?
 
Viimeksi muokattu:
K

kiwipilot

Meillä iski hiljattain nuorimpaan juuri tuo kurkunpäätulehdus ja kyllähän se säikäytti. Oireet iskevät salakavalasti iltaa kohden. Kuulostaa kuin lapsi ei saisi henkeä. Tosin kyseessä ei ollut koronan aiheuttama tulehdus.

Nämä monesti - ja ymmärrettävästi - säikäyttävät vanhempia. Vanhin muksu vietiin vuosia sitten ambulanssilla sairaalaan laryngiitin vuoksi, keskimmäinen oli saman vaivan vuoksi aikanaan joulunpyhät lastenosastolla tarkkailussa. Kuume ja haukkuva yskä ovat tyypilliset oireet mutta hoidon vaste hengitettävällä adrenaliinilla on erinomainen ja tila rauhoittuu nopeasti. Vaatii kylläkin kuljetuksen tarkkailuun nämä.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kyllä se voi olla. Perustuslaki ei erottele ihmisiä sairauden, iän tai rokottamattomuuden takia. Siksi on tarvittu rajoituksia, koska terveydenhuoltoresurssit eivät ole muuten riittäneet.

Juuri näin. Jo 50 koronan takia tehohoitoa vaativaa potilasta aiheuttaa terveydenhuollolle isoja ongelmia, kuten on nähty. Tilanne on vielä huonompi monessa maakunnassa, joissa jo muutama tehohoidon potilas laittaa koko pakan sekaisin.

Poliitikot voivat luvata, vaikka 1000 tehohoidon paikkaa, mutta se ei auta mitään, ellei henkilöresursseja ole.

Nythän on pelkona, että viimeistään syksyllä ovat edessä taas rajoitukset, kun uusi aalto iskee.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Rajotuksia saa tehdä poliittisesti ihan liian kevyin seurauksin. Tarvittaisiin jotain vastapainoa rajotuspäätöksille. Tällainen voisi olla esim. sellainen, että aina jos kansan perusoikeuksiin tehdään rajotuksia terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi, päätös sisältäisi myös määräyksen, millä terveydenhuolto pakotetaan luopumaan jostain hoitotakuista ja kiireettömästä toiminnasta. Tämä olisi reilua terveydenhuollonkin näkökulmasta. Saisivat todellisen vaaran ollessa akuutti keskittää resurssejaan oleelliseen ja turvata omaa jaksamistaan.
Sitähän tässä on tehty. Moni leikkausta vaativa ihminen on joutunut odottamaan leikkaukseen pääsemistä, koska resurssit on varattu koronanhoitoon. Siinä on varmasti noudatettu lakia, että hengenvaarallisen tilan hoito on mennyt ei-hengenvaarallisen mutta kiireellisen hoidon edelle.

Suosittelen edelleen katsomaan eilisen Jaakko Loikkasen ohjelman, jossa vierailtiin TYKS:n teho-osastolla.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nythän on pelkona, että viimeistään syksyllä ovat edessä taas rajoitukset, kun uusi aalto iskee.
Parempi vaan maksattaa kansalaisilla kuin alkaa päättäjien itse tehdä mitään asian eteen. Moni näkee - kuten itsekin - Lindénin valinnan Kiurun paikalle masentavana, mutta toisaalta pieni toivonkipinä on siinä, että hän olisi valmis hakemaan kestävämpää ratkaisua kuin rajoitukset. Jotain kommentteja luin, kuinka hän on mukana politiikassa juuri vahvistaakseen suomalaista terveydenhuoltoa ja on puhunut sen viime vuosien alasajosta.

Toivossa on hyvä elää.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Sitähän tässä on tehty. Moni leikkausta vaativa ihminen on joutunut odottamaan leikkaukseen pääsemistä, koska resurssit on varattu koronanhoitoon.

Suosittelen edelleen katsomaan eilisen Jaakko Loikkasen ohjelman, jossa vierailtiin TYKS:n teho-osastolla.
Tottakai on jouduttu siirtämään paljonkin hoitoja. Tämä on ilmeisesti esim. influenssakausina aika yleistä? Ja jos koronaa kohdeltaisiin kuin influenssaa, niin kuinka paljon vähemmän esim. viimeisen kuukauden aikana olisi tarvinnut hoitoja siirtämään?

Pointtini kuitenkin oli se, että nyt tämä kaikki paine, haitta, syyllisyys ja muut kolhut on terveydenhuollolla. Sääntöjä täytyy rikkoa johonkin suuntaan, mutta itse joutuvat aina tapauskohtaisesti päättämään ketä sortavat. Mielestäni tämä ei ole reilua muutenkin henkisesti vaativassa ammatissa.

Poliitikot taas voivat tehdä päätöksiä rajotuksista vailla mitään haittoja. Sen sijaan pääsevät oikein näyteikkunaan, kuinka huolehtivat äänestäjistään ja pystyvät näin kerryttämään omaa poliittista pääomaansa. Tämä on oikeasti aika järjetöntä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös