Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 986 247
  • 81 131

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Miksi ihmeessä Suomen pitää olla joka ainoassa asiassa aina viimeisten joukossa?

Joskus tuli käytyä markkinointin luentoja (oi sitä aikaa!) ja siellä nousi joskus puheeksi, kuinka markkinoinnin suunnittelussa tulee ottaa hyvin tarkasti huomioon kohdemaan kulttuuri ja kieli. Noilta luennoilta ei jäänyt turhan paljon mieleen, mutta muistan, kuinka Suomea kuvailtiin markkina-alueena näin, kun kriteerit olivat: markkinoiden turvallisuus, ennustettavuus sekä homo- tai heterogeenisyys. Päätelmät olivat sellaisia, että Suomen markkinat koettiin hyvin ennustettaviksi, turvallisiksi sekä jossakin määrin homogeenisiksi.

Meillä on kulttuurissa voimakas tarve tietynlaiseen tasapäistämiseen, samankaltaisuuteen sekä malliajatteluun. Suomalaiset markkinat ovat siis pitkälti ennakoitavia ja turvallisia, mutta se asettaa tuotteelle tai palvelulle vaatimuksia eli meillä ei ole semmoista ruotsalaista "intoa" kokeilla erilaisia tapoja. Ei ole vahinko, että suomalainen ja saksalainen kulttuuri limittyvät voimakkaasti: suomalainen viihtyy Saksassa ja kokee paikallisen olemisen varsin mukavaksi, pitkälti sen takia, että samanlaisella toiminnalla pärjää siellä. Jokin ajatus sulkee aina jotain pois.

Suomessa se tarkoittaa hyveellistä toimintaa, jossa ensin seurataan, mitä muut tekevät ja sitten kun koetaan riittävän turvalliseksi niin kopioidaan koko käytäntö sellaisenaan Suomeen. Nopean tekijän edut jäävät saavuttamatta ja samalla myös muilta saatu oppi saadaan kätevästi typistettyä turvallisesti nollatasolle, koska ajatukset tupataan kopioimaan sellaisenaan. Koronaviruksen kaltainen poikkeustila vaatii yhteiskunnalta jatkuvaa epätiedossa elämistä sekä kykyä adaptoitua jatkuvasti ennakoimattomaan tilanteeseen. Tällainen tilanne ei Suomen perinteisiin vahvuuksiin istu.

Kuten rajoituspolitiikassakin niin olemme päätyneet tilanteeseen, jossa kopioimme rajoitukset muualta pienellä viiveellä. Asetamme rajoitukset hieman myöhemmin, poistamme ne hieman myöhemmin, mutta välistä unohtuu kaikista tärkein: oppiminen. Oppiminen siitä, mitä me olemme tehneet, oppiminen siitä, mitä muut ovat tehneet. Toiminnasta tehdään automaattisesti hyveellistä ja kopioinnin hengessä malli koetaan turvalliseksi. Ja tämähän tässä kohdemarkkinassa myy kuin ämpärit.

Tällaisella yhteiskunnallisella kriisillä on myös positiivinen kääntöpuolensa: suomalaisten ja ehkä enemmänkin suomalaisen yhteiskunnan on jossain määrin nyt mahdollista oikeasti oppia, että joskus yhteiskunnan täytyy pystyä toimimaan itsenäisesti. Täytyy uskaltaa tehdä ratkaisuja, jotka pelottavat, mutta niillä voi voittaa jotakin. Niin julmaa kuin se onkin niin jokainen valtio on ottanut sellaisen koronaosuman itseensä, että pelkästään terveydenhuollon kauhisteleminen ei riitä tässä. On syytä muistaa, että aloitteellisemmat valtiot pääsevät nopeammin kiinni takaisin kasvuun ja pystyvät myös tätä kautta hyödyntämään nopeammin markkinoilla vapautuvaa ihmisten toimeliaisuutta. Näin kriisi ja sen hoitaminen linkittyy myös siihen, miten kriisistä selvitään.

Edit: pakko kommentoida tuplapostauksen välttämiseksi @oiler99 ja @iibor viimeisiä linkkauksia.
Ymmärränkö nyt ihan aidon oikeasti oikein, että STM:n näkemyksen mukaan viranomaiselle ei synny velvoitetta osoittaa tartuntojen ja rajoituksien yhteyttä? Jos tämä ei ole mielivaltaa oikeusvaltiossa niin mikä sitten on mielivaltaa? Jos unohdamme hetkeksi koronakontekstin niin eihän OIKEUSVALTIO ja LAKI voi mitenkään toimia näin.

Jos meillä on rajoitus säädetty tietyksi ajalliseksi hetkeksi niin miten ihmeessä ilman tietoa voidaan sitten missään tilanteessa päätellä, että ko. rajoitus on muuttunut turhaksi? Jos tätä ajattelee henkilökohtaisesti niin aina laihduttaessa olen todennut hyväksi tavaksi ensin kirjata päiväkirjan tarkkuudella, mitä syön. Kun kirjanpitoa jaksaa tehdä riittävän kauan niin alkaa muodostua todellinen kuva siitä, mitä olen syönyt. Vastaavasti olen todennut hyväksi tavaksi tarkastella liikkumistottumuksiani, joten seuraan myös liikunnan määrää ja tehoa. Jos laihtumista tapahtuu niin pystyn jokseenkin selvästi osoittamaan kahdella eri tavalla, että toiminnassani on jotain järkeä.

Jos puolestaan en pidä kirjaa siitä mitä syön enkä siitä miten liikun niin oikeastaan mikä tahansa mielivaltaisesti valitsemani asia on voinut johtaa laihtumiseen. Tiedolla on huomattavasti helpompi osoittaa, mikä on vaikuttanut mihinkäkin ja se auttaa myös suunnittelemaan tulevaisuutta. Jos ilman todellisia perusteita syntyy tarve rajoittaa yhtä paikkaa tuhansista mahdollisista niin vähintä, mitä sen takana pitää olla, on näyttöä.
 
Viimeksi muokattu:

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Näiden rajoitusten hintaa maksetaan pitkään. Ja mitä pidempään, sitä pidempään.

Erityisesti oppimisen näkökulmasta tässä voisi puhua ihan oikeasta kriisistä. Erityisesti lyhyissä tutkinnoissa, joiden valmistumisajat ovat 2-4 vuotta, tällä on niin järisyttävät vaikutukset, että pahaa tekee. Varsinkin siksi, että Suomessa opiskelijoita on erittäin laajasti myös syytetty koronasta. Aktiivisesti on yrittänyt kaikki unohtaa sen, että vuonna 2020 syksyllä erityisesti STM oli jatkuvasti julkisissa kannanotoissaan syyttämässä opiskelijoita. Korona lähti leviämään jossakin illanistujaisissa ja välittömästi sivistynyt oppilaitos työnsi kaikki opiskelijat etäopiskelemaan, jonka jälkeen kukaan ei enää uskaltanut edes lähteä mihinkään, koska julkinen lynkkaus alkoi välittömästi.

Koronapandemian timmellyksessä on unohtunut pari ihmisryhmää erittäin pahasti:
- yliopisto ja AMK-opiskelijat, vuonna 2020 aloittaneet eivät ole kokeneet yhtäkään opiskelutapahtumaa ja yliopistossa rupeaa osalla tulemaan kandit jo vastaan ja AMK:ssa pitää alkaa tutkimusta kirjoitella, konkreettinen esimerkki löytyy lähipiiristä, joka aloitti AMK:n 2018 ja nyt hänen pitäisi tehdä opinnäytetyö eikä hän ole saanut yhtään kokonaista opastavaa kurssia tieteelliseen kirjoittamiseen
- lukiolaiset ja ammattikoululaiset ovat todella heikossa asemassa pääkaupunkiseudulla. Maakunnissa sentään nämä on pidetty jossakin määrin pyörimässä, mutta pääkaupunkiseudun nuoret joutuvat täysin eriarvoiseen asemaan

Oppimisen kanssa olisi ollut niin paljon erilaisia vaihtoehtoja: yliopistosta löytyy vaikka kuinka tällaisia opiskelijoita, jotka ovat kirjoittaneet kandinsa vuonna 2015 ja olleet viisi vuotta työelämässä ja palaavat tekemään hommaa loppuun. Tällaiset opiskelijat ovat aivan toisenlaisessa tilanteessa lähtemään etäopiskelun pohjalta johonkin.

Kannattaa myös miettiä, millaisen perehdytyksen uudet työntekijät ovat saaneet firmoissa, joissa normaalisti järjestetään pitkä perehdytys ryhmissä. Nämä ovat aloittaneet uransa tuolla ilman mitään käytännön kosketusta työkavereihin ja olleet toimistolla ainoastaan keskenään. Kun palasin oman etätyöjaksoni jälkeen töihin niin minulta ei ole koskaan kysytty toimistolla niin usein ja niin tyhmiä kysymyksiä, mutta uusilla työntekijöillä ei ole mitään vaihtoehtoa. Heillä ei ole ollut mahdollisuutta integroitua työyhteisöön ja heille ei ole annettu mitään työkaluja selvitä haastavammista asiakaskeisseistä. Silloin he kyselevät muilta toimiston asiantuntijoilta, joilla myöskään ei välttämättä ole juuri tuolta alueelta mitään kokemusta.

Näistä voidaan johtaa keskustelu siihen, että meillä puhutaan tänä päivänä aika paljon ihmisten työ- ja vapaa-ajan tasapainosta. Näin aikuisena "opintovapaan" viettäjänä (eli opiskelijana) on pakko kysyä, mitä tässä on jätetty viimeisen kahden vuoden aikana ihmiselle jäljelle? Kaikki kontaktit ovat rikollista, yhteinen tekeminen ystävien kanssa ei saa olla nautittavaa vaan sitä tulee pelätä. Ei ole hyvä nähdä ketään ja paras on pysyä yksinään. Tällainen tasapaino uuvuttaa kaikki ihmiset, koska usein ne harrastukset ovat juuri se suurin motivaatio pyöriä töissä. Harvalla työ on jatkuvasti niin ihanaa, ettet kaipaisi oikeasti tasapainoa sen jälkeen. Vapaa-ajalla olisi kiva tehdä mielekästä tekemistä, mutta valtiovalta suuressa viisaudessaan pitää montaa mielekästä tapaa JA niiden johdannaisia kiinni. Välttämätöntä? Hullua se on.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tosin en tiedä, oliko itsellä juuri omikron. Mistä sen muuten saisi tietää?

Ainakin silloin kun omikron alkoi levitä maahamme, tekivät noita testejä, joissa selvittivät omikronin osuutta tartunnoista. En tiedä tarkkaan, että miten nuo tehtiin, mutta todennäköisesti osa positiiviseksi osoittautuneista näytteistä valittiin tarkempaan analyysiin, jossa sitä varianttia sitten selvitettiin tarkemmin.

Tiedän tapauksen, jossa oli käyty joskus ennen joulua virallisessa testissä, josta tuli positiivisen tulos seuraavana aamuna. Reilu pari viikkoa myöhemmin oli sitten tullut puhelu, jossa tauti kerrottiin omikronin aiheuttamaksi.

Eli ilmeisesti itse ei voi selvittää, mutta jos näytteestä on satunnaisotannalla tutkittu variantti, se kerrotaan.

Nythän joka tapauksessa deltan osuus on jo mitä todennäköisimmin niin pieni, että oletusarvoisesti kaikki tapaukset ovat omikronia. Ja siksi noita ei ole erityisen perusteltua enää tutkia sen tarkenmin. Tanskassa julkaisevat edelleen nuo otannan päivittäiset tulokset, ja sen perusteella maassa todetuista päivittäisistä tartunnoista olisi deltaa enää noin 200, kun taas omikronia niistä on noin 30 000. Deltan osuus on suunnilleen puolittunut joka viikko siitä alkaen kun omikron nousi valtavariantiksi.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Jos unohdamme hetkeksi koronakontekstin niin eihän OIKEUSVALTIO ja LAKI voi mitenkään toimia näin.
Onhan Suomessa näin toimittu ihan tässä viime aikoina paljonkin.

STM lähettelee niitä kuuluisia ohjauskirjeitään alueille. Sitten AVI lyö rajoituksia päälle mitään miettimättä kun kerran " ylempää käsketään". Sitten hallinto-oikeus puuttuu asiaan ja kumoaa päätöksen, koska päätös on tehty lain vastaisesti.

Ihmiset, yritykset ja elinkeinoelämä kärsivät, mutta kuka ottaa vastuun vääristä päätöksistä? No ei kukaan. AVIn virkamiehet saisi hirttää, mutta heillä on ministeriön suoja takanaan. Ministeriön toimintaa ja kansalaisten perusoikeuksien toteutumista taas valvoo oikeuskansleri, josta ei kuultu mitään moneen viikkoon.

Terveydenhuollon kantokyvyllä ja sen mahdollisella romahtamisella on pystynyt selittämään kaikki (väärätkin) päätökset jo kaksi vuotta eikä loppua näy.
 

axe

Jäsen
Ja kun tuo vastuu rajoittamisesta haihtuu tosiaan jonnekin byrokratian uumeniin. Kun rajoituksista syytetään avia, niin sieltä levitellään käsiä, että ei me mitään olla tehty, ollaan vain käskyjä noudattava toimeenpanoelin. Sitten kun syytetään STM:ää, niin eihän he ole laittaneet mitään rajoituksia, vaan avit on tehneet itsenäisesti päätökset heidän ohjauksena mukaan. Jos pyydetään pääministeriä ottamaan vastuu, niin se vastaa "En ota, get over it", jne. Kukaan ei pysty tekemään mitään, koska kukaan ei mielestään ole vastuussa mistään. Sitten kun osoitetaan tänään virheet, ongelmat ja laittomuudet, niin kahden viikon päästä joku elin jossain sanoo, että ollaan just parin viikon päästä pystyttämässä komiteaa, joka alkaa tutkimaan, onko näissä jutuissa oikeasti perää. Kohta onkin taas joulu.

Suomi on klassisen hyvä näissä pykälien taakse pakenemisissa ollut jo ennen koronaa ja on jatkossakin. Korostetusti tietysti aivan absurdeissa alkoholihommissa.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Tämäkin on vain yksi ongelma jäävuoren huipulta ja kertoo kuinka surkea tilanne on jos joutuu muuttamaan toiseen maahan, että pystyy kuntoutumaan amputaatiosta.

Hävettävän surkeaa toimintaa valtiolta, joka mainostaa itseään hyvinvointivaltioksi.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Mika Salmisen mielestä koronapassin hyödyllisyys pitäisi arvioida uudelleen koko EU:ssa.

”Passi säädettiin syksyllä ajatuksella, että se vähentää tartuntoja. Virusta ei liiku, kun paikalla on vain rokotettuja tai testattuja. Tämä toimi deltan kohdalla”, Salminen sanoo.

STM:N turvallisuus ja terveysosaston päällikkö Taneli Puumalainen perustelee passin hyödyllisyyttä sähköpostitse sanoen, että rokotukset saaneella tai taudin sairastaneella passin haltijalla on kuitenkin yhä pienempi riski tartuttaa ihmisiä kuin rokottamattomalla.

Vakavaa tautimuotoa rokotukset torjuvat kuitenkin yhä tehokkaasti. Niinpä koronapassilla voidaan Salmisen mukaan estää vakavia sairastumisia – mutta vain siinä tapauksessa, ettei passia anneta rokottamattomille.

Kaiken huomioon ottaen, onko suomalaisen koronapassin säätäminen Salmisen mielestä enää vaivan arvoista?

”Kyllä se on”, hän yllättäen vastaa.

”Ei tiedetä, onko omikron viimeinen variantti. Passi kannattaa luoda, jotta sitä voidaan käyttää, jos tarve vaatii.”

 
Viimeksi muokattu:

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Omaa somea selatessa on pakko myöntää, että tällä hetkellä eletään kyllä eräänlaista taitekohtaa ihmisten kärsivällisyyden kanssa.

Ennen hyvinkin rauhalliset ja kantaa ottamattomat ihmiset ovat ruvenneet postailemaan #NYTRIITTÄÄ kuvaa omissa profiileissaan jopa melko laajasti. Eikä kyse ole nyt mistään koko korona-ajan huudelleista ihmisistä, vaan laidasta laitaan kaikenlaisista ihmisistä.

Tuskin mikään somekampanja vaikuttaa rajoitusten päätöksiin yhtään mitään, mutta eiköhän varsinkin Marin somen suurkuluttajana rupea tuntemaan pikkuhiljaa hengitystä niskassa näiden päätösten tähden.

Kun vielä lisäksi valtamedia on alkanut ottamaan kriittisemmin kantaa rajoituksiin, kuin koskaan aiemmin pandemian aikana, jonka lisäksi tukku julkkiksia, ravintoloita, yhtiöitä ja urheiluseuroja on ilmaisut täydellisen tyytymättömyyden tunteen nykyiseen toimintaan, niin melkeinpä pakko olisi alkaa tapahtumaan pian, jos demarit (kyllä vain ja ainoastaan demarit, sillä rajoitukset ovat vain ja ainoastaan poliittista peliä) haluavat kasvonsa säilyttää muiltakin, kuin zero-covid huuhaa porukalta taikka vanhuksilta, jotka ovat pelotelleet koronan aikana täysin pihalle.

Muu Eurooppa purkaa jatkuvasti rajoituksia ja avaa vain enemmän ja enemmän maitaan ja toivottavat kansaansa normaaliin elämään, mutta Suomessa vedetään remmiä vain tiukemmalle ja eletään koko pandemia-ajan tiukimmassa rajoituksissa, ilman perusteluita ministeriön ohjauksesta mielivaltaisesti.

Tätä touhua ei voi puolustaa enää mitenkään. Suomi on todellakin valumassa Euroopan silmätikuksi, sillä Suomi alkaa olla ainoita valtioita, jossa elinkeinon harjoittaminen on poliittisella päätöksellä evätty ja siitä kärsii aivan valtavan moni tavan kansalainen.

Minä nostan hattua esim. jokaiselle ravintolatyöntekijälle, jotka ovat eläneet lähinnä helvetissä tämän pandemian ajan.

Minä itse sain irtisanomisilmoituksen omasta vakaasta työpaikasta n. puoli vuotta pandemian alkamisesta, enkä toivo sitä epätietoisuutta ja ahdinkoa yhdellekään ihmisille, mitä sen jälkeen joutui kokemaan. Tämä hyvin usein unohtuu, kun vähätellään rajoituksia ja niiden kestoa, jotka ovat historian perusteella aina n. 10 kertaa pidempiä, mitä alunalkaen puhutaan.

Minä olin siinä mielessä onnellisessa asemassa, että sain uuden erittäin mukavan ja hyvän työpaikan melko nopealla aikataululla, mutta tämä ei todellakaan ole ollut mikään sääntö, vaan omien kokemuksien perusteella jopa poikkeus.

Minun ahdinkoa ja taloudellista turvattomuutta tulevaisuudesta kesti ehkä kolmisen kuukautta, mutta valtava osa ravintola- ja tapahtuma-alan työntekijöistä - perheellisiä ja samalla tavalla varmasti asuntovelkaisia kuin täälläkin monet - ovat eläneet siinä tunteessa pian 2 vuotta. Se on täysin kestämätön tilanne.

Minä päätän tämän viestin ja vuodatuksen samaan viestiin, joka on nyt pinnalla.

#NYTRIITTÄÄ!
 
Viimeksi muokattu:

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
OYS:ssa enään 8 sairaalahoidossa. Vähenee ja vähenee kokoajan. Toki eilisen tilanne.


Helsingissä eiliselle vain 1 126 tartuntaa.

7pv:n ilmaantuvuus enään 1 496. Kun 7pv:ä sitten 1 822. Kivaa laskuun saatu tartunnat näillä testauskäytännöillä.

 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tytär opiskelee toisella paikkakunnalla lääkiksessä ja vähän samanlaista kokemusta on kuin noissa yllä mainituissa twiiteissä. "mutta mitäs me nuorista, vanhuksissa se tulevaisuus on".
Vanha demarilainen sanonta.

#NYTRIITTÄÄ
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Twitteristä päätellen aika monelle on alkanut riittää :D Eiköhän STM ja valtiovalta (ml. aluehallintovirasto) kuitenkin tästä mielenilmauksesta huolimatta suomalaiseen tapaan yritä pitää rajoitukset voimassa. Sillä välin kun tapellaan niin ne ehtii loppua :D
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Kun täällä on nostettu esille näitä eräiden ihmisten kokemuksia liittyen siihen, että opiskelijarientoja ei ole ollut, niin vähän hämmentää. Olin syksyllä muutamilla approilla, yksillä sitseillä ja kaksissa vuosijuhlissa. 2020 syksyllä oli myös erinäisiä tapahtumia, mutta niihin ei juurikaan kerennyt osallistumaan. Onhan tämä aika ollut keskimäärin melkoista paskaa opiskelijaelämän suhteen ja esim. HYY on ollut erittäin tarkka monien asioiden suhteen, mutta sanoisin viime syksyn olleen suhteellisen normaali. Oli kuitenkin fuksiaisia, fuksiseikkailuja yms. missä olin rastinpitäjänä.

En siis ihan osta näkemystä, että "mitään ei ole järjestetty". On järjestetty, mutta tieto ei ole kulkenut halutulla tavalla.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Ollakseni yleisilmapiiri on ainakin minun mielestäni yliopistolla nihkeä. Yliopistossa on ihan samanlaiset suositukset kuin muuallakin yhteiskunnassa ja ei ne oikein voi olla näkymättä tai vaikuttamatta opiskelijoihin. Sen sijaan liioitteluun nyt ei ole tarvetta, kun tässä ajassahan usein mennään jonkun siivellä. Lapset ja nuoret ovat todellinen kärsijä kuitenkin. Itselläni on se kokemus, että minun syrjäytymiseni yliopistossa alkoi heti ensimmäisen kahden vuoden aikana ja yksi keskeinen syy silloin aikanaan oli, etten lähtenyt integroitumaan yhteisöön. En mennyt opiskelutapahtumiin, en tutustunut kanssaopiskelijoihin enkä muutoinkaan yrittänyt oikeasti päästä porukkaan mukaan. Aika nopeasti opinnot menikin aivan ohisektoriin. Jos minun kaltaisina ihmisiä on, jotka eivät välttämättä muutenkaan sosialisoi ilman ohjausta niin ongelmia tulee olemaan paljon. Ja siitä kyllä on syytä olla huolissaan :/ Toivottavasti opiskelijat jossakin määrin kuitenkin ovat löytäneet ainakin jotkut vähän suhteita ja ympäristöä.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Kun täällä on nostettu esille näitä eräiden ihmisten kokemuksia liittyen siihen, että opiskelijarientoja ei ole ollut, niin vähän hämmentää. Olin syksyllä muutamilla approilla, yksillä sitseillä ja kaksissa vuosijuhlissa. 2020 syksyllä oli myös erinäisiä tapahtumia, mutta niihin ei juurikaan kerennyt osallistumaan. Onhan tämä aika ollut keskimäärin melkoista paskaa opiskelijaelämän suhteen ja esim. HYY on ollut erittäin tarkka monien asioiden suhteen, mutta sanoisin viime syksyn olleen suhteellisen normaali. Oli kuitenkin fuksiaisia, fuksiseikkailuja yms. missä olin rastinpitäjänä.
Sittenhän valtakunnassa on kaikki hyvin ja ihmisten valitus turhaa. Itse kylläkin olen nähnyt asian toisin. Tuolla on helvetin paljon pahoinvoivia ihmisiä, osalta mennyt käytännössä kaikki ja jotkut vielä sinnittelevät parhaansa mukaan, mutta monella se raja on jo hyvin lähellä.

On järjestetty, mutta tieto ei ole kulkenut halutulla tavalla.
Se on huomattu ettei tieto oikein kulje ja silloin kun kulkee, saattaa sieltä tulla mitä tahansa. Tosin tämä kommentti ei liity opiskelijaelämään, koska siitä mulla ei ole ensikäden tietoa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tää ketju on muuttunut melko lukukelvottomaksi. Samaa vuodatusta sivusta toiseen.

Vastareaktion vastareaktio. Olet ytimessä :) Tosin sen verran kyllä uskallan sinuakin haastaa, että jos suomalaiset jaksaivat vähän enemmän vielä vuodattaa näitä asioita niin asiat saattaisivat myös muuttua johonkin suuntaan. Jostain syystä suhtautumisesi kentiäs parhaalla mahdollisella tavalla alleviivaa sen, miksi meillä ei mitään tapahdukaan: kun porukalla on ns. hermot mennyt ja sanotaan viimein asiat suoraan niin sitten joku ratsastaa paikalle ja toteaa "turhaa vuodatusta, olkaa hiljaa ja menkää takaisin kotiin." Eikä sitten mitään henkilökohtaista, koska olet oikeassa, että melkoista vänkytystä tää ketju on ollut jo pitkään. Minusta silti tämä vänkytys on parempi kuin se aikaisempi "kaikki ollaan tästä samaa mieltä" höpö höpö -konsensus.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Sittenhän valtakunnassa on kaikki hyvin ja ihmisten valitus turhaa. Itse kylläkin olen nähnyt asian toisin. Tuolla on helvetin paljon pahoinvoivia ihmisiä, osalta mennyt käytännössä kaikki ja jotkut vielä sinnittelevät parhaansa mukaan, mutta monella se raja on jo hyvin lähellä.


Se on huomattu ettei tieto oikein kulje ja silloin kun kulkee, saattaa sieltä tulla mitä tahansa. Tosin tämä kommentti ei liity opiskelijaelämään, koska siitä mulla ei ole ensikäden tietoa.
No jos viestini haluat noin lukea niin mikäs siinä. Lähinnä totesin että väite "mitään opiskelijarientoja ei ole ollut" on väärä. On niitä ollut kun ihan itsekin olen niihin osallistunut. Pahoinvointia on paljon opiskelijayhteisössä ja oma sosiaalinen elämäni on ottanut myös paljon osumaa kun ei ole samalla tavalla ollut bileitä tai muita tapahtumia niin paljoa kuin aiemmin. Kun tuli tieto, että kolmasosa opiskelijoista kärsi jonkinlaisesta masennuksesta olin hämmentynyt lähinnä siitä, kuinka vähän se ei ollut 50%.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kun täällä on nostettu esille näitä eräiden ihmisten kokemuksia liittyen siihen, että opiskelijarientoja ei ole ollut, niin vähän hämmentää.
Opiskelijat tekevät muutakin kuin bilettävät. He myös opiskelevat. Voitko kuvitella? Se on itse asiassa suurimmalle osalle se heidän ykkösprio.
Tähän opiskeluun liittyy myös sosiaalinen puoli, opettajien ja opiskelijatovereiden tapaaminen luennoilla. Se ei oikein etänä onnistu. Varsinkin niillä yksin vieraalle paikkakunnalle muuttaneille nyt ensimmäisen tai toisen vuoden opiskelijoille se on ollut kova paikka ja kokevat paljon yksinäisyyttä.
Uskallan myös väittää, että opetuksen laatu ja sitä kautta oppiminen on parempaa, kun ollaan läsnä.
 

MegaForce

Jäsen
Vastareaktion vastareaktio. Olet ytimessä :) Tosin sen verran kyllä uskallan sinuakin haastaa, että jos suomalaiset jaksaivat vähän enemmän vielä vuodattaa näitä asioita niin asiat saattaisivat myös muuttua johonkin suuntaan. Jostain syystä suhtautumisesi kentiäs parhaalla mahdollisella tavalla alleviivaa sen, miksi meillä ei mitään tapahdukaan: kun porukalla on ns. hermot mennyt ja sanotaan viimein asiat suoraan niin sitten joku ratsastaa paikalle ja toteaa "turhaa vuodatusta, olkaa hiljaa ja menkää takaisin kotiin." Eikä sitten mitään henkilökohtaista, koska olet oikeassa, että melkoista vänkytystä tää ketju on ollut jo pitkään. Minusta silti tämä vänkytys on parempi kuin se aikaisempi "kaikki ollaan tästä samaa mieltä" höpö höpö -konsensus.
Ymmärrän täysin että se pullantuoksuinen "selvitään tästä yhdessä", "jaksetaan vielä hetki", "ollaan samassa veneessä" jargoni on loppunut jo aikapäiviä sitten. Ei siinä mitään, ymmärtäähän sen että ihmiset ovat kyllästyneet koko tilanteeseen jo aikapäiviä sitten.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: aave

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Muu Eurooppa purkaa jatkuvasti rajoituksia ja avaa vain enemmän ja enemmän maitaan ja toivottavat kansaansa normaaliin elämään, mutta Suomessa vedetään remmiä vain tiukemmalle ja eletään koko pandemia-ajan tiukimmassa rajoituksissa, ilman perusteluita ministeriön ohjauksesta mielivaltaisesti.

Tätä touhua ei voi puolustaa enää mitenkään. Suomi on todellakin valumassa Euroopan silmätikuksi, sillä Suomi alkaa olla ainoita valtioita, jossa elinkeinon harjoittaminen on poliittisella päätöksellä evätty ja siitä kärsii aivan valtavan moni tavan kansalainen.
Valitettavasti tälle Suomen toiminnalle löytyy oma vankka fanijoukkonsa myös täältä Jatkoajasta. He muistavat aina tulla huomauttamaan, että eihän meillä mitään tiukkoja rajoituksia ole verrattuna muuhun Eurooppaan.

Sopivasti vaan "unohtavat", että Euroopassa rajoituksia myös puretaan, jos siihen nähdään aihetta.

#NYTRIITTÄÄ

Edit. On nämä "rajoituksiin tyytyväiset" tietyllä tavalla "hellyttäviä", kun muistavat aina tulla kertomaan, että mitä oikein valitatte saahan täällä tehdä vaikka mitä. Ja eihän näitä rajoituksia edes huomaakkaan.
 

Orvo Muusi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Valitettavasti tälle Suomen toiminnalle löytyy oma vankka fanijoukkonsa myös täältä Jatkoajasta. He muistavat aina tulla huomauttamaan, että eihän meillä mitään tiukkoja rajoituksia ole verrattuna muuhun Eurooppaan.
Rajoitukset ovat yleensä tiukkoja vasta sitten kun ne alkavat koskettaa omaa elämää. Harvaa häiritsi se että esim baarit menivät kiinni klo 23 ku kaikki muu pyöri normaalisti.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Opiskelijat tekevät muutakin kuin bilettävät. He myös opiskelevat. Voitko kuvitella? Se on itse asiassa suurimmalle osalle se heidän ykkösprio.
Tähän opiskeluun liittyy myös sosiaalinen puoli, opettajien ja opiskelijatovereiden tapaaminen luennoilla. Se ei oikein etänä onnistu. Varsinkin niillä yksin vieraalle paikkakunnalle muuttaneille nyt ensimmäisen tai toisen vuoden opiskelijoille se on ollut kova paikka ja kokevat paljon yksinäisyyttä.
Uskallan myös väittää, että opetuksen laatu ja sitä kautta oppiminen on parempaa, kun ollaan läsnä.
Joo, olen kuullut jostain valmistumisesta, joka kuulemma on opintojen pääidea. Onhan etäopiskelu pääsääntöisesti paskaa ja ei tule sitä normaalia paskanjauhamista tauoilla ja ei niin paljoa pääse ihmisiä näkemään. Joillekin tuo etäopiskelu sopii, mutta esimerkiksi itselleni se ei oikein toimi ja monille kavereillenikin se on ikävää. Lähinnä tuo Tuomas Peltomäen jakama kokemus nosti tarvetta kommentoida asiaa. Siellä mainittiin opiskelijariennot ja se ettei yhtäkään rastia päässyt kokemaan. Väitän että 2020 tammikuussa aloittanut kerkesi käymään fuksiaisissa ja näkemään muitakin opiskelijoita. Ei se sama ole kuin pari kolme vuotta samassa luokassa joidenkin kanssa pyöriminen ja opparin tekemisen vaikeudesta avautuminen muille opiskelijoille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös